Anja Hammerseng-Edin om Negative tanker
«Jeg kunne sitte i en samtale som var så varm og fin, og likevel dømme meg selv når jeg var alene senere»
Plages du av negative tankemønstre? Anja Hammerseng-Edin forteller om hvordan du kan ta et oppgjør med tankene.
Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.
«Hva er dine tanker om selvhat?»
Sharon Salzberg stilte spørsmålet til Dalai Lama på en konferanse i India i 1990.
Dalai Lama så litt forvirret ut og spurte som svar: «Hva er det?»
Da Sharon Salzberg forsøkte å forklare konseptet, snakket hun om noe jeg tror vi alle kan kjenne oss igjen i til tider:
Måten vi dømmer oss selv og andre. Skam og skyld. Negative tankemønstre.
Dalai Lama lyttet, men fortsatte å spørre: «Hvordan kan du tenke om deg selv på denne måten?».
Kjæreste: Gift med Gro Hammerseng-Edin.
Barn: Har to sønner, Leo og Mio.
Bosted: Familien bor i Larvik.
Yrke: Driver appen Heart Mentality, et treningssenter personlig utvikling.
Aktuell som ny spaltist i Kamille.
Den dårlige samvittigheten
Spørsmålet til Salzberg traff meg skikkelig, fordi jeg selv hadde båret på «sannheten» om at dårlig samvittighet var helt vanlig for oss mennesker.
Jeg hadde trodd på det så sterkt at det styrte livet mitt i mange år. Jeg kunne sitte i en samtale som var så varm og fin, og likevel dømme meg selv når jeg var alene senere.
«Hva hvis jeg såret ham med den setningen?». I stedet for å kjenne på takknemlighet etter en fin samtale, kjente jeg skyld og frykt. Dårlig samvittighet.
Når jeg skriver dette nå, føles det som om jeg snakker om en fremmed. Og det er noe av det jeg er mest stolt av i mitt liv.
Fordi når jeg ryddet opp i dette, endret min indre verden seg, som om hjertet ble dobbelt så stort. Samvittigheten forsvant ikke, men det destruktive mønsteret myknet opp.
Og relasjonene mine fulgte etter. De ble styrket da jeg ble styrket. Og det gjør at jeg kan sette meg inn i både svaret til Dalai Lama og spørsmålet til Sharon Salzberg.
Komme forbi egne mønstre
I researchen til min nye bok, «Hva hvis det er mulig, da?», tok jeg kontakt med Gay Hendricks.
Han er forfatter av over 50 bøker, blant annet bestselgerne «The Big Leap» og «The Genius Zone».
I boken «The Big Leap» skrev Hendricks om hvordan selv mennesker som lykkes stort, har satt et personlig toppnivå for hva de tror de fortjener.
Ubevisst drar de dermed stemningen eller resultatet tilbake igjen til det de selv har satt som normalen.
Det er derfor det er så lurt å ha dette med seg inn i bevisstheten når vi skal jobbe med nye mål eller ny indre vekst.
Ta meg selv som eksempel. Hvis jeg virkelig ville jobbe med å styrke relasjonene mine, trengte jeg å komme forbi det negative mønsteret som holdt meg tilbake: Min dårlige samvittighet.
Robust innside
Gay fortalte meg dette: «Vi mennesker har et enormt potensial, men hvis vi ikke ser våre egne mønstre og våre egne imaginære toppnivåer, vil vi se oss selv sabotere det gode vi har skapt eller er i ferd med å skape i livet.»
La oss ta en tur tilbake til India og konferansen. Hva er det de er gode på der, som vi kanskje ikke prioriterer i like stor grad her hjemme?
Meditasjon. Gjennom meditasjon trenes vi opp i to viktige innsikter:
1. Jeg har en del tanker. 2. Jeg legger merke til at jeg har en del tanker.
Enkelt? Ja.
Så hvorfor er dette gull verdt å ta med seg videre for å bygge en robust innside?
Se for deg at det foregår en kamp i hodet ditt. På banen spiller de negative mønstrene mot de gode, og de klarer på den måten å hindre deg i å gjøre det du vil.
For eksempel kan spiller nr. 8, Den dårlige samvittigheten, lett vinne over spiller nr. 15, Relasjonen til venner. Dermed klarer du ikke å få den nære relasjonen med vennene dine, fordi du hele tiden plages med dårlig samvittighet og vokter deg for hvert ord du sier.
Men så bestemmer du deg for å bryte mønstret. Du vil ikke lenger la spiller nr. 8 vinne.
Nå begynner du å legge merke til dine egne mønstre, og du innser at du ikke er disse tankene, du er publikum. Du spiller ikke selv på banen, men observerer at spiller nr. 8 og nr. 15 kjemper mot hverandre.
Når du nå har lagt merke til mønsteret, kan du bryte inn og endre kampen. Ser jeg hele kampbildet? Hva kan gjøres for å hindre spiller nr. 8 i å vinne? Hvordan kan nr. 15 ta seieren?
Idet nr. 15 endelig begynner å vinne, vil du kjenne på en befriende følelse når du møter vennene dine og ikke lenger hindres av dårlig samvittighet.
Les også (+): Sviket til svigerforeldrene mine fikk sinnet til å boble i meg. Så oppdaget jeg sannheten
Personlighet og masker
Du har en personlighet. Ordet personlighet stammer fra latin og betyr: «Maskene vi bærer på scenen». Hva tenker du når du hører det?
Det jeg tenkte i mange år – siden du lurte – det er: «Vi bærer en maske som ser sterk ut og som kamuflerer noe på innsiden.»
Kan det være at du har blitt litt for vant til å tro at du er liten på innsiden? Spiller nr. 3, Du er liten, vinner stadig over spiller nr. 9, Nye muligheter, i kampen inni deg?
Skuespilleren Rowan Atkinson, mest kjent som Mr. Bean, ble mobbet som barn. Fordi han stammet så mye. Etter suksessen i voksen alder ble han spurt i et intervju: «Stammer du fortsatt?»
Han svarte: «Det kommer an på. Jeg har lagt merke til at jeg stammer mindre når jeg spiller en annen karakter.»
Så når han tar på seg en maske og kamuflerer sitt egentlige jeg, så forsvinner stammingen. Da lar han ikke lenger spiller nr. 3 vinne.
Er dette Atkinson som «faker»? Eller er det Atkinson som får frem noe annet – som også kommer fra ham? Fra et annet sted inni ham?
Være seg selv
Når du blir bedt om å være deg selv, så vær oppmerksom på hvilket perspektiv du svarer fra: Dine vanetanker om deg selv eller hele ditt fulle potensial? De negative spillerne i kampen eller de positive?
Hva hvis du er mye større enn du aner? Og kan klare mer enn du tror? Og hva hvis vi klarer å skape en tilstand i vårt samfunn der spørsmålet til Salzberg er noe vi må forklare grundig for at naboen skal forstå?