Klassiker: 1983 Peugeot 504 pickup: 

Steinars sjeldne sliter

Noen ganger dukker det opp kjøretøy som virkelig sender oss tilbake i tid. Som denne Peugeot 504 pickup. De fleste av oss husker modellen, men når så du en sist? 

SJELDEN SLITER: Når så du en Peugeot 504 pickup sist? 
Publisert Sist oppdatert

I september 1968 hadde Peugeot 504 premier på Paris-­utstillingen og fikk stor oppmerksomhet. Året etter ble den kåret til «Årets Bil» i Europa. Det skulle bli starten på en suksessrik reise for den franske bilmodellen. Den kom i flere varianter, først som firedørs sedan, deretter som kabriolet og coupé, stasjonsvogn og pickup. 

504 var i produksjon i en rekke land, og vi kan nevne Argentina, Australia, Chile, Kina, Egypt, Kenya, New Zealand, Nigeria, Portugal, Sør-Afrika, Spania, Taiwan og Tunis. 

I Europa ble det produsert over tre millioner 504 frem til 1983, mens produksjonen i andre land enda lengre. I Kenya ble det produsert 27 000 eksemplarer fra 1968 til 2004, mens det i Nigeria ble produsert 425 000 eksemplarer fra 1975 til 2006. 

LANG: Pickup-utgaven har samme akselavstand som den lange stasjonsvognvarianten 504 Break. 

Afrikas arbeidshest

Peugeot 504 ble kjent for å være en robust bil. Den hadde et godt understell med lang fjæringsvei, mellomakselen var i en lukket transaksel som bidro til å ta opp svingninger på dårlige veier. Modellen ble svært populær i land med mye dårlige veier, ikke minst i Afrika og Sør-Amerika. I 2013 ble Peugeot 504 kalt for «Afrikas arbeidshest» av Los Angeles Times. 

PEUGEOT 404: Forgjengeren til 504 var 404, som også ble levert som pickup.
LANG TRADISJON: Peugeot har en lang tradisjon for å lage pickup-varianter av personbil­modeller. Her en Peugeot 403 pickup.

Noen modeller er nok mer egnet som arbeidshester enn andre. I 1979 kom Peugeot 504 i pickup-versjon, som arvtager til den utdaterte Peugeot 404 pickup. 504-varianten hadde samme akselavstand og bakaksel som den lange stasjonsvognen 504 Break. Den første modellen var en enkel bil uten mye ekstra. Hovedlyktene var runde, men plassert inn i en grå plastramme som passet i lyktehuset. Etter hvert fikk modellen samme hovedlykter som den vanlige 504.

SPESIALER: Den franske 4x4-spesialisten Dangel bygde om pickuper og stasjonsvogn­modellen Break til 4x4 og ga dem høyere bakkeklaring i samme slengen.

Standardmotoren ved introduksjonen var en 1,6 liter på 63 hk som ble med over fra 404-serien. Pickupen kunne også leveres med en dieselmotor. Opp gjennom årene ble modellen tilgjengelig med litt mer utstyr og forskjellige motoralternativer. 1,6 literen forsvant i 1987, men Peugeot 504 pickup var tilgjengelig på det europeiske markedet frem til 1993, de senere årene ble de importert fra andre land som fortsatt produserte modellen. 

ENKELT: Ikke mye unødig info å finne på dashbordet.

Krav til kjøper

Steinar Bruland fra Ski er en bil- og lastebilmekaniker som har jobbet en mannsalder hos Peugeot- og Mercedes-Benz-forhandler Andresen Bil (tidligere Follo Bil og Karosseri). Han har hatt flere Peugeot-er som bruksbiler opp gjennom årene, men da han oppdaget en Peugeot 504 pickup med en eier til salgs, ble han også hektet på Peugeot som hobbybil.

– Når man jobber med bil hele dagen så er det begrenset hvor mye tid jeg ville legge i bil som hobby. Jeg har holdt på med båt på fritiden i mange år, men da jeg så denne pickupen til salgs så ble jeg hekta, forteller Steinar til NMV.

STOLT EIER: Steinar Bruland er mangeårig bilmekaniker hos Andresen Bil. Han er veldig glad i pickupen han kjøpte i 2011 av første eier.   

Bilen hadde hatt samme eier siden den ble kjøpt ny i 1983. Nå var eieren en eldre mann som hadde sluttet å kjøre bil. Bilen er aldri vinterkjørt og har stått i garasje hele tiden. 

– For å få lov til å kjøpe den måtte jeg love at den ikke skulle selges på eksport til Afrika, der disse modellene er veldig populære. Det var ikke noe problem og det ble handel, legger han til med et smil.

GOD STAND: Interiøret i Steinars pickup er i god stand, ikke så rart med tanke på at den bare har en tidligere eier og kun har rullet 69 000 km fra den var ny.

God stand

Bilen, som var kjøpt ny av en skolelærer, var i hel og god stand, uten rust. Bilen ble aldri levert med vinterdekk til kunden, så denne har ikke sett mye til saltede veier. Men litt patina er det på pickupen. Innvendig er interiøret helt og fint. Et enkelt og oversiktlig dashbord, rattgir og brune skaiseter.

GULT ER KULT: I 1935 innførte Frankrike obligatoriske gule hovedlys på alle sivile og militære kjøretøy. Årsaken skal ha vært frykt for invasjon fra Nazi-Tyskland og at man på denne måten kunne se forskjell på franske kjøretøy og fiendens kjøretøy. Frankrike fortsatte med gule lys også etter andre verdenskrig, blant annet fordi de var mer egnet i tåke, og mindre forstyrrende når biler møtte hverandre. I 1992/93 måtte Frankrike gi etter for EU på dette området, og i dag er det tillatt med både hvite og gule hovedlys i Frankrike. (Kilder: Gunnar Høgenhaug, Gerlach Fronemann og Wikipedia)

Steinar forteller at deletilgangen på disse bilene er helt greie, men enkelte deler må bestilles fra utlandet og kan ta noe tid. Da denne reportasjen ble laget, var det bare dager til Steinar skulle dra på en treukers tur til Danmark – med pickupen. Og med 1150 kilo tillatt nyttelast er det plass til både bagasje, samt det han måtte kjøpe med seg hjem fra turen. Peugeot-en har ført til at han har blitt bitt av hobbybil-basillen. Nå er han på jakt etter en amerikaner, helst Ford.

Skal pickupen selges da?

– Det er faktisk mange som har spurt om å få kjøpe den, men det er ikke aktuelt. Da sier jeg at de får høre med dattera mi, etter at jeg er død.

MASKINISTEN: Den fire­sylindrede bensin­motoren på 1618 kubikk yter 63 hk. 
SIGNATUR: Alle pickuper med respekt for seg selv har merkenavnet på bakluka. 

Fransk Mercedes

«Kjøp ikke bil i 60 000-kroners­klassen før De har prøvd Europas toppselger». Denne teksten kunne man lese i en annonse om Peugeot 504 som sto i Vi Menn i 1977. Den fortalte også at Peugeot 504 var: «En bil for Dem som vil ha noe mer enn et frem­­komst­middel». 504 ble da også gjerne omtalt som en fransk Mercedes. 

KVALITET: Peugeot 504 skulle vise seg å være litt av en evighetsmaskin. Den første ble bygd i 1968, den siste i 2005. 

Vi Menn testet Peugeot 504 i 1972 sammen med flere konkurrenter som Datsun 1800, Ascona 1900 SR, Toyota 1900 MK 2, Volvo 142, Taunus 2000 GXL, Mazda RX 2, Renault 16 TS, Fiat 125 Speciale, Saab 99, K70 og Audi 100. Sistnevnte var testens dyreste med en pris på 46 730 kroner.

«Den var en av de raskeste på banen (Scandinavian Raceway) og lå nydelig i svingene, men interiør­messig kan den høye prisen (44 910 kroner) ikke forsvares. Setene er av den sedvanlige fransk sofatype. Etter min mening altfor behagelige», mente journalisten.

Forbruket ble målt til 0,89 l/mil (90-100 km/t. Gode veier. En mann i bilen, som det ble presisert).

TEKNISKE DATA

Peugeot 504 (1972)

Motor:  Fire sylindre i rekke, langsstilt foran, sideplassert kamaksel drevet av   kjede, to ventiler per sylinder, dobbel registerforgasser (Solex 32/35 TMIMA)

Sylindervolum:  1971 cm³

Effekt:  896 hk ved 5200 o/min

Dreiemoment:  160 Nm ved 3000 o/min

Drivlinje:  Tretrinnsautomat (standard): firetrinns manuell), bakhjulsdrift

Understell:  Uavhengig hjuloppheng med trekantstag foran, langsgående stag bak, skrufjærer foran og bak, teleskopstøtdempere

Bremser:  Skiver foran, trommel bak

Dekkdimensjon (testbil):  175 HR14 88 H

Forbruk (oppgitt):  1,14 l/mil

Tankvolum:  56 liter

Bagasjerom:  420 liter

L/B:  448/169 cm

Tillatt totalvekt:  1710 kg

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 03 2025