skråblikk på 2020:
Det merkelige året 2020: Dette er noe av det rareste som skjedde
Det er umulig å oppsummere alt det rare som har skjedd i korona-kriseåret 2020. Vi har fått hjelp av BADesken og Vi Menn – og gjør et forsøk.
– Get your freak on!
– Get your freak on!!
En uttrykksløs, glinsende elg danser og brøler for full hals ut i det store, men folketomme lokalet i beste sendetid på Norsk Rikskringkasting. Jan Thomas gliser og trykker på knappen for «jubel på boks».
Jammen flaks at den rosa puddelen er ute av karantene og kan delta igjen denne uken.
Oi, der var statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum inni fugleskremselet gitt.
*zap*
«På grunn av smitteutbruddet på mink-farmene i Damnark, må landskampen mellom Island og England kanskje flyttes til Albania», forteller sportsanker Fin Gnatt i TV 2 med den største selvfølgelighet.
At det var..??
*zap*
«Døde mink presses opp av massegravene i Danmark fordi gasser får dem til å svulme opp».
Jøss, ja det bør danskene huske på neste gang de skal i gang med å gasse 15 millioner mink.
*Zap*
«En dansk åttendeklasse ble ufrivillige vitner til direktelyder av lærerens sex med sin partner etter at læreren glemte å skru av mikrofonen etter nettundervisningen».
Uff, det var kjedelig. Vanskelig denne overgangen til at alt skal skje digitalt.
*Zap*
«Regjeringen kommer med nye retningslinjer for hvor mange som kan samles i julen.»
En egentlig helt uvirkelig nyhet, men: Sånn erre' blitt ...
*Zap*
«Folk bør ha på seg ansiktsmaske under sex og unngå å kysse nye mennesker, foreslår lege.»
*Zap*
«En ny og enda mer smittsom variant av koronaviruset er oppdaget i Storbritannia»
En riktig god jul til deg også, 2020 ....
*SKRUR AV*
2020 har vært et merkelig, trist og skremmende år.
Det har vært et år der man har fått servert overskrifter som man for ett år siden ville trodd var hentet fra en (dårlig) science fiction-bok. Der det som tidligere ville vært fullstendig koko og bisarre nyheter, har blitt formidlet med den største selvfølgelighet.
Daglig har det tikket inn meldinger om smittetall, intensiv-tall og dødstall. Det har skjedd mange tragiske ting.
Samtidig har det skjedd flere utrolig merkelige og regelrett hysterisk morsomme ting.
Er det mulig å oppsummere hva som har vært de «mest 2020»-nyhetene i 2020?
Et bedre år enn vi tror?
– Historien om 2020 bør kanskje ikke skrives sånn rett over nyttår. For det kan faktisk godt hende at dette har vært et litt bedre år enn det det føles ut som akkurat nå, sier vaktsjef i VG og forfatter Ken-André Ottesen til Klikk.no.
Ottesen, også kjent som BADesKen, følger nyhetsbildet tettere enn de fleste gjennom sin jobb. Han pløyer gjennom nærmest alt av lokalaviser daglig, og deler de mest iøynefallende og ofte svært morsomme lokalnyhetene med sine mange titalls tusen følgere på twitter og instagram.
I september ga Ottesen ut boken «Norske mann i hus og hytte» der han har samlet noen av de beste og rareste lokalavisnyhetene fra året som hadde gått.
– Joda, regjeringen satte oss under de mest omfattende tiltakene noen nordmenn har opplevd siden krigen, og vi har vel alle blitt tjukkere, mer asosiale og kanskje enda litt særere. I tillegg har selv de mest stabile familier blitt satt på prøve, når mor og far forsøker å ha hjemmekontor i en konkurstruet bedrift mens tre totalt umotiverte unger skal ha videoskole og matteprøve, fortsetter han.
Ottesen mener at man i oppsummeringen av 2020 også må fokusere på de positive tingene den nye hverdagen har tvunget frem.
– Krise er i seg selv ikke noe positivt. Jeg mener, det er jo ... krise. Men krisetider fungerer ofte som en katalysator på innovasjon. Hvem ved sine fulle fem tror digitaliseringen av arbeidslivet hadde gått så kjapt uten korona?
– Hvem som er noenlunde i orden i toppetasjen hadde trodd at de skulle se sin mest teknisk klønete kollega i et videomøte i dette tiåret? Riktignok var han opp-ned og hadde glemt å mute seg selv sånn at vi alle fikk med oss overhøvlingen han fikk fra kona, men dog, sier Ottesen.
Nylig delte han saken om at konserten «The Show must go on» er avlyst – som en fin oppsummering på året 2020.
2020 greit oppsummert. pic.twitter.com/IKB4v8ri6G
— Ken Andre Ottesen (@BAdesKen) November 26, 2020
På oppdrag fra Klikk.no kommer Ottesen med flere eksempler på nyheter fra det uvirkelige nyhetsåret vi har lagt bak oss – på godt og vondt.
1. Naken på hjemmekontor
– Med tanke på den katastrofepregede starten av nordmenns tilværelse med påtvungne hjemmekontor, er det smått utrolig at den største blemmen kom så sent som i midten av mai. Eller kanskje ikke, spør Ottesen.
– Da var hjemmekontor blitt så vanlig for oss at vi gikk på autopilot. Vekkeklokke ti minutter før jobb, litt vann i ansiktet, på med skjorte – og ikke noe mer.
– Det er mange skadelidende som skal og må nevnes når historien om coronakrisen skal skrives. Buksefabrikanter bør få et eget kapittel. Jeg gikk i underbukse i tre måneder. Om kommunalsjef Jan Henrik Karlsen i Nes kommune gjorde det samme, vet bare han selv, men da han den 19. mai åpenbarte seg for deltagerne i kvelden kommunestyremøte, manglet han i alle fall bukse.
Og det meste andre.
Det hele ble ikke merkbart bedre av at Karlsen åpenbart trodde kameraet var av, og fiklet med PC-en en god stund.
– Jeg skulle få med meg saken om barnetrygd, og fikk plutselig en telefon både fra rådmannen og formannskapssekretæren, som sa at «Du er naken på kommune-TV», forteller Karlsen til lokalavisen Raumnes.
2. Videomøtenes Pearl Harbour:
Ottesen fortsetter hjemmekontor-«elendigheten» med et øyeblikksbilde fra kultur- og oppvektsutvalget i Sula kommune:
– Dette var videomøtenes Pearl Harbour. Ingen hadde en anelse om hva som kom til å treffe dem. Og det skulle prege dem lenge. Én av deltagerne, passende nok med initialene FES, klarte aldri å koble seg på kameraet. Det var faktisk like greit. Tre av deltagerne satt opp-ned. Det er nærliggende å tenke at det er opposisjonen
– Jeg så faktisk deler av møtet. Utvalgslederen fullførte som om dette var normalen. Gi slike folk en medalje.
– Han fikk til slutt skrudd av kameraet. Og er det noe vi har lært de siste månedene: Aldri så galt at det ikke er godt for noe.
3. Norgesferie på ville veier
– Da Kanariøyene, Provence og resten av de forjettede land var utenfor rekkevidde, måtte vi jaggu meg feriere i Norge. For en skjebne! Tenk å måtte tilbringe sommeren i det som av alle andre enn oss blir regnet som et av verdens rikeste, reneste og tryggeste land! Forhåpentligvis kan vi nyte en fettete, halv kylling med vassen pommes frites på Viking Bar i Torremolinos sommeren 2021, sier Ottesen,
Han kommer med disse eksemplene på noe av det rare norske turister gjorde i sommer:
4. I-landsproblemer
Det er mye urettferdighet i verden.
Det virker for eksempel som om det er helt umulig for folk i utlandet å se all elendighet og lidelse som blir oss nordmenn til del, mener Ottesen.
– Selv når koronakrisen slo inn over oss, og tusenvis måtte avbryte skiferien i Alpene, rydde seg ut av toppleiligheten i Las Palmas og avlyse jenteturen til New York, virket det som om vår nød og smerte ble ignorert, humrer han.
– Det spesielle med korona og Norge var jo at vi hadde veldig mange problemer fra før – og så fikk vi dette på toppen. Nå måtte vi takle begge deler.
Heldigvis har vi lokalaviser som ser behovet for å adressere brudd på menneskerettigheter og jævelskap. Se bare her:
5: Band-bilder
Ottesen mener at én uant konsekvens av koronaviruset, har vært at bildene i lokalaviser har endret karakter.
– Bilder i lokalaviser pleier å være kjedelige saker. Men etter både én- og tometersregelen, så plutselig alle bilder i lokalavisene ut som platecover på 80-tallet. Og det ble bare verre og verre.
Se bare her:
6. 2020-heltene
– Det er blitt snakket mye om ungdommens lidelser i 2020. Og det er klart de har hatt det tøft. Det er kjedelig å være 16 år og ikke kunne smake på livet som endelig er begynt.
– Men som 16-åring er livet er noe du har foran deg. Som gammel ligger det meste bak deg. Mister du ett år av livet når du er 90, kan det være et av de få du har igjen. Derfor lot jeg meg imponere av de eldstes stoiske ro da pandemien kom. De gikk foran med fornuft, glimt av håp og offervilje da vi andre henfalt til sutring. De er 2020 virkelige helter, mener Ottesen.
Her er noen eksempler på slike hverdagshelter:
– Hva med utlandet – har du sett noen morsomme internasjonale nyteter?
– Det som kanskje er min favorittsak i 2020 kommer fra Sverige der en mann ble stoppet og mistenkt for å kjøre i påvirket tilstand. Svensk politi trodde sjåføren var dansk fordi de ikke skjønte noe av det han sa. Men det viste seg at mannen slett ikke var dansk. Han var bare full ...
UFO-er og sildepromp
Vi har også fått hjelp av «vår egen» Mats Ulshagen, redaksjonssjef i Vi Menn, for å kartlegge noen av di merkeligste nyhetene fra det store utland.
– Et bra bilde på 2020 er da amerikanske forsvarsmyndigheter bekreftet at UFO-videoer var ekte, men ingen virket å bry seg, sier Ulshagen.
– Det kanskje beste bildet på 2020 er av den nederlandske t-banen som NESTEN kjørte utfor et stup, men som ble reddet av en gigantisk hval-skulptur. Det er et bra bilde på 2020 på mange ulike måter, sier Ulshagen.
Det samme er bildet av mannen som stilte i full vernedrakt på en Rema 1000-butikk i Haugesund
– Jeg vil også huske 2020 som et utrolig år fordi Liverpool og Bodø Glimt vant serien mens Leeds og Fredrikstad rykket opp. Alle de fire hendelsene er ganske utrolige, sier Ulshagen.
– Den kanskje morsomste nyheten jeg har sett i år, er saken om svenskene som har trodd at de har hatt besøk av russiske ubåter i 15 år. I 2020 fikk de svaret: Det var ikke ubåter, men sildepromp, sier Ulshagen.
«Vår tids fredsvår?»?
Da sier vi takk til deg 2020. Gå hjem, du er full!
Vi får håpe 2021 kan by på en litt mer normal hverdag. Hva tror du vi kan forvente oss, Ken André Ottesen?
– Jeg tenker 2021 blir lett-utgaven av 2020. Det vil bli tungt, trist og noen tilbakeslag, men vi kommer til å få vår generasjons «fredsvåren» i april-mai. På sikt kommer vi til å skjønne at selv om 2020 her og nå føles temmelig ræva ut, har vi lært mye. Både om bekjempelse av pandemier, og ikke minst om oss selv. For vi møtte de utfordringene vi måtte møte, og vi gjorde det i felleskap. Dersom fellesskapet er styrket, og troen på hva vi kan få til både som nasjon og internasjonalt samfunn, har året gått i pluss. Det tar bare litt tid før vi skjønner det.
*Skrur på Grevinnen og hovmesteren*
«The same procedure as last year, Miss Sophie? »
*Skrur av igjen*
Forhåpentligvis ikke.
Denne saken ble første gang publisert 22/12 2020, og sist oppdatert 13/01 2021.