Supermammaen i storfamilien Ingebrigtsen

Gjert har ring i øret, voks i håret og sitter alltid i kantina og venter på jentene fra frisørlinja. Der går Tone

Tre tiår senere har Tone og Gjert skapt en verdensberømt storfamilie. Hvordan har det egentlig vært?

EKTE KJÆRLIGHET: Ingen tvil om at dette ekteskapet har tålt gode og onde dager, syv unger og to fulle jobber samt en tilværelse med nedturer og oppturer i verdensklassen.
EKTE KJÆRLIGHET: Ingen tvil om at dette ekteskapet har tålt gode og onde dager, syv unger og to fulle jobber samt en tilværelse med nedturer og oppturer i verdensklassen. Foto: Astrid Waller
Først publisert Sist oppdatert

– Gjert ville egentlig bare ha to barn. Men da vi hadde fått Kristoffer og Henrik var jeg bare 21 år, og det føltes helt feil å stoppe der, sier Tone Ingebrigtsen, som i disse dager er aktuell med biografien Alltid mamma. En bok så full av kjærlighet og omsorg at det nesten renner ut mellom permene.

Tone har med sine 50 år og syv barn mer mammaerfaring enn de fleste.

For når du starter som 17-åring og de neste 33 årene alltid setter hvert eneste av dine syv barn foran egne behov, da fortjener du både tittelen hønemor og løvemamma. Og som en av sønnene sier i boken – mammas hotell er alltid åpent.

Aldri Askepott

Men hektisk har det vært!

– Jeg har aldri spist frokost på senga, og ennå ikke sett verken begynnelsen eller slutten på Tre nøtter til Askepott på julaften, sier hun.

Og det til tross for at hun hver eneste jul har som mål å se filmen i ro og mak med de minste i sofakroken. Men det er alltid er en skjorte som skal strykes, en julemiddag som skal overvåkes og en vaskemaskin som skal tømmes og, ja – egentlig tar det vel aldri slutt...

Førstemann var ikke helt planlagt, men veldig vel­kommen. Tone fylte 18 år da Kristoffer var fire måneder, og siden har barna fulgt på løp­ende bånd – bokstavelig talt kan vi vel si når det når gjelder denne familien. Men at flokken skulle bli så stor, var slett ikke planen fra starten av.

– Hadde noen sagt til meg for 30 år siden at jeg skulle bli syvbarnsfar, hadde jeg spurt om de hadde røykt sopp, sier Gjert humoristisk.

Men barna kom, og før vi hører mer om det går vi 50 år tilbake i tid.

Les også: «Stjernekamp»-dronningen: – Jeg var den usynlige jenta i skolegården

Hjem fra Spania

Tone ble født i 1970 og vokste opp på Moi i Rogaland.

13 år gammel flyttet hun til Spania sammen med familien, hvor foreldrene bygde opp en restaurant i Fuengirola på den spanske solkysten.

NYFORELSKET: Han var så kjekk, syntes Tone. Og han er like kjekk i dag, synes fruen til Gjert. Snart skal de fornye ekteskapsløftet sitt fra 3. september 1988, og da blir det fest i storfamilien.
NYFORELSKET: Han var så kjekk, syntes Tone. Og han er like kjekk i dag, synes fruen til Gjert. Snart skal de fornye ekteskapsløftet sitt fra 3. september 1988, og da blir det fest i storfamilien. Foto: Privat

Tone gikk på spansk skole, lærte seg språket og kulturen og likte seg veldig godt.

Likevel – noe manglet. Hun savnet de norske vennene sine. Men foreldrenes restaurant gikk så det suste, de hadde
ingen planer om å dra hjem. Da ble familien enige om at minstejenta skulle reise hjem og bo hos mormor for å full­føre ungdomsskolen i Norge.

Som sagt, så gjort. 15 år gammel flyttet hun alene hjem til mormor på Moi. Det var et deilig år. Men da hun begynte på frisørlinjen på Godalen vgs., som ligger halvannen time med buss fra huset til mormor, måtte hun på hybel.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også: Benny Borg: – Jeg kaller meg en ensom ulv

MAMMA OG DE SYV UNGENE: Nå er boken om mammaen i Team Ingebrigtsen her – en fest av en lesestund der sidene fyker av gårde like fort som guttene løper.
MAMMA OG DE SYV UNGENE: Nå er boken om mammaen i Team Ingebrigtsen her – en fest av en lesestund der sidene fyker av gårde like fort som guttene løper. Foto: Produsenten

Ensomme timer

– Det var stusselig og veldig ensomt, sier Tone.

En tid hun minnes uten glede. Endeløse lørdagskvelder ble tilbrakt
foran TV-en i selskap med en pose potetskruer. Siden da har Tone aldri likt å være alene.

Men så var det heldigvis han fyren med ring i øret, da. Han Gjert. Kjekkasen, oppvokst i Båtsfjord. Gjerts far døde da han var fire år gammel, og han flyttet med mor og søster til Stavanger da moren fikk ny kjæreste.

Gjert gikk på skole i nær­heten, og han hang støtt i kantina og ventet – på Tone. Det hører til historien at Gjerts søster også gikk på frisør­linjen, men det var Tone han hadde et godt øye til.

Da han kom inn i Tones liv, var det slutt på ensomme TV-kvelder. Og takk og pris for det, skal vi tro Tone. Hun elsker å ha flokken sin rundt seg og synes at hvert barn hun har født er som et forsterkende ledd i
den lenken som binder stor­familien sammen.

  • En norsk dokumentarserie på NRK om løpebrødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen som alle er idrettsutøvere i verdensklassen. Vi følger også storfamilien i serien.
  • I en periode på fire år har familien latt seerne delta i så vel nedturer som oppturer i karrieren.
  • Serien kan sees på NRK TV og består av tre sesonger.
Se mer

I de travleste periodene med sønnene i treningsmodus gikk vaskemaskinene seks ganger om dagen. Det er sånn cirka 12 timer i døgnet.

En julaften kom en av sønnene hennes i dress og slippers til kirken, og slikt vil Tone unngå. Hun liker å ha oversikt, liker at barna er ordentlig kledd.

– Ungene har aldri vært i veien for Gjert og meg. Ungene er livet vårt, sier Tone.

Les også: Stormforelsket Cecilie Leganger: – Jeg har aldri hatt det bedre!

Sårbar uten flokken

– Jeg føler meg alene og sårbar uten flokken min, sier hun og er dønn ærlig.

Det har tidvis vært vanskelig å gi slipp på guttene etter hvert som de har flyttet ut av barndomshjemmet og stiftet egne familier. Det blir så tomt i huset, og Tone er dårlig på å gjøre ingenting. Den kunsten har hun heller ikke lyst til å lære seg, i hvert fall ikke ennå.

TONE TENÅRING: Det ble noen ensomme kvelder på hybelen det første året på 
videregående, men så traff Tone en kul fyr.
TONE TENÅRING: Det ble noen ensomme kvelder på hybelen det første året på videregående, men så traff Tone en kul fyr. Foto: Privat

– Jeg kjenner jo at jeg ikke er 17 år lenger, men jeg har fremdeles mye energi.

Godt er det da at de ikke stoppet etter å ha fått fem sønner og to frisørsalonger. Kort etter at Tone og Gjert var blitt firebarnsforeldre, fikk nemlig Tone sin første frisørsalong.

Og som om ikke det var nok, kjøpte de en til. Der tar Gjert seg av regnskapet og Tone jobber som frisør. Hver ettermiddag seks dager i uka holder hun på. Men gir seg selv fri hver tredje lørdag.

Les også: NRK-profilens ektemann bor på andre siden av jorden

Kjendisfrisør

– Å gå på jobben har alltid vært en glede, synes Tone.

Da barna var små, delte hun og Gjert arbeidsdagen mellom seg. Han reiste ved syvtiden om morgenen og kom hjem klokka fire. Da var Tone ferdig med husarbeidet og ga Gjert et kort referat om hvilken sønn som var hvor før hun dro på jobb til klokka åtte om kvelden.

Kundene i salongen stortrives hos effektive fru Ingebrigtsen. Flere av dem har vært der helt siden Tone åpnet for 23 år siden. Det sier sitt. Hun elsker jobben og kundene sine, og kunne ikke tenke seg å slutte.

STOLTHET OG LYKKE: Det ligger blodslit og tusenvis av treningstimer bak en seiersgalla som den på Hamar OL-amfi en lørdag kveld i 2017. Ekteparet Ingebrigtsen lever og ånder for ungene sine.
STOLTHET OG LYKKE: Det ligger blodslit og tusenvis av treningstimer bak en seiersgalla som den på Hamar OL-amfi en lørdag kveld i 2017. Ekteparet Ingebrigtsen lever og ånder for ungene sine. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Selv om jeg forsøker å spørre kundene om deres barn og barnebarn, så går det mye
i hvordan vi har det hjemme hos oss. Kundene vil gjerne vite siste nytt om løpegutta, innrømmer Tone.

Kanskje ikke så rart. Hvor mange av oss er så heldige å bli frisert av en superkjendis som er mamma til tre av verdens beste idrettsmenn. Man blir jo nysgjerrig – hvordan har de som foreldre fått det til?

Aktiv hverdag

– Når man har fem gutter i huset, er det viktig å gjøre ting som holder dem i aktivitet, forklarer Tone.

Fra barna var knøttsmå har det vært ut på tur, aldri sur.

Først søndagstur i skogen, siden ble det full fart i alpinbakken og i langrennsløypene, og snart sto diverse skolemesterskap i friidrett på timeplanene.

Idrett ble gøy, og pappa Gjert utviklet seg til å bli en rasende god trener. Resten er norsk idrettshistorie.

MED DEN FØRSTEFØDTE: Kristoffer er Gjert og Tones førstefødte. Han fikk være enebarn i over tre år før nestemann, broren Henrik, meldte sin ankomst. Siden gikk det slag i slag.
MED DEN FØRSTEFØDTE: Kristoffer er Gjert og Tones førstefødte. Han fikk være enebarn i over tre år før nestemann, broren Henrik, meldte sin ankomst. Siden gikk det slag i slag. Foto: Privat

Trolig er de den eneste familien i verden der tre brødre regnes blant verdens beste atleter. Er det et arvelig gen med i spillet, og hvem har guttene i så fall arvet det fra?

– Du blir ikke verdens­mester av å være arvelig belastet, sier Tone.

– Det må tusenvis av treningstimer til, og da må du like det du gjør. Dette er noe guttene våre har villet selv, understreker hun.

– Men Gjert var god i fotball, altså, sier Tone beskjedent. Selv fikk hun S i gym, og som ung deltok hun i NM i triatlon flere ganger.

Les også: Bård og Harald: – Vi trodde hele tiden at noen voksne skulle komme og stoppe oss

Janteloven

Etter NRK-serien om Team Ingebrigtsen, har familien opplevd at folk kjører sakte forbi huset deres og vinker. Gjert vinker smilende tilbake hvis han er utenfor.

Nysgjerrige tilskuere er familien vant til. Om kjendismedaljen har en bakside?

STORFAMILIEN: Nå har fem sønner flyttet ut, og flere av dem har stiftet egne familier. Tone og Gjert er for lengst blitt stolte besteforeldre, og yngstemann William er onkel til jenter på sin egen alder.
STORFAMILIEN: Nå har fem sønner flyttet ut, og flere av dem har stiftet egne familier. Tone og Gjert er for lengst blitt stolte besteforeldre, og yngstemann William er onkel til jenter på sin egen alder. Foto: Privat

– Nei, det vi jeg ikke si. Selvfølgelig har vi kjent på janteloven i perioder, men aldri plagsomt mye. Folk er greie, synes Tone.

Og er de noe annet, er hun raus nok til å la dem holde på med sitt. Selv har hun et altfor meningsfylt liv til å bry seg om sladder og spekulasjoner om hvorfor de måtte få enda flere barn etter de fem sønnene?

Seks år etter at Jakob ble født kom det nemlig en prinsesse i familien, lille Ingrid. Parets første og eneste datter. For en gave. Selv om ingen av gutta skjønte hvorfor familien måtte utvides med en til, ble de overlykkelige da Ingrid kom.

SPENNING OG GLEDE: Selv minstemann William er blitt en solid tribunesliter. Lenge trodde lillebror at han het William Team Ingebrigtsen. Det var først etter at William ble født at Tone kjente på at – nå er det nok barn.
SPENNING OG GLEDE: Selv minstemann William er blitt en solid tribunesliter. Lenge trodde lillebror at han het William Team Ingebrigtsen. Det var først etter at William ble født at Tone kjente på at – nå er det nok barn. Foto: Privat

Attpåklatten

Men da ekteparet nok en gang meddelte sine nå seks barn at enda en liten krabat var på vei, reagerte eldstemann Kristoffer.

Gjert og Tones førstefødte gutt var blitt 25 år, og han lurte på hvorfor i all verden foreldrene ikke kunne nøye seg med å ta vare på de seks barna de allerede hadde.

Han synes det var feil at de fikk enda flere barn når de egentlig kunne forvente å bli besteforeldre når som helst.

Tone syntes det var sårende å høre, men hun forsto ham også godt. 43 år gammel føder Tone sitt syvende barn, lille William.

Han blir omtrent født med blitslampene midt i fleisen, og når han vokser opp, tror den lille gutten lenge at han heter William Team Ingebrigtsen.

– I dag er William onkel og jevngammel med storebror Kristoffers barn. Selvfølgelig var det plass til en til i flokken,
syntes Kristoffer da han holdt minstebror i armene.

Nå tar Kristoffer ofte med seg William i svømmehallen sammen med sine egne barn. Det betyr mye for meg, sier Tone.

Les også: Bent Høie: – Tok jobb i Stavanger for å finne igjen Dag Terje

Bare Tone og Gjert

Fem sønner har forlatt redet, og mamma har fått mer egentid. Den bruker hun gjerne til å lese.

Nylig avsluttet hun den fornøyelige boken Omgitt av idioter som med vitenskapelig bakgrunn gir leseren innsikt i ulike personligheter og kommunikasjonstyper.

– Og det er jo litt løye, da, forteller Tone lattermildt.

MED SØNNENE: Tone med sønnene Filip og Jakob Ingebrigtsen.
MED SØNNENE: Tone med sønnene Filip og Jakob Ingebrigtsen.

– Der kunne jeg endelig fastslå at Gjert er «rød». For ifølge forfatteren er det å være «rød» identisk med en person som kan være nådeløs, vil videre, og som må se resul­tater. Gjert i et nøtteskall?

– Ja, det er nok mye der, men Gjert har også mange andre fine egenskaper, sier fruen.

Nå har de planer om å fornye ekteskapsløftet sitt og feire med den storfamilien de har skapt.

Om Gjert er like kjekk i dag?

– Ja, det synes jeg. Han er alltid stilig kledd og fin på håret, (he, he, ler Tone, som jo er sin manns frisør).

– Jeg synes det er viktig at man tar vare på seg selv etter hvert som man blir eldre. Jeg liker ikke at ting blir sluskete, sier syvbarnsmoren fra Moi.

Tone har nå også rukket å skrive bok – om en helt vanlig familie, bortsett fra at de er mange og har tre av verdens beste løpere i familien, da. Som leser skjønner du fort at de også har en helt ekstra­ordinær mamma. Uten Tone ville det ikke vært noe Team Ingebrigtsen.

Les også: Da det ble slutt med kjæresten, tok Johanne (36) et viktig valg