Oppskrifter på 5 deilige små kaker
Fem oppskrifter på små kaker til 17. mai
Vi satser på de lekreste porsjonskaker og en liten kremkake til 17. mai.
Minipavlova med bær
(Se bilde øverst i saken)
6–8 pavlova
Ingredienser:
3 eggehviter
100 g sukker
½ ts eddik, 7 %
Fyll og pynt:
2 dl kremfløte eller vaniljekrem
1 ss vaniljesukker
1 kurv bringebær
1 kurv blåbær
6 klaser rips
6 jordbær
Pisk eggehvitene, eddik og halvparten av sukkeret stivt. Tilsett deretter resten av sukkeret litt etter litt.
Lag runde former 6–7 cm i diameter rett på en bakepapirkledd stekeplate. Bruk to skjeer eller en kakesprøyte.
Stek marengsenved 100° i ca. 45 minutter. Avkjøl.Pynt med krem eller vaniljekrem og godt med sesongens bær rett før servering.
Les også: Oppskriften på fem perfekte kaker til 17. mai
Ostekake i flaggfarger
8 porsjonskaker/form ca. 24 cm
Kjeksbunn:
300 g søt havrekjeks
1 ss brunt sukker
100 g smør
Ostekrem:
1 pk. sitrongelé
2½ dl kokende vann
200 g kremost
120 g melis
3 dl rømme
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
Gelélag:
1 pk. bringebærgelé
1 pk. blåbærgelé
5 dl kokende vann
Slik gjør du:
Knus kjeksen og bland smulene med sukker og smeltet smør. Sett ringen på en kakeform direkte på et kakefat eller porsjonsformer om du bruker det. Press kjeksen utover bunnen og godt ut til kantene på formen slik at det blir tett rundt kantene. Sett kjølig mens resten av fyllet lages.
Rydd plass i fryseren til fatet med kakeformene slik at du lett kan ta dem inn og ut. Løs opp sitrongelépulveret i kokende vann. Avkjøl geleen i romtemperatur til den er kald, men fortsatt flytende.
Pisk sammen kremost, melis, rømme og vaniljesukker. Hell den avkjølte geleen i osteblandingen og pisk blandingen jevn. Pisk kremfløten til luftig krem i en annen bolle. Vend kremfløten inn i ostefyllet og rør godt slik at alle kremklumper fjernes.
Del ostefyllet i 2 like store deler. Oppbevar dette i romtemperatur mens du lager klar kaken og rører av og til slik at ostefyllet ikke stivner.
Hell halvparten av ostefyllet over kjeksbunnene i kakeformene. Sett formene i fryseren i 45 minutter, til ostefyllet har stivnet.
Løs imens opp 1 pk. blåbærgelépulver i 2½ dl kokende vann.
La geleen avkjøles til den er kald, men fortsatt flytende. Ta formene med det stivnede ostefyllet ut av fryseren.
Hell over den avkjølte blåbærgeleen. Sett formene tilbake i fryseren i 45 minutter slik at geleen stivner. Fordel resten av ostefyllet over blåbærgeleen.
La alt stivne i kjøleskapet i 4 timer eller natten over. Løs opp bringebærgelépulver i 2½ dl kokende vann. Avkjøl geleen til den er kald, men fortsatt flytende.
Hell den forsiktig over ostekakene til et passe tykt «lokk». La geleen stivne i ca. 2 timer.
Les også (+): Ernæringsfysiologen tester barnegrøt – tre får toppkarakter
Sjokolademoussekaker
Denne oppskriften gir 20 stykker.
Sjokoladebunn:
170 g finhakkede mandler
375 g sukker
50 g kakaopulver
75 g hvetemel
8 eggehviter
Sjokolademousse:
5 eggeplommer
50 g sukker
2½ dl kremfløte
2½ dl melk
320 g mørk sjokolade
4½ dl kremfløte
Sjokoladeglasur:
1,3 dl melk
35 g glukose eller lys sirup
65 g sukker
25 g kakaosmør
250 g mørk sjokolade
Pynt:
spiselige blomster, kuler
Slik gjør du:
Bland sammen mandler, kakao, hvetemel og halvparten av sukkeret.
Pisk eggehvitene halvstive, tilsett resten av sukkeret og pisk stivt.
Vend forsiktig inn mandelblandingen. Fyll sjokolademassen i en sprøytepose og sprøyt ut sirkler på 6 cm i diameter på en stekeplate kledd med bakepapir.
Stek kakebunnene midt i ovnen ved 180° i 7–8 minutter.
Skjær til bunnene så de passer i silikonformer som er ca. 6 cm i diameter (eller store muffinsformer) Legg bunnene nederst i formene.
Sjokolademousse:
Pisk eggeplommer og sukker til stiv eggedosis. Kok opp fløte og melk og hell over eggedosisen mens du hele tiden pisker.
Ha alt tilbake i kjelen og varm opp til 80°. Sil straks over i en kald bolle. Pisk inn sjokoladebiter og la moussen stivne i romtemperatur. Stivpisk kremfløte og bland kremen med den avkjølte moussen.
Hell moussen straks over i formene. Bruk en kniv til å rette dem ut så de blir jevne på toppen. Sett formene i fryseren til kakene har stivnet og kan vrenges ut.
Glasur: Kok opp melk, glukose og sukker. Pisk inn finhakket sjokolade og kakaosmør. Kok opp en gang til under konstant røring. Kjøl ned til ca. 40°.
Sett kakene på en rist og hell over sjokoladeglasuren, pynt med ønsket dekor og sett kaldt.
Les også: Bunadsregler: Nei, dette er ikke greit
Bær i skjønn forening 4 porsjoner
Ingredienser:
250 g blåbær
250 g jordbær
250 g bringebær
noen marengs (pikekyss) ev. krem, is eller vaniljesaus til
Skyll bærene. Fjern hamsen på jordbærene og skjær de store bærene i mindre biter. Legg røde og blå bær lagvis i et stort glass.
Du kan også servere bærene fra et pent serveringsfat eller i porsjonsglass. Smaker utrolig godt i seg selv, eller skei ut med en klatt is eller krem til.
Liten bløtkake
Denne oppskriften gir 4–6 porsjoner.
Sukkerbrød:
2 egg
1 dl sukker
1 dl hvetemel
1 ss potetmel
1 ts bakepulver
Fyll:
1 dl kremfløte
6 store friske jordbær
Pynt:
2 dl kremfløte
6 friske jordbær
1 dl friske blåbær
Litt grønne urter som mynte eller sitronmelisse
6 pikekyss/små marengs (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel, potetmel og bakepulver og vend forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott. Klipp til en bit bakepapir som skal dekke bunnen og kortsidene i en brødform på 1½ liter.
Legg bakepapirbiten i formen og hell røren i formen. Stek sukkerbrødet ved 175° i ca. 25 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist og ta det forsiktig ut av formen.
Fyll: Del sukkerbrødet i to på langs. Legg den nederste delen på et kakefat. Del jordbær i biter.
Visp kremfløten (her er det enklest å piske kremen til fyllet og pynten samtidig) til luftig krem og vend forsiktig inn jordbærbitene i halvparten av kremen.
Fordel jordbærkremen jevnt utover bunnen. Legg på toppen og fordel resten av kremen utenpå kaken og pynt med friske bær og marengs. Kaken bør serveres samme dag som den er pyntet.