Bunadsko og bunadsneakers

– Dette er bare tull

De fleste velger tradisjonelle bunadsko til bunaden, men flere velger også andre alternativer. Noen typer sko vekker reaksjoner hos bunadstilvirkerne.

REAKSJONER: Flere reagerer på utradisjonelt skobruk til bunaden.
REAKSJONER: Flere reagerer på utradisjonelt skobruk til bunaden. Foto: Privat
Sist oppdatert

Tradisjonelle bunadsko er av svart lær og har spenne i tinn, messing eller en sjelden gang sølv.

– Kunder ønsker klassiske bunadsko som er gode å ha på med tanke på lange dager i bunad. Kundene er opptatt av komfort og kvalitet.

Dette sier bunadstilvirker i Alvdalsbunad, Hege Steihaug Barstad, til Klikk.no.

I dag finnes det ikke bunadsko i spreke farger, men man får enkelte modeller i mørk blå og i hvit.

Selv om flere går bort ifra de tradisjonelle bunadskoene, er det likevel noen type sko bunadstilvirkere mener bør unngås.

Bunadstilvirker i Alvdalsbunad, Hege Steihaug Barstad
Bunadstilvirker i Alvdalsbunad, Hege Steihaug Barstad Foto: Privat

– Noe av det merkeligste jeg har sett er høyhælte støvletter til bunaden. Jeg tenker vi generelt kan unngå slike sko og fargerike sko til bunaden. Det er vi ikke tradisjonelt vant med, sier Kjersti Lyngesta som driver Husfliden i Skien til Klikk.no.

– Rosa platåsko, eller generelt fargerike sko til bunaden, bør vi unngå, sier Barbro Tronhuus Storlien, bunadtilvirker og styreleder i Norges Husflidslag til Klikk.no.

Les også: Ny bunadstrend vekker reaksjoner: – Gjør vondt i bunadshjertet

Joggesko til bunaden

Når komfort står høyt på listen, velger flere å bytte ut de tradisjonelle lærskoene med joggesko.

– Ja, man kan bruke bunad uten bunadsko. Dette er opp til den enkelte og hva man føler seg bekvem med. Bunadskledde i leikarring kan man observere med alt i fra Ecco-sko til Dr.Martins, sier Barstad og fortsetter:

– Jeg vil tro at de aller fleste ønsker å bruke bunadsko til bunaden, men det kan være grunner til at man bruker bunad med joggesko, alt i fra helseproblemer til at man ikke finner skoene eller har glemt dem igjen om man er på reise.

Har man ikke bunadsko eller ikke mulighet til å bruke disse, kan det være fint å tenke på et «nøytralt» alternativ slik at skoene ikke tar bort søkelyset fra bunaden, mener bunadstilvirker.

Barbro Tronhuus Storlien er bunadstilvirker og styreleder i Norges husflidslag.
Barbro Tronhuus Storlien er bunadstilvirker og styreleder i Norges husflidslag. Foto: Privat

– Jeg er bunadtilvirker og skal på en god og positiv måte fremsnakke bunad og traidisjonell bunadbruk. For meg er det naturlig å bruke svarte bunadsko, og det er det jeg anbefaler, sier Storlien og fortsetter:

– Jeg er likevel oppmerksom på at noen synes det er problematisk å gå med bunadsko av medisinke årsaker, og da synes jeg nøytrale sko er fint. Da kan man bruke svarte joggesko for eksempel.

Les også (+): Søsteren fikk bunaden av mor rett før hun døde. Gave eller forskudd på arv?

Bunadsneakers

I fjor lanserte Spar kjøp bunadsneakers, som er svarte joggesko med blomsterbroderier på siden.

BUNADSNEAKERS: Dette er svarte joggesko med brodderier på siden. De finnes både til voksne og barn.
BUNADSNEAKERS: Dette er svarte joggesko med brodderier på siden. De finnes både til voksne og barn. Foto: Produsenten

– Ideen om joggeskoene med bunadsmønster kom av at vi så hvor mange som gikk med joggesko til bunadene og festdraktene. Det var et tydelig behov for en sko med mer komfort. Skoen er perfekt for de som ønsker komfort, og de som ønsker et alternativ til det tradisjonelle.

Markus Eide Knudsen, viseadministrerende direktør i Spar Kjøp AS.
Markus Eide Knudsen, viseadministrerende direktør i Spar Kjøp AS. Foto: Privat

– Vi er mest opptatt av å tilby valgfrihet til kundene, derfor lever tradisjonelle bunadsko og sneakers side om side i våre butikker.

Dette sier Markus Eide Knudsen, viseadministrerende direktør i Spar Kjøp AS.

Skoene ble lansert i fjor, og har vært godt mottatt, påpeker Knudsen.

– Responsen var god i fjor når de ble lansert i våre butikker, mens i år har den vært enda bedre. Det gjenspeiler seg i at salget har doblet seg. Skoen har vært en suksess, sier han.

Men selv om etterspørselen er stor, faller ikke disse skoene i smak hos alle.

– Jeg tenker at bunadsneakers lett blir enda et par sko i skapet, og at vi i en tid med klimaendringer og økende fokus på bærekraft og miljøvern, bør være mer bevisst hva vi egentlig trenger, sier Storlien.

Lyngestad som har drevet Husfliden i Skien siden 1988, mener bunadsneakers har ingenting med tradisjon å gjøre.

– Det er bare tull, og har ingenting med tradisjon å gjøre, og det handler ikke om å bevare historien. Dette er noe som er funnet opp kun for å tjene penger. Jeg tenker vi kan lage et skille mellom bunadsko og joggesko, og ikke la de flyte over i hverandre, sier hun.

– Jeg har full forståelse for at man ønsker å bytte ut bunadskoene med joggesko, men da råder jeg å velge svarte, nøytrale joggesko, legger hun til.

Dette produktet har engasjert og vekket følelser, men Knudsen mener at bunadsneakers er et etterlengtet produkt for mange.

– Spesielt på 17. mai når man skal gå i tog og delta på mange ulike aktiviteter. Bunadsneakers kan godt kombineres med andre klesplagg, slik som for eksempel kjole eller andre festklær, sier han.

BUNADSKO: På Spar kjøp selger de både "tradisjonelle" bunadsko og bunadjoggesko for store og små.
BUNADSKO: På Spar kjøp selger de både "tradisjonelle" bunadsko og bunadjoggesko for store og små. Foto: Privat

Barn er fritatt

17.mai er for mange barn en dag full av aktiviteter og gåing, og da kan det være lurt å velge komfortable sko til barna.

Storlien, Barstad og Lyngestad er enig om at barn er fritatt fra typiske «bunadsregler».

– Det er pent med bunadsko til bunaden, og noen barn ønsker dette, men det er også forståelig at barn ønsker andre type sko. Foreldre ser også den økonomiske nytten av å investere i sko barna kan bruke ellers, og ikke kun noen dager i året før dem vokser ut av dem, sier Barstad.

BARN OG BUNADSKO: Bunadstilvirkerne er enig om at barn er fritatt fra de tradisjonelle "bunadsreglene", og bør ha på sko de synes er fine og som er komfortable å gå i.
BARN OG BUNADSKO: Bunadstilvirkerne er enig om at barn er fritatt fra de tradisjonelle "bunadsreglene", og bør ha på sko de synes er fine og som er komfortable å gå i. Foto: Getty Images

Storlien mener det er viktig å gi barna bunadsglede, og dette kan gis uten å ha på bunadsko.

– La dem gå med annet pent fottøy som ikke klemmer, kipper eller gir gnagsår. Bunadbruk skal være hygge, sier Storlien.

Lyngestad mener barna skal få gå med de skoene de føler seg fine og komfortable i.

– Hvis barna ønsker rosa joggesko eller med noen motiver på, så skal de få lov til dette. La dem ha gleden av 17.mai uten noe pes om sko. De skal føle seg fine og komfortable – Det er det aller viktigste, sier Lyngesta.

Les også: Slik vasker du bunadskjorten: Unngå disse feilene

Klar oppfordring

Dersom du kvier deg til å bryte «bunadsreglene» eller er oppmerksom på andres klesvalg, har Barstad en klar oppfordring.

– Jeg oppfordrer alle til å være positive når man møter folk i bunad. Mange har en tendens til å lete etter feil og kritisere. På dager man kler seg i bunad er det festdager. Jeg oppfordrer folk til å være positive og hyggelig med hverandre, sier Barstad.

Storlien håper alle får en strålende 17.mai, og påpeker at det ikke finnes bunadspoliti.

– Jeg håper alle, med eller uten bunad eller bunadsko, får en strålende 17.mai. Den største myten når det gjelder bunader, er den om bunadspolitiet. Det finnes ikke nå, og har aldri eksistert. Ingen av oss som jobber med bunad bruker nasjonaldagen på å være gledesdrepere, sier Storlien.

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2024, og sist oppdatert 15/05 2024.

Les også