Mormors favorittoppskrift:

Maries mormorkake er så populær at hun aldri har noe til overs til å fryse

Marie Lise Refve trives godt som ekstramor på gården til sønnen, og lager ofte mellommat til arbeidsfolket. Her deler hun oppskrift på kaken som alle har lagt sin elsk på.

DELER: Marie Lise Refvedeler en av sine beste kakeoppskrifter.
DELER: Marie Lise Refvedeler en av sine beste kakeoppskrifter. Foto: Victoria Bergort
Først publisert Sist oppdatert

Marie Lise Refve har bodd på gård siden hun var 17 år, og selv om sønnen har tatt over driften, så trives hun godt som «ekstramor». Hun lager titt og ofte mellommat til arbeiderne på gården.

Bakstetakka, eller hedlå som Marie sier, ligger derfor alltid lett tilgjengelig, enten for mellommaten eller om det skulle komme andre på besøk.

Vi har fått oppskriften på en anvendelig kake, som Marie selv har flere navn på. Et av dem er sommerkaka, siden den er så god med friske bær og vaniljeis til om sommeren. Men da barnebarna hennes for alvor fikk smaken på den, ble den raskt døpt til mormorkaka.

Les også:

Du trenger:

  • Springform ca. 24 cm
  • 120 g margarin
  • 170 g sukker
  • 1 egg
  • 250 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 dl valgfritt syltetøy

Dette gjør du:

Pisk smeltet smør og sukker sammen og rør inn egget. Sikt i hvetemelet og bakepulveret, litt og litt om gangen mens du rører.

Når deigen er ferdig blandet, skal den hvile i ca. 20 min, slik at den blir fast og lettere å jobbe med. Del deigen i to like store emner. Kna den ene delen ut i bunnen av en springform.

Dekk kantene på formen godt med deig, før du fordeler favorittsyltetøyet ditt ut over (Marie foretrekker bringebær).

Resten av deigen rulles ut i lange tynne pølser som du legger på tvers av hverandre over formen, med en lang pølse rundt kanten til slutt.

Stekes i ovnen ved 190° i ca. 30 min på midterste rille.

Nyt kaken som den er, eller spis med vaniljeis og friske bær.

Kaken holder seg godt noen dager i kjøleskapet, men Marie har aldri rukket å fryse den før den er oppspist.

Se flere oppskrifter på kaker på Bakelyst.no

Oppskriften er hentet fra Kokeboken "Farmor si oppskrift" som inneholder oppskrifter fra helt vanlige kvinner i bestemorsalder. Ingrid Sandvik og Victoria Bergort har samlet oppskriftene. Boken blir gitt ut på forlaget Aase og Wiig As.


Slik danderes deigen,
Slik danderes deigen, Foto: Victoria Bergort
Slik danderes deigen,
Slik danderes deigen, Foto: Victoria Bergort
FERDIG BAKT: Slik ser den deilige kaken ut etter 30 minutter i stekeovnen.
FERDIG BAKT: Slik ser den deilige kaken ut etter 30 minutter i stekeovnen. Foto: Victoria Bergort
ALDRI EN SMULE IGJEN: Marie har aldri opplevd å måtte fryser rester av kaken. Det er nemlig aldri rester igjen.
ALDRI EN SMULE IGJEN: Marie har aldri opplevd å måtte fryser rester av kaken. Det er nemlig aldri rester igjen. Foto: Victoria Bergort