Mercedes vil vinne kampen om å bli «King off the road»

− Kæm e kongen?

På høstglatte steiner, klam leire og sleipt løv i Holmenkollen skal konkurransen mellom elbilene parkeres som «barneskirenn». Om noen lurer på hvem som er elbilenes suverene konge, ønsker Mercedes å gi svaret med den elektriske utgaven av ikoniske Geländewagen. Men som med andre kongelige: De er jo artige − men hva skal vi egentlig med dem?

Pluss ikon
<b>TILBAKE TIL UTGANGS­PUNKTET:</b> EQC (t.v.) var den første seriøse elbilen til Mercedes, bygget på en platt­form tiltenkt en fossil­drevet bil. G 580 (t.h) er den siste elbilen i Mercedes-rekken, men også den bygget på fossil plattform. Er det nok til å beholde posisjonen som kongen av SUV-markedet?
TILBAKE TIL UTGANGS­PUNKTET: EQC (t.v.) var den første seriøse elbilen til Mercedes, bygget på en platt­form tiltenkt en fossil­drevet bil. G 580 (t.h) er den siste elbilen i Mercedes-rekken, men også den bygget på fossil plattform. Er det nok til å beholde posisjonen som kongen av SUV-markedet? Foto: Lars-Erik Nygaard
Først publisert Sist oppdatert

Noe er ikke som forventet. Doningen er stor, firkantet og tung, og smellet i døren er slik det alltid har vært i SUV-enes SUV; Mercedes Geländewagen. Man setter seg inn bak rattet, manøvrerer til lyden av lav rumling ut på åpen vei, og når kysten er klar: Gassen i bånn. Lyden av 588 hestekrefter er …

… som en slapp fis.

Mer Mercedes enn elektrisk

Mercedes-produsenten Daimler var ikke akkurat tidlig ute. Mens Tesla bygget markedsandeler i et teknologioptimistisk elbilmarked, tviholdt Mercedes på sine trofaste, velprøvde og ytterst vellykkede fossile drivlinjer.

Les også: Elektriske Mercedes-Benz G 580 med EQ Technology skal ha enda bedre offroad-egenskaper enn fossilversjonen

<b>KING OFF THE ROAD:</b> 3,1 tonn Mercedes lar seg forbløffende lett styre i gjørme og over glatte svaberg av Sander Guttormsen. Godt å vite for dem som har rundt to millioner kroner å kjøpe elbil for  − og et terreng det er lov å kjøre i.
KING OFF THE ROAD: 3,1 tonn Mercedes lar seg forbløffende lett styre i gjørme og over glatte svaberg av Sander Guttormsen. Godt å vite for dem som har rundt to millioner kroner å kjøpe elbil for  − og et terreng det er lov å kjøre i. Foto: Lars-Erik Nygaard
<b>BESKYTTET:</b>  Batteripakken under er beskyttet av 3 cm tykt skall av karbon og aluminium som tåler 10 tonn.
BESKYTTET:  Batteripakken under er beskyttet av 3 cm tykt skall av karbon og aluminium som tåler 10 tonn. Foto: Lars-Erik Nygaard

Men i hemmelighet posisjonerte bilgiganten fra Stuttgart seg: Nyhetsmagasinet Spiegel kunne for syv-åtte år siden fortelle om Tesla-eieren som hadde leid ut familiebilen for helgen. GPS'en i bilen viste at Teslaen ble transportert hurtig til Syd-Tyskland og kjørt intensivt − inne på fabrikkområdet til Daimler Benz. Da bilen ble levert tilbake, viste det seg at Teslaen var blitt plukket fra hverandre og deretter satt sammen igjen, som om ingen hemmeligheter skulle forbli hemmelig. Deretter lanserte Mercedes elbilen EQC. Den unge og hippe lanseringsreklamen besto av et spørsmål fra en ung skateboarder i et garasje­anlegg, og et svar fra popstjernen The Weeknd:

− Kjører du elektrisk?

− Hva mener du? Jeg kjører en Mercedes.

Mellom spørsmål og svar: En kavalkade med historiske Mercedes-modeller der EQC fremstilles som en naturlig fortsettelse av historien. Budskap: Vi kommer når vi er klar. Akkurat som kongelige flest.

<b>VINKELSTERK:</b> Elektromotor gjør at understellsdetaljer er fjernet fra Geländewagen. Dermed kan bilen klare nedoverbakkers med 60 graders helning og bråere overgang til flatmark enn fossil-utgaven. Strømforbruket i terreng er ikke mye større enn på landevei. Mercedes forklarer det med lav fart og mye regenerering i nedover­bakker. En tredje forklaring er at bilen bruke mye strøm på landeveien også.
VINKELSTERK: Elektromotor gjør at understellsdetaljer er fjernet fra Geländewagen. Dermed kan bilen klare nedoverbakkers med 60 graders helning og bråere overgang til flatmark enn fossil-utgaven. Strømforbruket i terreng er ikke mye større enn på landevei. Mercedes forklarer det med lav fart og mye regenerering i nedover­bakker. En tredje forklaring er at bilen bruke mye strøm på landeveien også. Foto: Lars-Erik Nygaard

Mercedes EQC traff markedet perfekt: Stor bil, god rekkevidde og klassisk Mercedes-standard for teknikk og komfort. I hjemlandet bidro myndighetene med pengestøtte til kjøperne. I det norske markedet ble det statusbil med stjerne på panseret, pianolakk og karbon inni der konkurrenten Tesla bød på plastikk, tilgjengelig for folk flest, takket være moms- og avgiftsfritak.

Les også: Test: Mercedes-Benz EQC 400 4Matic: Elbilegenskapene holder mål og bilmessig er EQC blant de aller beste

<b>SVØMMEDYKTIG:</b> Praktisk i en fremtid med våtere klima og dårligere vei­vedlike­hold. Elektro­­motoren gjør passering gjennom dypt vann mulig. Frontkameraet fanger opp eventuell fisk på kollisjonskurs. Forutsatt at man tar det pent og ikke velter. 90 prosent av G 580 er håndlaget, som kjøper kan velge mellom 20 000 farger. Men er det nok til å kaste seg uti?
SVØMMEDYKTIG: Praktisk i en fremtid med våtere klima og dårligere vei­vedlike­hold. Elektro­­motoren gjør passering gjennom dypt vann mulig. Frontkameraet fanger opp eventuell fisk på kollisjonskurs. Forutsatt at man tar det pent og ikke velter. 90 prosent av G 580 er håndlaget, som kjøper kan velge mellom 20 000 farger. Men er det nok til å kaste seg uti? Foto: Lars-Erik Nygaard

Lang, lang rekke

Oppmuntret av store ord som «Energiewende» og «Grønt skifte», satset Mercedes elektrisk. Innen 2025 skulle én av to produserte biler være elektrisk, kunngjorde Mercedes-toppsjefen Ola Källenius i 2021. Mens EQC ble bygget på den velprøvde plattformen til den fossildrevne GLC-modellen, skulle nye modeller bygges på nye og spesialdesignede plattformer for elektrisk drift. Først ut: EQS og EQE. Mercedes hadde fått så godt tak på design av elbiler at de ikke lenger behøvde å lage elektriske varianter av fossilbiler. Produksjonen av EQC ble stanset i fjor.

Men da hadde allerede de mørke skyene dukket opp i horisonten: Mercedes traff ikke spesielt godt hverken i det enorme kinesiske markedet eller i USA. I fjor stanset tyske myndigheter kjøpestøtten til elbiler samtidig som forsinket ladeinfrastruktur og raskt økende strømpriser gjorde elbiler lite fristende. Og fortsatt hadde Mercedes en modell uten elektrisk alibi: Den mest legendariske av dem alle.

Kreativt overskudd

<b>SE – INGEN HENDER:</b> Assistentene i G 580 er parate til å hjelpe selv svigermor til å kjøre bratt opp og ned i terrenget, sier sjåfør Johnny Ellenius.
SE – INGEN HENDER: Assistentene i G 580 er parate til å hjelpe selv svigermor til å kjøre bratt opp og ned i terrenget, sier sjåfør Johnny Ellenius. Foto: Lars-Erik Nygaard
<b>KRABBE:</b> Bilens krabbesystem sikrer at 3.1 tonn elbil klatrer brattere enn ovarennet i Holmenkollen, følsomt og delikat.− Automatikken tar alt, sier Ellenius.
KRABBE: Bilens krabbesystem sikrer at 3.1 tonn elbil klatrer brattere enn ovarennet i Holmenkollen, følsomt og delikat.− Automatikken tar alt, sier Ellenius. Foto: Lars-Erik Nygaard

Geländewagen er Mercedes-modellen som har vært produsert lengst uten avbrudd siden lanseringen i 1979 (se undersak). Utseende er i all hovedsak det samme, krav og forventninger likeså. Modellen lever på mange måter opp til statusen som «fossil». Oppgraderinger av bilen har handlet mye om motor. Én av de mest ekstreme serieproduserte bilene på markedet er versjonen G 63 som langt på vei klarer å kombinere overbevisende terrengegenskaper med sportsbil-ytelser på vei.

Les også: Prøvekjørt: Mercedes-AMG G 63 og Mercedes-AMG G 63 4x4²: Du får neppe noe mer ekstremt enn dette

For Mercedes-ingeniører, -konstruktører og markedsførere innebar dermed elektrifisering av G-klassen en utfordring av naturlovene. Én ting var å erstatte en brutal motor med rå lyd i en bil konstruert med alt annet enn aerodynamikk i tankene. En annen ting var å installere en elektrisk motor og batteri stort nok til å gjøre Geländewagen i stand til å forsvare sitt navn og ry. Utseende kunne ikke forandres nevneverdig.

Ikke detaljer som lyden fra dørlukkingen heller. Alle tilpasninger måtte gjøres på innsiden. Signatur-utstyr og førermiljø kunne ikke ofres. Vekten ville bli enorm, ikke minst på grunn av 700 kilo batteri. Metoden bak EQC-suksessen ble hentet frem igjen: Man tager en bil bygget for forbrenningsmotor og utstyrer den med batteri og elmotor. Og så måtte markedsføringsfolkene friste kjøpere som ellers ville sverget til fossile motorer til å bla opp. Stor ståhei for … hva, egentlig?

<b>PÅ SKRÅPLANET:</b> Hvert hjul er uavhengig med egen fjæring og egen motor, og samarbeider kun når det trengs. Innvendig er følelsen av dramatikk kanskje i underkant. 
PÅ SKRÅPLANET: Hvert hjul er uavhengig med egen fjæring og egen motor, og samarbeider kun når det trengs. Innvendig er følelsen av dramatikk kanskje i underkant.  Foto: Lars-Erik Nygaard

Mercedes' representanter berørte ikke temaet da den elektriske G580 med EQ-teknologi ble lansert i Norge i slutten av oktober. De var naturlig nok mer opptatt av det kreative overskuddet bilen faktisk strutter av.

<b>HIT, MEN IKKE LENGER:</b> De mest pikante finessene ved Geländewagen er spin-offs av terrengegenskapene. Men med mindre man er godseier, er dette så langt du kommer lovlig terreng­kjøring i Norge. Hvis du i det hele tatt tar med deg to millioner kroners bil ut i busker og kratt.
HIT, MEN IKKE LENGER: De mest pikante finessene ved Geländewagen er spin-offs av terrengegenskapene. Men med mindre man er godseier, er dette så langt du kommer lovlig terreng­kjøring i Norge. Hvis du i det hele tatt tar med deg to millioner kroners bil ut i busker og kratt. Foto: Lars-Martin Fossgard

Tungvekts-piruett

De morsomste detaljene hos «nye» Geländewagen er mer eller mindre tilsiktede resultater av bestrebelsene på å lage en fullblods terrengbil med elektrisk motor. Batteriene og beskyttelsen av dem, gjør bilen tung, men plasseringen gjør tyngdepunktet lavere og kjøreegenskapene tilsvarende bedre. Og med elektromotor er understellsdetaljer fra fossilutgaven overflødige. Det muliggjør ekstreme angrepsvinkler for bilen som skal kunne kjøre problemfritt opp og ned og på tvers av de bratteste unnarenn.

<b>TÅLER TRANG TRONE:</b> En gjørmete gårdsplass trenger ikke være stor for at G850 kan snu på kredittkortet ved å la venstre hjulpar gå fremover og høyre bakover.
TÅLER TRANG TRONE: En gjørmete gårdsplass trenger ikke være stor for at G850 kan snu på kredittkortet ved å la venstre hjulpar gå fremover og høyre bakover. Foto: Lars-Erik Nygaard

Men det morsomste er motoren. Det vil si; motorene: For å klare brasene i steinura er G 580 utstyrt med fire motorer − én per hjul. De kan kjøres uavhengig av hverandre etter behov – til og med i motsatt retning. Det gjør at bilen med noen små tastetrykk kan smyge seg rundt trange hjørner og rotere rundt sin egen akse − tilsvarende signatur-piruetten til Martin Schanche etter rallycross-triumfer på tampen av forrige århundre.

Hva man skal med det? Tja … har man et veldig trangt hyttetun og ikke ønsker å rygge, så har man løsningen. Den bare koster litt … Rundt to millioner kroner er prisen for å være konge på sølete gårdsplasser.

Spørsmålet er om hvilket konge­dømme som er ledig for den elektriske Geländewagen i 2024.

Traff planken

Flere lands militære styrker sto foran en utskifting av terrengbiler. Tyskland, Iran og Norge var i markedet for nye feltvogner. Amerikanerne hadde ikke klar en arvtager til Jeepen. Britene slet med en aldrene Land Rover og produsenten med økonomiske problemer. I februar 1979 ble første versjon av Gelände­wagen vist frem. Bilen var bygget av deler fra Mercedes' vare- og lastebiler, med velprøvd drosjemotor, stiv ramme og anstendig balanse mellom bakkeklaring og kjørekomfort − som skapt for en ny gruppe bilkjøpere: Unge fremadstormende finansmenn som dyrket muskler, korteste vei og som betraktet som børsen som en krigsskueplass. Skulderputer, korte smokingjakker og movie-bokser tilpasset VHS-kassetter er trygt begravet på historiens kirkegård. Men «børs-traktoren» fremfor noen, Mercedes Geländewagen, har overlevd tilnærmet ubesudlet. Uansett hva som har kommet av konkurrenter, har Geländewagen forblitt SUV-enes konge.

<b>UTGANGS­PUNKTET:</b> Mercedes Geländewagen startet som militær felt­vogn, og gjør fortsatt tjeneste. 
UTGANGS­PUNKTET: Mercedes Geländewagen startet som militær felt­vogn, og gjør fortsatt tjeneste.  Foto: Theodor Eilertsen / Forsvaret

Vi Menn Bil mener:

Masse moro, fikse detaljer, levende historie, imponerende teknikk og gjennomtenkte løsninger, men litt lite «drama». Mye har endret bilindustrien siden elversjonen av Gelände­wagen ble presentert som konsept i 2021. Insentivene til elbil-kjøpere er fjernet i mange land. Kineserne har tatt innersvingen på tyske bilprodusenter med sine (store) elektriske modeller. Og ønsket blant superrike om å lede an i «Det Grønne Skiftet» synes å avtal. Er Mercedes G 850 først og fremst Kongen av dårlig timing?

Tekniske data

Motor: 4xEL

Effekt, kW/hk: 432/588

Dreiemoment, Nm: 1164

Egenvekt, kg: 3085

Lengde/bredde/høyde, cm: 462/193/199

Akselavstand, cm: 289

Bakkeklaring, cm: 25

Bagasjerom, liter: 555–1990

Tilhengervekt, kg:  ---

Standard dekkdimensjon: 265/60R18

Batterikapasitet, kWh: 116

Rekkevidde, WLTP km:  473

Forbruk, WLTP, kWh/mil:  2,8

0–100 km/t, fabrikk, sek: 4,7

Toppfart, km/t:  180

Pris fra, kr: 1 519 680 (varebil)

Pris testbil, kr: 2 348 982

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 56 2024