Den nye normalen 2020

Kanskje jeg banner i kirken, men det er mulig å finne noe positivt med koronakrisen – tross alt

Jeg vet at koronareglene fører til store samfunnsmessige utfordringer, og at mange er drittlei. Men det er jo noe fint med reglene også.

FORDELER: God plass på T-banen, samt at du slipper å hilse på halvkjente du møter, er noe jeg setter pris på.
FORDELER: God plass på T-banen, samt at du slipper å hilse på halvkjente du møter, er noe jeg setter pris på. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar fra journalist Maren Wilberg Rostad. Et skråblikk på koronasituasjonen. Er det mulig å finne noe positivt - tross alt?:

"Hei, det er Raymond her".

Hæ? Hva hørte jeg nå?

Ordføreren i Oslo, Raymond Johansen, sin stemme gjaller ut fra høyttaleranlegget på bane 4 på t-banen.

Jeg titter kjapt bort på medpassasjerene mine. Ingen reagerer. Dette er tydeligvis dagligdags kost.

De reisende stirrer rett foran seg med tomme blikk. Størstedelen av ansiktet dekket av munnbind.

Raymond ber oss om å vise hensyn og bruke maske.

Jeg tenker et øyeblikk på Sovjetunionen og Nord- Korea. Stater der jeg ser for meg at lederne med hypnotisk stemme snakker til "folket sitt".

THIS IS YOUR LEADER: Raymond Johansens formanende stemme over høyttaleranlegget i kollektivtrafikken i Oslo gir assosiasjoner til George Orwells bok «1984». Her fra pressekonferansen mandag denne uken, der han strammet ytterligere inn på korona-tiltakene i hovedstaden.
THIS IS YOUR LEADER: Raymond Johansens formanende stemme over høyttaleranlegget i kollektivtrafikken i Oslo gir assosiasjoner til George Orwells bok «1984». Her fra pressekonferansen mandag denne uken, der han strammet ytterligere inn på korona-tiltakene i hovedstaden. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Raymond sin stemme er også hypnotisk. Jeg tar meg i å smile. Så hyggelig han høres ut. En fornuftig mann, den godeste Johansen.

Les også: Slik kan vi komme styrket ut av koronakrisen

Det er klart vi skal følge reglene hans. Det er for alles beste. Selv om det muligens innskrenker vår personlige frihet. Skitt la gå.

Ja, vi fikk ikke dra på hytta en stund der. Greit nok, spør du meg. Jeg lastet også ned en app som til enhver tid viste myndighetene hvor jeg befant meg.

Og Raymond – han har på mange måter gjort livet mitt enklere også. Det er så mange regler nå. Regler jeg må følge. Nesten som et barn. Hver dag er det retningslinjer som skal følges, og begrensninger som må tas hensyn til. Færre valg- enklere liv?

Les også: Slik feirer du Halloween under korona

1. Null klemming

Jeg har aldri likt å klemme. Det å klemme folk både når jeg kommer og går virker i beste fall unødvendig, og alltid litt klamt.

UGJENKJENNELIG: Med munnbind og headset på hodet kan man bevege seg anonymt i bybildet.
UGJENKJENNELIG: Med munnbind og headset på hodet kan man bevege seg anonymt i bybildet. Foto: Privat

Jeg tror mange nordboere føler det samme, men i våre forsøk på å adoptere mer kontinentale vaner har klemmingen også blitt en del av hilse-kulturen i Norge. Det slipper vi nå. Takk og lov.

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

2. Slipper snikk snakk

Selv er jeg en åpen person som snakker med de fleste, men majoriteten av innbyggerne i dette landet holder seg for seg selv. De unngår øyekontakt med fremmede, setter seg ikke ved siden av en annen passasjer på toget om det ikke er helt stappfullt (hvilket det aldri er lenger), og slår ikke av en prat med folk man møter i kassekøen.

Når jeg går på matbutikken i dag, spretter folk bak reolen når jeg og trillevognen er på vei.

Du kan vandre alene mellom dopapir, frokostblandinger og vaskemiddel uten at en levende sjel kommer nærmere enn to meter. Oh lykke!

3. Økonomi kontra vektøkning

Jeg kjøper ingen nye klær. Jeg fikser ikke neglene. Jeg har ikke en gang vært hos frisøren på et halvt år! Jeg har ikke lenger månedskort på trikken, og går aldri ut på byen.

Men, mens lommeboka blir tjukkere, blir jeg det samme. Jeg har hjemmekontor. Bevegelsesradiusen min i løpet av en dag er ca 10 meter. Kjøkken (alt for ofte) - til spisebord, der dataen står, og tilbake til kjøkkenet igjen. En liten tur på badet så er jeg oppe i 20 meter. Men that's it. Trening har det også blitt mindre av. Når barna er mer hjemme, må jeg også være det.

4. Folk med peiling blir kjendiser

Plutselig er både store og små på fornavn med assisterende direktør Espen i Helsedirektoratet. Ikke bare er de på fornavn med ham, han har blitt en populær kjendis hvis råd alle følger.

Camilla Stoltenberg og Bent Høie besøker oss gjennom en skjerm flere ganger i uken, og har blitt gjengangere i familien. Er det ikke litt deilig at kloke hoder har blitt de nye kjendisene i 2020?

5. Uthvilt hver helg

Du må tidlig hjem fra byen, og man skal holde seg langt unna nachspiel. Det fører fort til tidlige kvelder, og helgemorgener fulle av energi og pågangsmot. Aldri mer bakrus- i stedet er du frisk og rask for klar for søndagstur klokken 09.00. Topp!

Og ikke minst- nå er det helt lov å drikke hjemme. Vi blir til og med oppfordret til det. Når utelivet er relativt dødt, kan du med god samvittighet ta et glass vin hjemme etter jobb på fredag. For du skal jo ikke noe sted.

6. Bestill på døra

Det er innafor å bestille take away- du kan til og med gjøre det med god samvittighet fordi du støtter den lokale restaurantnæringen din. Så selv om du suller hjemme i joggebuksa hele dagen, kan du med god samvittighet droppe å lage middag. Det er bra å støtte den lokale pizzasjappa og få levert middagen på døren.

Les også: Bruk av munnbind: Ser du feilene på dette bildet?

7. Gjemme deg bak masken

Man kan late som man ikke kjenner igjen folk man bare kjenner halvveis, fordi de går med munnbind. Ingen kan ta deg på det- og du er ikke lenger overlegen selv om du ikke hilser på alle.

Så neste gang du møter den gamle flammen din på kjøpesenteret, trenger du ikke engang å dra frem telefonen og stirre intenst inn i skjermen. Munnbindet skjuler deg.

PÅ TIDE: En hel verden har blitt flinkere til å stå i kø.
PÅ TIDE: En hel verden har blitt flinkere til å stå i kø. Foto: Getty Images

8. Bedre køkultur

Nordmenn er kjent for å ha dårlig køkultur. Det har korona forandret. Nå må vi stå i sirlig rekke, med en meters mellomrom. Kan hende vi til og med har lært oss å vente med å gå på bussen til alle har gått av? På tide at vi lærte det!

9. Ingen fomo

Jeg har alltid vært plaget av fomo (fear of missing out). Takket jeg nei til sosiale aktiviteter i helgene, kunne jeg bruke hele søndagen på å fundere og gruble på hva jeg gikk glipp av, for så å angre bittert på at jeg ikke kom meg ut av huset. I disse tider går man ikke glipp av en dritt. Netflix-binging i helgene er hva de aller fleste bruker kveldene på.

Les også: Slik slutter du å sammenligne deg med andre

Høsten

Og nå som vinteren kryper innpå blir det bare enklere. Ingen kan gi deg dårlig samvittighet for å fyre på peisen, skru på tv-en og ta deg et glass rødvin alene på lørdagskvelden. Hold deg for deg selv - sosial distansering er rett og slett innafor.