Bak en kake til mor

Hurra for morsdagen!

På selveste morsdagen fortjener alle mødre litt ekstra kos, men disse deilige kakene kan du bake når som helst.

GØYAL PYNT: Morsom marsipankake til mor.
GØYAL PYNT: Morsom marsipankake til mor. Foto: Nadin Martinuzzi
Først publisert Sist oppdatert

Marsipankake med røde bær

8–10 porsjoner

Du trenger:

5 egg
2 dl sukker
3 dl hvetemel
1½ ts bakepulver
1 ts vaniljepulver (malt vaniljestang), ev. vaniljesukker

Kirsebærkrem:

4 plater gelatin
200 g kirsebærsyltetøy
3 dl kremfløte
200 g frosne kirsebær

Montering:

1 dl kirsebærsaft til dynking
1–2 dl kremfløte
750 g marsipan

Sjokoladedekor:

1/2 eggehvite
1 dl melis
1 ss kakao
ev. kaldt vann

Pynt: Friske bær, f.eks. rips, bringebær, bjørnebær og sjokoladekuler med lakris

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180°. Dekk bunnen på en springform på ca. 22 cm med bakepapir, og smør og mel formen.

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt inn mel og bakepulver. Ha i vanilje og vend til akkurat blandet. Ha røren i formen og stek nederst i ovnen i ca. 40 minutter eller til en kakenål kommer ut ren. Avkjøl opp ned på rist.

Bløtlegg gelatin i kaldt vann i ca. 5 minutter. Varm opp syltetøyet i en liten gryte, klem vannet ut av gelatinen og ha i gryten. Rør til det har løst seg opp. Ta av platen og avkjøl til gelatinen så vidt begynner å sette seg. Pisk kremfløten stiv og spe inn det avkjølte syltetøyet til alt er godt blandet. Vend inn kirsebær.

Del sukkerbrødet i tre, dynk med saft og legg lagvis med kirsebærkrem på et serveringsfat, gjerne med kanten fra en springform rundt. Sett kaldt så fyllet får satt seg.

Fjern formen fra kaken. Pisk kremfløte til stiv krem og smør utover hele kaken. Kjevle ut marsipanlokket til ca. ½ cm tykk og så stor at den dekker kaken godt. Legg marsipanlokket over kaken og press godt ned langs kantene slik at du får et så jevnt lokk som mulig.

Rør sammen eggehvite, melis og kakaopulver og ha i en sprøytepose med liten, rund tipp. Tegn et enkelt ansikt på toppen av kaken. Pynt med bær og sjokoladekuler slik at en hårmanke formes.

Les også: (+) Test av knekkebrød: Testvinneren er en favoritt hvis du skal ned i vekt

Fyrstekake med mandel- og eplefyll

ca. 16 porsjoner

Du trenger:

300 g smør
300 g sukker
4 eggeplommer
6 ss melk
600 g hvetemel
2 ts bakepulver

EN KLASSIKER: En myk og god fyrstekake slår alltid an.
EN KLASSIKER: En myk og god fyrstekake slår alltid an. Foto: Kristin Jøtun

Fyll:

350 g mandler
225 g melis
4 eggehviter
ca. 4 dl eplemos
1 egg

Slik gjør du:

Rør smør og sukker hvitt og porøst. Bland i en og en eggeplomme. Ha i mel med bakepulver og rør i vekselsvis med melken. Arbeid deigen raskt sammen. La den hvile noen minutter mens du lager fyllet.

Mal mandlene, bland massen med melis og tilsett eggehviter til det er passe konsistens på mandelmassen.

Trykk 2/3 av deigen ut over bunnen i en liten bakepapirkledd langpanne og opp langs kanten av formen. Bre fyllet utover deigbunnen og legg på et lag med eplemos. Kjevle ut resten av deigen og skjær ut 1,5-2 cm brede strimler. Legg strimlene som et gitter over fyllet og rundt kantene på kaken. Pensle med egg.

Stekes i ovnen på midterste rille ved 175° i ca.50 minutter. Avkjøles gjerne i formen, før den skjæres i biter og serveres til kaffekoppen.

Les også: Klementin og mandarin: Derfor bør du spise de hvite trådene

Formkake med aprikos

1 brødform

Du trenger:

200 g margarin
200 g sukker
3 egg
1½ dl melk
300 g hvetemel
1½ ts bakepulver
400 g tørket aprikos

FIN I FORMEN: En formkake holder seg saftig i flere dager.
FIN I FORMEN: En formkake holder seg saftig i flere dager. Foto: Lise M. Stang-Jacobsen

Slik gjør du:

Brukt romtemperert margarin og ha det i en bolle sammen med sukkeret. Pisk dette hvitt. Rør inn ett og ett egg av gangen. Ha så i melk, mel og bakepulver. Vend dette lett sammen til en jevn røre.

Finhakk aprikosene og vend disse inn i røra. Ha bakepapir i en brødform, og hell i røra. Stekes i forvarmet ovn på 175° i ca. 45 minutter. Avkjøl på rist.