Egg til påske
Imponer med egg i påsken: Eggs benedict og florentine
Benedict og florentine er to variasjoner over posjert egg med hollandaise, og det finnes flere. Deilig til brunch eller lunch.
Eggs Benedict og Eggs Florentine er to varianter av samme rett.
Noen spiser den til frokost, mens andre synes det blir i drøyeste laget så tidlig på morgenen, så de foretrekker den til brunch eller lunch.
Det er heller ingenting i veien for å spise denne rike eggeretten som kveldssnack.
Egg med skinke
Eggs Benedict er oppkalt etter aksjemegleren Lemuel Benedict, som etter en natt på fylla i 1894, deiset ned ved et bord på det legendariske Waldorf-Astoria Hotel. Han klarte ikke å bestemme seg for noe på menyen og bestilte stekt toast, posjerte egg, bacon og et sausenebb med hollandaise sauce.
Den legendariske Oscar Tschirky snappet opp bestillingen og ble så imponert over kombinasjonen at den havnet på menyen under navnet Eggs Benedict.
Selv om godeste Benedict bestilte bacon, er det i dag mest vanlig å lage eggs benedict med skinke.
Velg kokt skinke, eller røkt, om du vil ha mer smak. Noen bruker også spekeskinke, f.eks. parma eller serrano.
Les også: Hvis du skal ha pappvin, bør du kjøpe en av disse fem
Egg med spinat
I en Eggs Florentine er skinke/bacon i Benedict skiftet ut med fersk spinat.
At en rett er "à la Florentine", altså "som de gjør i Firenze", er nemlig synonymt med at noe serveres med spinat (og ofte ostesaus). Det finnes ikke noen vettug forklaring på dette.
Men, flere peker på den sagnomsuste Catharina Medici, som har hatt stor innvirkning på matkulturen i Europa, spesielt etter at hun 14 år gammel giftet seg med ham som skulle bli Kong Henrik 2 av Frankrike.
Les også: Disse er noen av mest trendy og enkle drinkene akkurat nå
Andre varianter
De to hovedvariantene av posjert egg med hollandaise, Benedict og Florentine, finner du oppskrifter på nederst i denne artikkelen.
Samme hvilken av variantene du skal lage, trenger du å kunne lage posjert egg og hollandaise-saus. Men hvilken type brød skal du bruke?
Noen insisterer på engelsk muffin, mens andre igjen vil ha brioche. Det er imidlertid få som har noen av disse typene bakverk for hånden sånn uten videre. Da kan vi berolige med at det går helt greit å bruke vanlig brød, enten loff eller landbrød.
Noen steker brødskivene i olje eller smør, men det er ingenting i veien for at du rett og slett bare kan riste dem i brødristeren.
Av tilbehør kan du gjerne skifte ut skinke/spinat for en variant med røkelaks, en fin kombo med posjerte egg og hollandaise. Du kan også prøve andre typer røkt fisk, som makrell eller ål.