VIN
12 greske viner i verdensklasse
Selv om Hellas var tidlig ute med å dyrke vindruer, tenker mange på det som et av de nyere vinlandene. Kanskje fordi grekerne først i disse dager har begynt å produsere viner i verdensklasse.
Allerede i antikken oppdaget grekerne vin gjennom fønikerne. Siden har Hellas vært et aktivt vinland, selv om vi her i nord kanskje ikke har fått det med oss.
I Hellas ble de så begeistret for vin at de til og med hadde en egen vingud, Dionysos.
Som sønn av Zeus og Semele, hadde han i utgangspunktet andre oppgaver, da han var guden for fruktbarhet og ekstatiske, religiøse ritualer.
Han fikk i tillegg oppgaven å være vinens og fruktens gud. I ettertid ble han også kjent som den som løsnet folks hemninger. Kanskje ikke så rart når man så vinens virkning på folk.
Da charterturismen satte fart på 80- og 90-tallet, var Hellas et yndet reisemål, og mange har gode minner fra asurblått hav og vin i kjøkkenglass.
Noen kjøpte kanskje med seg en flaske hjem også, og ble forholdsvis overrasket når vinen ikke smakte like godt hjemme på balkongen som den gjorde på de solrike, greske øyene. Og hva i all verden var det den smaken minnet om? Det kan jeg fortelle deg; det var furunål, eller grønnsåpe med furunål.
Les også: Hvis du skal smake de fem beste vinkjøpene denne høsten, må du innom overraskende mange land
Retsina
En av vinene som ble kjent verden over gjennom turisme, var nemlig Retsina. En knusktørr og syrlig hvitvin med smak som kan minne om såpe.
Grunnen til at vinen smaker slik, er at den er tilsatt kvae. Mikroskopiske mengder, men allikevel gir det vinen dens karakteristiske smak.
I oldtiden var det vanlig å tilsette ulike ingredienser til vinen for at den skulle smake bedre. Honning og urter ble ofte brukt, men også sjøvann.
Det er uvisst om Retsina, som har blitt laget i mer enn 2000 år, også var en av disse vintypene, eller om furunål-smaken har blitt hengende igjen av andre, mer logiske årsaker.
En annen teori er nemlig at kvae fra furutrær ble brukt til å forsegle amforaene og tønnene der vinen ble oppbevart, og at smaken av kvae smittet over på vinen.
Det er mange historier om hvordan Retsina ble til, men sikkert er det at vinen har blitt et slags varemerke for Hellas.
Varenummer: 1312401
Prosent Alkohol: 11,0
Råstoff: Roditis, Savatiano.
Pris: Kr 114
Mat: Meze
Tsantali Retsina fra Hellas har en intense aromaer av furunål og såpe med noe sitrus.
Syrlig frukt i munnen med innslag av stjerne-frukt, pære og sitroner. En god dose grønnsåpe og veldig lang ettersmak.
Les også: 5 nye viner som er perfekte i sommer
Lokale druesorter
Om ikke Retsina skulle være favoritten, fins det heldigvis utallige andre greske viner. Landet kan by på en rekke lokale druesorter. På den vulkanske øya Santorini trives hvitvinsdruen Assyrtiko.
I Nemea, en kort biltur fra Athen, trives den røde Agiorgitiko (uttales: I-Your-Hitiko) som lager kraftige og lagringsdyktige rødviner. I delstaten Makedonia finner vi Naossa, hvor det lages fabelaktige viner på den syrlige, men delikate røde Xinomavro-druen.
Andre druer er Roditis, Moscophilero, Mavrodaphne, Mandilaria, Muscat, Liatiko, Limnio og Plyto. Hellas er kjent for å lage alt fra knusktørre, syrlige hvitviner via lyse og lette rødviner og kraftigere varianter til søte dessertviner.
Men det er Xinomavro-druen som virkelig har fått gresk vin opp og frem og gitt vinene herfra et nytt ansikt.
Selv om de friske og syrlige hvitvinene laget på Assyrtiko-druen fra produsenten Gaia på Santorini tok mange nordmenn med storm for 5–6 år siden, så har Xynomavro-vinene fra Apostolos Thymiopoulos nå gitt enda flere nordboere hakeslepp.
Hvem skulle tro at rødvin fra Hellas kunne være så delikat, smaksrik og matvennlig?
Vin og god mat
Et vel så viktig kapittel om Hellas er maten. Her får råvarene modne i solen og bruker ikke lange veien fra bonde til bord. Tomater smaker himmelsk, agurk har ingenting vandig over seg, og løken er så søt at man kan spise den som et eple.
Italia har sin antipasti, Spania har tapas og Hellas har meze. Et hav av småretter som nytes fortløpende etter hvert som kokken er klar.
Favabønner i tomatisert saus, mini-blekksprut med en sitronskvis, blodferske sardiner, dolmades, taramosalat, ost, skinke, ulike dipper, kyllingspyd, marinert paprika, oliven... og intet måltid er komplett uten tzatziki, så klart!
Det fine med småretter på dette viset er at man står fritt til å velge ulike viner. Her kan både hvitvin og rødvin passe.
Med så mange øyer som landet består av, er dette et paradis for sjømatelskere hvor det bugner av fersk fisk og skalldyr, men også kjøtt er grekerne glade i.
Retter som kleftiko, stifado, bifteka/bisteki, souvlaki og ikke minst gyros er populære.
Les også: Topp 5 hvitviner under 200 kroner
God mat toppes ofte bra med god vin. Nedenfor finner du mine beste anbefalinger til greske viner, og maten som passer til:
Tetramythos Roditis
Varenummer: 7342402
Prosent alkohol: 12,0
Råstopp: Roditis.
Pris: 167, 60
Mat: Fisk og meze
Tetramythos Roditis er fra 2018, Hellas. Den har aroma av blomster og noe voks. Smaker fyldig av fersken og melon med noe sitrustoner. Den har en mineralsk finish med noe florale innslag.
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment
Varenummer: 9869201
Prosent alkohol: 13,5
Råstoff: Assyrtiko.
Pris: 299,90
Mat: Den ultimate fiske- og skalldyrvinen.
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment er fra 2020, Santorini, Hellas. Den har en frisk og mineralsk på duft. Smaker rent og lett fyldig av grønne epler, sitroner og lime.
Flott, saltaktig flint-mineralitet, med lang, fresh og syrlig utgang.
Les også: Test av 47 sommerøl: Fem øl får terningkast seks
A. Karamolegos Santorini
Varenummer: 13015501
Prosent alkohol: 13,5
Råstoff: Assyrtiko 90% , Athiri 5%, Aidani 5%.
Pris: 300,00
A. Karamolegos Santorini er fra 2019, Santorini, Hellas. Den har aroma av kjølig frukt og sitrus. Syrlig frukt på smak med innslag av grønne epler, lime, sitron og noe stenfrukt.
Saltaktig syre og frisk, knusktørr og mineralsk avslutning.
Lyrarakis Assyrtiko Vóila
Varenummer: 10137001
Prosent alkohol: 13,0
Råstoff: Assyrtiko.
Pris: 199,90
Mat: Fisk og skalldyr og lettere meze med grønnsaker og sjømat.
Lyrakakis Assyrtiko Voila er fra 2020, Kreta, Hellas. Den er delikat og fruktig på nesen. Syrlig frukt i munnen med toner av epler, lime og sitron. Mineralsk touch i finish med syrefrisk, lang ettersmak.
Les også: Seks digge sommerdrinker
Lyrarakis Plyto Psarades
Varenummer: 8270901
Prosent alkohol: 13,0
Råstoff: Plyto.
Pris: 199,90
Mat: Gresk salat og grillet fisk.
Lyrarakis Plyto Psarades er fra 2019, Kreta, Hellas. Den er frisk og fruktig på duft. Syrlig smak av grønne epler, fersken, sitrus og hvite blomster. Den har en hint av stenfrukt og saftig, lett mineralsk finish.
Thymiopoulos Rosé de Xinomavro
Varenummer: 13015901
Prosent alkohol: 13,0
Råstoff: Xinomavro
Pris: 209,90
Mat: Sjømat og lettere kjøttretter
Thymiopoulos Rose de Xinomavro er fra 2019, Naoussa, Hellas. Den har intens aroma av modne jordbær med toner av blomster.
Smaker av noe syrlig frukt med innslag av bringebær, nyper og streif av tanniner.
Les også: Dette er de fem beste rosévinene under 200 kroner
Thymiopoulos Atma Red
Varenummer: 12206901
Prosent alkohol: 13,0
Råstoff: Mandelaria 30 %, Xynomavro 70 %.
Pris: 164,90
Mat: Lettere kjøttretter og dolmades.
Thymiopoulos Atma Red er fra 2018, Hellas.
Aromatisk nese med toner av røde og mørke bær og frukter. Sødmefull frukt i munnen med toner av solbær, plommer og bjørnebær. Den har god lengde, friskhet og konsentrasjon.
Monograph Agiorgitiko
Varenummer: 10809801
Prosent alkohol: 13,0
Råstoff: Agiorgitiko.
Pris: 189,90
Mat: Grillet kjøtt og gyros
Monograph Agiorgitiko er fra 2018, Nemea, Hellas. Den har en fruktig duft med streif av krydder.
Saftig og frisk i munnen med toner av kirsebær, krekling og blåbær. Noe tanninbitt i finish med hint av krydder.
Les også: Hvis du skal ha pappvin, bør du kjøpe en av disse fem
Thymiopoulos Naoussa Alta
Varenummer: 11441401
Prosent alkohol: 12,5
Råstoff: Xinomavro
Pris: 214,90
Mat: Lette kjøttretter, pasta og det meste av hverdagsmat
Thymiopoulos Naoussa Altaer fra 2018, Naoussa, Hellas. Fruktig på duft med mye røde bær og florale toner.
Den er smaksrik med jordbær, nyper og hint av rognebær. Lang og konsentrert finish med et lett tanninbitt og frisk syre.
Les også: «På grensen til kvalmt»: Her er dommen over Norges mest populære rødviner
Gaia Agiorgitiko
Varenummer: 9869001
Prosent alkohol: 14,0
Råstoff: Agiorgitiko
Pris: 219,90
Mat: Kraftigere kjøttretter og grillmat
Gaia Agiorgitikoer fra 2019, Nemea, Hellas. Aromatisk nese med toner av mørke bær og frukter.
Noe vaniljetoner med innslag av plommer, solbær og bjørnebær.
God konsentrasjon og lengde. Veldig lagringsdyktig, legg gjerne i kjelleren i 5–10 år.
Thymiopoulos Terra Petra Rapsani
Varenummer: 12206801
Prosent alkohol: 13,0
Råstoff: Xynomavro 50%, Krassato 35%.
Pris: 300,00
Mat: Grillet kjøtt
Thymiopoulos Terra Petra Rapsani er fra 2017, Thessalia, Hellas. Den har en sødmefull frukt i munnen med innslag av mørke bær og krydder.
Den er tørr i munnen med stramme tanniner og smak av treverk, krydder og solbær. God fylde.