Pavlova
Pavlova til fest: Lag på lag med krem og sprø marengs
Pavlova har en naturlig plass på kakebordet når det inviteres til fest. Ta pavlovaen til nye høyder med sprø marengs og ekstra god krem i flere lag.
Pavlova med jordbær og kremost og -marshmallowkrem
Dette er kaken du baker når du venter mange og viktige gjester.
(10 stk.)
- 8 eggehviter
- 1 ts eddik
- 8 dl sukker
- 3 ts maissenna
- 1 ts vaniljeessens
- 8 ss kokende vann
Fyll:
- 3 dl kremfløte
- 200 g kremost
- 1 boks flytende marshmallows
Pynt:
- 50–100 g kokesjokolade
- 1 kurv jordbær
Stivpisk eggehvitene med eddik. Tilsett sukker litt og litt til det danner tykk marengs. Pisk inn maisenna, vaniljeessens og kokende vann og fortsett med å piske marengsen i noen minutter.
Tegn opp tre rektangler på et bakepapir, ca. 10 x 25 cm. Ha marengsen i en sprøytepose og sprøyt på de tre rektanglene slik at det fyller opp.
Sørg for at utstyret er helt rent og fritt for fettrester. Fett kan bidra til at eggehvitene ikke blir stive nok. Vil du være sikker, tørk alt med kjøkkenpapir dyppet i eddik.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 180 grader i ca. 5 minutter. Senk så temperaturen til 100 grader og la marengsene steke videre i ca. 1 t. Avkjøl kakene i ovnen med døren på gløtt.
Smelt sjokolade i vannbad, ha den i en sprøytepose og dekorer marengsbunnene med sjokolade i ønsket mønster.
Pisk kremfløten stiv, bland inn kremost og marshmallows.
Fordel krem på den ene bunnen. Legg på et lag med friske jordbær, og så neste kakebunn. Fyll på med resten av kremen og legg på halve jordbær. Legg så på toppen og pynt med halve jordbær.
Sprøyt på ett tynt mønster med resten av sjokoladen over jordbærene.
Les også: Vaniljekrem og 3 andre deilige kremer til pavlova
Pavlova-tårn med vaniljekrem og lemon curd
En lekker kake med både søte og syrlige smaker.
(6-8 porsjoner)
Lemoncurd:
- 2 sitroner
- 220 g sukker
- 60 g smør
- 3 egg
Marengs:
- 6 romtempererte eggehviter
- 2 ts hvitvinseddik
- 4 dl sukker, finkornet
- 2 ts maisenna
Krem:
- 3 dl kremfløte
- 2 dl vaniljekrem
- 3 dl lemoncurd
Pynt:
- 150 g friske bær
- 120 g sjokoladekuler gull
Begynn med lemon curd: Press saften ut av sitronene og sil over i en gryte. Tilsett smør og sukker, varm til smøret er smeltet og sukkeret oppløst. Avkjøl noe.
Pisk eggene lett sammen og rør de inn i sitronblandingen. Sett tilbake på platen og varm forsiktig under konstant omrøring til blandingen tykner. Hell over på glass og la avkjøle i kjøleskap.
Forvarm ovnen til 90 grader varmluft. Kle to stekebrett med bakepapir. Visp eggehvitene til marengsen til mykt skum i en helt ren bolle. Ha i eddik mens du visper. Spe gradvis med sukker og maisenna mens vispen går. Pisk til massen er stiv, blank og smidig.
Fordel marengsen i tre sirkler i ulike størrelser på bakepapirkledde stekebrett. Stek i ovnen i ca. 60 minutter eller til marengsen er sprø på yttersiden og myk inni. Avkjøl og fjern bakepapiret forsiktig.
Tips!
Vær nøye når du skiller eggene. Bare litt eggeplomme i blandingen gjør at eggehvitene ikke stivner. Skill eggene over et glass og tilsett én og én eggehvite til bakebollen. På den måten slipper du å kaste alt hvis én eggeplomme sprekker.
Pisk kremfløte til stiv krem og vend inn vaniljekremen.
Anrett marengs på fat med krem bær og lemoncurd mellom lagene, pynt med gullpynt. Server med en gang.
Les også: Pavlova i langpanne
Rosa pavlova med mascarponekrem
Med litt konditorfarge blir marengsen et blikkfang i seg selv. Mascarpone, som kan minne litt om kokos i smaken, gir kremen det lille ekstra.
Marengs:
- 6 eggehviter
- 2 ts hvitvinseddik
- 4 dl finkornet sukker
- 2 ts maisenna
- 1 ts vaniljesukker
- rød geléfarge
Mascarponekrem:
- 6 dl kremfløte
- 250 g mascarponeost
- 200 g melis
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts rosevann
Pynt:
- 5 dl friske, røde bær, f.eks. bringebær og rips
- rosa pikekyss
- roser (usprøytede)
Pisk eggehviter til mykt skum med en elektrisk visp. Tilsett eddik mens du pisker. Bland sukker, maisenna og vaniljesukker, og tilsett det gradvis mens vispen går. Pisk til en blank, smidig og fast masse.
Når du skal farge marengs, er det viktig å bruke konsentrerte konditorfarger fordi du ikke kan tilsette for mye væske uten at marengsen faller sammen. Geléfarger fra bake-utstyrsbutikker fungerer aller best og gir en fin og sterk farge.
Vend inn geléfarge til det er blandet. Marengsen kan godt være litt marmorert.
Tegn opp fire sirkler på bakepapir, ca. 20 cm i diameter. Fordel marengsen inni sirklene og stek begge brettene i ovnen i ca. 1 time. Bytt plass på brettene halvveis i steketiden.
Rosevann brukes mye i Midtøsten, India og Tyrkia til å smaksette desserter, kaker og godterier, men også ris og gryteretter. I Europa smakssettes gjerne marsipan med rosevann.
Pisk fløte, mascarponeost, melis, vaniljesukker og rosevann til en tykk krem. Legg pavlovabunner og krem lagvis. Topp med et lag krem og pynt med bær, roser og pikekyss.
Les også: Pavlova til 17. mai