Vintips: 5 gode roséviner

Fem rosé-favoritter i sommervarmen

Her er fem veldig gode roséviner basert på forskjellige druer fra forskjellige land og distrikter, og til moderate priser.

POPULÆRT: Stadig flere vil ha lysere og lettere vin, med lavere alkohol.
Publisert

Markedet for rosévin har vokst kraftig de senere årene. Rosévinsveksten er del av en større trend, hvor folk vil ha lysere og lettere vin, med lavere alkohol, og også hvitt og musserende opplever vekst.

Hva er rosévin?

Det finnes flere måter å lage rosévin på. Den mest vanlige er som en avbrutt rødvinsprosess. Når man lager rødvin, lar man skallene og kjernene (og i noen tilfeller stilkene) ligge i druemosten når gjæringen starter.

Da skjer det uttrekk av pigmenter og garvestoffer som etterhvert gir oss en rødvin. Hvis denne prosessen avbrytes tidlig, får man en blekere vin med mindre garvestoffer, altså en rosévin.

En annen måte er også relatert til rødvin. Når man vil lage en kraftig og strukturert rødvin, vil man gjerne øke andelen drueskall i forhold til druesaft i gjæringskaret, og da tapper man av noe vin tidlig i prosessen, og denne blekere vinen blir til rosévin.

En tredje metode, er å blande rødvin og hvitvin. Dette blir stadig mindre vanlig, og er faktisk forbudt mange steder. Men i Champagne-distriktet er det både tillatt og ganske vanlig når man skal lage rosé champagne.

Rosévin og mat

Når det gjelder mat som passer til rosévin, er det de som mener at rosa mat, f.eks. reker og laks, passer godt til rosa vin, og det er ikke noe å si på det.

Det kan likevel ha noe for seg å se på rosévin som noe som befinner seg mellom hvitvin og rødvin, og dermed gå for mat som ligger mellom ytterpunktene sjømat og rødt kjøtt. Gode og rosévennlige retter er f.eks. tapas/antipasti, paella, salade niçoise, vitello tonnato og cæsarsalat med kylling og/eller bacon. Roséviner er også stort sett ganske lettdrikkelige, så du kan godt drikke dem på egenhånd, uten mat.

Fem utvalgte viner

De fem rosévinene vi har valgt ut befinner seg alle i polets basissortiment, hvilket gjør at de har god distribusjon rundt i polutsalgene.

Vi har skåret klar de aller billigste og de aller dyreste vinene og valgt ut viner vi vil kalle moderat priset. Nedenfor finner du nærmere omtale av de fem vinene.