Mor Monsen-kake, Daim-kake med krem og ostekake med appelsinkrem

Oppskrifter på Mor Monsen-kake, Daim-kake med krem og ostekake med appelsinkrem

La deg friste av saftige, myke og kremete kaker som til og med byr på litt sprø knasing i bunn eller topp.

<p class="Recipe-Title"></p>

Foto: Sara Johannessen
Først publisert

Oppskrift på Mor Monsen-kake (avbildet øverst)

Du trenger

  • Langpanne 20 x 30 cm
  • 250 g smør,romtemperert
  • 250 g sukker
  • 5 egg
  • 1 sitron, revet skall
  • 250 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts ekte vaniljesukker
  • 80 g skivede eller hakkede mandler
  • 80 g korint eller hakkede rosiner
  • perlesukker

Dette gjør du:

Pisk smør og sukker lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg og visp godt mellom hvert egg du tilsetter.

Tilsett revet sitronskall og hvetemel siktet sammen med bake­pulver og vaniljesukker. Prøv og unngå å røre for mye, bare vend alt raskt sammen til en jevn røre. Bre røren jevnt utover i bakepapirkledd langpanne.

Dryss over mandler, korint/rosiner og perlesukker. Stek kaken midt i ovnen ved 180° til den er lysebrun, ca. 25 minutter.

Den må ikke stekes for lenge, da kan den fort bli litt tørr. Avkjøl kaken på rist og skjær den opp i snipper eller firkanter. Oppbevares i lufttett boks.

Frys ned i biter

Del opp kaken i kvarte biter à 4 stykker og frys ned. Sånt blir det kjærkomne kaffestunder av.

Oppskrift på ostekake med appelsinkrem

Fløyelsmyk dessert eller porsjonskake.

Du trenger:

  • 4 porsjoner
  • 1 dl appelsinsaft (av 1–2 appelsiner)
  • 2 pl. gelatin
  • 250 g kremost med mandarin og ananas, romtemperert
  • 50 g melis
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1½ dl kremfløte
  • 6 havrekjeks
  • 25 g smør
  • 2 ss mandelflak
  • Appelsinkrem:
  • 2½ dl appelsinsaft(ca. 3 appelsiner)
  • 1 appelsin, revet skall
  • 1 lime, saften
  • 125 g smør
  • 180 g sukker
  • 3 egg
<p class="Recipe-Title">Ostekake med appelsinkrem</p><p class="Recipe-Procedure"></p>

Ostekake med appelsinkrem

Foto: Svein Brimi

Dette gjør du

Varm opp appelsinsaften. Legg gelatinplater i kaldt vann, ca. 3 minutter. Klem ut vannet og ha gelatinen i den varme appelsinsaften. Rør til gelatinen er løst opp.

Avkjøl mens ostekremen lages. Ha kremost i en bolle og sikt inn melis og vaniljesukker. Pisk sammen til en jevn masse. Pisk kremfløten til stiv krem og vend inn i ostemassen. Tilsett den avkjølte appelsingeleen i en tynn stråle mens du rører forsiktig til alt er godt blandet.

Knus kjeks i en kjøkkenmaskin eller i en pose med en kjevle. Smelt smør og bland med kjekssmulene. Fordel kjekssmulene i porsjonsglass og fordel ostemassen over. Sett kaldt i ca. 2 timer eller mer. Vask appelsinene godt. Riv skallet og press ut saften. Ha appelsinsaft og -skall i en kasserolle.

Vi hadde alltid dårlig råd. Da mannen min døde, kom sjokket
Pluss ikon
Vi hadde alltid dårlig råd. Da mannen min døde, kom sjokket

La det småkoke til væsken er redusert til 1/3. Rør inn limesaft. Hell den konsentrerte væsken over i en bolle/skål som tåler varme og rør inn smør, sukker og sammenvispede egg. Sett bollen over et vannbad og rør kontinuerlig mens blandingen varmes forsiktig opp.

Visp til kremen får en fin og tykk konsistens, ca. 20 minutter. Kremen tykner enda mer når den avkjøles. Topp ostekakene med avkjølt appelsinkrem rett før servering, dryss over med ekstra kjekssmuler og mandelflak om ønskelig.

Daim-kake med krem

Fluffy krem over mørksjokoladebunn gjør susen.

Du trenger:

  • Springform 24 cm
  • 200 g smør
  • 200 g mørk sjokolade
  • 4 egg
  • 2 dl sukker
  • 2½ dl hvetemel
  • 1 krm salt
  • Daim-krem:
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss kakao
  • 2 ss melis
  • 2 Daim, dobbel pakke
<p class="Recipe-Title">Daim-kake med krem<span style="color: rgb(51, 51, 51); font-family: Merriweather, Georgia; font-size: 1.06rem;"> </span><span class="photographer-caption">Anders Martinsen</span></p><p class="Recipe-Description"></p>

Daim-kake med krem Anders Martinsen

Foto: Anders Martinsen

Smelt smøret og la sjokoladen smelte i. Avkjøl litt. Visp egg og sukker til lett eggedosis. Bland inn sjokoladen og sikt inn mel og salt. Bland alt forsiktig. Hell røren i formen og stek i nedre delen av ovnen ved 200° i 15 minutter.

La kaken avkjøles, helst over natten.Visp kremen sammen med kakao og melis. Den skal ikke være for stiv. Vend inn ­grovhakket Daim, spar litt til ­topping. Bre kremen over kaken og topp med Daim og ev. friske bær.

Planlegg: Lag gjerne kakebunnen dagen før servering og la den stå kaldt.