oppskrifter med kjøttdeig

Fire enkle middager med kjøttdeig fra Lise Finckenhagen

Lise Finckenhagen gir deg oppskriften på fire enkle hverdagsmiddager med kjøttdeig (eller karbonadedeig).

BARNDOMSMINNER: Barndomsminnene strømmer på når man lager klassikeren kjøttboller i fløtesaus fra bunn av. Server med potetstappe og rørte tyttebær
BARNDOMSMINNER: Barndomsminnene strømmer på når man lager klassikeren kjøttboller i fløtesaus fra bunn av. Server med potetstappe og rørte tyttebær Foto: Sara Johannessen Meek
Først publisert

Har du kjøttdeig, har du middag, sier man gjerne.

Her får du inspirasjon til deilige middager med gode smaker.

Lise Finckenhagen deler fire gode oppskrifter på kjøttdeig-middager.

Kjøttboller i fløtesaus

Barndomsminnene strømmer på når kjøttboller i fløtesaus står på menyen.

4 porsjoner

500 g kjøttdeig

1 dl loffsmuler

1 egg

½ løk, finhakket

1 hvitløkfedd, finhakket/revet

1 ts salt

¼ ts revet/malt muskat

¼ ts malt allehånde

½ ts kvernet pepper

2 ss finhakket persille

olje og/eller smør til steking

persille til pynt

tyttebær til servering

Saus:

3 ss smør

3 ss mel

6 dl oksekraft

2 dl fløte

salt og kvernet pepper

noen dråper soyasaus

Potetmos:

800 g melne poteter

2 dl melk

50 g smør

salt

Fremangsmåte:

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene. Form farsen til passe store kjøttboller med fuktige hender (25-30 stk.).

Brun bollene i en stor stekepanne, gjerne en blanding av smør og olje. Løft bollene ut av pannen så lenge. Ikke vask pannen, men slå eventuelt ut litt av stekefettet.

DELER OPPSKRIFTER: Hjemmets profilerte kokk Lise Finckenhagen deler et utvalg oppskrifter med kjøttdeig som bærende ingrediens.
DELER OPPSKRIFTER: Hjemmets profilerte kokk Lise Finckenhagen deler et utvalg oppskrifter med kjøttdeig som bærende ingrediens. Foto: Svein Brimi

Ha smøret til sausen over i pannen og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun. Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper for å unngå klumper.

La sausen småputrei 10-15 minutter. Rør med jevne mellomrom og tilsett fløten mot slutten av koketiden. Smak sausen til med salt og kvernet pepper og gjerne noen dråper soyasaus. Legg kjøttbollene over i sausen og hold varme til servering.

Kok poteter og damp dem tørre etter koking. Skrell og mos potetene. Kok opp melk og smør, rør den varme væsken inn i potetmosen og smak til med salt.

Server kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og rørte tyttebær. Pynt med et dryss av hakket persille. Server gjerne brokkoli, blomkål og erter til.

Tacosuppe

Hjemmelaget suppe er nesten undervurdert. Både metter den godt og lages på kort tid.

4 porsjoner

1 løk

2 hvitløkfedd

1 rød chili

Tacosuppe er undervurdert, mener kjendiskokken.
Tacosuppe er undervurdert, mener kjendiskokken. Foto: Sara Johannessen Meek

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 ss knust spisskummen

1 ss paprikapulver

2 ts tørket oregano

1 ts knuste korianderfrø

6 dl oksekraft/buljong

2 bokser knuste tomater à 400 g

1 kokt maiskolbe, eller en liten boks med maiskorn

250 g stekt kjøttdeig

sukker, salt og kvernet pepper

olivenolje

Til servering:

avokado i terninger

rømme

revet ost

nachochips

koriander eller persille

Fremgangsmåte:

Hakk løk og hvitløk. Finsnitt chilien, rens og skjær paprikaen i biter. Fres løk, hvitløk og chili i en klunk olje. Fres til løken blir blank og myk. Tilsett krydder og la det frese videre i et lite minutt under omrøring. Ha i paprika, knuste tomater og buljong.

Kok opp og la suppen småkoke i 20-25 minutter. Smak til med salt, pepper og en klype sukker. Skjær maiskornene av kolben og bland mais og kjøttdeig inn i suppa.

Topp med avokado, rømme, revet ost, knust chips og koriander ved servering.

Les også: 10 oppskrifter med kjøttdeig

Stekt kjøtt med ris og egg

Kjøttdeigen er piffet opp med deilig krydder og spennende sauser sammen med tradisjonelt speilegg.

Stekt kjøtt med ris og egg
Stekt kjøtt med ris og egg Foto: Sara Johannessen Meek

4 porsjoner

400 g kjøttdeig

1½ ss finrevet frisk ingefær

3 hvitløkfedd, finhakket eller finsnittet

2 dl grønne erter

3-4 ss hoisin saus

2 ss soyasaus

1 ss sriracha, sterk chilisaus

2 ts sesamolje

3 vårløk

frisk koriander, finhakket

4 egg

olje til steking

sesamfrø

kokt ris til servering

Fremgangsmåte:

Stek kjøttdeigen i olje over høy varme – hakk den opp i små biter og la gjerne bitene bli litt sprøstekte i kanten. Tilsett ingefær og hvitløk mot slutten av stekingen. Ha i ertene og stek til ertene er gjennomvarme. Skru ned varmen. Rør sammen hoisinsaus, soyasaus, srirascha og sesamolje. Hell blandingen over kjøttdeigen og rør godt.

Dryss til slutt over hakket vårløk og koriander.

Stek eggene over høy varme så de også blir litt sprø i kanten.

Fordel kokt ris og kjøttblandingen i dype skåler. Topp med stekt egg og dryss over sesamfrø.

Litt ekstra chiliolje eller chilisaus på toppen er fint for de som ønsker litt ekstra hete.

Lasagne

Gulrøtter og stangselleri i lasagnen sørger for ekstra vitaminer og deilig smak.

Lasagne med gulrøtter og stangselleri for ekstra smak.
Lasagne med gulrøtter og stangselleri for ekstra smak. Foto: Sara Johannessen Meek

4 porsjoner

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

100 g bacon eller pancetta

1 løk

2 hvitløkfedd

2 gulrøtter

2 stilker stangselleri

2 bokser gode knuste tomater à 400 g)

2 dl kjøttkraft

2 dl hvitvin eller rødvin, kan erstattes med kjøttkraft

1 laurbærblad

2 ts tørket oregano

5 ss olivenolje

salt, kvernet pepper og en god klype sukker

frisk basilikum til servering

8-10 lasagneplater

Saus:

50 g smør

40 g hvetemel

5 dl varm melk

200 g revet ost (gjerne halvparten mozzarella og halvparten parmesan)

salt, kvernet pepper og revet muskatnøtt

Les også: Vin til maten? Sjekk ut våre vintester

Fremgangsmåte:

Kutt bacon i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.Fres bacon i olje, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen. Tilsett gulrøtter, selleri og krydder.

Fres videre til alle grønnsakene er myke og har fått litt farge. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.

Tilsett resten av oljen og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen med vin, knuste tomater, kjøttkraft, en klype salt og sukker. La sausen putre halvveis under lokk, i minst ½ time (gjerne lenger). Rør om med jevne mellomrom og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper.

Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Rør inn melet og tilsett melken under kraftig visping (for å unngå klumper i sausen). La sausen småkoke under stadig omrøring i ca. 5 minutter. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat. Trekk kjelen vekk fra varmen og visp halvparten av osten inn i sausen.

Smør en middels ildfast form med olje. Dekk bunnen med et lag kjøttsaus, legg på pastaplater og dekk platene med litt ostesaus. Fortsett sånn lagvis med kjøttsaus, pastaplater og ostesaus (avslutt med pastaplater og ostesaus). Dryss over resten av osten og stek lasagnen i ovn ved 200° i ca. 40 minutter.

Tips: Dryss litt ekstra ost mellom lagene for ekstra glede.

Vi håper maten smaker. Vel bekomme!