Siri Avlesen-Østli
– Det var helt utenkelig å svare nei
«The Voice» på TV 2 byr på en variert musikalsk meny ved helgestart denne våren. Programleder Siri, som vant «Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm», deler her noen av sine mest smakfulle tips til fredagskosen.
– Jeg får en egen ro av å lage mat. Da er jeg til stede i øyeblikket ved å smake, se og lytte, forteller Siri Avlesen-Østli (39).
Hun har alle kokebøkene til mesterkokken Eyvind Hellstrøm (75), og har lenge beundret hans særegne evne til å formidle og lage mat.
Det har smittet over på Siri, som med sitt gode kokketalent gikk helt til topps og vant «Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm» på TV 2 i fjor høst.
Her danket programlederen ut 11 andre kjendiser som var med i serien.
– Jeg har sett opp til Eyvind Hellstrøm helt siden tenårene. Det var derfor helt utenkelig å svare nei da jeg ble spurt om å delta, forteller Siri.
Les også: Siri Avlesen-Østli om ektemannen: – Det gjorde meg skeptisk
Programleder i «The Voice»
Hun har tidligere vært anker i TV 2-sporten, før hun i 2021 ble programleder for sangtalentkonkurransen «The Voice» på samme kanal.
Den rollen har Siri fremdeles, og selv om hun i høst fulgte de såkalte blind-auditionene foran denne sesongen av «The Voice», var Siri klokkeklar på at hun skulle være elev hos selveste Hellstrøm. Og responsen etter at hun vant har ikke latt vente på seg.
– Når jeg handler på butikken, kommer folk bort og sier hyggelige ting. Flere forteller at de heiet på meg og har lyst til å prøve oppskriftene mine. Jeg blir glad av det, for jeg føler jeg la litt ære i «Kokkeskolen», deler 39-åringen.
Hjemme trives Siri med å lage mat sammen med barna Victor (8) og Thea (5), samt ektemannen Erik Avlesen-Østli (42).
– Det finnes knapt noe bedre enn mat som oser av ekte kjærlighet. Jeg er glad i gode smaker med balanse som syre og salt. Jeg liker godt biff, og trives med en litt tung rett når det er fredag og uken er over, forteller Siri.
Les også: (+) Slik går du ned i vekt med airfryer-menyen
Siris favoritter
Her er tre retter Siri anbefaler når du sitter i sofakroken og ser på «The Voice»!
1. Oppskrift på gnocchi
Porsjoner: 2–3
Tid: 40 minutter
Du trenger:
500 g gnocchi
400 g salsicciapølser
1 potte salvie
1 sitron, skall og saft
1 båt hvitløk
150 g cherrytomater
50 g smør
100 g parmesan salt pepper
Slik gjør du:
Kok gnocchi som anvist på pakken. Hell av vannet og la det renne godt av. Sett til side. Ta skinnet av pølsen og hakk farsen i mindre biter. Stek i stekepanne med litt olje på middels varme. Del tomatene, riv skallet av sitron, hakk salvie og hvitløk.
Når farsen har fått fin farge, tilsett smør og la det smelte. Legg så i godt avrent gnocchi og stek på høy varme i ca. 1 min til gnocchi har fått farge. Tilsett grønnsakene, press over sitronsaft og smak til med salt og pepper. Riv parmesan over ved servering.
Les også: (+) Ekspert anbefaler to guloster: Har lavest kaloriinnhold
2. Dipp med Røros-rømme og rogn
Porsjoner: 4
Tid: 10 min
Du trenger:
1 boks rørosrømme (eller annen rømme av god kvalitet)
1/2 rødløk finhakket
50 g rogn (jeg brukte ørretrogn, men du kan fint bruke lodderogn eller løyrom)
Saften av en halv sitron
1 ts dijon sennep
Finhakket gressløk
Salt og pepper
Sørlandschips
Slik gjør du:
Finhakk løk og gressløk. Bland sammen dijonsennep, sitronsaft og til slutt rømme. Ha i rødløk og bland sammen. Smak til med salt og pepper.
Les også: (+) Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier
3. Oppskrift på Thai biffsalat
Porsjoner: 4
Tid: 30–40 minutter
Du trenger:
Salat
600 gram ytrefilet
1 mango
1 avokado
15 stk. små cherry-tomater
1 rød chili
1 rødløk
1 håndfull koriander
1 håndfull mynte
Dressing:
2 ss brunt sukker
2 ss fishsauce
2 lime (kun saften)
1 ts sesamolje
Slik gjør du det:
Start med å blande sammen ingrediensene til dressingen. Rør til sukkeret løser seg opp. Juster sausen hvis nødvendig. Fishsauce fra ulike merker har ulikt saltinnhold og smak. Krydre biffen med salt og pepper og stek i en panne til medium stekt. Ca. 55 grader kjernetemperatur. La biffen hvile 10 minutter etter steking.
Kutt opp agurk og tomat i litt grove biter og legg i en bolle. Skjær rødløken i tynne strimler og finhakk chili. Legg i bollen og bland sammen. Nå er alt klart for å blande sammen salaten.
Når biffen har hvilt, skjærer du den i så tynne skiver du klarer. Legg biffen i bollen med salat. Grovkutt koriander og mynte og ha det oppi salaten sammen med dressingen. Bland godt, så alt blir dekket av dressingen. Strø gjerne over finhakkede peanøtter.