Guide: Båter anbefalt for sportsfiske
Fritidsbåtene du bør sjekke ut dersom du er glad i å fiske
Hvis du skal kombinere fritidsbruk med hobby- og sportsfiske, kan dette knippet av båter være verdt å kikke nærmere på.
Utvalget av båter som er egnet for både fritid og rendyrket fiske er etter hvert blitt meget bra, med båter i alle prisklasser.
Pioner 14 Fisher
Pioner-modellene rotasjonsstøpes i såkalt mykplast. Skroget er gjennomfarget og tåler røff behandling svært godt.
Les også (+): Test: Pioner 15 Allround
Det gjør at du kan gå inn på grunt vann uten å være engstelig for at det blir merkbare skader på skroget, dessuten skal bølger mot skroget lage mindre lyd.
Fisher-modellen er utviklet i samarbeid med «Team Colibri» og har noen egenskaper rettet spesielt mot sportsfiske. Viktigst er kastedekket, med oppbevaringsrom for fiskeutstyr under dekket. Dessuten kan båten leveres med elektrisk motor på brakett i baugen, samt holder for ekkolodd. Pioner 14 Fisher er en stabil og trygg båt for innlands- og kystfiske i beskyttet farvann.
Les også (+): Pioner - en norsk suksesshistorie
Båten veier 220 kilo og er velegnet for transport på båthenger. Skal du laste tungt, vil vi anbefale en 25 hester på hekken slik at den går den i plan med flere om bord. Prisen for en greit utstyrt båt ligger rundt 145 000 kroner. Elmotor koster 40 000 kroner.
Buster XL/XXL
Buster er godt kjent for sine hardføre aluminiumsbåter. Tidligere har verftet laget sportsfiskeversjoner av sine mindre Buster S- og M-modeller.
Nå er det kommet fiskeløsninger til XL- og XXL-modellene. Det er rommelige og sjødyktige båter på 6,05 og 6,25 meter, med bredde på 2,2 meter.
Den fremre delen av båten kan gjøres om med stangholdere på siden og et 1,2 meter langt fiskedekk i midten.
Les også (+): Test: Buster XL
Du kan også velge en lang, sentral stangbeholder. Den går fra baugen og til cockpit. Der kan du oppbevare syv fiskestenger med lengde på inntil 7,5 fot.
Akter kan sofa og badeplattformer bli til et ekstra fiskedekk. Du bytter ut ryggstøtten i sofaen med en dekkplate og får 1,2 meter lengde.
Dekker du den bakre sofaen med et sklisikkert aluminiumslokk, får du et kastedekk på 1,6 meter. Lokket kan settes vertikalt og gir sitteplass når det ikke benyttes til fiske.
I tillegg kan båten leveres med motorfeste på babord side forut for elektrisk motor. Foran konsollene finnes det plass til agnbokser.
En 22-liters fisketank med luftpumpe kan plasseres under sofaen akter. Buster XL og XXL kommer med Q Smart Display flerfunksjonsskjerm som standard. Denne kan også utstyres med ekkolodd.
Les også (+): Vi har kjørt Busters heftigste med 700 hester på akterspeilet
Løsningen er utviklet i samarbeid med Raymarine og benytter CHIRP-sonar. Prisen for fiskepakken starter på cirka 25 000 kroner, XL koster fra cirka 470 000 kroner, mens XXL starter på cirka 540 000 kroner.
Sting 600 Pro
Sting 600 Pro har sitteplasser i tre rader og en styrekonsoll med skjerm – det er i grunnen alt. Akkurat slik du finner i massevis av åpne båter langs kysten vår, jevnt og trutt i bruk av hobby- og sportsfiskere.
Les også (+): Sting 600 Pro - Fritidsbåt helt uten dilldall
600 Pro er en ekstra stor båt av denne typen, 606 cm lang og 232 cm bred. Grovt sagt er den en forstørret utgave av Sting 535 Pro. Du kan bestille ulike konsolløsninger, men hvis du vil ha bedre værbeskyttelse, finnes også en utgave med hardtop.
Hard-topen er åpen i bakkant og har en midtplassert dør frem mot fordekket. Hytta er trukket litt inn slik at det er plass til passasje på dollbordene på hver side. En takluke sørger for ekstra lufting og det er plass til en stor kartplotter/ekkolodd på førerplass.
Sting byttet til Mercury-motorer etter at Evinrude la ned produksjonen i 2020. Den leveres med 60–80 hk, og kjører du med mye last, anbefaler vi sistnevnte. Pris fra 200 000,- for åpen utgave, cirka 280 000 kroner for hard-top.
Askeladden P66 og P92
Askeladden har i over 10 år utviklet et bredt utvalg av såkalte styrehyttebåter. Tradisjonelt sett båter med mer nytte- enn fritidspreg, men det har endret seg kraftig de siste årene.
Utviklingen har ført til et mer markert skille mellom styrehyttebåter til fiske og mer familiepregede modeller.
Hos Askeladden er P66 Pilothouse den mest egnede plattformen for hobby- og sportsfiske.
Det viser seg i en enkel styrehytte med plass til tre personer og et stort akterdekk med rom til ulike typer fiskeredskap, sløyebord, fiskekasse med sirkulasjon og vannspyling.
Med utvendig styreposisjon og bred, dyp gangvei på styrbord side av hytta, skal båten passe til både fjordfiske og turer utaskjærs.
150 hester er anbefalt motor og har nok kraft. P66 koster fra cirka 715 000 kroner.
Les også (+): Test av Askeladden P92 SUV
I den andre enden av skalaen peker toppmodellen P92 SUV seg ut. Her er det moderne stepskrog med lav vannmotstand og lekker innredning både ute og inne, samtidig som det enorme akterdekket gir gode vilkår for fiske og annen fangstredskap.
Løsningen er en modulbasert innredning, der du raskt fjerner benker og bokser på akterdekket. Da er arealet på 5,3 m² – størst i denne klassen.
Med en 350 hk utenbordsmotor koster båten fra 1,3 millioner. Den kan også leveres med dobbeltinstallasjon fra 2x200 til 2x300 hk for ekstra driftssikkerhet ved havfiske. Versjonen med kort tak over akterdekket anbefales for fiske.
Les også (+): Askeladden har laget den tøffeste og beste jolla i verden
Jeanneau Merry Fisher 605 Marlin og 695 Marlin serie 2
Franske Jeanneau har med sin Merry Fisher-serie i mange år vært et av favorittmerkene for sportsfiske her i Norge.
Også her ser vi de siste årenes spesialisering for styrehyttebåter: For deg med sportsfiske som hovedaktivitet er det nemlig Marlin-utgavene som gjelder.
De finnes i fire utgaver fra 6 til 9 meter. Mest interessante her hjemme er nok de to minste og rimeligste; 605 Marlin kom i 2019, mens 695 Marlin S2 dukket opp i 2020.
Vi har et godt øye til 605-modellen som en fin basisbåt for sportsfiske. En hyggelig pris fra cirka 400 000 kroner gjør sitt, dessuten har du mange elementer fra større styrehyttebåter: Praktisk akterdekk, velutformet fiskeplass forut og dyp gangvei langs hytta på styrbord.
Les også: Test av Jeanneau Merry Fisher 795 Marlin
Men kanskje viktigst er den smarte løsningen for utvendig styreposisjon: Ratt- og gasskonsoll kan skyves ut og inn av hytta på en skinne montert i sideveggen.
Det er enkelt og fungerer bra. Konstruksjonen kjennes lett og relativt solid, men fungerer best under rolige forhold.
Vil du ha en Marlin med større plass og for røffere farvann, anbefaler vi at du kikker nærmere på 695 Marlin S2.
Her er det større areal på akterdekk og i hytta, samt plass til separat toalettrom i den lille kabinen under dekk. Med 150 hk koster denne fra cirka 600 000 kroner.
Sting 730 Fast Track
Det gjør ingenting at båtdesigneren er interessert i fiske. Espen Thorup står bak de fleste modellene fra Sting og Nordkapp, og da utviklingen av styrehyttebåtene fra Sting var i sluttfasen, sørget Thorup for å legge inn fisketurer som en del av testregimet.
Les også (+): Den bikker 60 knop, men det er ikke det viktigste
Sting 730 Fast Track har plass til det meste en hobby- eller sportsfisker begjærer. Dessuten er den design- og kjøremessig langt mer sportslig enn de fleste konkurrentene. Er du mye i krapp sjø, blir turen mer behagelig og gjennomsnittsfarten høyere.
Les også (+): Denne herlige kjøremaskinen er fra et helt nytt merke i Norge
Akterdekket er rent og vår testbåt har ingen sofaer montert. Dermed er det åpent akterover og ikke noe som hindrer fisket. I tillegg har Sting fiskeplass i baugen og 3–4 personer kan fiske samtidig.
Sting har nå i likhet med søstermerket Nordkapp gått over til Mercury på hekken, der V6-modellene på 175 eller 200 hk etter vår mening bør passe fint og gi høyt komfortnivå.
Tøffinger fra Trøndelag
På Hitra og Frøya har et oppstått en egen kultur for båter i skjæringspunktet mellom proff- og fritidsbruk. Det danner en svært god basis for båter rigget til sportsfiske, og flere av modellene er fast inventar hos reiselivsbedrifter med skjærgårdssafari og fiskeutflukter på menyen.
Noen av de mest kjente er Kaasbøll, Kvernø og Skarsvåg. Alle har et bredt utvalg av modeller fra rundt fem meter og oppover, som hovedregel produsert i aluminium.
Verftene har funnet hver sin stil og selv om noen av modellene konseptmessig kan se like ut, er det forskjell i prioriteringer og egenskaper.
Les også: Kaasbøll 780 C: Norsk barsking
Mange av modellene er godt tilpasset sports- og hobbyfiske fra starten av, men fordelen med disse verftene er at du i større grad kan få bygget båten etter dine spesifikasjoner, enn det som er vanlig med de fleste mainstream-merkene.
Uansett størrelse eller bruksområde – disse bør stå for en støyt.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 12 2021
Denne saken ble første gang publisert 07/04 2021, og sist oppdatert 07/04 2021.