oppskrift på trendy drinker
Dette er noen av mest trendy og enkle drinkene akkurat nå
Vi har funnet frem oppskriftene på 5 nye drinker som det snakkes mest om akkurat nå.
Da vi skulle sette sammen en liste med fem trendy drinker, og hadde skummet både tradisjonelle og sosiale medier for å se hva som rører seg, var det nok å velge i, for å si det mildt.
Men før vi går inn på de enkelte drinkene vi har valgt ut, kan det være greit å se på noen overordnede trender.
Hva er det som trender?
NoLo-trenden (No or Low alcohol) gjør seg stadig gjeldende med bl.a. såkalte «mocktails», altså cocktails uten alkohol.
Spritz er også veldig populært, altså hvor man typisk blander en bitter med bobler av et eller annet slag; det være seg musserende vin, soda eller noe annet. Aperol Spritz er kanskje den mest kjente av disse.
Tequila og krydder
Det er også en retrotrend på gang, hvor man man drikker gamle klassikere blant cocktails og andre drinker.
Noen ganger justerer man litt på ingrediensene og kanskje tilsetter noe nytt, og vips, så har man en ny drink. Av brennevin trender tequila og andre agave-baserte drikker fremdeles sterkt, og det er også blitt mer vanlig å krydre drinker med chili, ingefær eller andre krydderier for en mer spicy drink.
Barbie, lys og røyk
Av de mer sære tingene, ser vi en Barbie-trend, med rosa drinker, gjerne også tilsatt «ekle» og søte greier som sukkerspinn og marshmallows. Man skulle nesten tro at målgruppen for noe sånt egentlig er for ung til å drikke alkohol.
Det er også en «opplevelsestrend» på gang, hvor det brukes både lys, røyk og andre rekvisitter.
Det må være enkelt
Da vi skulle lage vår liste, har vi lagt vekt på at det skal være relativt enkelt å få tak i ingrediensene. Videre skal det være noenlunde enkelt å lage; altså vi skal ikke ha en halvtime med prepping for å lage en drink.
Nedenfor finner du vår liste av utvalgte drinker, og de kombinerer både én og flere av de ovennevnte trendene. Noen vil kanskje si at dette er gammelt nytt. Kanskje det hvis du er én av dem som vanker på de mest trendy barene, men for folk flest skulle dette være ganske nytt.
Les også: Vi har funnet tre viner som er veldig gode kjøp på Tax Free
Negroni Sbagliato
Dette er en drink som er et godt eksempel på retrodrink med modifikasjoner. Pluss litt spritz.
Negroni er en gammel, italiensk klassiker, og den kom tilbake for fullt for noen år siden.
I den klassiske versjonen inneholder den tre like deler Campari, rød vermouth og gin over is i et rocks-glass, og pyntet med en skive appelsinskall.
Noen syntes imidlertid at drinken var litt vel «streng» eller «voksen» på smak, så de erstattet gin med Prosecco. Da fikk de noe som på smak ligger et sted mellom en klassisk Negroni og en Aperol Spritz. Denne drinken ble kalt Negroni Sbagliato, altså en «mislykket» Negroni. Men ser vi på populariteten til denne drinken, må den vel snarere kalles «vellykket».
Espresso Tonic
Det er ikke godt å vite om vi skal kalle dette kaffe eller drink. Den kan ihvertfall representere NoLo-trenden, da den ikke inneholder alkohol.
Iskaffe i både vanlig og latteversjon har vært med oss i nærmest uminnelige tider, og de siste årene har vi også fått Espresso Martini og Dalgona.
Noen ville imidlertid ha noe som var friskere og mer leskende, og kom dermed opp med ideen å kombinere espresso med tonic. Og disse «noen» var faktisk i Oslo i 2007. Det var en kollega av baristaene Anne Lunell og Charles Nystrand som først laget den, og de to baristaene tok den med seg til Helsingborg.
Det tok imidlertid sin tid før dette spredte seg utover den videre verden, og det er først nå de siste årene at Espresso Tonic virkelig har tatt av.
I sin enkleste form er oppskriften veldig lett å hive i hop. Lag to shots med espresso og sett dem til kjøling. Ha is og 3-4 ganger så mye tonic som mengden espresso i et longdrink-glass. Hell så den avkjølte espressoen forsiktig på toppen, og ikke rør rundt.
Det er ganske vanlig å jazze opp denne drinken med forskjellige typer smakstilsetninger, som siruper, bitters etc. Eller en av de mange smaksatte tonic-variantene som finnes på markedet.
Les også: Topp 5 rødviner på flaske under 200 kroner
Hugo Spritz
Denne drinken går under spritz-paraplyen, og den oppsto i en bar i Syd-Tyrol i 2005, men det er først i det siste den er begynt å trende skikkelig utenfor Nord-Italia. Hovedingrediensene er hylleblomstlikør og Prosecco.
Det finnes mange varianter av oppskrifter på Hugo Spritz, men denne er ganske typisk: Start med et stort vinglass. Ha is, noen mynteblader og én del hylleblomstlikør i glasset. (St. Germain er en populær hylleblomstlikør, og den finnes i de fleste polutsalg.)
Rør rundt og ha så i fire deler prosecco og én del sodavann, og rør så rundt igjen. Pynt med noen flere mynteblader og en skive sitron.
Noen mener at Hugo Spritz vil utkonkurrere Aperol Spritz, da det er endel mennesker som synes sistnevnte blir for bitter.
Dirty Shirley
Dette er et eksempel på NoLo i revers, altså hvor en mocktail får tilsatt alkohol.
Shirley Temple var den største barnestjernen i USA på 30-tallet, og en restaurant i Hollywood fant ut at de ville lage en alkoholfri drink de kunne servere den prektige og uskyldsrene Shirley Temple, og kalte rett og slett opp drinken etter henne.
Shirley Temple selv ble aldri begeistret for drinken, som hun syntes ble for søt, inntil det kvalmende («icky»).
Den opprinnelige Shirley Temple-drinken er ganske enkel. Fyll et longdrinkglass med ginger ale og is, tilsett en dæsj med grenadin og pynt med et maraschino-kirsebær. Noen erstatter ginger ale med lemon/lime soda (typisk 7up eller Sprite) eller appelsinjuice.
Siden den opprinnelig drinken så dagens lys, har det også dukket opp en versjon med alkohol, hvor det tilsettes et shot med vodka. Noen bruker også rom. Shirley Temple med alkohol har fått navnet Dirty Shirley, og trender for tiden.
Les også: Vet du hvorfor denne champagnen kalles Gul enke? Her er svaret
Spicy Margarita
Her har vi tequila-trenden kombinert med spicy-trenden.
Denne drinken tar utgangspunkt i en klassisk Margarita, hvor du har 50 ml blank tequila, 20 ml appelsinlikør og 15 ml ferskpresset limejuice i en shaker med is, rister og siler over i et cocktailglass eller rocksglass. Vil du ha saltrand på glasset, gnir du randen med en limebåt og dypper glasset i salt. Eller du kan ha limejuice på en tallerken og så dyppe glasset i dette og så i salt.
Det blir mer effektfullt hvis du bruker flaksalt, både visuelt og smaksmessig.
Så langt en klassisk Margarita. For å få en Spicy Margarita, har du to (eller tre) skiver jalapeño i shakeren og bruker en «muddler» til å knuse skivene. Om du ikke har et slikt redskap, kan du bruke en skje eller en gaffel.
Ha så i resten av ingrediensene, rist og sil over i glass. Pynt med en skive jalapeño. Om du vil ha det enda mer spicy, kan du blande chilipulver/cayennepepper med saltet du har på randen av glasset.
Her er enda flere oppskrifter på drinker