Oppskrift på eplemost
Hvordan lage eplemost
Noe av det beste med høsten er eplene. Sjekk her hvordan du lager eplemost.
Eple er en frukt kjent allerede fra steinalderen og finnes i dag i et ukjent antall varianter.
Her i landet var det munkene som først startet med fruktdyrkingen. De forsto fort at Hardanger var et velegnet sted for dette og siden har det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal.
De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Caroll, Geneva Early, Rød Prins/Kronprins, Lobo og Gravenstein.
(Kilde: frukt.no)
Oppskift på eplemost
Ingredienser:
Til 2 kg fine, faste epler beregnes:
3 liter kokt, avkjølt vann
1 drøy ss sitronsyre el presset saft av 2 - 3 sitroner
2 - 4 dl sukker, eller etter smak
Ev 1/4 ts natriumbenzoat, for ekstra holdbarhet (kjøpes på apotek)
Fremgangsmåte:
1. Kok opp vann i en stor kjele, avkjøl det. Rør inn sitronsyre eller sitronsaft.
2. Skyll/vask eplene godt i lunkent vann. Fjern stilk og blomsterfeste.
3. Grovriv eplene og legg dem straks i vannet, gjerne i kjelen dersom den er stor nok. Rør rundt, legg på lokk og la stå kjølig i 2 - 3 døgn
4. Sil massen gjennom sileklede. Du kan eventuelt bruke en finmasket sil, men da blir saften litt grumset. La den dryppe godt av. Dette tar tid.
5. Vask flasker i kokvarmt vann tilsatt litt zalo eller natriumbenzoat, og skyll dem godt. Smak saften til med sukker, tilsett eventuelt ørlite natriumbenzoat for å bedre holdbarheten. Hell saften på flasker og sett straks på tette korker.
Se video øverst i saken, så får du med deg alle detaljer.