TV 2-profilen har satt Jobben på vent
Marianne Jemtegård fikk beskjed om at hun kanskje ikke kunne få barn. Så kom mirakelet Julia
Når har TV 2-profilen måttet sette jobben på vent.
I juli i fjor ble TV 2s moteekspert Marianne Jemtegård (40) og kjæresten Zinho Alves (35) foreldre til lille Julia Amelia. I dag sjonglerer hun rollene som travel karrierekvinne og småbarnsmor, men har, i likhet med mange andre, måttet sette jobb på vent.
Denne uken har det omfattende koronautbruddet satt Norge på pause i stor grad, noe som også for konsekvenser for moteprofilen.
Jemtegård har sjonglert flere profilerte jobber magasinredaktør, forfatter, DJ og TV-reporter i en årrekke, i tillegg til at hun har jobbet som konferansier.
Det siste året har hun jobbet hardt med en stor babymesse for gravide og foreldre med barn opp til tre år som etter planen skulle avholdes i Oslo neste uke.
På grunn av koronapandemien valgte Jemtegård og resten av arrangørgruppa å avlyse messen som følge av det pågående utbruddet, dette også før det ble besluttet av Oslo kommune at alle arrangementer med over 500 deltakere skulle avlyses.
– Dette er noe jeg har jobbet og gledet meg til et år, så vi er skikkelig lei oss, men helsen går foran alt, sier hun.
– Ikke forsvarlig å gjennomføre
På forhånd hadde de solgt billetter til over tusen besøkende og planlagt babymessen hadde vært planlagt i lang tid.
– Nå er det ikke forsvarlig å gjennomføre. Vi har vært mye i kontakt med bydelsoverlegen i Oslo og Folkehelseinstituttet de seneste dagene, for vi fant ut at det er viktig å være på ballen der. Vi ventet på en vurdering, men besluttet til slutt på egenhånd at det ikke er forsvarlig å gjennomføre. Dagen etter kom anbefalingen om å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 personer. Men dette er like fullt dramatisk.
Onsdag ble det informert om avlysningen på messens hjemmesider.
Nå er også barnehagen til datteren stengt, i likhet med skoler og barnehager over hele Norge. Dersom tilstandene roer seg med tiden, er planen at messen skal avholdes senere i år.
– Messen er utsatt til midten av september, og alle de som har kjøpt billetter får mulighet til å komme da i stedet.
– Det er bare sånn verden er, og det finnes jo langt verre, man kunne jo vært syk. Så det føltes bra å gjøre det, slik at vi er på den sikre siden, avslutter hun.
Fikk telefon
Da hun var 38 år gammel kjente Marianne at tiden var inne for å stifte familie.
– Da jeg var yngre, hadde jeg ikke lyst på barn i det hele tatt. Jeg synes livet var helt tipp topp med å reise og jobbe og gjøre det jeg synes var spennende. Men når lysten på barn kom, så kom den veldig sterkt. Da var det en venninne av meg som sa «har du sjekket om du kan få barn?». Jeg tok det som en selvfølge at jeg kunne.
Marianne oppsøkte lege for å undersøke mulighetene, og dagen etter mottok hun en nedslående telefonsamtale.
– De ringte fra legekontoret sa «det er absolutt ingen garanti for at du kan få barn selv med prøverør, men jeg anbefaler deg at du prøver det». Med én gang jeg la på gikk jeg helt i kjelleren. Jeg satt i åpent kontorlandskap og kjente at det gikk kaldt nedover ryggen på meg. Jeg tenkte at jeg hadde ventet for lenge og prøvde å forsone meg med tanken.
Positiv graviditetstest
Hun bestilte time hos en prøverørsklinikk, og i mellomtiden fikk hun det for seg at hun skulle ta en graviditetstest i en lunsjpause på jobb.
– Jeg tittet på graviditetstesten og tenkte «jøss, det er jo to streker der». Jeg fikk helt sjokk, la den fra meg på kontorpulten min og løp for å ta en ny test. Da fikk jeg helt hetta fordi jeg så at jeg faktisk var gravid, forteller hun om den gledelige nyheten.
– Jeg ble så sjokkert, for jeg tenkte at dette er jo ikke mulig. Det føltes veldig som et mirakel at Julia kom til verden, smiler hun.
– Det er helt ubeskrivelig hvor mye livet ditt forandrer seg når du blir mamma. Selv om jeg følte at jeg hadde mange år på å forberede meg og rase fra meg og gjøre alle de tingene jeg hadde lyst til å gjøre, så er du likevel ikke forberedt på hvor stor forandringen faktisk blir. Nå handler alt om Julia, smiler hun.
I fjor sommer fylte den lille jenta ett år, og man kan allerede se tegn til at Julia har arvet personlighetstrekk fra sin motebevisste mamma.
– Hun er veldig opptatt av sko og vesker, så det har hun nok fra meg. Hun har fått sin egen veske, som er en liten sau. Den går hun rundt med og er veldig fornøyd. Det handler vel litt om å gjøre det samme som foreldrene gjør.
– En glad forelder er en bra forelder
Marianne har ofte med datteren på jobb.
– Når jeg er på «God morgen Norge», så er det for tidlig for barnehagen. Da tar jeg Julia under den ene armen og to styling-bager under den andre. Så leker hun i greenroom mens hun blir passet på av crewet når jeg er på direktesending. Noen ganger tenker jeg at jeg skulle ha kommet inn der litt oftere om morgenene, så kan jeg sette henne fra meg litt, ler Marianne.
Med en travel timeplan, som innebærer alt fra konferansierjobber til arrangør av bryllups- og babymesser, blir det ofte intense dager. At hennes franske kjæreste ikke bor sammen med henne hele tiden, gjør det ikke mindre hektisk.
– Zinho er designer og bor en del av tiden i Paris. Spesielt nå på høsten er det der det skjer, med moteuken og alt. Nå har vi hatt over en måned hvor det bare har vært oss jentene her hjemme. Jeg får så stor respekt for alenemødre. Det krever beinhard disiplin, og alt må gå etter et tidsskjema.
40-åringen er klar over at de lever et utradisjonelt familieliv, og mener god planlegging og rutiner er nøkkelen til en lykkelig hverdag.
– Det som er viktig er at man har tid, energi og overskudd til barnet sitt. Jeg tror en glad forelder er en bra forelder. Alternativet ville vært at jeg skulle ha byttet karriere fullstendig for å få barn, og det synes jeg ville vært trist når jeg elsker det jeg driver med. Jeg tror det er bra for et barn å se at det er mange måter å leve livet sitt på, smiler Marianne til Her og Nå.