Oppskrift på småkaker

Oppskrifter på seks klassiske småkaker du kommer til å spise opp med en gang

Her er seks småkake-klassikere som det alltid er godt å ha på lur i en boks på kjøkkenet.

SARAH BERNARD: Mange elsker disse småkakene. Se oppskrift under.
SARAH BERNARD: Mange elsker disse småkakene. Se oppskrift under. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Oppskrift på Sarah Bernard

Ca 15 stk.

Ca 500 g ferdig kranse­kakemasse

TRØFFELKREM:

3 dl kremfløte

150 g kokesjokolade

GLASUR:

100 g kokesjokolade

4 ss delfiafett

Kok opp fløte og tilsett grovhakket sjokolade. Ta kjelen av platen og rør i fløten til sjokoladen har smeltet.

Sett sjokoladefløten i kjøleskap natten over.

Kjevle ut kransekake-masse til ca. 1 cm tykkelse. Stikk ut passe store sirkler (ca. 4 cm i diameter) og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett.

BAKER KAKER: Anita Bakker lager kaker for Hjemmet, og synes det er lurt å ha småkaker på lur i en boks.
BAKER KAKER: Anita Bakker lager kaker for Hjemmet, og synes det er lurt å ha småkaker på lur i en boks. Foto: Svein Brimi

Stek ved 210° i ca. 5 minutter. Kransekake­bitene skal være myke inni. Avkjøl.

Pisk opp sjokoladefløten til krem. Ha kremen i en sprøytepose og sprøyt små topper på hver bunn. Sett kakene kjølig.

Ha sjokolade i en liten bolle og sett den over en liten kjele med kokende vann. Vannet må ikke komme i kontakt med bollen. Tilsett delfiafett i den smeltede sjokoladen for å gjøre sjokoladen litt tynnere. Avkjøl noe.

Sett kakene på en rist med et lite brett under og hell sjokoladen forsiktig over slik at kakene dekkes med sjoko­lade rundt det hele. Oppbevar kakene kaldt.

Oppskrift på sugar cookies/sukkerkjeks

Ca. 35 stk.

400 g hvetemel

½ ts salt

1 ts natron

2 ts vaniljesukker

200 g smør

200 g sukker

2 egg

SUKKERKJEKS: Deilige småkaker som kan pyntes som du vil.
SUKKERKJEKS: Deilige småkaker som kan pyntes som du vil. Foto: Svein Brimi

Bland hvetemel, salt, natron og vaniljesukker godt sammen i en egen bolle.

Pisk smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin. Tilsett et egg om gangen og visp godt mellom hver gang.

Tilsett melblandingen og rør til du har fått en glatt deig. Pakk deigen godt inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time.

Ta ut litt deig av gangen fra kjøleskapet. Kjevle deigen ut på et melet underlag til deigen er ca. 1 cm tykk. Pass på å snu deigen underveis, så den ikke setter seg fast i underlaget.

Stikk deigen ut i de formene du ønsker og legg kjeksene på bakepapir. Sett kjeksene inn i kjøleskapet i ca. 15 minutter før steking.

Kna resten av deigen sammen og bytt den ut med den andre du har igjen i kjøleskapet. Fortsett til du har brukt opp all deigen.

Stek kjeksene midt i ovn ved 180˚ i 8–10 minutter. Avkjøl på stekebrettet.

– Jeg pynter kjeksene med sukkerfondant som jeg har kjevlet tynt ut, og stukket ut figurer lik kakene, sier Anita Bakker, som baker kaker for Hjemmet.

Les også: Her er vinene som passer til dessert, kake, ost og sjokolade

HAVREKAKER MED ROSINER.
HAVREKAKER MED ROSINER. Foto: Svein Brimi

Oppskrift på havrekaker med rosiner

Ca. 50 stk.

200 g smør, romtemperert

2½ dl sukker

2 egg

2 dl hvetemel

1½ ts natron

2 ts vaniljesukker

4½ dl havregryn

2 dl rosiner

Rør smør og sukker mykt og smidig. Visp inn egg, ett og ett om gangen og bland inn resten av ingrediensene.

Bland sammen til en passe fast deig.

Form deigen til runde, litt flate boller (ca. 1 ss). Legg dem med litt mellomrom på bakepapirkledd stekeplate. De flyter litt ut når kakene stekes.

Stek midt i ovnen ved 175° i 12–15 minutter.La kakene avkjøles helt på platen, før de legges i tette bokser.

Les også: Slik får du perfekte, luftige boller

Oppskrift på syltetøykaker

Ca. 45 stk.

3 egg

250 g sukker

500 g hvetemel

300 g smør

3 ts bakepulver

Bringebærsyltetøy uten hele bær

SYLTETØYKAKER: Med bringebærsyltetøy.
SYLTETØYKAKER: Med bringebærsyltetøy. Foto: Svein Brimi

Visp egg og sukker til egge­dosis. Sikt i halvparten av melet og ha i bakepulver.

Del smør i terninger og kna dem inn i deigen sammen med resten av melet. Sett deigen kjølig i ca. 1 time.

Kjevl deigen tynt og stikk ut kaker ca. 6 cm i diameter.

På halvparten av kakene stikker du ut en mindre runding eller bruk en pepperkakeform og stikk ut en stjerne eller et hjerte. Lim denne kaken på den hele kaken med litt vann.

Legg ca. 1 teskje med bringebærsyltetøy i «hullet». Legg kakene på stekeplate dekket med bakepapir.

Stek kakene midt i ovn ved 200° i ca. 10 minutter. Kakene skal være lyse gulbrune. Avkjøl kakene på rist.

SITRON- OG VALMUEKAKER.
SITRON- OG VALMUEKAKER. Foto: Svein Brimi

Oppskrift på sitron- og valmuekaker

Ca. 45 kaker

½ dl sitronsaft

200 g smør

75 g sukker

1 egg

2 ss sitronskall, finrevet

2 ss valmuefrø

Ca. 350 g hvetemel

1 ts bakepulver

¼ ts salt

SITRONSUKKER:

1 ss sitronskall, finrevet

1 dl sukker

1 ss valmuefrø

Varm opp sitronsaften for­siktig, tilsett 100 g smør og la det smelte. Ha resten av smøret i en Kjøkkenmaskin sammen med sukker og visp til det er godt blandet.

Tilsett egg og sitron-smørblandingen, og visp videre til røren blir lys krem, ca. 2 minutter.

Bland inn sitronskall, valmuefrø, hvetemel, bakepulver og salt.

Deigen skal nå være lett og forme, tilsett mer hvetemel hvis deigen er for løs.

Bland sammen sukker, sitronskall og valmuefrø i en bolle. Del deigen opp i ca. 45 biter og trill til kuler.

Rull kulene i sitronsukkeret og legg dem på bakepapirkledd stekebrett med litt mellomrom. Press kakene litt ned med undersiden av hånden. Stek i ovn ved 200° i 8–10 minutter, til kjeksene er gjennomstekt.

Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

Les også: Slik regner du om gram til desiliter

Oppskrift på biscotti

120 g mandler

100 g hasselnøtter

150 g smør

250 g sukker

400 g hvetemel

2 ts bakepulver

1 appelsin, revet skall

3 store egg

1 eggehvite til pensling

BISCOTTI.
BISCOTTI. Foto: Svein Brimi

Stek mandlene og hasselnøttene i ovn ved 200° i ca. 10 minutter. Avkjøl.

Bland smør, sukker, mel, appelsinskall og bakepulver i en kjøkkenmaskin. Bland inn eggene og de avkjølte, hele nøttene.

Siden nøttene er ristet i ovn, er de sprø og trenger ikke å deles/hakkes før de tilsettes i deigen.

Rull deigen til pølser, ca. 2 cm i diameter. Legg deigpølsene i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Kakepølsene settes med litt avstand på et bakepapirkledd stekebrett og pensles med eggehvite. Stek kakene midt i ovnen ved 180˚ i ca. 25 minutter.

Ta kakene ut av ovnen og skjær ca. ½ cm skiver på skrått med en brødkniv mens de fortsatt er varme. Legg skivene tilbake på stekebrettet og stek dem videre i 10 minutter. Avkjøl.

Biscotti oppbevares i en tett boks i romtemperatur.

Her finner du våre fantastiske oppskrifter på kaker