ANJA HAMMERSENG-EDINS SPALTE

«Jeg fikk høre at det var en ulempe at jeg er jente»

Anja Hammerseng-Edin mener at alle har godt av å endre på sin rolle i livet. Selv om det kan bety at man må lytte til de som sier noe negativt.

<b>ANJA HAMMERSENG-EDIN: </b>Anja Hammerseng-Edin har de senere årene utviklet ulike programmer og teknikker for mental trening, fokus og motivasjon. Hun driver verdens første mentale treningssenter «Fearless heart». Foto: Truls Qvale
ANJA HAMMERSENG-EDIN: Anja Hammerseng-Edin har de senere årene utviklet ulike programmer og teknikker for mental trening, fokus og motivasjon. Hun driver verdens første mentale treningssenter «Fearless heart». Foto: Truls Qvale Foto: Truls Qvale
Først publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Formidler, du? Du vil inspirere noen fra scenen? Er det ikke mest menn som gjør det der? Jeg mener ikke å fornærme deg, men det er noe med dybden menn har i stemmen. Det klinger liksom litt bedre. Det er ingen som vil høre på enn sånn pipete damestemme fra scenen …?

Det smalt litt i magen. Irritasjonen vokste. Hvordan kunne han si noe sånn?

Samtidig begynte jeg å tenke. Hvilke kvinner kjenner jeg egentlig som bruker stemmen sin? Svaret var at det er noen, men alt for med tanke på kunnskapen jeg vet så mange besitter.

Men det var ikke bare det som irriterte meg med utsagnet. Det han sa pirket også borti min drøm. Jeg ville endre rolle. Fra håndballspiller til nettopp formidler.

Vi endrer alle roller i løpet av livet. Spørsmålet er hvor bevisst vi er på den rollen vi har – og den vi ønsker oss. Har du hatt den følelsen før? At du er litt fastlåst i rollen din? Og på grunn av tanker andre har delt med deg, så våger du kanskje ikke helt å gå for drømmen din?

I lang tid hadde jeg båret på sitatet over, som ble servert meg av en bekjent. Ikke at jeg trodde på det, men underbevisst lå det likevel en liten frykt der. Kan jeg virkelig formidle? Vil noen høre på meg? Inspireres av meg?

Les også: Anja Hammerseng-Edin: «Det jeg ikke kunne akseptere, var at også kjærlighet går over. Kjærligheten til Gro og barna»

<b>INSPIRERENDE</b>: Anjas bekjente mente at kvinner ikke er like inspirerende på scenen som menn. Feil, tenkte Anja.
INSPIRERENDE: Anjas bekjente mente at kvinner ikke er like inspirerende på scenen som menn. Feil, tenkte Anja. Foto: Maskot

Nyttårsforsetter

Det er snart et helt nytt år. Dette er en perfekt anledning til å ta tak i din rolle, og kanskje endre på den. Du kan gå inn i 2024 med en refleksjon rundt hva som skal få styre deg og dine valg dette året, og hva som skal bli lagt igjen i 2023.

Jeg mener vi damer må våge å ta større plass. Kanskje 2024 er året hvor vi gjør noe med saken?

Nye tall fra DNB viser at vi har en lang vei å gå:

8 av 10 gründere er menn. 77 prosent av de som tjente over en million i fjor var menn. 99 prosent av all risikokapital ble investert i mannlige gründere.

Come on! Vi kan vel ikke gå med på dette?!

Vis hvem du er og hva du tror på i 2024. Vi kan støtte hverandre og løfte opp de gode historiene. Jeg vil be deg om å kutte ut ventetiden.

Der du venter på at andre skal velge deg. Venter på at andre skal heie på deg. Velg deg selv i stedet. Prøv å heie på deg selv – og andre. Vær den som viser vei. Vær mer synlig i 2024.

Les også: (+) Stort årshoroskop: Slik blir 2024!

<b>HÅNDBALLJENTER:</b> Anja og venninnen Heidi Løke har vært bevisst på tankegangen sin på håndballbanen. Det har kommet begge til nytte.
HÅNDBALLJENTER: Anja og venninnen Heidi Løke har vært bevisst på tankegangen sin på håndballbanen. Det har kommet begge til nytte. Foto: Trond Reidar Teigen/NTB

Vær stolt av din unikhet

Ikke glem at det er ingen andre som har din unike kombinasjon av spisskompetanse, livserfaring, styrker, ferdigheter og kreativitet. Vi har alle noe som er unikt. Jeg har. Du også. Og når du ser det som gjør deg unik, kan du bidra på en helt unik måte.

Min gode venn og tidligere landslagskollega Heidi Løke har fortalt at hun i ung alder fikk høre av en profilert trener at hun ikke kom til å kunne hevde seg internasjonalt. Av den enkle grunn at hun var for lav.

Treneren hadde satt en «sånn er det bare»-standard på internasjonal håndball. Og den standarden sa at internasjonalt gode spillere hadde en viss høyde. På samme måte som min allerede nevnte bekjent hadde en «sånn er det bare»-standard på hvem som kan stå på scenen og inspirere folk.

Det som er spennende med dette, er at Heidi i ettertid har blitt kåret til verdens beste håndballspiller. Hun nektet å lytte til standarder satt av andre. Hun satte heller sin egen standard.

Og Heidi sa det enormt fint:

«Alle sa det var en ulempe at jeg var lavere enn gjennomsnittlige internasjonale spillere. Min jobb ble å finne ut hvordan det alle sa var min ulempe, heller kunne bli min fordel.»

Hun klarte å snu hele ulempen til sin fordel. Så da ba hun alltid om å få lave innspill på håndballbanen, for da rakk ikke de høye forsvarsspillerne ned!

Jeg elsker dette mindsettet til Heidi. Når du hører noe negativt om deg selv, så tenk: «Perfekt, det kan bli min fordel!» (bortsett fra hvis noen sier at du er en drittsekk, da bør du kanskje ikke juble).

Som Heidi sa: «Veldig mange vil forsøke å trøste meg med å si: “Nei da Heidi, du er ikke så lav…”»

Men sannheten er at hun var litt lavere enn de beste internasjonalt. Og hun måtte endre på noe dersom hun skulle finne sin fordel.

Jeg kjente meg så igjen i det Heidi snakket om. Da jeg skulle starte med formidling, fikk jeg høre at det var en ulempe at jeg er jente. «Majoriteten i denne bransjen er menn, og de blir ofte valgt først». «Ingen orker sånn pipete jentestemme i motivasjonstaler».

Men hva hvis dette er min fordel? At nettopp fordi jeg er av det kvinnelige kjønn, så vil jeg kunne motivere andre damer som også vil bruke stemmen sin?

Jeg valgte dette som min fordel, og i dag har jeg jobbet med flere kvinner som vil trene på formidling og sceneteknikk. Og jeg står selv på scenen hver eneste uke.

Les også: Kristin lette etter passet sitt blant foreldrenes papirer som 16-åring. Det hun fant i stedet, forandret alt

En liten timeout

Hva betyr dette for deg? Hva er det du har trodd på, eller blitt fortalt at er din ulempe?

Dersom du leker litt med disse påstandene, kan du finne helt nye spørsmål: Hvordan kan dette bli snudd til en fordel?

Tenk deg om: Hva er det spesielle ved deg som gjør at du skiller deg ut?

Kanskje er det noe du har hørt om deg selv? Noe noen har sagt om deg? Kanskje har du flere ulike interesser som kan komme til nytte for hverandre?

Jeg hadde stor interesse for ballsport, men også sjakk, da jeg vokste opp. Og fordi jeg var aktiv i sjakk, lærte jeg meg å lese spillet i håndball. Jeg klarte å se flere trekk fram i tid, og jeg lærte meg å «flytte» mot motstanderne, slik at det ble muligheter andre steder på banen.

I ettertid har jeg takket sjakk for at jeg fikk god spilleforståelse i håndball. Hva hvis det å kombinere flere interesser kan gi deg et unikt blikk på en situasjon? Kanskje det er akkurat det som skal til for å endre din rolle?

Godt nyttår alle sammen! Håper du tar med deg kun det du faktisk trenger inn i det nye året.