Oppskrift brød

Disse brødene er virkelig verdt jobben

Dette er brød til sene frokoster og lange lunsjer.

BRYTEBRØD MED SESAM- OG VALMUEEFRØ.
BRYTEBRØD MED SESAM- OG VALMUEEFRØ. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Brytebrød

18 rundstykker

150 g fullkornshvetemel

1 dl havrekli

Ca. 600 g hvetemel

1 pk. gjær

1 ts salt

5 dl vann

Sesamfrø eller valmuefrø

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du tørrgjær, blander du det sammen med melet. Fersk gjær smuldrer du opp og rører ut i lunkent vann.

Ha i vannet og elt deigen godt sammen i 10 min til deigen slipper bollen og den har fått en jevn og fin konsistens. Tilsett mer mel om deigen blir for løs.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time. Hvelv deigen på et melet bakebord og del deigen i 18 like store deler. Rull hver del ut til rundstykker.

Legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett, gjerne tett sammen som et juletre.

La rundstykkene etterheve i ca. 30 min under et klede. Pensle med lunkent vann og dryss over sesamfrø eller valmuefrø. Stek i ovn ved 220° i ca. 15 min.

Eltefritt grytebrød med frø

1 brød

Gryte med lokk, ca. 24 cm i diameter

500 g hvetemel

ELTEFRITT GRYTEBRØD.
ELTEFRITT GRYTEBRØD. Foto: Svein Brimi

1½ dl havregryn

4 ss solsikkekjerner

2 ss sesamfrø

3 ss linfrø

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

2 ss chiafrø

1 ts salt

½ ts tørrgjær

5 dl vann

Bruk en sleiv og bland det tørre sammen i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt litt klissete.

Dekk bakebollen med lokk eller plastfolie, og hev deigen i romtemperatur i 12–18 timer.

Dryss godt med mel på et bakepapir, og hvelv deigen over på arket. Deigen er litt klissete. Bruk en slikkepott eller litt mel på fingrene og brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten. Gjenta bretteprosessen et par ganger til brødet begynner å holde formen.

Strø eventuelt på litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

Å steke brød i gryte gir en fantastisk deilig skorpe og et saftig brød, sier Anita Bakker.
Å steke brød i gryte gir en fantastisk deilig skorpe og et saftig brød, sier Anita Bakker. Foto: Svein Brimi

Snu deigen og legg den med brettesiden ned på bakepapirarket. Sørg for å ha godt med mel på arket slik at brødet ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen, og la brødet etterheve i 2 timer.

Sett inn en støpejernsgryte med lokk i stekeovnen og skru ovnen på 250°.

La gryten stå i stekeovnen en ½ time slik at den blir god og varm før brøddeigen legges i gryten. Gryten du bruker bør tåle 250°.

Ta den varme gryten ut av stekeovnen når deigen er ferdig hevet. Strø litt mel i bunnen av gryten.

Løft opp deigen ved hjelp av bake­papiret og hvelv den over i gryten. Dryss litt frø på toppen. Ha på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen. Stek brødet i 30 min.

Skru ned temperaturen til 200°. Ta av lokket og stek videre i 10–15 min til brødet har fått en fin farge og sprø stekeskorpe. Løft brødet ut av gryten og avkjøl på rist.

Les også: Perfekte småretter til nyttårsaften

Nøttebrød med tørkede frukter

NØTTEBRØD.
NØTTEBRØD. Foto: Svein Brimi

2 brød

1 dl hasselnøtter

1 dl valnøtter

1 dl tørket aprikos

4 dl havregryn

6 dl sammalt hvete, fin

4 dl speltmel grov

1 dl linfrø

1 dl ferske tranebær

4 ts bakepulver1

½ ts salt

8 dl kefir

1 dl flytende honning

1 dl gresskarkjerner

Grovhakk hasselnøtter, valnøtter og tørket aprikos. Rør sammen alle ingrediensene til en seig deig.

Smør 2 former på 1½ liter og fordel deigen i formene. Strø gresskarkjerner på toppen av brødene.

Stek i ovnen ved 200° i ca. 1 time. Hvis brødene blir mørke på topp før de er ferdige, kan du legge over bakepapir eller folie. Avkjøl litt, ta brødet ut av formen og avkjøl videre på rist.

Les også: Oppskrifter på fem enkle og gode velkomstdrinker

Dansk rugbrød

DANSK RUGBRØD
DANSK RUGBRØD Foto: Svein Brimi

3 brød

brødformer 1½ liter

11 dl kaldt vann

500 g sammalt rugmel, fint

300 g sammalt rugmel, grovt

200 g rugmel, siktet

300 g solsikkekjerner

4 ts salt

2 ss maltekstrakt, flytende

15 g fersk gjær

300 g ferdig surdeig

Ha alle ingrediensene i en bakebolle og elt deigen sammen med eltekrok på lav/middels hastighet i ca. 15 min. Deigen skal være løs.

Dekk bollen med plastfolie og sett deigen til hev i ca. 90 min.

Smør formene godt og fordel deigen i formene med en skje og jevn ut toppen med baksiden av skjeen. Klistrer deigen seg fast, kan du dyppe skjeen i lunkent vann før du jevner ut brødene.

Dekk til formene og etterhev brødene i 60 min. Forvarm i mellomtiden steke­ovnen din til 200 grader med vanlig over- og undervarme.

Sett brødene inn på nederste rille i ovn ved 200°, og senk tempera­turen til 180° etter at brødene er satt inn i ovnen. Stek i 50 – 60 min. Ta rugbrødene ut av formen og avkjøl på rist.

Les også (+) Naboen sa mannen min hadde damebesøk. Jeg trodde henne ikke – men så tok jeg ham på fersken

FROKOSTBRØD.
FROKOSTBRØD. Foto: Svein Brimi

Frokostbrød

2 brød

1 pk. fersk gjær

1 l melk

½ dl rapsolje ev. annen nøytral olje

2 ts salt

60 g havrekli

320 g havregryn

2 ss linfrø

Ca. 550 g hvetemel

Varm melken til fingervarmt, og rør ut gjæren i noe av melken.Tilsett resten av melken, olje, salt, kli og havregryn.

Ha i så mye hvetemel at deigen fortsatt er litt klissete og ikke for fast. Elt godt.Dryss litt mel over deigen og dekk med plast eller håndkle. La deigen heve i ca. 1 time.

Tilsett eventuelt litt mer mel under utbakingen. Del deigen i to og form til 2 brød. Dryss med litt mel og legg på en bakepapirkledd stekeplate.

Sett brødene til heving i ca. 30 min. Stek brødene i ovn på nest nederste rille ved 200° i ca. 40 min. Avkjøl på rist.

Glutenfritt proteinbrød

1 brød, 1½ liter brødform

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

500 g cottage cheese

GLUTENFRITT PROTEINBRØD
GLUTENFRITT PROTEINBRØD Foto: Svein Brimi

1 ss nøytral olje

4 egg

250 g havremel, glutenfritt

200 g havregryn, glutenfritt

50 g quinoamel

1 ss bakepulver

1 ts salt

Bland sammen cottage cheese, olje og egg i en kjøkken­maskin og kjør til det er glatt og klumpfritt. Tilsett havremel, havregryn, quinoamel, bakepulver og salt, bland godt og la det svelle i 10 min.

Hell deigen i en smurt brødform med bakepapir i bunnen. Stek brødet i ovn på nederste rille ved 175° i ca. 60 min. Avkjøl på rist.