Squash
8 måter å tilberede squash
Glad i squash? Her er åtte retter med squash som basis.
Er du en av dem som er så heldig å ha en egen grønnsakshage? Eller kanskje kjenner du noen, enten naboer eller venner, som har masse squash i hagen?
Man får gjerne store mengder med squash i hagen, og mange synes det er er vanskelig å få spist opp all squashen.
Du kan også kjøpe alle du trenger i butikken, heldigvis.
Squash er en grønnsak som man kan trylle frem de deiligste retter med.
På frukt.no kan du lese om mange tips til hva du kan gjøre med squash.
Nettsiden ivillage.com har dessuten gjort noe med problemstillingen for mye squash. De har bedt sine lesere om å dele sine beste squash-oppskrifter.
Kanskje du selv har et godt tips til hvordan man tilbereder squash? Vi vil gjerne høre oppskriften din i kommentarfeltet under!
Her er ivillage.com-brukernes squashtips:
Herlig blanding
Jeg tok en god porsjon med squash og kuttet de i fire. Squashen ble plassert i en stekepanne sammen med oppskåret løk, et par fedd presset hvitløk, salt, pepper og to-tre spiseskjeer med smør.
Stek blandingen til løken er klar, sett så lokk på kjelen og kok det på svak varme. Mektig godt, er brukerens klare dom.
Les også: Slik lager du Gratinert aubergine
Panini med grønnsaker
Hva med å bruke squashen i en deilig panini med grønnsaker? Stek sommerens grønnsaker (squash, aubergine, løk, rød paprika og liknende) med olivenolje på medium.
Plasser grønnsakene i en ciabatta og topp det hele med litt god balsamiko-eddik og mozzarellaost. Stek paninien med grønnsakene i et panini-jern eller toastjern. Nydelig, skriver brukeren Janisj.
Les også: Grønnsaker du kan plante selv
Fylt, ovnsbakt squash
En av mine favorittoppskrifter med squash er å dele de i to og fylle de med en miks av kjøttdeig og brødsmuler.
Først koker du squashen til den er helt myk. La den avkjøle noe før du deler den i to og skraper frøene ut med en skje, samt litt av squashkjøttet. Bland stekt kjøttdeig og brødsmuler i en stor bolle, samt innholdet i squashen.
Legg squashen med hullene opp og fyll dem så med blandingen. Strø over salt og pepper og bak dem i ovnen til de er lett brune på toppen, skriver gartneren Mary.
Les også: Oppskrift på Pastasalat med squash
Squashgryte
Jeg stekte squash med løk, hvitløk, grønne bønner, rød paprika og sopp. Da grønnsakene begynte å bli myke, helte jeg en liten boks med tomatsaus over og lot de koke til de ble møre, skriver Ninjabut.
Les også: Grateng med kjøttdeig og squash
Squash-godt med pasta og hvitløk
Jeg lager en rett som heter giambotta. Kutt opp squash i store biter, løk, røde paprika og legg det i en kasserolle sammen med litt god olivenolje, masse hakket hvitløk samt litt tomatpuré og hakkede tomater. Som krydder bruker jeg frisk basilikum, litt oregano samt salt og pepper.
La det hele koke til grønnsakene er myke og krydderet har smeltet. Man kan spise gryten som den er sammen med litt godt brød som man dypper i sausen eller servere det sammen med pasta. Topp da det hele med parmesan, skriver en hvitløksglad bruker.
Squashgryte
Det latinske navnet for squash er cucurbita pepo. På engelsk går squash under navnet courgette eller zucchini.
Squash tilhører gresskarfamilien og den likner veldig på agurk av utseendet.
Fruktkjøttet har en fast og jevn konsistens med en nøytral smak. Fargen på skallet er mørkegrønn, grønnstripet eller gul.
Squash er mager kost med sine 15 kalorier pr 100 gram. Squash består for øvrig av 95 prosent vann og inneholder jern og noe A-, B- og C-vitaminer
(Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Kutt opp strimler av squash og legg i stekepannen. Tilfør tysk pølse eller røkt pølse, tomater, løk, mais og andre ting du måtte ha for hånden. Legg lokk på pannen og la det koke på medium varme, skriver Tedln.
Grillspyd
Vi laget grillspyd med squash, paprika, mais, sopp og penslet grønnsakene med grillolje. Legg de på grillen sammen med kjøttet - smaker nydelig, sier bleedenver.
Les også: Grønnsakene som er best å grille
Kremet squashgryte
En annen bruker hadde mange små mini-squash for hånden og laget en deilig gryte:
Jeg kuttet to modne squash i biter og smurte dem inn med olivenolje, løk, hvitløk og litt salt og pepper. Dette ble stekt i en stekepanne før jeg tok i en fjerdedels kopp med fløte og strødde sjenerøst med revet parmesanost på toppen. Jeg dekket til med et lokk og lot det hele stå og godgjøre seg på svak varme i 15 minutter, skriver en annen bruker på ivillage.com.