Overvekt og fedme
Dette gjør overvekt med kroppen
For mange kilo kan gjøre skader for både fysisk og psykisk helse.
Overvekt er et problem for stadig flere. Ifølge Norsk Helseinformatikk(NHI) vil en gjennomsnittlig økning i kroppsvekt i den norske befolkning ventes å få konsekvenser for helse og velferd i framtiden, noe som gjør at stadig mer oppmerksomhet rettes mot dette problemet.
Dette gjør overvekt med kroppen
Ernæringsfysiolog Anne Christine Browne fra Kostholdsklinikken.no påpeker at det er ulike oppfatninger om overvekt er en sykdom i seg selv, eller om overvekt bare øker risiko for sykdom.
- Uansett oppfatning, viser forskningen at overvekt øker risikoen for de fleste livsstilssykdommer som hjerte-karsykdom, kreft og diabetes. Overvekt gir også økt risiko for smerter i for eksempel knær og rygg.
- Mange føler seg mindre attraktive og diskriminert, og overvekten kan dermed også påvirke eget selvbilde.
Videre forklarer ernæringsfysiologen til Kvinneguiden at det er viktig å være klar over at ikke alle som er overvektige er syke - og heller ikke alle som er slanke er friske.
- Mange lever fint med litt for mange kilo, men på et eller annet nivå kan vel alle enes om at det blir et problem. Tilsvarende kan slanke ha et svært dårlig kosthold og livsstil uten at dette gir seg utslag i økende vekt.
Sykdomsforløp ved overvekt eller fedme
Gunhild Kile Sandvik er farmasøyt og fagredaktør i Apotek1. Hun og understreker at risikoen for å utvikle følgesykdommer er stor hos pasienter med fedme.
- De viktigste er hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk, diabetes type 2, for mye fettstoffer i blodet, podagra, depresjon, gallesteinsykdom, brokk, åreknuter, ryggplager, visse typer kreft, slitasjegikt og søvnapné.
Årsaker til overvekt
En rekke faktorer kan sies å være årsaken til overvekt; arv, kosthold, fysisk aktivitet, psyke. Ifølge Browne vil overvekt for de fleste gjerne være resultatet av små endringer over tid.
På Kostholdklinikken sine nettsider heter det følgende:
"Så lite som 25 kalorier om dagen, vil gi en vektøkning på 13 kg i løpet av 10 år. Ingen (!) kan klare å ha kontroll på matinntak og energiforbruk med så stor nøyaktighet. Å telle kalorier er med andre ord ganske nytteløst. Man må derfor stole på at kroppens appetitt- og metthetsmekanismer fungerer."
- Det vil igjen si at man blant annet spiser slik at blodsukkeret holder seg jevnt, supplerer ernæringsfysiologen.
Faretegn - vekten går sakte oppover hele tiden
Mange opplever at vekten går sakte oppover. Eller litt ned i en periode du forsøker å gjøre "alt" riktig, og så opp igjen til gammelt nivå - og ofte litt til.
En vekt som ikke er stabil gir ifølge Browne indikasjoner på en livsstil som ikke er optimal. Fysisk aktivitet er viktig, men for de fleste vil kostholdet bety mye mer.
- Jojo-slanking er et velkjent begrep - og mange som sliter med overvekt har i mange år forsøkt å holde konstant vekt eller redusere et økende antall kilo. Myndighetene har i en årrekke hevdet at det bare er å spise mindre (særlig fett) og trene mer. Jeg vil hevde at det ikke er så enkelt.
Ernæringsfysiologen påpeker at dette blant annet krever at du skal gå rundt småsulten i månedsvis.
- De færreste klarer det - og derfor mislykkes mange gang på gang.
- For det andre - de fleste har erfart at en god skitur eller treningsøkt gir fabelaktig appetitt. Så ideen om at du skal løpe mer for å forbrenne kalorier, samtidig som du vet at ekstra energiforbruk gjerne gir ekstra appetitt, vil for de fleste ikke fungere. Dessuten - man skal trene svært mye for å trene bort mange kilo- og i mellomtiden skal man jo spise også.
Overvekt kan gi fødselskomplikasjoner
Ingrid Julia Cowie er kiropraktor ved okklinikken.no. Hun opplyser om en artikkel fra Den norske legeforening som sier følgende:
"Overvekt er knyttet til en rekke komplikasjoner under svangerskap og fødsel (preeklampsi, svangerskapsdiabetes, store fostre, intrauterin fosterdød, komplikasjoner for mor og barn under fødselen). Barn født av overvektige mødre synes å ha økt risiko for overvekt og diabetes og muligens også for visse kreftformer.
Ulike ernæringsforhold i fosterlivet synes således å kunne «programmere» de nye individer til ulik risiko for sykdom senere i livet. Mors ernæringstilstand kan derfor ses i et transgenerasjonelt perspektiv. I lys av dette får riktig ernæring og tilstrekkelig fysisk aktivitet hos kvinner i fertil alder en særlig betydning."
Overvekt kan gi ereksjonsproblemer
Videre forklarer kiropraktoren at menn kan være så uheldige at de får ereksjonsproblemer grunnet overvekt.
- En dansk studie viste at en BMI over eller lik 30, var assosiert med ereksjonsproblemer, hos menn i alderen 20-45 år. Forekomsten av ereksjonsproblemer var cirka tre ganger så stor hos de overvektige.
Magesmerter er et faresignal
En vekt som stadig går enten bare opp, eller opp og ned annenhver gang, gir ifølge Browne indikasjoner på at kostholdet og livsstilen generelt ikke er optimalt. Dersom du i tillegg begynner å få en rekke mer eller mindre diffuse symptomer eller livsstilssykdommer, er det på tide å legge om.
- Dersom du til stadighet plages med oppblåstet og magesmerter eller lurer på om en rekke matvarer er bra for deg, kan det være viktige signaler som må tas på alvor.
- Hvis du i tillegg har et blodtrykk som gir grunn til bekymring og legen begynner å sjekke blodsukkeret hver gang du er innom, kan du være rimelig sikker på noe bør gjøres.
Kontakte lege ved overvekt
Ifølge farmasøyt Sandvik bør du kontakte lege hvis du sliter med overvekt etter flere forsøk med omlegging av kost- og treningsvaner kan legen vurdere om annen type behandling er aktuelt for deg
- Du bør også kontakte lege hvis du lider av spiseforstyrrelser, eller om du bruker legemidler mot overvekt eller fedme og opplever bivirkninger eller ikke oppnår forventet effekt.
Hva er sykelig overvekt
Definisjonen på sykelig overvekt er en kroppsmasseindeks (KMI) på over 40, men risikoen for sykdom og mistrivsel øker lenge før det.
Myndighetene anbefaler en KMI/BMI på maksimalt 25 før risiko for helseplager øker.
Her kan du enkelt regne ut hva din KMI er.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 14/06 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.