Kjendis-Norge fortviler etter koronautbruddet
Forbrukerøkonomen: – Ta grep nå
Som frilansere og selvstendig næringsdrivende går kjendiser i underholdningsbransjen på store økonomiske tap med kansellerte show, foredrag og forestillinger på grunn av koronaviruset.
Skuespiller Nils Ole Oftebro (75) har mistet flere prosjekter på grunn av koronautbruddet. Han er bekymret for hvilke konsekvenser det vil ha dersom det blir langvarig.
– Jeg sitter i karantene på Kanariøyene og venter på å komme hjem. Hjem til alt som er avlyst. Jeg har fått avlyst et stort TV-prosjekt, og nå vet jeg ikke om «Spelet om Heilag Olav» på Stiklestad også ryker. Da mister jeg to store prosjekter. Jeg skulle rett på jobb når jeg kom hjem. Nå skal jeg i karantene, forteller Nils Ole.
Oftebros ektefelle, skuespiller Anette Hoff, har også fått de prosjektene hun jobber på stoppet midlertidig.
– Anette har vært hjemme for å spille inn «Fjols til fjells 2» og «Hjem til jul 2». De ble nesten ferdig, men ble stoppet. Hun sitter også hjemme uten jobb. Hvis du ikke jobber over nett, er det ingen av oss kunstnere som har arbeid lenger. Hvis dette skal fortsette, ikke fjorten dager, ikke tre uker, men i månedsvis – nei, da vet jeg ikke hvordan det vil gå. Alle musikere og skuespillere mister all inntekt. Finansministeren utsetter forskuddsskatten til 1. mai, men dette er på inntekt som kommer, og hva da når inntekten er lik null? Ingen kan leve av eller spise null. Det er jo ikke til hjelp for noen, sier han og fortsetter:
– Jeg synes det er kritikkverdig at samfunnet som sådan legger opp til at man kan gå turer og handle klær. Det høres så fint ut å ta på seg plasthansker og munnbind, men jeg tror ikke det er nok. Her trengs den kollektive viljen til å hjelpe hverandre, stå opp og ta på seg de byrdene som blir pålagt. Dette er en situasjon som egentlig krever en type militærdisiplin.
Nils Ole frykter viruset og reiser først og fremst hjem for å være i nærheten av sine aller nærmeste om noe skulle skje.
– Jeg er 75 år gammel, så det er klart jeg er redd for å bli syk. Jeg har ikke spesielt lyst å dø. Jeg synes det å leve er ganske artig fremdeles. Hvis jeg var 30 år, hadde jeg kanskje svart annerledes. Jeg kunne godt blitt her på Kanariøyene. Det virker som de har god kontroll her, men jeg reiser hjem fordi jeg vil være der hvor barn, barnebarn og kona er. Jeg vil ikke sitte her nede om noen av mine eller jeg skulle bli smittet.
Får midlertidig kompensasjon
Frilansere og selvstendig næringsdrivende har vanligvis ikke samme krav på dagpenger slik som vanlig ansatte har.
Som et av tiltakene i krisepakken for å stabilisere økonomien under den pågående koronapandemien, har det imidlertid blitt vedtatt at disse vil få en kompensasjon med dekningsgrad på omkring 80 prosent av siste tre års inntekt opp til 6G, noe som tilsvarer 599.148 kroner per 1. mai 2019.
Fra og med dag 17 vil altså selvstendig næringsdrivende kunne få inntekten sin fra Nav i en begrenset periode. I tillegg får de rett på sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra dag fire.
– Har mistet flere hundre tusen
Artist og «Farmen Kjendis»-deltager Anita Hegerland (59) har måttet kansellere jobber i Norge, Østerrike og Spania. Hun beregner at hun har mistet inntekter på flere hundre tusen i kjølvannet av viruset.
– Vi frilansere i kulturbransjen er svært utsatt. Plutselig mister vi alle inntektene våre, og det er svært dramatisk og fryktelig. Jeg har kjent på uro og fortvilelse i kroppen, og synes også det er leit å skuffe mine fans. Nå er det selvfølgelig ingen arrangør som booker artister de neste seks måneder. Mai til september er høysesong for artister, musikere og alle ledd under oss.
– Heldigvis ser regjeringen alvoret i vår situasjon, og har kommet på banen med økonomisk hjelp. Det er jeg svært takknemlig for, og derfor betaler jeg min skatt med glede. Jeg oppfordrer også alle radiostasjoner i Norge til å spille norske artister i solidaritet. Det vil hjelpe både oss og komponister i tiden fremover. Vi må stå samlet nå, dette skal vi greie sammen, sier Anita.
Hele teateret i karantene
Skuespiller Kari-Ann Grønsund (68) er tilknyttet Oslo Nye Teater, der en ansatt fikk påvist koronavirus. Dermed ble hele teateret satt i karantene, og alle forestillinger avlyst. Selv skulle teaterveteranen vært aktuell med stykket «Så som i himmelen» i disse dager, men musikalen er nå blitt utsatt.
– Det er fryktelig trist når alle kulturopplevelser blir kansellert. Forestillinger, konserter og museer. Selv er jeg i en heldig situasjon siden jeg er fast ansatt ved teateret. Fordi vi ble satt i karantene, har vi vært sykemeldt. Det er frilanserne ved teateret dette går utover, og heldigvis har de nå fått en god pakke fra regjeringen. Men det er jo selvfølgelig ille når man ikke får utøvd yrket sitt over så lang tid. Ringvirkningene av dette utbruddet kommer vi ikke til å se før om en stund. Frilanserne har min fulle sympati. Vi ønsker jo alle å jobbe, så dette er en vond situasjon, sier Kari-Ann.
– Absurd
Skuespiller Anders Hatlo (72) har to kommende kulturprosjekter på Vålerenga og Chateau Neuf. Nå er han usikker på utfallet av forestillingene.
– Det er klart et samfunn er sårbart når så mange, spesielt i min bransje, er frilansere. Dette er en tragedie for alle, og de selvstendig næringsdrivende er spesielt utsatt. Det rammer ikke meg på samme måte økonomisk siden jeg egentlig er pensjonist. Men jeg har full sympati med dem som er hardest rammet. De har også regninger å betale, og barn å forsørge. Hva som skjer med forestillingene jeg er en del av, er usikkert. Ingen har fasiten. Hele situasjonen vi har havnet i er helt absurd, sier Hatlo.
Les også: Anita Moen var i korona-karantene i seks uker
– For et mareritt
Kjendisstylist og TV-profil Erlend Elias Bragstad (37) jobbet lite i fjor fordi han hadde en tung tid etter at faren døde. Han har heller ikke spart opp penger, og så fram til å komme i gang med flere jobber før koronakrisen inntraff.
– Jeg satt og regnet på det, og så at jeg mister 53 jobber på denne krisa. Det er også flere store prosjekter som jeg ikke vet om det blir noe av, så jeg er bekymret. Hver morgen når jeg våkner så tenker jeg «for et mareritt». Jeg må summe meg litt for å ta innover meg at dette faktisk er virkelig. Jeg er helt lamslått. Jeg har en mor oppe i nord, som jeg tenker mye på fordi hun er såpass gammel. Jeg har en søster med to barn, og en lillebror som jeg bekymrer meg for. Jeg sitter ikke her og bare tenker på meg selv, sier Erlend Elias.
Frykter mange vil havne i økonomisk uføre
Forbrukerøkonom og TV-profil Silje Sandmæl rydder opp i kjendisers privatøkonomi i TV3-programmet «I lomma på Silje».
Hun frykter at mange vil havne i et økonomisk uføre. Hennes klare oppfordring er å ta grep nå.
– Vi har hatt det veldig godt i Norge i lang tid, og det er først nå man ser hvor viktig det faktisk er å ha kontroll og oversikt over økonomien. I «I Lomma på Silje» forsøker jeg å lære folk at de må prioritere pengene sine. Det er viktig å ha en buffer og nedbetale lån så du kan tåle en inntektsreduksjon. Jeg tror ikke mange er rustet for nedgangstider, dessverre. Vi er et av landene i verden som har mest privatgjeld, og det bekymrer meg. Har du høy gjeld, vil en situasjon som denne kunne ha store konsekvenser og gjøre deg veldig sårbar.
– Min oppfordring til folk er å ta grep om økonomien sin nå, det er ikke noe å sitte og vente på. Selv om jeg har snakket om at folk må lage budsjett i 20 år og kun 20 prosent av befolkningen har hørt på det, er nå tiden inne for å lage det budsjettet. Hvis du ikke får det til å gå rundt, må du ta kontakt med banken for å få avdragsfrihet på bil- og boliglån. Har du studielån, så kan du utsette det. Du må ta kontakt med dem som har sendt deg regninger du ikke får betalt, og du må kutte ut streamingtjenester og abonnementer.
– Du må begynne å kutte og utsette så ikke regningene hoper seg opp. Dersom du ikke har en buffer, så skal vi være glad vi bor i et land som har bygd opp et oljefond, som vi nå virkelig ser viktigheten av. Oljefondet gjør at selv om vi nå har trykket på en pause i samfunnet vårt, så stopper ikke de økonomiske hjulene helt opp. Men alle vil dessverre bli rammet på en eller annen måte, mener forbrukerøkonomen.
Har mistet jobber for 300.000
TV-profil og artist Tore Petterson (41) er en etterspurt foredragsholder. Over natten har alle hans oppdrag blitt kansellert. Han mener at selvstendig næringsdrivende som han selv burde bli bedre ivaretatt.
– Jeg har mistet foredragsjobber for 300 000 kroner, så det er jo krise. Det er vanskelig å vite hva man skal gjøre og hvordan man skal finne frem i virvaret av informasjon. Det er trist at det ikke er tilrettelagt for å få hjelp. Jeg synes for eksempel regjeringen burde gått til organisasjonene og sagt: «Betal ut». Da hadde noe av presset på NAV minsket. De store organisasjonene har mye mer penger enn meg. De kan overleve en liten stund, det kan ikke jeg, sier Tore som mener denne situasjonen er svært vanskelig for alle som driver med underholdning.
Les også: Fastlege Kaveh Rashidi om korona-viruset: – Naturlig at folk blir livredde
– Man har satset alt på å bygge seg opp, så skal det så lite til. Det er ganske skjørt. Rettighetene for selvstendig næringsdrivende burde være bedre enn de er. Vi betaler skatt vi også. Jeg håper det kan sette i gang en diskusjon rundt temaet. Jeg har akkurat kjøpt meg leilighet, så tidspunktet dette skjer på er lite heldig. Hvis dette skal vare, så vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg mener at samfunnet må støtte opp om og anerkjenne viktigheten av god underholdning. Kunst og kultur betyr spesielt mye når det er tungt og vanskelig.
Full stopp
Rallyfører, TV-profil og landslagstrener Pål Anders Ullevålseter (51) har fått de fleste av sine kommende jobber kansellert, men til tross for at han går en usikker tid i møte, føler han seg heldig og privilegert.
– Det blir mange kanselleringer og utsettelser for tiden. Jeg holder blant annet motivasjonsforedrag, kurs og arrangerer «kickoff». Det ble full stopp på alt nå. Når hjulene er i gang igjen, kommer mange firmaer til å ha dårlig økonomi, så det jeg driver med er vel ikke det de kommer til å prioritere å bruke penger på først, sier Ullevålseter.
Han er samtidig bevisst på at han er privilegert og heldig.
– Jeg ser lyst på situasjonen. For meg personlig går det fint, jeg har levd et liv der jeg aldri har hatt fast inntekt. Det ligger i blodet å forsøke å få inn litt penger her og der. Nå som det er ekstra vanskelig for mange, tror jeg på det å «fryse» hverdagen litt. For en person som meg, som vanligvis er på farten fra morgen til kveld, merker jeg at jeg sparer en god del penger på å holde meg i ro. Jeg skjønner likevel at det er mange som har det veldig tøft. Jeg føler ikke jeg har noen grunn til å klage, det er rikelig med folk som har det så mye verre. Nå kommer våren, og da drømmer jeg om at ting skal slippe opp, sier Pål Anders til Her og Nå.
Ser det positive
Tidligere langrennsløper og «71˚ nord»-profil, Øystein «Pølsa» Pettersen (37), har også fått merke ringvirkningene av koronaviruset.
– Jeg jobber for og med selskaper og organisasjoner rundt alt som skal til for å skape gode prestasjoner. Nå er alle jobbene enten utsatt eller avlyst på grunn av at vi ikke kan møtes. I første omgang betyr det at alt som var planlagt av jobb ikke finnes lenger. Samtidig tror jeg at når vi kommer ut på andre siden av dette, så vil det bli enda viktigere å jobbe for at selskapene skal få oversikt over hva de bruker tiden, ressursene og energien sin på. Jeg håper og tror at jeg ikke blir arbeidsledig i permanent tilstand, selv om jeg per dags dato ikke har noen oppdrag, uttaler Pettersen.
Han oppfordrer folk til å ta tak i de tingene som man faktisk kan gjøre noe med.
– Folk skal selvfølgelig forholde seg til realiteten og begrensningene, men hvis du bare ser begrensning, så er det lite man får gjort. Jeg får litt pepper for å være en optimist på «71˚ nord», men jeg tenker at det er når det blåser at folk blitt bevisst på hvor godt vi faktisk har det. Nå er det viktigere enn noen gang at vi har fokus på det vi kan gjøre.
Mistet mange jobber
Som ambassadør for flere firmaer er Kathrine Sørland (39) en populær foredragsholder. Nå er imidlertid alle kommende oppdrag utsatt inntil videre for supermodellen.
– Dette påvirker meg selvsagt i stor grad da jeg er selvstendig næringsdrivende. Jeg mistet flere jobber for tusenvis av kroner i løpet av et par dager. Jeg var fullbooket med jobb i hele mars og april, og nå er de kansellert. Heldigvis har staten kommet på bordet med en løsning for oss. Men jeg holder jo på å gå på veggen allerede av å ikke jobbe som vanlig. Det positive er at vi får mer tid med barna våre, sier hun.