Julebrus
Test av julebrus: Er rød eller brun julebrus best?
Vi har gjort en uhøytidelig test av rød og brun julebrus, både blindtest og med en vinsmaker: Er det egentlig noen forskjell?
Hva vil du ha? Syntetiske bringebær eller en fruktcocktail på flaske. Det er dommen fra vinsmaker Arnie Staheim... Mer om han om litt.
Nordmenn elsker julebrusen. Utvalget er stort, men deles enkelt inn i to farger og kampen står derfor mellom den røde og den brune.
Dommen fra Leah (10) og Lars Casper (14)
Begge testet med bind foran øynene.
Utvalget ble de eneste alternativene butikken hadde, brun Hamar julebrus og rød lettjulebrus fra Hansa.
Den brune er klart best, var begges oppsummering.
Oppfølgingsspørsmålet var deretter «Hva smaker de egentlig?» og her var det delte svar:
- Ringnes har avdekket tilfeller med skader i flaskemunningen på 0,33 l blanke glassflasker.
- Produktene dette gjelder er Dahls Julebrus, Dahls julebrus Lett, Hamar & Lillehammer julebrus, Hamar & Lillehammer julebrus Lett, Mozell Eplemost og Tou Eplemost.
- Sett opp mot det store volumet av flasker i markedet er omfanget svært begrenset. Selskapet velger likevel å tilbakekalle produkter som leveres på de aktuelle flaskene som et føre var-tiltak, skriver Ringnes i en pressemelding.
– Den smaker kanskje bringebær, svarte Leah om den røde, men var ikke helt sikker.
– Det smaker jordbær eller bringebær, eller kanskje litt saft, mener Lars Casper.
Den brune julebrusen var vanskeligst å plassere.
– Jeg vet ikke helt hva den smaker, kanskje litt pepperkaker? spør Leah.
Lars Casper var først innom pepperkaker, før han slo fast at egentlig så minner den mest om Champagne-brus.
Konklusjonen om at det smakte Champagne-brus tok litt luven ut av mystikken rundt brun julebrus. Men testpanelet var enige om at om man drakk den som julebrus, og ikke tenkte på det, så smakte den fortsatt best.
Les også (+) Slik var kronprinsesse Märthas flukt med barna
Her er dommen fra Ella (7)
Ella har testet julebrus med bind for øynene. Hun testet, i glass A, Hansa Lett Julebrus som er rød og sukkerfri. (Sorry, bergensere, men denne er laget av Hansa Borg i Sarpsborg).
Den andre, som var gjemt i glass B, var lett Julebrus fra Hamar Lillehammer Bryggeri, som er brun og sukkerfri. (Her står det Ringnes bakpå etiketten, så den er nok laget på Gjelleråsen. Sorry, Mjøspatrioter og Prøysen-fans).
– Begge smakte like godt, men glass A (rød) smakte litt bedre, den smakte jordbær. Glass B (brun) smakte julepepperkaker.
Julepepperkake-hemmeligheten kommer vinsmakeren tilbake til lenger ned i artikkelen.
Dommen fra Gunnar (55) og Rolf (59)
Begge blindsmakte to julebruser: Rød Hansa julebrus (lettbrus) og brun Julebrus fra Hamar Lillehammer Bryggeri.
Gunnar likte den brune best.
– Jeg trodde det var den røde jeg likte best - men så var det den brune. Jeg syntes den røde smakte champagnebrus, den brune smakte mest julebrus.
– Jeg likte den røde, den var mye friskere i smaken. Alle julebrus minner om Villa Farris, men den røde har litt sånn gammeldags bruspulversmak, og det er godt, sier Rolf.
Les også: Hjemmekontor? Gjør husarbeid!
Vinsmakerens dom over julebrusen
Arnie Stalheim er Klikk.nos egen vinsmaker. Han tester alle nyhetene på Vinmonopolet og anbefaler de beste til Klikks lesere hele året. Her er hans dom over julebrusen:
– Hverken den røde elle brune julebrusen har noensinne vært i kontakt med naturlige råvarer. De er begge tilsatt kunstig aroma. Fargen er også kunstig, sier Stalheim.
Han har smakt på de fleste julebrusene, denne gang på to: Rød Julebrus fra Ringnes og brun Julebrus fra Hamar Lillehammer, begge med sukker.
– Ingredienslistene er identiske. Bak «farge» skjuler det seg rød og brun. Og bak «aroma» skjuler det seg bringebær og fruktcocktail. Protein, fett og salt er null på begge. Og begge har omtrent samme sukkerinhold. Det er også tilsatt sitronsyre og konserveringsmiddel i brusen.
Når det står «Hamar Lillehammer Bryggeri» på etiketten, så stemmer ikke det.
- Hamar bryggeri ble grunnlagt i 1856
- Kjent for sin omfattende eksport av øl, samt av julebrusen Hamar Julebrus, som nå produseres av Ringnes bryggeri under navnet Hamar og Lillehammer julebrus.
- Ølproduksjonen ble nedlagt i 1991, mineralvannsproduksjonen i 1993.
- De første bygningene fra andre halvdel av 1800-tallet ble vernet, mens flere bygningen ble revet til fordel for et større boligprosjekt.
Kilde: Hamar historielag
– Begge både lukter og smaker veldig syntetisk. Den røde skal fremstille bringebær, men minner mer om syntetisk bringebærdrops, sier han.
– Den brune er ganske lik det vi tidligere kalte champagnebrus. Vi får imidlertid ikke lov å kalle dette champagnebrus lenger, da EU har beskyttet navnet Champagne og det skal kun gjelde vin fra Champagne-distriktet.
Den mest kjente «champagnebrusen» i dag er kanskje Villa Farris, i følge vinsmakeren.
– En champagnebrus, eller brun julebrus, skal forsøksvis fremstille en fruktcocktail, og det kan være mindre forskjeller mellom de forskjellige produsentene. Noen har litt ekstra krydder i den brune julebrusen for å gjøre den mer «julete» – og det kan for noen minne om pepperkaker, sier han.
Les også: Der ingen skulle tru-Jon (81) skulle feire enda en jul alene. Så fikk han en uventet telefon
Konklusjon
Rød eller brun julebrus? Vi aner ikke.
Men om vi skal stole på vinsmakeren, er dette det beste julebrus-rådet:
– Jeg har en veldig svak preferanse for den brune, da aromaene er litt mer interessante.
Så vet du det. God jul!