VIN til JULEMIDDAGen

De beste vinene til julemiddagen

Her finner du gode vintips til ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og mye annet.

PINNEKJØTT: En helt selvfølgelig julemiddag for mange.
PINNEKJØTT: En helt selvfølgelig julemiddag for mange. Foto: Arkivfoto Klikk.no
Publisert

Selv om mange fremdeles fortrekker øl og akevitt til den tradisjonelle norske julematen, er det stadig flere som vil ha vin.

Vi skal i det følgende gå gjennom tre av de mest populære julemiddagene, svineribbe, pinnekjøtt og lutefisk, og anbefaler både hvite og røde viner til.

Detaljert omtale av hver vin finner du lenger ned i artikkelen.

Svineribbe

Svineribbe er lyst kjøtt, så du kan drikke både hvitt og rødt til den. Men på grunn av det høye fettinnholdet i maten, bør vinen ha frisk syre. Da lander vi på en tørr Riesling fra Wittman og en Barbera fra Giovanni Rosso.

Det er én ting som er spesielt utfordrende når du skal sette vin til ribbe, og det er rødkål og surkål. Disse har endel eddik og sukker i seg, og desto mer, desto vanskeligere blir det. Men det finnes en enkel vei rundt dette. Ikke gå direkte fra kål til vin. Sørg for å tygge i deg litt kjøtt og saus før du tar den neste slurken med vin. Og vips, så var problemet borte.

Pinnekjøtt

For pinnekjøtt, og her snakker vi i første omgang om det som kun er saltet, gjelder mye av det samme som for svinneribbe. Du trenger vin med frisk syre til å rense opp i fettet, og da kan du velge samme Riesling og Barbera som beskrevet ovenfor til ribbe.

Så har du røykt pinnekjøtt, som ikke bare er fett, men også veldig kraftig på smak, så her fungerer det bra med mer sødme i vinen. En frisk og halvtørr Riesling vil være midt i blinken. Vi har valgt en fra Molitor.

En gryende trend er å drikke moden, rød Bordeaux til røykt pinnekjøtt. Dette kan virke kontraintuitivt, all den tid vi nettopp har sagt at du trenger sødme i vinen, og rød Bordeaux er kjent for å være litt tørr og streng i stilen. Men det er noe med samspillet av aromaer i kjøttet og vinen her som bare virker. Vi har plukket frem en rød Bordeaux fra Ch. Lanessan.

Les også: Tre portviner som passer til julens kaker og desserter

Lutefisk

Lutefisken er i seg selv ganske mild og snill, og er ikke spesielt utfordrende for vinvalg. Tilbehør som ertepuré, kålrabistappe, bacon/ribbefett og sennep(saus), poteter og lefser går også greit med vin, men styr unna brunost og sirup.

Til lutefisken trenger du en relativt rik og samtidig frisk hvitvin. Vi har valgt Deux Roches fra Burgund.

Alle vinene vi anbefaler er tilgjengelige i basissortimentet til polet, så du slipper å gå via bestillingsutvalget; det er ikke sikkert du rekker det før jul.

Du finner vinene med beskrivelser listet opp nedenfor. Vi har også tatt med noen ord om hva vinene passer til, for det er nemlig langt mer enn de typiske julemiddagene.

Wittmann Riesling Trocken 2019

GODT KJØP: Wittmann Riesling Trocken 2019.
GODT KJØP: Wittmann Riesling Trocken 2019. Foto: Vinmonopolet

Denne tyske hvitvinen passer både til ribbe og saltet pinnekjøtt, samt sjømat.

88 poeng

Varenummer: 2083001

Prosent alkohol: 12,5

Råstoff: 100% Riesling

Produsent: Wittmann

Pris: 179,90

Fra Tyskland/Rheinhessen. Strågul på farge.

Frisk og fin duft av grønt eple og sitron med hint av grapefrukt, urter og mineraler.

Middels til god fylde med god konsentrasjon, skikkelig frisk syre og en ganske lang ettersmak. Drikk 2020-2023.

Passer til svineribbe og saltet pinnekjøtt (ikke røkt).

Er også god til fisk og skalldyr. Sushi er glimrende, om du vil ha et lett måltid mellom slagene i julen.

Les også: Test av 13 akevitter til jul

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2018

GODT KJØP: Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2018.
GODT KJØP: Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2018. Foto: Vinmonopolet

Denne halvtørre tyske hvitvinen passer til røykt pinnekjøtt, samt spicy, asiatisk-inspirert sjømat.

88 poeng

Varenummer: 9819801

Prosent alkohol: 7,5

Råstoff: 100% Riesling

Produsent: Markus Molitor

Pris: 180,00

Fra Tyskland/Mosel. Ganske blek strågul med grønnskjær.

Dufter av grønt eple, sitron og lime med hint av fersken, blomster og mineraler.

Middels fyldig, men intens med flott sødme, frisk syre og en lang ettersmak. Drikk 2020-2030.

Passer til røykt pinnekjøtt. Er også glimrende til spicy, asiatisk-inspirert sjømat.

Den gode sødmen i vinen tåler endel hete, så her kan du gjerne dra på litt med chili og ingefær.

Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2019

GODT KJØP: Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2019.
GODT KJØP: Giovanni Rosso Barbera d’Alba Donna Margherita 2019. Foto: Vinmonopolet

Denne italienske rødvinen går godt til både ribbe og saltet pinnekjøtt. Passer også til kalkun.

87 poeng

Varenummer: 4962301

Prosent alkohol: 13,5

Råstoff: 100% Barbera

Produsent: Giovanni Rosso

Pris: 180,00

Fra Italia/Piemonte. Ganske dyp rødfiolett.

Fin duft av både røde og mørke bær med hint av blekk og urter.

Middels til god fylde med ren og fin frukt, god konsentrasjon, frisk syre og en ganske lang ettersmak. Drikk 2020-2024.

Passer til både svineribbe og saltet pinnekjøtt (ikke røykt). Er også god til kalkun.

Om du liker rødvin til torsk, kan du prøve denne vinen.

Og får du lyst på et alminnelig hverdagsmåltid i julen, er den glimrende til pizza og pasta.

Les også: 12 gode julefilmer du kan strømme nå

Deux Roches Plants de Carre Mâcon-Villages 2018

GODT KJØP: Deux Roches Plants de Carre Mâcon-Villages 2018.
GODT KJØP: Deux Roches Plants de Carre Mâcon-Villages 2018. Foto: Vinmonopolet

Denne hvite burgunderen er god til både lutefisk og annen sjømat.

87 poeng

Varenummer: 9107401

Prosent alkohol: 13,0

Råstoff: 100% Chardonnay

Produsent: Collovray & Terrier

Pris: 186,00

Fra Frankrike/Burgund. Middels strågul på farge.

Fin duft av eple og sitron med hint av smør, nøtt, urter, krydder og mineraler.

God fylde med moden frukt, frisk syre og en lang ettersmak. Drikk 2020-2023.

Passer til lutefisk, men kan også brukes til andre typer sjømat, både fisk og skalldyr.

Den er også glimrende til juletorsken. Men styr unna spicy, asiatiske varianter med denne vinen.

Den trives bedre med fransk (eller norsk) tilberedning og tilbehør. Smørbaserte sauser som sandefjordsmør og beurre blanc er glimrende.

Les også: Tegn på at gryta må byttes ut

Ch. Lanessan 2008

Denne vinen er god til røykt pinnekjøtt, men er også en god match til det meste av rødt kjøtt.

GODT KJØP: Ch. Lanessan 2008.
GODT KJØP: Ch. Lanessan 2008. Foto: Vinmonopolet

87 poeng

Varenummer: 3048901

Prosent alkohol: 13,0

Råstoff: 60% Cabernet Sauvignon, 36% Merlot, 4% Petit Verdot

Produsent: Ch. Lanessan

Pris: 276,00

Fra Frankrike/Bordeaux. Varm rød mot murstein i kant.

Klassisk duft av mørke bær med hint av lær, sigarkasse, urter og krydder.

God fylde med ren frukt, moderat syre og en lang ettersmak hvor sigarkassen dukker opp på slutten igjen. Drikk 2020-2028.

Passer til røykt pinnekjøtt, men er egentlig god til det aller meste av rødt kjøtt, både okse, lam og vilt.

Den er spesielt god til lam, så hvis lår eller carré står på menyen, er dette vinen.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2020.

Les også