3 oppskrifter på pavlova
Pavlova i langpanne
Pavlova er den mest populære kaken hos mange til festene i mai. Lager du den i langpanne, har du kake til mange. Her er tre favoritter med smak av vanilje, jordbær eller sjokolade.
Med sprø bunn, silkemyk krem og masse friske bør på toppen er pavlova en desidert favoritt blant mange, både store og små. Ifølge Matprat.no er pavlova rett og slett den mest populære 17. mai-kaken.
Disse oppskriftene gir ca. 8-12 porsjoner. Marengsbunnen kan du helt fint lage ferdig mange dager i forveien; bare pakk den inn i et kjøkkenhåndkle eller en papirpose og la den stå et tørt sted.
Vent med å pynte kaken med krem og bær til like før servering, så beholder bunnen sin sprøhet.
Pavlova i langpanne med eggekrem
Eggekrem, eller vaniljekrem, blir aldri feil på pavlova. Langpanne-fasongen innbyr til å pynte kaken som et norsk flagg.
Du trenger:
- 4 eggehviter
- ¼ ts salt
- 250 g sukker
- 2 ts maisenna
- 1 ts hvitvinseddik
Eggekrem:
- 4 eggeplommer
- 3 dl melk
- ½ dl sukker
- 1 ss maisenna
- 3 gelatinplater
- 3 dl kremfløte
Pynt:
- 1 kurv jordbær
- 1 kurv friske bringebær
- 1 kurv friske blåbær
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 120°. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne.
Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, én spiseskje av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
Pavlova er glutenfri og kan derfor trygt spises også av de som har cøliaki eller glutenintoleranse.
Sikt maisenna og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott. Legg et ark bakepapir på et stekebrett. Fordel blandingen så den blir en flaggformet kake, ca. 2½ cm høy. Stek kaken ca. 1½ time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen med døren på gløtt til den er avkjølt, gjerne over natten.
Lag eggekrem ved å ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl.
Eggekremen kan du lage noen dager i forveien, den holder seg fint i kjøleskapet.
Pisk kremen lett før bruk, slik at den blir jevn og klumpefri. Rett før servering pisker du kremfløten stiv og vender den sammen med eggekremen. Legg marengsbunnen på et fat, ha på kremblandingen og pynt med friske bær.
Les også: Vaniljekrem og 3 andre deilige kremer til pavlova
Pavlova i langpanne med bringerbærkrem
Med søte, friske jordbær får du en frisk og god smak på kremen.
- 8 eggehviter
- 4 dl sukker
- 2 ts hvitvinseddik
- 2 ss maizena
Bringebærkrem:
- 3 dl kremfløte
- 2 dl vaniljekrem, ferdigkjøpt eller. se oppskrift på eggekrem over
- 200 g bringebærsyltetøy
Pynt:
- friske bær
- mynte eller sitronmelisse
Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 160°.
Skill eggene og ha eggehvitene i en piskebolle. Pisk eggehvitene til de skummer godt og tilsett sukkeret gradvis mens vispen går. Bruk gjerne et par minutter på dette.
Tilsett eddik og maizena, og pisk noen ekstra sekunder. Marengsen er ferdig når den er seig, blank og danne fine topper som står av seg selv.
Fordel marengsen ut i et stort rektangel på bakepapir i en stor langpanne, 35 x 45 cm. Skru ned varmen til 110° og stek marengsen i 1½–2 timer.
Skru av ovnen, sett ovnsdøra på gløtt og la marengsbunnen avkjøle helt, gjerne over natten.
Pisk fløte til krem, vend raskt med vaniljekrem og bringebærsyltetøy, og fordel over marengsen. Pynt med friske bær og grønne blader av mynte eller sitronmelisse.
Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag
Pavlova i langpanne med sjokolademousse
Istedet for krem er det her et godt lag med luftig sjokolademousse på toppen av den sprø marengsen.
Du trenger:
- 6 eggehviter
- 2 ts hvitvinseddik
- 4 dl sukker
- 4 ss kakao
- 1 ts maisenna
- 1 ts kakao til toppen
Sjokolademousse:
- 2 dl kremfløte
- 200 g kokesjokolade, 55 %eller 70 %
- 4 egg
- 100 g melis
Pynt:
- 300 g rips og bringebær
- sjokoladehjerter
Sjokoladesaus:
- 100 g sjokolade
- 1–2 dl kremfløte
Slik gjør du:
Skill eggene og visp eggehvitene til hardt skum i en ren bolle. Ha i eddiken mens du visper.
Bland sukker, kakao og maisenna og tilsett dette litt etter litt i de stive eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig, har du den over i en sprøytepose.
Lag et rektangel på et bakepapir i den størrelsen du ønsker, og sprøyt eller bre marengsen utover med en slikkepott. Form gjerne med en fordypning i midten. Strø over litt kakao før den settes inn i ovnen.
Stekes på midterste rille ved 110 grader i ca. 50 minutter. Avkjøl på rist.
Pisk kremfløte stiv. Smelt sjokoladen i vannbad og avkjøl sjokoladen litt. Pisk egg og melis til stiv eggedosis. Bland sammen eggedosis og kremfløte. Hell i smeltet sjokolade og rør alt godt sammen. Ha det i en bolle og sett det kjølig noen timer.
Legg marengsbunnen på et fat og legg på sjokolademoussen. Pynt med bringebær, rips og sjokoladehjerter. Det ser også lekkert ut med noen blader sitronmelisse.
Kok opp kremfløte og hell den over sjokolade i biter. Rør ut sjokoladen til tykk saus. Hell litt sjokoladesaus over kaken rett før servering, eller ved siden av kaken.
Les også: Pavlova til 17. mai
Finn flere gode oppskrifter på kaker og mat på Klikk Mat