Test: Sting Pro 725
En båt kyst-Norge trenger
Sting drar til med hele fire nye båtmodeller for jobb og hobby. Her er noe for enhver smak, enten du skal dra teiner, eller driver næringsvirksomhet mellom værutsatte holmer og skjær.

Det har vært en ur-norsk båttype i mange tiår. «Kombibåten», den som både fungerer til arbeid og fritid, og det fortsatt ligger tusenvis av på vår langstrakte kyst. Hansvik, Rana, Askeladden, NB og mange flere produserte slike småbåter. Ofte med en vindskjerm trukket rundt mesteparten av båten, der du enkelt kunne spenne over en kalesje og sitte beskyttet for det vestlandske eller nordnorske bygeværet.
Etter hvert som stadig flere av disse tradisjonelle verftene har falt fra, eller ikke lenger bygger slike båter, har det oppstått et aldri så lite vakuum i markedet. Det gjorde Nordkapps rimelige søstermerke Sting noe med i 2014. Da dukket nemlig Sting Pro 535 opp.
En enkel, rimelig åpen teine- og fiskebåt. Den er senere fulgt opp av den mindre Pro 470, samt den noe større Pro 600 som også leveres i hard-top-utgave.

Det har vært en vellykket satsing, og har fått et virkelig løft med lanseringen av fire modeller i den helt nye Pro 725-serien. Espen Thorup, fast designer hos Nordkapp og Sting, står bak de nye modellene. Dermed har en båttype med et design omtrent like spennende som brødskive med brunost fått et vesentlig løft utseendemessig.
– For oss har det vært viktig at dette er en ekstra stabil «plattform» i lave hastigheter og stilleligging. Vi vet også at dette er en type båt der eierne har individuelle behov. Derfor er det lagt til rette for ulike typer utstyr, og hvor det ønskes plassert, sier Thorup.
Fire modeller
Sting knaller til med et bredt modellutvalg allerede fra starten: Du har Pro 725 Open: en helt åpen båt slik navnet antyder, med unntak av styrekonsoll med vindskjerm. Dernest følger Pro 725 Cabin med styrehytte for to, mens våre to testbåter – Cabin XL og Pro HT skilter med to ulike og enda større styrehytteløsninger.

Jeg går først ut i Pro HT-varianten med den største hytteløsningen i serien. Kabinen tar opp hele båtens bredde, slik at passasje mellom for og akter går gjennom kabinen. Som standard er bakveggen åpen, men du kan velge bakvegg av kalesjeduk, eller som på vår testbåt: Bakvegg i glassfiber med dør.
Solid ståhøyde og svære vindusflater gir følelsen av å sitte på en glassveranda, men du lærer fort å sette pris på god utsikt i alle retninger. Den innvendige standarden er enkel, men funksjonell.
Hyttas ekstra bredde i forhold til de andre modellene gjør dette til den mest egnede for persontransport. Sidebenker langs hytteveggen akter, og to benker i fartsretningen forut sørger for at du med litt velvilje kan stappe inn de åtte personene båten er godkjent for.

Dørløsningene forut og akter virker solide nok i den humpete krappsjøen på rundt en meter. Stor hytte går nødvendigvis utover dørkplassen på for- og akterdekk, men det er jo derfor båten finnes i fire utgaver med varierende grad av inne- og uteplass.
Les også: Prøvekjørt: Sting 600 Pro: En god og åpen bruksbåt for deg som trenger plass om bord
Like, men med forskjeller
Jeg bytter til Cabin XL-versjonen, der hytta er mindre og har god passasje mellom for- og akterdekk på begge sider. En sidevegg i tekstil er standard, mens testbåten har løsning med stor skyvedør på styrbord.
Båten kan også leveres med skyvedør på begge sider av hytta. Innvendig er det naturlig nok mer intim stemning, fortsatt med god ståhøyde, og to sittebenker på rad. Den forreste ved førerplassen har plass til to, mens den bakre rommer inntil tre voksne. Også her sørger store vindusflater for glimrende utsikt.

Med samme skrog oppfører de to båtene seg nesten identisk under kjøring. Jeg forventer selvsagt ikke samme dynamikk som en Nordkapp i samme størrelse. Sammenlignet med andre båter i samme kategori, kommer Pro 725 likevel godt ut, selv om jeg forsøker å terge båten mest mulig i vind og bølger.
Skroget følger sjøen i hele fartsregisteret. Det betyr at den går helt flatt fra rolig fart og opp i plan. Jeg tipper at mange som skal bruke båten under tøffere forhold vil sette pris på at du kan gå uanstrengt mellom 10–15 knop. At du da ikke har noen særlig effekt av å trimme ut motoren i 30 knop, tror jeg de typiske brukerne tar med knusende ro.

Forskipet rydder bra opp i motsjø, skroget ruller fint av bølger inn fra siden og er mindre følsomt for sidevind enn hyttestørrelsen skulle tilsi. Hvis behovet er til stede, kan du bestille automatiske trimflaps. I fartsområdet rundt 20 knop går begge båtene behagelig i de krappe fjordbølgene. Noen ganger stikker baugen ned i medsjø, og du får godt med vann over rutene.
Les også: Test: Askeladden P70: Tar båttypen til et nytt nivå
Best med størst
Våre to testbåter er utstyrt med Mercurys kraftige 150-hester. De kan også leveres med 90, 100 og 115 hk, men jeg tror de fleste vil være tjent med det største alternativet.
Alle er firesylindrede, men det store motorvolumet på tre liter gir et helt annet moment enn for eksempel 115 hk med 2,1 liter. Særlig viktig om du laster opp båten med folk, materialer eller redskap og kjører lengre strekk.

Testingen viser at de to båtene som ventet er like når det kommer til fartspotensialet. Begge topper 33 knop ved 5800 o/m, og har et bredt marsjfartområde, der jeg tipper de fleste vil holde seg et sted mellom 15–25 knop. Det er ikke helt uventet at HT-varianten har mer støy innvendig grunnet større hytte og dermed resonanskasse, men forskjellen er mer merkbar enn antatt.
Gjennom våre mange tiår med båttester har det vist seg at et støynivå over 85 dBA oppleves som slitsomt, mens rundt 90 dBA er noe du helst vil slippe. Dessverre ligger HT-modellen i dette området fra 26–33 knop.

I den andre enden av skalaen oppleves 75–80 dBA som et relativt behagelig lydnivå om bord. Der opererer Cabin XL opp til 26 knop, og kjørekomforten er dermed av et helt annet kaliber. Det er viktig å merke seg om du har tenkt å bruke båten på lengre transportetapper.
– Vi jobber med å senke støynivået i HT-modellen, forteller Espen Thorup. Og legger til at han allerede har en De Luxe-variant og enda en ny versjon på tegnebrettet.
Les også: Test: Nordkapp Coupe 830: Den bare elsker dårlig vær
Vi Menn Båt mener:
Fire ulike båter på samme lest. Relativt hyggelige priser og et stort utvalg av ekstrautstyr tilpasset ulike bruksområder. Det tror vi mange kystfolk vi sette pris på. Også det at båtene har moderne design og egenskaper, slik at du slipper å kjøre rundt i en doning fra fortiden, selv om båtens nytteegenskaper teller mest i den daglige bruken.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2025