ARNE BRIMIS PÅSKEMAT

Arne Brimis favorittoppskrifter

Lammekoteletter, lammegryte og formkake står på menyen når Arne Brimi avslører sine favoritter.

PÅSEKEFAVORITT: Arne Brimi er glad i grillede lamme-koteletter og kremet grønnkål. Han lager dem gjerne på bål eller utekjøkken, men de kan også lages på vanlig komfyr.
PÅSEKEFAVORITT: Arne Brimi er glad i grillede lamme-koteletter og kremet grønnkål. Han lager dem gjerne på bål eller utekjøkken, men de kan også lages på vanlig komfyr. Foto: Mette Møller
Først publisert Sist oppdatert

Arne Brimi deler her noen av sine beste påskefavorittoppskrifter.

Grillede lammekoteletter og kremet grønnkål

200–300 g lammekoteletter per person

Salt

Grønnkål, vasket

Sjalottløk, i skiver

Smør til steiking

Fløte

Små og delikate lammekoteletter er fantastisk å grille over et bål. Dryss litt salt på lammekotelettene, og legg dem rett på grillristen.

Når jeg griller kotelettene over bålvarme, bruker jeg ikke noe annet krydder enn salt. Den gode smaken av bål er nok krydder.

Det er heller ikke nødvendig å gni lamme­kotelettene inn med olje før grilling. Grill kotelettene på hver side til fettet er fintkaramellisert, og la dem hvile mens du lager grønnkålen.

Bruk en god stekepanne og sett den over varmen. Surr sjalottløken i en god klatt smør til løken er myk og gyllen.

Ha så oppi grønnkålen og vend den godt sammen med løken, før du har oppi litt fløte og et lite dryss salt. Du trenger ikke så mye fløte, men nok til at det blir en kremaktig konsistens.

Her kan du også bruke svartkål eller rosenkål, bruk det du liker godt.

Legg de grillede lamme­kotelettene på toppen av grønnkålen, dryss litt maldon­salt over kotelettene og maten er klar.

Les også: Arne Brimis kritikk til politikerne: – Det burde være omvendt

Lammegryte

LAMMEGRYTE: Lammegryte kan bli godt på påskemenyen.
LAMMEGRYTE: Lammegryte kan bli godt på påskemenyen. Foto: Mette Møller

4 porsjoner:

800 g mørbrad av lam (eller annet biffkjøtt)

2 gulrøtter

½ purreløk

1 liten kålrot

Vann til koking

Smør til bruning

3 dl vann (til saus)

3 dl fløte

1½ ss dijonsennep

Salt

Persille

Kutt gulrøtter og kålrot i passe store biter/terninger, og skjær purreløken i ringer. Kok så grønnsakene møre i lettsalta vann.

Skjær lammekjøttet i biter/strimler, og steik det i smør i ei panne.

Kok opp 3 dl vann og 3 dl fløte i en stor kjele, og kok til det tykner. Ha i sennep og smak til med salt. Legg så oppi grønnsakene og kjøttet, og la det hele få et oppkok.

Server med hakket persille og kokte poteter eller potetmos.

Les også: Slik blir lammelåret perfekt

Les også: Tre veldig gode rødviner under 200 kroner som passer perfekt til lammelåret

Formkake medsalt karamell og honning-is

FORMKAKE: Denne kaka er en fristende dessert med knasende god topping.
FORMKAKE: Denne kaka er en fristende dessert med knasende god topping. Foto: Mette Møller

6–8 porsjoner:

200 g sukker

200 g smør

4 egg

100 g hvetemel

100 g mandelmel

1 ts bakepulver

Honning- ogsitronlake:

50 g vann

200 g honning

1 sitron, skallet

Salt karamell:

150 g sukker

8 ss vann

100 g fløte

280 g smør

1 klype maldonsalt

Honning-is:

50 g sukker

200 g honning

2½ dl fløte

2½ dl melk

125 g glykose

120 g eggeplommer

Lag honning- og sitronlake først.

Kok opp vann og honning. Ha i finrevet sitronskall fra 1 sitron. Avkjøl. Pisk smør og sukker hvitt, og tilsett eggene, ett og ett om gangen. Sikt alt det tørre og rør inn.

Ha røren over i en smurt form. Stek på 175° i om lag 45 minutter.

Dynk kaken med honning- og sitronlake. Drypp over salt karamell før servering og server med honning-is og evrntuelt honeycomb.

UTEKOKK: Arne Brimi lager mat på uteløkken på Vianvang.
UTEKOKK: Arne Brimi lager mat på uteløkken på Vianvang. Foto: Mette Møller

Salt karamell:

Kok vann og sukker til lys karamell mens du rører. Rør inn fløten og kok så det tykner litt. Pisk til slutt inn litt og litt smør, og tilsett salt.

Honning-is:

Kok opp fløte, melk, sukker, honning og glykose. Ha eggeplommer i en bolle, og pisk væsken inn i eggeplommene. Ha dette tilbake i kjelen.

Varm opp med konstant røring med slikkepott, til 76°. Kjøl ned.

Kjør så blandingen til is i ismaskin.

Les også: (+) Dag Otto og Ellen har holdt sammen i over 40 år: – Vi har vokst litt sammen