KOMMENTAR:

«Den moderne og globale levemåten gjør oss uendelig sårbare»

Professor Anne Spurkland ser lyset i enden av korona-tunnelen, men er dypt bekymret for konflikten i sitt «andre fedreland», Etiopia.

BEKYMRET: Anne Spurkland er dypt bekymret for den urolige situasjonen i Etiopia.
BEKYMRET: Anne Spurkland er dypt bekymret for den urolige situasjonen i Etiopia. Foto: Spartacus Forlag
Sist oppdatert

Anne Spurkland (60) er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og forsker innenfor autoimmune sykdommer og molekylær immunologi. Hun skapte overskrifter tidligere i går med teksten «- Jeg vil ikke ha COVID-19» på Harvest Magazine.

I denne kommentaren oppsummerer hun det merkelige året 2020 med sitt personlige perspektiv, og ber om at den raskt eskalerende konflikten i landet som ligger hennes hjerte så nært, Etiopia, skal få en fredelig løsning:

I fjor høst var vår utvidete familie på rundtur i Etiopia. Nå følger vi skrekkslagne med på nyhetene fra Etiopia fra hjemmekontoret, om konflikten mellom regionale myndigheter i nord og sentralmyndighetene.

Reisen til Etiopia var viktig for oss på mange måter. Etter regntiden er landet på sitt flotteste tidlig på høsten. Vi var lykkelige over å gjennomføre turen på en tid der Etiopia er grønt og frodig. En av årets store fester, Meskel eller korsfesten, feires i slutten av september med bål og gule korsblomster. Landskapet er dekket av de gule blomstene i en slik grad at fjellsidene er mer gule enn grønne.

FOR ETT ÅR SIDEN: Vi ba Anne Spurkland sjekke telefonen sin og finne et bilde fra 2019 som viser hvor mye verden har forandret seg på ett år. Bildet hun fant er tatt da hun var på meskelfeiring i Addis Abeba i Etiopia i fjor. Ett år senere vet hun ikke når hun kan reise til Etiopia igjen neste gang – og landet står på randen av borgerkrig.
FOR ETT ÅR SIDEN: Vi ba Anne Spurkland sjekke telefonen sin og finne et bilde fra 2019 som viser hvor mye verden har forandret seg på ett år. Bildet hun fant er tatt da hun var på meskelfeiring i Addis Abeba i Etiopia i fjor. Ett år senere vet hun ikke når hun kan reise til Etiopia igjen neste gang – og landet står på randen av borgerkrig. Foto: Anne Spurkland

Nå sendes det raketter mot flyplassene i Gonder og Bahir Dar, velkjente steder for oss og mange andre turister til landet. Byen Axum er en av Etiopias viktigste turistdestinasjoner og er fortsatt under kontroll av de lokale myndighetene i Tigray-regionen, men mens jeg skriver dette, er regjeringsstyrker på vei for å kjempe om kontrollen over byen.

Mitt andre fedreland

Etiopia er vårt andre «fedreland». Våre to barn er født der. Landet er så viktig for meg at jeg har lært meg en del av det offisielle språket amharisk. Jeg har venner og kolleger der. En av mine studenter er fra Etiopia og er nå tilbake i Addis Abeba for å fortsette å forske på immunforsvar mot tuberkulose ved Armauer Hansens forskningsinstitutt.

De siste 25 årene har vi tatt med venner og reist på kryss og tvers i dette fantastiske fjellandet på Afrikas Horn. I fjor leide vi en minibuss og kjørte sørover fra Axum for å gå på fottur i nasjonalparken i Simien-fjellene. I to dager vandret og red vi med guide, to vaktmenn og seks muldyrførere langs den massive nordvendte høyfjellsskrenten i dette området. Vi strevde oss opp de siste meterne til utkikkspunktet på 4100 meter, mens vi hev etter pusten på grunn av mangelen på oksygen.

Les også: – Vi er nødt til å være her. Ellers bryter et dødelig kaos ut

I høst har pandemien på nytt tvunget oss inn på hjemmekontoret. De siste månedene har mennesker verden over slitt med oksygenmangel på havnivå, på grunn av covid-19. Mange har dødd av sykdommen, som dreper blant annet ved å strupe oksygentilførselen fra lungene til resten av kroppen.

Forferdelige nyheter

Anne Spurkeland avbildet i Etiopia i fjor. Nå sitter hun på hjemmekontor og er svært bekymret over situasjonen i landet.
Anne Spurkeland avbildet i Etiopia i fjor. Nå sitter hun på hjemmekontor og er svært bekymret over situasjonen i landet. Foto: Privat

De forferdelige nyhetene fra Etiopia trenger seg inn mellom oppslagene om nye smitteutbrudd og nye restriksjoner i Norge. Da det planlagte parlamentsvalget i august ble utsatt til neste år på grunn av pandemien, arrangerte de regionale myndighetene likevel valg i Tigray regionen i september. Nå flykter tusenvis av mennesker hver dag fra Tigray til Sudan. Flyktningene forteller om drap på sivile. Jeg tenker på alle menneskene vi traff på turen, som nå trues på livet, ikke først og fremst på grunn av koronaviruset, men på grunn av politisk konflikt og årelange uenigheter langs etniske skillelinjer og som nå har blusset opp igjen.

Les også: Bryllup ble koronamareritt

Pandemien har vist oss hvor utrolig sårbare vi er, når vi står overfor en ny og ukjent smittsom sykdom. Den moderne og globale levemåten, som gjør at jeg kan reise verden rundt, og også tenke på Etiopia som mitt andre fedreland, gjør oss også uendelig sårbare.

Over hele verden har mennesker som lever av turisme opplevd at livsgrunnlaget deres har forsvunnet som følge av pandemien. I Etiopia står de nå i tillegg på randen av en borgerkrig, som kan få regionale ringvirkninger.

De siste to ukenes oppmuntrende nyheter om vaksiner som beskytter mot covid-19 gir håp om at vi snart kan være sammen igjen på vanlig måte.

  • Forrige helg eskalerte konflikten mellom sentralregjeringen og myndighetene i Tigray-provinsen i Etiopia til også å gjelde nabolandet Eritrea.
  • Styrker som støtter myndighetene i Tigray, avfyrte raketter mot nabolandets hovedstad Asmara.
  • Det har kommet meldinger om massakrer, og tusenvis av mennesker har allerede flyktet til nabolandet Sudan.
  • Konflikten skaper stor bekymring internasjonalt og Den afrikanske union og FN krever at kampene må stanse.
  • Etiopia er Afrikas nest største land med 110 millioner innbyggere. Landet består av om lag 80 ulike etniske grupper og styres av statsminister Abiy Ahmed. Han fikk Nobels Fredsprisen i 2019 for fredsavtalen han inngikk med nabolandet Eritrea.

    Kilde: NTB
Se mer

Snart kan vi på nytt arrangere store sammenkomster og planlegge reiser til andre steder i verden. Snart vil turister igjen gi inntektsmuligheter for folk både i Norge og i andre land.

Men vaksinen vil ikke beskytte Etiopia mot konsekvensene av en ødeleggende borgerkrig.

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2020, og sist oppdatert 20/11 2020.

Les også