Prøvekjørt: Maxus eT90
Har litt å strekke seg etter
Det er pene ting å så om Norges første elektriske pickup, men den er ikke uten åpenbare svakheter.

Maxus eT90 er første helelektriske pickup i Norge, noe som i seg selv er en gledelig nyhet, særlig for offentlige etater som er pålagt å velge elbil når de skal gå til anskaffelse av nye biler.
Har du drømt om pickup som familiebil, så kan eT90 være gyllen mulighet, forutsatt at du ikke har altfor høye krav til komfort, kapasitet og utstyr.
Den kan nemlig fås som femseter. Skal du ha en konvensjonell pickup på hvite skilter med bakseter, så koster den like mye som en luksus-SUV.
En Hilux med bakseter koster for eksempel 1,2 millioner kroner. Maxus eT90 på sin side koster 584 900 kroner. Faktisk er den dyrere som toseter.
Les også: Her finner du Vi Menn Bils test av Toyota Hilux
Nå skal det skytes inn at det er et ganske solid sprang mellom kinesiske eT90 og japanske Hilux, i Toyota-ens favør, ikke bare i kvalitetsfølelse.

Den 2,3 tonn tunge Maxus-pickupen har kun trekk på bakhjulene og hengervekten er på beskjedne 1000 kilo. Men med Maxus slipper du altså å bekymre deg for høye dieselpriser.
Rystende
Maxus eT90 er basert på en konvensjonell plattform og i likhet med de fleste av sine konkurrenter med forbrenningsmotor, er den utstyrt med doble triangelarmer foran og bladfjærer bak.
Det er ikke uvanlig at denne formen for understell med rammekonstruksjon bidrar til mye risting, hopp og sprett på ujevnt veidekke, særlig med tomt plan. Maxus eT90 er behagelig når veibanen er fin, men små ujevnheter kjennes svært godt gjennom hele bilen. I tillegg er styrefølelsen er ullen.

Svakheter og styrker
En del andre svakheter finnes også. Halogen hovedlys er ikke noe å rope hurra for. Vanlig utstyr som cruisekontroll og blindsonevarsling finnes ikke. Den 10.3-tommer store berøringsskjermen er gammeldags og treg, men du kan koble til Apple Carplay.

At automatgiret ikke har et parkeringsmodus er høyst uortodoks. Når bilen skal parkeres må du sette giret i nøytral og for alle del huske å dra i det manuelle håndbrekket, ellers risikerer du at den triller av gårde.
På den positive siden kan vi notere elektronisk nedstigningskontroll (hill descent), ryggekamera, parkeringssensor bak og 220V-uttak.

Som nye Ford Ranger har også Maxus-en et smart stigtrinn i bakre støtfanger som gjør det lettere å jobbe med lasteplanet som har plass til en europall. Nyttelasten på 1000 kilo er i toppklasse.
Les også: Her finner du Vi Menn Bils test av nye Ford Ranger
Ladefart
Fremdriften i eT90 besørges av en 132 kW elektromotor, som genererer 180 hk og et dreiemoment på 310 Nm. Den kommer med et 88,5 kWt batteri, nettokapasitet, og batterivarmer er standard.
Rekkevidden er oppgitt til 330 kilometer, i henhold WLTP-standarden, og siden eT90 er typegodkjent som en N1 varebil, er den WLTP-testet med tung last, ifølge importøren.

Maks ladeeffekt er 80 kW og den skal kunne lade fra 20 til 80 prosent på rundt 45 minutter ved ideelle forhold. En ladeøkt der vi starter med 49 prosent batterikapasitet bekrefter at eT90 ikke lader fort, men har en stabil ladekurve som ligger jevnt på 72 kW opp til 80 prosent.
I løpet av testperioden kjørte vi 431 kilometer. Ifølge kjørecomputeren hadde vi et snittforbruk på 2,99 kWt per mil. Det er høyt.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 42 2023