Vinterdekk
Derfor bør du tenke nytt om hva slags vinterdekk du skal velge
De siste årene har gitt oss piggfridekk med mer nyanserte egenskaper. Det er en god ting.
Vinterkjøring i Norge er en variert sak. I løpet av en og samme kjøretur kan du sveipe innom alt fra speilblank stålis til tørr asfalt, krydret med alle mulige variasjoner mellom disse ytterpunktene.
Det sier seg selv at en dekkmodell ikke klarer å levere topp egenskaper på alle områder. Du må ta et valg opp mot de kjøreforholdene du opplever, hva slags bil du har og hvilke egenskaper som er viktige for deg.
Les også: Testvinneren er ikke nødvendigvis det rette vinterdekket for deg
En gammel varebil i Gudbrandsdalen krever helt annet fottøy enn en ny Tesla i Stavanger, eller en fire år gammel diesel-SUV i Mosjøen.
Piggfridekk har lenge vært inndelt i to grupper: De nordiske vinterdekkene, og de kontinentale vinterdekkene. Den generelle oppfatningen har vært at kun nordiske piggfridekk passer hos oss.
Trenden har også vært at de ekstreme vinteregenskapene har fått prioritet, der egenskaper på is, hard snø og ved lave temperaturer har vært viktigst. Veldig bra hvis du bor på Drevsjø eller i Karasjok, men ikke like fint om du mest kjører i Øygarden.
Med mild vinter og vått underlag ville sannsynligvis et kontinentalt vinterdekk med mer nordiske egenskaper passet bedre.
Større variasjon
Vi tester mange biler i løpet av vinterdekksesongen, og har dermed gode muligheter til å følge med på hva slags vinterdekk bilimportørene setter på de nye modellene sine. Og tidlige års nesten unisone oppfatning av at kun de mest vinterlige av de nordiske modellene holder mål, er i ferd med å slå sprekker.
Det skyldes i hovedsak to faktorer: Særlig elbiler, men også større ladehybrider er svært tunge, og krever andre egenskaper av dekkene enn tidligere – både på mildt og kaldt vinterføre.
I tillegg er endringer i vintervær, veistandard og veivedlikeholdet på vinteren med på å endre forutsetningene for hva som er «riktig» dekkvalg.
To av testbilene vi kjørte sist vinter skilte seg ut mer enn normalt fra den nordiske dekkstandarden. BMW iX xDrive50 med Michelin Pilot Alpin 5 SUV og BMW i4 M50 med Pirelli P Zero Winter. Den norske BMW-importøren mener at flere kunder vil ha en bedre opplevelse av sine biler med disse dekkene enn med myke, nordiske vinterdekk, og gir BMW-kjøperne valgmulighetene.
Begge er elbiler, og særlig iX med sine nesten 2,6 tonn er en håndfull for nordiske vinterdekk på tørr og våt asfalt. Med de fastere Pilot Alpin 5 har du langt bedre kontroll under slike forhold.
Vi var også positivt overrasket over hvordan bilen kjentes balansert og kontrollerbar ut med snø og is under hjulene. Den mer sportslige i4 M50 skjuler sine 2,3 tonn under et elegant coupekarosseri, og ble blant annet kjørt på en «Rondane-rundt»-tur med krevende snø- og isforhold.
P Zero Winter er laget for sportslige biler og gir et svært godt totalinntrykk på denne bilen. Veiegenskapene på tørr og våt asfalt er veldig stabile, og selv på vanskelig vinterføre får du ingen ekle overraskelser.
En god kombinasjon
I fjorårets vinterdekktester var Goodyear Ultra Grip Ice 2 og Pirelli IceZero FR to av de nordiske vinterdekkene som gjorde et solid inntrykk også på tørr og våt asfalt.
Jeg kjøpte et sett Goodyear-dekk og satte på min VW Golf GTE. De ble brukt fra midten av november til tidlig i mai på varierte kjøreforhold både i lavlandet og i fjellet på Østlandet.
Jeg har kjørt på kontinentale vinterdekk de siste fire vintersesongene. Inntrykket av Goodyear-dekkene ble preget både av den erfaringen, samt de andre dekktypene vi kjørte på våre testbiler.
Kort oppsummert er dette et dekk som effektivt kombinerer trygt vintergrep med fine egenskaper på asfalt, i alle fall på en relativt lett kompaktbil som VW Golf.
Konklusjonen før vinterdekksesongen 2023 er at vi må nyansere egenskapene til de piggfri vinterdekkene langt bedre enn bare å snakke om «nordiske» og «kontinentale» dekk.
Vi kunne heller bruke begreper som lavlandsdekk, asfaltdekk, høyfjells- eller isdekk.
Uansett hva vi velger å kalle dekkene, kan du nå i større grad enn tidligere skreddersy dekkvalget ditt med tanke på biltype, kjøreforhold og personlige preferanser. Det er en svært positiv utvikling.
Denne saken ble første gang publisert 21/10 2022, og sist oppdatert 21/10 2022.