oppskrifter med kjøttdeig
Fire enkle middager med kjøttdeig fra Lise Finckenhagen
Lise Finckenhagen gir deg oppskriften på fire enkle hverdagsmiddager med kjøttdeig (eller karbonadedeig).
Har du kjøttdeig, har du middag, sier man gjerne.
Her får du inspirasjon til deilige middager med gode smaker.
Lise Finckenhagen deler fire gode oppskrifter på kjøttdeig-middager.
Kjøttboller i fløtesaus
Barndomsminnene strømmer på når kjøttboller i fløtesaus står på menyen.
4 porsjoner
500 g kjøttdeig
1 dl loffsmuler
1 egg
½ løk, finhakket
1 hvitløkfedd, finhakket/revet
1 ts salt
¼ ts revet/malt muskat
¼ ts malt allehånde
½ ts kvernet pepper
2 ss finhakket persille
olje og/eller smør til steking
persille til pynt
tyttebær til servering
Saus:
3 ss smør
3 ss mel
6 dl oksekraft
2 dl fløte
salt og kvernet pepper
noen dråper soyasaus
Potetmos:
800 g melne poteter
2 dl melk
50 g smør
salt
Fremangsmåte:
Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene. Form farsen til passe store kjøttboller med fuktige hender (25-30 stk.).
Brun bollene i en stor stekepanne, gjerne en blanding av smør og olje. Løft bollene ut av pannen så lenge. Ikke vask pannen, men slå eventuelt ut litt av stekefettet.
Ha smøret til sausen over i pannen og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun. Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper for å unngå klumper.
La sausen småputrei 10-15 minutter. Rør med jevne mellomrom og tilsett fløten mot slutten av koketiden. Smak sausen til med salt og kvernet pepper og gjerne noen dråper soyasaus. Legg kjøttbollene over i sausen og hold varme til servering.
Kok poteter og damp dem tørre etter koking. Skrell og mos potetene. Kok opp melk og smør, rør den varme væsken inn i potetmosen og smak til med salt.
Server kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og rørte tyttebær. Pynt med et dryss av hakket persille. Server gjerne brokkoli, blomkål og erter til.
Tacosuppe
Hjemmelaget suppe er nesten undervurdert. Både metter den godt og lages på kort tid.
4 porsjoner
1 løk
2 hvitløkfedd
1 rød chili
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 ss knust spisskummen
1 ss paprikapulver
2 ts tørket oregano
1 ts knuste korianderfrø
6 dl oksekraft/buljong
2 bokser knuste tomater à 400 g
1 kokt maiskolbe, eller en liten boks med maiskorn
250 g stekt kjøttdeig
sukker, salt og kvernet pepper
olivenolje
Til servering:
avokado i terninger
rømme
revet ost
nachochips
koriander eller persille
Fremgangsmåte:
Hakk løk og hvitløk. Finsnitt chilien, rens og skjær paprikaen i biter. Fres løk, hvitløk og chili i en klunk olje. Fres til løken blir blank og myk. Tilsett krydder og la det frese videre i et lite minutt under omrøring. Ha i paprika, knuste tomater og buljong.
Kok opp og la suppen småkoke i 20-25 minutter. Smak til med salt, pepper og en klype sukker. Skjær maiskornene av kolben og bland mais og kjøttdeig inn i suppa.
Topp med avokado, rømme, revet ost, knust chips og koriander ved servering.
Les også: 10 oppskrifter med kjøttdeig
Stekt kjøtt med ris og egg
Kjøttdeigen er piffet opp med deilig krydder og spennende sauser sammen med tradisjonelt speilegg.
4 porsjoner
400 g kjøttdeig
1½ ss finrevet frisk ingefær
3 hvitløkfedd, finhakket eller finsnittet
2 dl grønne erter
3-4 ss hoisin saus
2 ss soyasaus
1 ss sriracha, sterk chilisaus
2 ts sesamolje
3 vårløk
frisk koriander, finhakket
4 egg
olje til steking
sesamfrø
kokt ris til servering
Fremgangsmåte:
Stek kjøttdeigen i olje over høy varme – hakk den opp i små biter og la gjerne bitene bli litt sprøstekte i kanten. Tilsett ingefær og hvitløk mot slutten av stekingen. Ha i ertene og stek til ertene er gjennomvarme. Skru ned varmen. Rør sammen hoisinsaus, soyasaus, srirascha og sesamolje. Hell blandingen over kjøttdeigen og rør godt.
Dryss til slutt over hakket vårløk og koriander.
Stek eggene over høy varme så de også blir litt sprø i kanten.
Fordel kokt ris og kjøttblandingen i dype skåler. Topp med stekt egg og dryss over sesamfrø.
Litt ekstra chiliolje eller chilisaus på toppen er fint for de som ønsker litt ekstra hete.
Lasagne
Gulrøtter og stangselleri i lasagnen sørger for ekstra vitaminer og deilig smak.
4 porsjoner
500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
100 g bacon eller pancetta
1 løk
2 hvitløkfedd
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
2 bokser gode knuste tomater à 400 g)
2 dl kjøttkraft
2 dl hvitvin eller rødvin, kan erstattes med kjøttkraft
1 laurbærblad
2 ts tørket oregano
5 ss olivenolje
salt, kvernet pepper og en god klype sukker
frisk basilikum til servering
8-10 lasagneplater
Saus:
50 g smør
40 g hvetemel
5 dl varm melk
200 g revet ost (gjerne halvparten mozzarella og halvparten parmesan)
salt, kvernet pepper og revet muskatnøtt
Les også: Vin til maten? Sjekk ut våre vintester
Fremgangsmåte:
Kutt bacon i små biter. Finhakk løk og hvitløk. Skjær gulrøtter og selleri i små terninger.Fres bacon i olje, tilsett løk og hvitløk og la det frese videre i noen minutter. Løken skal bli myk og gyllen. Tilsett gulrøtter, selleri og krydder.
Fres videre til alle grønnsakene er myke og har fått litt farge. Ta grønnsaksblandingen ut av pannen så lenge.
Tilsett resten av oljen og stek kjøttdeigen. Hell grønnsakene tilbake i pannen sammen med vin, knuste tomater, kjøttkraft, en klype salt og sukker. La sausen putre halvveis under lokk, i minst ½ time (gjerne lenger). Rør om med jevne mellomrom og smak kjøttsausen til med salt og kvernet pepper.
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Rør inn melet og tilsett melken under kraftig visping (for å unngå klumper i sausen). La sausen småkoke under stadig omrøring i ca. 5 minutter. Smak sausen til med salt, pepper og revet muskat. Trekk kjelen vekk fra varmen og visp halvparten av osten inn i sausen.
Smør en middels ildfast form med olje. Dekk bunnen med et lag kjøttsaus, legg på pastaplater og dekk platene med litt ostesaus. Fortsett sånn lagvis med kjøttsaus, pastaplater og ostesaus (avslutt med pastaplater og ostesaus). Dryss over resten av osten og stek lasagnen i ovn ved 200° i ca. 40 minutter.
Tips: Dryss litt ekstra ost mellom lagene for ekstra glede.
Vi håper maten smaker. Vel bekomme!