ARNE BRIMIS PÅSKEMAT
Arne Brimis favorittoppskrifter
Lammekoteletter, lammegryte og formkake står på menyen når Arne Brimi avslører sine favoritter.
Arne Brimi deler her noen av sine beste påskefavorittoppskrifter.
Grillede lammekoteletter og kremet grønnkål
200–300 g lammekoteletter per person
Salt
Grønnkål, vasket
Sjalottløk, i skiver
Smør til steiking
Fløte
Små og delikate lammekoteletter er fantastisk å grille over et bål. Dryss litt salt på lammekotelettene, og legg dem rett på grillristen.
Når jeg griller kotelettene over bålvarme, bruker jeg ikke noe annet krydder enn salt. Den gode smaken av bål er nok krydder.
Det er heller ikke nødvendig å gni lammekotelettene inn med olje før grilling. Grill kotelettene på hver side til fettet er fintkaramellisert, og la dem hvile mens du lager grønnkålen.
Bruk en god stekepanne og sett den over varmen. Surr sjalottløken i en god klatt smør til løken er myk og gyllen.
Ha så oppi grønnkålen og vend den godt sammen med løken, før du har oppi litt fløte og et lite dryss salt. Du trenger ikke så mye fløte, men nok til at det blir en kremaktig konsistens.
Her kan du også bruke svartkål eller rosenkål, bruk det du liker godt.
Legg de grillede lammekotelettene på toppen av grønnkålen, dryss litt maldonsalt over kotelettene og maten er klar.
Les også: Arne Brimis kritikk til politikerne: – Det burde være omvendt
Lammegryte
4 porsjoner:
800 g mørbrad av lam (eller annet biffkjøtt)
2 gulrøtter
½ purreløk
1 liten kålrot
Vann til koking
Smør til bruning
3 dl vann (til saus)
3 dl fløte
1½ ss dijonsennep
Salt
Persille
Kutt gulrøtter og kålrot i passe store biter/terninger, og skjær purreløken i ringer. Kok så grønnsakene møre i lettsalta vann.
Skjær lammekjøttet i biter/strimler, og steik det i smør i ei panne.
Kok opp 3 dl vann og 3 dl fløte i en stor kjele, og kok til det tykner. Ha i sennep og smak til med salt. Legg så oppi grønnsakene og kjøttet, og la det hele få et oppkok.
Server med hakket persille og kokte poteter eller potetmos.
Les også: Slik blir lammelåret perfekt
Les også: Tre veldig gode rødviner under 200 kroner som passer perfekt til lammelåret
Formkake medsalt karamell og honning-is
6–8 porsjoner:
200 g sukker
200 g smør
4 egg
100 g hvetemel
100 g mandelmel
1 ts bakepulver
Honning- ogsitronlake:
50 g vann
200 g honning
1 sitron, skallet
Salt karamell:
150 g sukker
8 ss vann
100 g fløte
280 g smør
1 klype maldonsalt
Honning-is:
50 g sukker
200 g honning
2½ dl fløte
2½ dl melk
125 g glykose
120 g eggeplommer
Lag honning- og sitronlake først.
Kok opp vann og honning. Ha i finrevet sitronskall fra 1 sitron. Avkjøl. Pisk smør og sukker hvitt, og tilsett eggene, ett og ett om gangen. Sikt alt det tørre og rør inn.
Ha røren over i en smurt form. Stek på 175° i om lag 45 minutter.
Dynk kaken med honning- og sitronlake. Drypp over salt karamell før servering og server med honning-is og evrntuelt honeycomb.
Salt karamell:
Kok vann og sukker til lys karamell mens du rører. Rør inn fløten og kok så det tykner litt. Pisk til slutt inn litt og litt smør, og tilsett salt.
Honning-is:
Kok opp fløte, melk, sukker, honning og glykose. Ha eggeplommer i en bolle, og pisk væsken inn i eggeplommene. Ha dette tilbake i kjelen.
Varm opp med konstant røring med slikkepott, til 76°. Kjøl ned.
Kjør så blandingen til is i ismaskin.
Les også: (+) Dag Otto og Ellen har holdt sammen i over 40 år: – Vi har vokst litt sammen