Oppskrift på småkaker
Oppskrifter på seks klassiske småkaker du kommer til å spise opp med en gang
Her er seks småkake-klassikere som det alltid er godt å ha på lur i en boks på kjøkkenet.
Oppskrift på Sarah Bernard
Ca 15 stk.
Ca 500 g ferdig kransekakemasse
TRØFFELKREM:
3 dl kremfløte
150 g kokesjokolade
GLASUR:
100 g kokesjokolade
4 ss delfiafett
Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Ta kjelen av platen og rør i fløten til sjokoladen har smeltet.
Sett sjokoladefløten i kjøleskap natten over.
Kjevle ut kransekake-masse til ca. 1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler (ca. 4 cm i diameter) og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.
Stek ved 210° i ca. 5 minutter. Kransekakebitene skal være myke inni. Avkjøl.
Pisk opp sjokoladefløten til krem. Ha kremen i en sprøytepose og sprøyt små topper på hver bunn. Sett kakene kjølig.
Ha sjokolade i en liten bolle og sett den over en liten kjele med kokende vann. Vannet må ikke komme i kontakt med bollen. Tilsett delfiafett i den smeltede sjokoladen for å gjøre sjokoladen litt tynnere. Avkjøl noe.
Sett kakene på en rist med et lite brett under og hell sjokoladen forsiktig over slik at kakene dekkes med sjokolade rundt det hele. Oppbevar kakene kaldt.
Oppskrift på sugar cookies/sukkerkjeks
Ca. 35 stk.
400 g hvetemel
½ ts salt
1 ts natron
2 ts vaniljesukker
200 g smør
200 g sukker
2 egg
Bland hvetemel, salt, natron og vaniljesukker godt sammen i en egen bolle.
Pisk smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Tilsett et egg om gangen og visp godt mellom hver gang.
Tilsett melblandingen og rør til du har fått en glatt deig. Pakk deigen godt inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time.
Ta ut litt deig av gangen fra kjøleskapet. Kjevle deigen ut på et melet underlag til deigen er ca. 1 cm tykk. Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget.
Stikk deigen ut i de formene du ønsker og legg kjeksene på bakepapir. Sett kjeksene inn i kjøleskapet i ca. 15 minutter før steking.
Kna resten av deigen sammen og bytt den ut med den andre du har igjen i kjøleskapet. Fortsett til du har brukt opp all deigen.
Stek kjeksene midt i ovn ved 180˚ i 8–10 minutter. Avkjøl på stekebrettet.
– Jeg pynter kjeksene med sukkerfondant som jeg har kjevlet tynt ut, og stukket ut figurer lik kakene, sier Anita Bakker, som baker kaker for Hjemmet.
Les også: Her er vinene som passer til dessert, kake, ost og sjokolade
Oppskrift på havrekaker med rosiner
Ca. 50 stk.
200 g smør, romtemperert
2½ dl sukker
2 egg
2 dl hvetemel
1½ ts natron
2 ts vaniljesukker
4½ dl havregryn
2 dl rosiner
Rør smør og sukker mykt og smidig. Visp inn egg, ett og ett om gangen og bland inn resten av ingrediensene.
Bland sammen til en passe fast deig.
Form deigen til runde, litt flate boller (ca. 1 ss). Legg dem med litt mellomrom på bakepapirkledd stekeplate. De flyter litt ut når kakene stekes.
Stek midt i ovnen ved 175° i 12–15 minutter.La kakene avkjøles helt på platen, før de legges i tette bokser.
Les også: Slik får du perfekte, luftige boller
Oppskrift på syltetøykaker
Ca. 45 stk.
3 egg
250 g sukker
500 g hvetemel
300 g smør
3 ts bakepulver
Bringebærsyltetøy uten hele bær
Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt i halvparten av melet og ha i bakepulver.
Del smør i terninger og kna dem inn i deigen sammen med resten av melet. Sett deigen kjølig i ca. 1 time.
Kjevl deigen tynt og stikk ut kaker ca. 6 cm i diameter.
På halvparten av kakene stikker du ut en mindre runding eller bruk en pepperkakeform og stikk ut en stjerne eller et hjerte. Lim denne kaken på den hele kaken med litt vann.
Legg ca. 1 teskje med bringebærsyltetøy i «hullet». Legg kakene på stekeplate dekket med bakepapir.
Stek kakene midt i ovn ved 200° i ca. 10 minutter. Kakene skal være lyse gulbrune. Avkjøl kakene på rist.
Oppskrift på sitron- og valmuekaker
Ca. 45 kaker
½ dl sitronsaft
200 g smør
75 g sukker
1 egg
2 ss sitronskall, finrevet
2 ss valmuefrø
Ca. 350 g hvetemel
1 ts bakepulver
¼ ts salt
SITRONSUKKER:
1 ss sitronskall, finrevet
1 dl sukker
1 ss valmuefrø
Varm opp sitronsaften forsiktig, tilsett 100 g smør og la det smelte. Ha resten av smøret i en Kjøkkenmaskin sammen med sukker og visp til det er godt blandet.
Tilsett egg og sitron-smørblandingen, og visp videre til røren blir lys krem, ca. 2 minutter.
Bland inn sitronskall, valmuefrø, hvetemel, bakepulver og salt.
Deigen skal nå være lett og forme, tilsett mer hvetemel hvis deigen er for løs.
Bland sammen sukker, sitronskall og valmuefrø i en bolle. Del deigen opp i ca. 45 biter og trill til kuler.
Rull kulene i sitronsukkeret og legg dem på bakepapirkledd stekebrett med litt mellomrom. Press kakene litt ned med undersiden av hånden. Stek i ovn ved 200° i 8–10 minutter, til kjeksene er gjennomstekt.
Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.
Les også: Slik regner du om gram til desiliter
Oppskrift på biscotti
120 g mandler
100 g hasselnøtter
150 g smør
250 g sukker
400 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 appelsin, revet skall
3 store egg
1 eggehvite til pensling
Stek mandlene og hasselnøttene i ovn ved 200° i ca. 10 minutter. Avkjøl.
Bland smør, sukker, mel, appelsinskall og bakepulver i en kjøkkenmaskin. Bland inn eggene og de avkjølte, hele nøttene.
Siden nøttene er ristet i ovn, er de sprø og trenger ikke å deles/hakkes før de tilsettes i deigen.
Rull deigen til pølser, ca. 2 cm i diameter. Legg deigpølsene i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Kakepølsene settes med litt avstand på et bakepapirkledd stekebrett og pensles med eggehvite. Stek kakene midt i ovnen ved 180˚ i ca. 25 minutter.
Ta kakene ut av ovnen og skjær ca. ½ cm skiver på skrått med en brødkniv mens de fortsatt er varme. Legg skivene tilbake på stekebrettet og stek dem videre i 10 minutter. Avkjøl.
Biscotti oppbevares i en tett boks i romtemperatur.
Her finner du våre fantastiske oppskrifter på kaker