Programlederen Thomas Seltzer elsker familielivet

Elsker pappalivet: – Jeg føler jeg har vunnet i livets lotto

I årevis har NRK-profilen Thomas Seltzer brent for å lage god TV. Nå brenner han aller mest for at datteren Ellinor skal få et godt liv.

GAMLE KUNSTER: 
Thomas har tatt opp «skating» etter en pause på cirka 30 år. Han synes det er gøy, men han er ikke overbevist om at det var en god idé.
GAMLE KUNSTER: Thomas har tatt opp «skating» etter en pause på cirka 30 år. Han synes det er gøy, men han er ikke overbevist om at det var en god idé. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2020, og sist oppdatert 03/10 2021

Vi har avtalt å møte Thomas Seltzer (51) på Marienlyst i Oslo, og selv om han kommer noen minutter før avtalen, starter han med å unnskylde seg for å være sen.

– Jeg kommer rett fra flyplassen, forteller mannen som mange kjenner som bassist i bandet Turboneger og som en utradisjonell og til tider populistisk programleder for programmet «Trygdekontoret» på NRK.

«Trygdekontorets» seertall skjøt i været da seerne innså at Seltzer tok debattene som ingen andre turte ta.

For tre år siden bosatte Thomas seg på Byåsen i trønderhovedstaden, Trondheim.

Her bor han sammen med sin kone, Cecilie Caroline Waade, stedatteren Amalie og datteren, Ellinor, som fyller tre år i oktober (2020).

– Jeg trives veldig godt i Trondheim. Det er en fin by med litt dårlig vær, konstaterer Thomas som har bodd i Oslo størstedelen av livet.

Oppdatering 4. oktober, 2021: Nå blir Thomas Seltzer og Cecilie Caroline Waade foreldre igjen. Lørdag kveld bekreftet Seltzer på Facebook-profil at de venter barn nummer to, melder VG.

– Voldsom kjærlighet

Han vokste delvis opp i USA, er amerikansk statsborger og karakteriserer USA som sitt andre hjemland.

FAMILIEKJÆR: Thomas ble overrasket over hvor fantastisk det var å bli far. Her er datteren, Ellinor og kona, Cecilie. Datteren er oppkalt etter Thomas’ farmor, samt tidligere førstedame i USA, Eleanor Roosevelt.
FAMILIEKJÆR: Thomas ble overrasket over hvor fantastisk det var å bli far. Her er datteren, Ellinor og kona, Cecilie. Datteren er oppkalt etter Thomas’ farmor, samt tidligere førstedame i USA, Eleanor Roosevelt. Foto: Scanoix

I 2007 flyttet han tilbake til USA, men etter to år returnerte han til Norge da han ble sammen med Cecilie, og for tre år siden ble de foreldre til Ellinor.

– Det er koselig å være pappa. Det er som alle skrøt av på forhånd. Alle klisjeene stemmer. Det er en voldsom kjærlighet jeg kjenner, det er jo helt sykt, også er det veldig morsomt, sier TV-profilen engasjert.

Da koronaen stengte ned Norge, skulle egentlig Thomas vært i USA og ferdigstilt programmet «UXA». I stedet fikk han bonustid med datteren.

– Etter koronaen har jeg vært så mye hjemme at det nesten ble som en forlenget pappaperm, forteller han.

Thomas er påtatt skråsikker når det kommer til sine evner som far.

– Jeg er verdens beste pappa, det er helt sant og jeg har bevis, det står på en kopp jeg fikk, sier han spøkefullt.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også: Benny Borg: – Jeg kaller meg en ensom ulv

KJÆRLIGHET: Thomas er full av lovord om kona Cecilie. – Hun er min bestevenn. Her er ekteparet på Gullruten i 2016.
KJÆRLIGHET: Thomas er full av lovord om kona Cecilie. – Hun er min bestevenn. Her er ekteparet på Gullruten i 2016. Foto: Svein Brimi

Har slitt psykisk

Etter syv år sammen gikk Thomas ned på kne og fridde til Cecilie i 2016, og de giftet seg i Frogner kirke 22. september 2018. På sin private Instagram-konto beskrev Thomas dagen som den beste i hans liv. Han er full av superlativer når det kommer til sin kone.

– Hun er min bestevenn. Hun er en veldig morsom og ikke minst en klok livsledsager. Jeg føler jeg har vunnet i livets lotto, sier han.

TV-profilen har lenge vært åpen om at han til tider har slitt psykisk, og at han er redd de psykiske problemene skal komme tilbake. I tøffe perioder har støtten fra hans kone, Cecilie, betydd enormt mye.

– Jeg har et tungsinn som jeg har kjent på siden jeg var barn. Jeg har det ganske bra nå, men jeg er forberedt på at det kan komme tilbake. Frykten for at det skal komme tilbake er nesten verre enn når det blir mørkt. Som den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt sa: «Det eneste man har å frykte, er frykten selv». Det er viktig å akseptere at slik er jeg skrudd sammen i stedet for å kjempe imot. Ikke minst er det viktig å få aksept fra de rundt seg. Det har hjulpet meg veldig. Jeg har en klok kone, som har vært en enorm støtte, forteller den populære programlederen.

Les også: Stjernekamp-dommeren: – Jeg var den stille jenta i skolegården

MUSIKER: Thomas Seltzer ble først kjent som bassist i Turboneger, Thomas gikk under artistnavnet Happy-Tom. Fra venstre: Tommy Akerholdt, Knut Schreiner, Tony Sylvester, Rune Grønn og Thomas.
MUSIKER: Thomas Seltzer ble først kjent som bassist i Turboneger, Thomas gikk under artistnavnet Happy-Tom. Fra venstre: Tommy Akerholdt, Knut Schreiner, Tony Sylvester, Rune Grønn og Thomas. Foto: Scanpix

Vil rette fokus mot menns psykisk helse

Thomas ønsker mer fokus på psykisk helse blant voksne menn. Menn fra 40-årsalderen og oppover er overrepresentert på selvmordsstatistikken.

– Når ting har vært stressende og det har vært kriser, så har det eksplodert med mørke perioder for meg. Når det skjer, tror du ikke at det er mulig å komme ut av det, men du må bare stå i det. Dette er viktig å få formidlet til menn som er 40 pluss. Jeg mener man kan få bukt med dette ved å ha litt mer åpenhet og prat rundt temaet. Man må avmystifisere mental sykdom og se på det som om det er magesyke eller inngrodd negl, og at det er like naturlig og mulig å behandle, mener Thomas.

FORNØYD: Thomas har tidligere slitt med depresjon, men i dag har han det godt. Han ønsker å bidra til mer åpenhet rundt temaet psykisk helse.
FORNØYD: Thomas har tidligere slitt med depresjon, men i dag har han det godt. Han ønsker å bidra til mer åpenhet rundt temaet psykisk helse. Foto: Svein Brimi

For ham kunne det endt fatalt dersom han ikke fikk hjelp umiddelbart.

– Jeg vet at det kan være ventetid på å få time hos psykolog. Helsemyndighetene bør være obs på hvor viktig det er å sette inn flere kriseressurser. Jeg fikk hjelp via en dyktig terapeut jeg kjente, og unnslapp kø, men man skal ikke behøve å være privilegert for å få hjelp i Norge. Hadde jeg måttet vente, kunne det fått dramatiske følger for meg, forteller Thomas.

Les også: Trine Rein var i USA da Norge ble koronastengt: – Godt å komme hjem til Lars

Har begynt å skate igjen

51-åringen har alltid mange prosjekter på gang. For å koble av har han nylig tatt opp en gammel hobby.

– Etter 30 års pause har jeg faktisk begynt å stå på skateboard igjen. Det har egentlig vært litt stress, for jeg har gått så mye på trynet. Det er noe med at når mannekroppen har fylt 40 år, så skal man være litt forsiktig. Da jeg fortalte en venn av meg, som tidligere var i norgeseliten i skateboard, at jeg skulle skate litt igjen, så sa han: «Nei, det må du ikke finne på. Du er 50 år». Han hadde rett. Nå har jeg hatt en vond skulder i tre uker. Jeg falt to ganger i løpet av ti minutter, men det viser seg at jeg er en sånn «opp på hesten igjen»-type. Etter det andre fallet ble jeg litt mer en sånn «stå ved siden av hesten»-type, ler han godt.

Les også: Cecilie Leganger: – Jeg har aldri hatt det bedre

TRIST: I høst har Thomas vært aktuell med programmet «UXA» på NRK. I TV-serien har vi sett et Amerika hvor folk sliter, og den amerikanske drømmen er lenger unna enn noen gang.
TRIST: I høst har Thomas vært aktuell med programmet «UXA» på NRK. I TV-serien har vi sett et Amerika hvor folk sliter, og den amerikanske drømmen er lenger unna enn noen gang. Foto: Privat

Trist å se sitt andre hjemland forvitre

I høst har Thomas vært aktuell med programmet «UXA» på NRK. Der har Thomas reist rundt i USA på søken etter den amerikanske drømmen. Thomas mener at det ikke er mye igjen av den.

– Det er en stillstand som har senket seg over samfunnet som er veldig destruktiv, og det er synd. Det har vært to ting i den «amerikanske kontrakten», og det er at folk kan være så rike de vil, men det skal «dryppe litt på klokkeren». Og hvis du jobber hardt, skal barna dine få det bedre enn det du har det. Dette har nå snudd, nå drypper det på «presten». Eiendom og penger blir samlet i stadig færre hender og middelklassen blir borte. Over halvparten av dem som er unge i dag kommer til å få det verre enn sine foreldre. Nå sitter folk igjen og er sinte eller resignerte.

Seltzer synes det er trist å se sitt andre hjemland forvitre. Han er glad han bor i Norge og at stedatteren og datteren vokser opp her.

– Det er trist, jeg er veldig fan av det amerikanske prosjektet. Amerika var det landet småfolket kunne dra til og få det bra. Det var viktig for hele verden. Nå er det mange tause tragedier. Blant annet går fødselsraten ned blant middelklassen, folk har ikke råd til å få barn. I tillegg har man dette ekstremt dyre private helsevesenet som gjør at har du litt dårlig råd, kan ikke barna dine for eksempel stå på skateboard. Hvis de brekker armen, ryker huset. Jeg er glad jeg flyttet hjem, og jeg er glad for at døtrene mine slipper å bo og vokse opp der slik situasjonen er i dag. Norge er mye mer mulighetens og frihetens land enn USA, mener Thomas.

Les også: Moren til Funkygine: – Ble med i serien for å vise at det er OK å være enslig mor

AMERIKANSK POLITIKK: Thomas er usikker på hvem som vil vinne høstens presidentvalg. – Flertallet av amerikanere liker ikke Trump, men det gjenstår å se hvor dement de synes Biden er, sier Seltzer.
AMERIKANSK POLITIKK: Thomas er usikker på hvem som vil vinne høstens presidentvalg. – Flertallet av amerikanere liker ikke Trump, men det gjenstår å se hvor dement de synes Biden er, sier Seltzer. Foto: Svein Brimi