VIN til JULEMIDDAGen
De beste vinene til julemiddagen
Her finner du gode vintips til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og mye annet.
Selv om mange fremdeles fortrekker øl og akevitt til den tradisjonelle norske julematen, er det stadig flere som vil ha vin.
Vi skal i det følgende gå gjennom tre av de mest populære julemiddagene, svineribbe, pinnekjøtt og lutefisk, og anbefaler både hvite og røde viner til.
Detaljert omtale av hver vin finner du lenger ned i artikkelen.
Svineribbe
Svineribbe er lyst kjøtt, så du kan drikke både hvitt og rødt til den. Men på grunn av det høye fettinnholdet i maten, bør vinen ha frisk syre. Da lander vi på en tørr Riesling fra Wittman og en Barbera fra Giovanni Rosso.
Det er én ting som er spesielt utfordrende når du skal sette vin til ribbe, og det er rødkål og surkål. Disse har endel eddik og sukker i seg, og desto mer, desto vanskeligere blir det. Men det finnes en enkel vei rundt dette. Ikke gå direkte fra kål til vin. Sørg for å tygge i deg litt kjøtt og saus før du tar den neste slurken med vin. Og vips, så var problemet borte.
Pinnekjøtt
For pinnekjøtt, og her snakker vi i første omgang om det som kun er saltet, gjelder mye av det samme som for svinneribbe. Du trenger vin med frisk syre til å rense opp i fettet, og da kan du velge samme Riesling og Barbera som beskrevet ovenfor til ribbe.
Så har du røykt pinnekjøtt, som ikke bare er fett, men også veldig kraftig på smak, så her fungerer det bra med mer sødme i vinen. En frisk og halvtørr Riesling vil være midt i blinken. Vi har valgt en fra Molitor.
En gryende trend er å drikke moden, rød Bordeaux til røykt pinnekjøtt. Dette kan virke kontraintuitivt, all den tid vi nettopp har sagt at du trenger sødme i vinen, og rød Bordeaux er kjent for å være litt tørr og streng i stilen. Men det er noe med samspillet av aromaer i kjøttet og vinen her som bare virker. Vi har plukket frem en rød Bordeaux fra Ch. Lanessan.
Les også: Tre portviner som passer til julens kaker og desserter
Lutefisk
Lutefisken er i seg selv ganske mild og snill, og er ikke spesielt utfordrende for vinvalg. Tilbehør som ertepuré, kålrabistappe, bacon/ribbefett og sennep(saus), poteter og lefser går også greit med vin, men styr unna brunost og sirup.
Til lutefisken trenger du en relativt rik og samtidig frisk hvitvin. Vi har valgt Deux Roches fra Burgund.
Alle vinene vi anbefaler er tilgjengelige i basissortimentet til polet, så du slipper å gå via bestillingsutvalget; det er ikke sikkert du rekker det før jul.
Du finner vinene med beskrivelser listet opp nedenfor. Vi har også tatt med noen ord om hva vinene passer til, for det er nemlig langt mer enn de typiske julemiddagene.
Wittmann Riesling Trocken 2019
Denne tyske hvitvinen passer både til ribbe og saltet pinnekjøtt, samt sjømat.
88 poeng
Varenummer: 2083001
Prosent alkohol: 12,5
Råstoff: 100% Riesling
Produsent: Wittmann
Pris: 179,90
Fra Tyskland/Rheinhessen. Strågul på farge.
Frisk og fin duft av grønt eple og sitron med hint av grapefrukt, urter og mineraler.
Middels til god fylde med god konsentrasjon, skikkelig frisk syre og en ganske lang ettersmak. Drikk 2020-2023.
Passer til svineribbe og saltet pinnekjøtt (ikke røkt).
Er også god til fisk og skalldyr. Sushi er glimrende, om du vil ha et lett måltid mellom slagene i julen.
Les også: Test av 13 akevitter til jul
Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2018
Denne halvtørre tyske hvitvinen passer til røykt pinnekjøtt, samt spicy, asiatisk-inspirert sjømat.
88 poeng
Varenummer: 9819801
Prosent alkohol: 7,5
Råstoff: 100% Riesling
Produsent: Markus Molitor
Pris: 180,00
Fra Tyskland/Mosel. Ganske blek strågul med grønnskjær.
Dufter av grønt eple, sitron og lime med hint av fersken, blomster og mineraler.
Middels fyldig, men intens med flott sødme, frisk syre og en lang ettersmak. Drikk 2020-2030.
Passer til røykt pinnekjøtt. Er også glimrende til spicy, asiatisk-inspirert sjømat.
Den gode sødmen i vinen tåler endel hete, så her kan du gjerne dra på litt med chili og ingefær.
Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2019
Denne italienske rødvinen går godt til både ribbe og saltet pinnekjøtt. Passer også til kalkun.
87 poeng
Varenummer: 4962301
Prosent alkohol: 13,5
Råstoff: 100% Barbera
Produsent: Giovanni Rosso
Pris: 180,00
Fra Italia/Piemonte. Ganske dyp rødfiolett.
Fin duft av både røde og mørke bær med hint av blekk og urter.
Middels til god fylde med ren og fin frukt, god konsentrasjon, frisk syre og en ganske lang ettersmak. Drikk 2020-2024.
Passer til både svineribbe og saltet pinnekjøtt (ikke røykt). Er også god til kalkun.
Om du liker rødvin til torsk, kan du prøve denne vinen.
Og får du lyst på et alminnelig hverdagsmåltid i julen, er den glimrende til pizza og pasta.
Les også: 12 gode julefilmer du kan strømme nå
Deux Roches Plants de Carre Mâcon-Villages 2018
Denne hvite burgunderen er god til både lutefisk og annen sjømat.
87 poeng
Varenummer: 9107401
Prosent alkohol: 13,0
Råstoff: 100% Chardonnay
Produsent: Collovray & Terrier
Pris: 186,00
Fra Frankrike/Burgund. Middels strågul på farge.
Fin duft av eple og sitron med hint av smør, nøtt, urter, krydder og mineraler.
God fylde med moden frukt, frisk syre og en lang ettersmak. Drikk 2020-2023.
Passer til lutefisk, men kan også brukes til andre typer sjømat, både fisk og skalldyr.
Den er også glimrende til juletorsken. Men styr unna spicy, asiatiske varianter med denne vinen.
Den trives bedre med fransk (eller norsk) tilberedning og tilbehør. Smørbaserte sauser som sandefjordsmør og beurre blanc er glimrende.
Les også: Tegn på at gryta må byttes ut
Ch. Lanessan 2008
Denne vinen er god til røykt pinnekjøtt, men er også en god match til det meste av rødt kjøtt.
87 poeng
Varenummer: 3048901
Prosent alkohol: 13,0
Råstoff: 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Petit Verdot
Produsent: Ch. Lanessan
Pris: 276,00
Fra Frankrike/Bordeaux. Varm rød mot murstein i kant.
Klassisk duft av mørke bær med hint av lær, sigarkasse, urter og krydder.
God fylde med ren frukt, moderat syre og en lang ettersmak hvor sigarkassen dukker opp på slutten igjen. Drikk 2020-2028.
Passer til røykt pinnekjøtt, men er egentlig god til det aller meste av rødt kjøtt, både okse, lam og vilt.
Den er spesielt god til lam, så hvis lår eller carré står på menyen, er dette vinen.