Prøv dette til helgekosen

Perfekt pizza!

Med en god deig og et par gode sauser har du et supert utgangspunkt for utallige pizza-varianter. Få de gode tipsene her!

HVIT PIZZA: Bytt ut tomatsausen med en hvit variant.
HVIT PIZZA: Bytt ut tomatsausen med en hvit variant. Foto: Foto: Nadin Martinuzzi
Først publisert

Hvit pizza

Bytt ut den tradisjonelle tomatsausen med et sjenerøst lag crème fraîche eller ricotta for variasjonen og den gode smakens skyld. Oppå legger du hva du vil, men blandingen tomat, parmaskinke og rucola er alltid en vinner!

1 pizzadeig, ferdig hevet (se egen oppskrift)

6 dl crème fraîche

salt og pepper

1–2 ts tørket oregano

200 g mozzarella

100 g cherrytomater

100 g parmaskinke

50 g rucola eller annen småbladet salat

ristede pinjekjerner

olivenolje

Sett ovnen på 250 °C, gjerne med en pizzastein eller -stål i. Del pizzadeigen i fire emner og kjevle ut tynne bunner på et melet bord. Bland crème fraîche med salt, pepper og tørket oregano og spre utover pizzabunnene. Del mozzarella i biter og cherrytomater i to fordel over.

Stek på høy varme i 10–15 minutter, eller til deigen er gyllen og osten smeltet. Topp med parmaskinke, rucola, ristede pinjekjerner og litt olivenolje.

PERFEKT DEIG: Her får du oppskriften på en god og sprø deig.
PERFEKT DEIG: Her får du oppskriften på en god og sprø deig. Foto: Hanne Stensvold

Italiensk pizzabunn

Når bunnen er god, er allting godt. Den klassiske, italienske bunnen skal være tynn og stekes på høy varme så den blåser seg opp og blir sprø utenpå og myk inni. Bruk ekstra finmalt hvetemel, tipo 00, for aller best resultat.

1 kg hvetemel, helst tipo 00

15 g fersk gjær

1 ts salt

1 dl olivenolje

7–7 ½ dl lunkent vann

Rør sammen hvetemel, gjær, salt, olivenolje og vann og elt til en smidig deig, ca. 10 minutter. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok, men jo lengre du elter, jo bedre deig får du. Dekk til deigen og la heve i 1 ½ time.

Del i emner og form pizzabunner med hendene (eller bruk en kjevle). Fordel saus og ønsket topping på og stek i forvarmet ovn på 250 °C, gjerne med pizzastein eller – stål, 5–10 minutter. Nok til 4 porsjonspizzaer.

Klassisk tomatsaus

Med gode, solmodne tomater trenger ikke sausen å koke lenge. Du kan også bruke hermetiske tomater av høy kvalitet, men da bør sausen koke lenger for å få frem sødmen.

1 løk

2 hvitløkfedd

800 g plommetomater (ferske eller hermetiserte)

2 ts olivenolje

3 ss balsamicoeddik

2 ss hakket fersk basilikum

1 ts sukker

salt og pepper

Finhakk løk og hvitløk og fres mykt i olivenolje, ca. 5 minutter. Ha i tomater, balsamico, basilikum, sukker, salt og pepper og la småkoke til en tykk saus.

Koketiden varierer om du bruker ferske, solmodne tomater eller tomater på boks. Med ferske, søte tomater holder det at sausen koker i 5–8 minutter, men fordi tomater på boks har mer syre trenger de å koke i minst 45 minutter for at sødmen skal komme frem.

Du kan kjøre sausen glatt med stavmikser om du ønsker. Smak til med sukker, salt og pepper.

DRONNINGENS PIZZA: Den klassiske Margheritaen representerer det italienske flagget og er oppkalt etter dronningen av Savoie.
DRONNINGENS PIZZA: Den klassiske Margheritaen representerer det italienske flagget og er oppkalt etter dronningen av Savoie. Foto: Hanne Stensvold

Pizza Margherita

Klassikeren av alle klassikere består av tomatsaus, mozzarella og basilikum. Pizza Margherita oppsto da dronning Margherita av Savoie besøkte Napoli i 1889. Fargene på pizzaen representerte Italias flagg og ble fort populær over hele landet, og senere i hele verden.

1 pizzadeig, ferdig hevet (se egen oppskrift)

6 dl tomatsaus

300 g mozzarellafrisk basilikum

litt olivenolje

Sett ovnen på 250 °C, gjerne med en pizzastein eller -stål i. Del pizzadeigen i emner og kjevle ut tynne bunner på et melet bord. Spre tomatsaus utover og topp med biter av mozzarella. Stek på høy varme i 5–10 minutter eller deigen er gyllen og osten smeltet.

Dryss over basilikum og drypp over litt god olivenolje ved servering. Nok til 4 porsjonspizzaer.

INNBAKT PIZZA: En calzone er perfekt lunsjmat
INNBAKT PIZZA: En calzone er perfekt lunsjmat Foto: Nadin Martinuzzi

Calzone

Innbakt pizza er praktisk om du vil ha en forhåndsklar lunsj eller spise stående. Calzone stammer fra Napoli, hvor den ble laget av salt brøddeig fylt med salami, ost og et egg. I dag lages den av pizzadeig og fylles med hva du vil.

1 pizzadeig, ferdig hevet (se egen oppskrift)

6 dl tomatsaus

300 g chorizo, salami eller annen sterk (speke) pølse

150 g spinat

300 g mozzarella

Sett ovnen på 250 °C, gjerne med en pizzastein eller -stål. Del pizzadeigen i fire emner og kjevle ut tynne bunner på et melet bord. Spre tomatsaus utover og fordel chorizo, spinat og biter av mozzarella på en halvdel av pizzaene. Brett den andre halvdelen over fyllet og brett kanten godt sammen ved å folde den litt inn og presse godt sammen.

Stek på høy varme i 10–15 minuttereller deigen er gyllen og osten smeltet.

Steking av pizza

Italiensk pizzadeig stekes på høy varme i kort tid for å sikre sprø skorpe og myk innside. For perfekt resultat kan du bruke en pizzastein eller pizzastål, eller du kan anskaffe deg en vaskeekte pizzaovn.

Pizzastein: En steinplate du legger inn i din vanlige ovn for å øke varmen direkte på pizzabunnen. Resultatet blir bra i de fleste tilfeller, og smaken ligner det du får på restaurant.

Pizzastål: Stålplater blir raskere varme enn stein, og gir ofte et jevnere resultat men mangler kanskje den «organiske» smaken fra stein.

TIPS: Når du bruker pizzastein eller -stål er det smart å ta platen ut av ovnen når du skal overføre pizzaen, så får du bedre handlingsrom. Husk at den er varm!

Pizzaovn: Dette er for spesielt interesserte, men det finnes en rekke pizzaovner, fra enkle bordmodeller til egne brunevarer (altså ovner du installerer som andre ovner). Pizza dragon bordovn fra OBH Nordica har fått gode omtaler, men det finnes mye annet morsomt.

Særlig for bruk ute! Weber har en pizzamodul som passer alle deres griller, og du får kjøpt mange flotte steinovner for bruk i hagen.

Pizzaspade, pizzaskjærer og pizzaform: Det finnes sikkert ikke grenser for hva du kan kjøpe som er spesialtilpasset pizza (som pizzakrydder, for eksempel, eller pizzafat). Men en god spade til å ta pizza inn og ut av ovnen med er fint, og følger som regel med hvis du kjøper -stein eller -stål. Når pizzaen er ute av ovnen og du skal dele den, bør du ha noe som gjør det fort og lett for minimalt søl. En skarp og god pizzakutter (hjul du kan rulle over) er topp!

Du får også kjøpt runde pizzaformer som alternativ til langpannen om du vil lage deep pan pizza, men nødvendig vil vi ikke kalle det.