Lise legger verden for sine føtter 

Lise (33) er Norges nye operastjerne

Det er ikke mye som minner om en superstjerne når Lise Davidsen står og venter på toget hjemme i Stokke. Men hun er faktisk en av verdens mest ettertraktede operasangere og synger for utsolgte hus overalt hvor hun opptrer.

<b>NORGES NYE STJERNE: </b>Her er Lise Davidsen 26. november i fjor, på de siste kostymeprøvene før sesongpremieren på The Queen of Spades på Metropolian Opera i New York. Rollen som Lisa var Lises debut på verdensscenen i New York.
NORGES NYE STJERNE: Her er Lise Davidsen 26. november i fjor, på de siste kostymeprøvene før sesongpremieren på The Queen of Spades på Metropolian Opera i New York. Rollen som Lisa var Lises debut på verdensscenen i New York. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Når Lise Davidsen (33) synger, er det som om den aller mykeste fløyel smyger seg innover øregangene dine. Den klokkeklare stemmen gjør noe med alle som hører den.

Den har da også ført Lise rundt til de største operascenene i verden – som Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper, Royal Opera House i London og
The Metropolitan Opera i New York.

Hun har vunnet utallige konkurranser og har kalenderen full i flere år fremover. Lise Davidsen er rett og slett en av operaverdenens aller største stjerner og blir betegnet som vårt århundres Kirsten Flagstad.

Etter debuten hennes ved the Metropolitan i fjor høst skrev anmelderen i The Times at «Davidsens stemme har en silkemyk tekstur, men med et sølvskimmer som gir den en gjennomtrengende søyle». Intet mindre.

Overalt hvor hun opptrer, hagler lovordene. Man kan miste fotfestet av sånt. Men jenta fra Stokke i Vestfold står fortsatt stødig med begge bena godt plantet på landjorden.

Les også: Vi satte Harm og Hegseth på prøve. Så godt kjenner de hverandre

<b>UT PÅ TUR:</b> Lise Davidsen er på reisefot store deler av året og synger på de største operascenene i verden. Men så ofte hun kan tar hun turen hjem til Stokke.
UT PÅ TUR: Lise Davidsen er på reisefot store deler av året og synger på de største operascenene i verden. Men så ofte hun kan tar hun turen hjem til Stokke. Foto: Per Gilding

Ingen i familien drev med musikk

Det lå slett ikke i kortene at det var sånn det skulle bli, at Lise skulle farte rundt i verden og leve av stemmen sin.

– Det var ingen i familien som drev med sang eller musikk. Jeg hadde de samme hobbyene som andre unger i bygda, det gikk i håndball, fotball og 4H. Jeg tror jeg tenkte at jeg kunne bli det samme som mamma, nemlig vernepleier, sier Lise.

HÅNDBALL-JENTE: Her er Lise som stolt håndballjente, syv år gammel.
HÅNDBALL-JENTE: Her er Lise som stolt håndballjente, syv år gammel.

Vi møtte henne før jul 2020 hjemme hos mamma Wenche i Stokke. Det er hit hun drar så fort hun har anledning, og nå i julen er det familielivet som står i sentrum. Livet på operascenen er langt borte her hun sitter.

– Jeg har ikke barn selv, men jeg har fire herlige nevøer som jeg elsker å være sammen med. I julen er hele stor­familien samlet, og jeg nyter hvert sekund.

For Lise er et familiemenneske og liker seg aller best når hun har flokken sin rundt seg. Søsken, foreldre og nevøer.

– Det gir meg styrke, og nå i jula er det masse god mat og familiekos. Også er det juletapas med jentegjengen, vi er åtte venninner fra Stokke som har holdt sammen siden ungdomsskolen, og vi er ofte sammen, sier Lise.

Les også: Å få barn, og deretter bli alenemor, har endret drømmene til Cecilie Skog

Ingen jantelov

En av de faste juletradisjonene som Lise setter stor pris på, er å synge O helga natt i Arnadal kirke – som er kirken i den lille bygda hvor hun vokste opp. Det har hun gjort hver eneste julaften i mange år, og de siste gangene har det vært så populært at mange har måttet stå på utsiden og følge med på storskjerm.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

– Det er utrolig mange her i Stokke som heier på meg, det setter jeg stor pris på. Folk jeg aldri har møtt før, kommer bort og sier hyggelige ting, og en ekstra ivrig gjeng reiser rundt for å høre meg synge i utlandet. Det er ikke mye jantelov å spore her, nei!

<b>HJEMME HOS MAMMA:</b> Ingenting er som å sitte i sofakroken og prate med mamma Wenche. – Familien gir meg styrke, og nå i jula er det masse familiekos, sier Lise.
HJEMME HOS MAMMA: Ingenting er som å sitte i sofakroken og prate med mamma Wenche. – Familien gir meg styrke, og nå i jula er det masse familiekos, sier Lise. Foto: Per Gilding

Det var på skolens årlige julespill i kirken at Lise så smått begynte å synge. Hun fikk synge solo der, og i 15-årsalderen begynte hun å spille gitar på kulturskolen. Hun var med i Ungdommens kulturmønstring og syntes det var gøy å være litt sånn singer-songwriter-jente.

Da tiden var inne for å velge linje på videregående, sto valget mellom håndball- og musikklinje i Sandefjord.

– Jeg valgte musikklinja, og det var veien inn i den verdenen jeg befinner meg i nå. Det var der jeg lærte alt det grunn­leggende, det var der jeg fikk innblikk i musikkens klassiske verden. På denne tiden begynte jeg også i Tønsberg dom­kirkes jentekor, og lederne der pushet meg til å studere klassisk sang, sier Lise.

– Jeg hadde jo fått smaken på dette og tenkte at jeg ville prøve og se hvordan det gikk. Jeg hadde også sett at det gikk an å leve av sang og musikk, blant annet gjennom å undervise, så jeg bestemte meg for å gå for det.

Bent Høie og ektemannen Dag Terje åpner opp: – Jeg sa at jeg er homo, og da sa Bent: Det er jeg også

Lise Davidsen

• Operasanger, sopran.

• Født og oppvokst i Stokke i Vestfold, bosatt i Oslo.

• Utdannet ved Griegakademiet, Universitetet i Bergen, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Opera Akademiet i København.

• Utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Bergen.

• Har mottatt en rekke priser, blant annet førsteprisen i Dronning Sonjas internasjonale Musikkonkurranse, tre priser i Plácido Domingos internasjonale konkurranse, Sibeliusprisen, Kirsten Flagstads pris og nå sist Spellemannprisen for Årets internasjonale suksess.

Dronningen følger med

Lise studerte sang og musikk i åtte år. Først i Bergen, så i København. Underveis skjønte hun at hun faktisk kunne leve av å synge.

Året etter at hun var ferdig med å studere, i 2015, tok det virkelig av for Lise. Først vant hun Plácido Domingos sangkonkurranse, Operalia, og noen måneder senere vant hun også Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse.

Selv var hun helt uforberedt på alt som skjedde etter dette.

– Selv om jeg hadde vunnet Domingos konkurranse litt før, trodde jeg ikke jeg var god nok til å vinne dronning Sonjas konkurranse. Men jeg vant, og alt har egentlig gått veldig fort siden da. Jeg tror ikke jeg har greid å la det synke helt inn ennå heller, smiler Lise.

En av de mange som har fulgt karrieren hennes ganske tett de siste årene, er dronning Sonja selv. Hun fikk naturlig nok øynene – og ørene – opp for jenta fra Stokke da hun vant dronningens egen konkurranse, og er som alle andre mektig imponert.

Da Lise skulle synge i Metropolitan-operaens livestrømmede konsertserie i slutten av august i år, fikk Lise bruke Oscarshall-slottet som konsertarena. Dronningen fulgte selv interessert med på prøvene fra
sidelinjen.

– Det var veldig hyggelig, hun var backstage der flere dager, og kong Harald var også med en av dagene. Jeg har snakket en del med dronningen. Hun virker stolt av at jeg har gjort det så bra, og jeg føler vi deler en interesse. Jeg liker henne veldig godt, og det var ekstra stas å bli vist rundt på Oscarshall med dronning Sonja som guide, forteller Lise.

<b>NYTER JULEN:</b> Lise nyter å være hjemme i Stokke i julen. En av de faste tradisjonene er å gå og se på juleutstillingen på det lokale hagesen­teret Gjennestad.
NYTER JULEN: Lise nyter å være hjemme i Stokke i julen. En av de faste tradisjonene er å gå og se på juleutstillingen på det lokale hagesen­teret Gjennestad. Foto: Per Gilding

Reiser hele tiden

Konsertserien fra The Met, med sangere fra rundt omkring i verden, ble sendt digitalt på grunn av koronarestriksjonene. Pandemien har naturlig nok også satt sitt preg på Lises liv siden mars.

Vanligvis er hun på farten så å si hele tiden, fra den ene operascenen til den andre. Hadde dette året vært normalt, ville hun ha hatt fem dager hjemme fra mai til jul. Sånn ble det ikke, selv om hun tross alt har reist litt også i høst.

GOD JUL: Ny termos og bærebag til dukken. Tre år gamle Lise viser fornøyd frem julegavene til fotografen.
GOD JUL: Ny termos og bærebag til dukken. Tre år gamle Lise viser fornøyd frem julegavene til fotografen.

– Jeg har jobbet en del og opptrådt noen steder, blant annet i Tyskland og Spania. Men selvfølgelig er det blitt mye mindre reising enn vanlig, vanligvis er jeg på farta 10–11 måneder i året.

Noen ganger er det enkeltstående konserter, andre ganger er det produksjoner med operaforestillinger sammen med store ensembler. Da er det prøver med orkester og de andre sangerne i flere uker før premieren. Da er Lise bofast på ett og samme sted den tiden det tar med både prøver og forestillinger. Hun liker begge deler.

– Jeg synes det er fint med den variasjonen. Det er selvsagt litt masete når jeg bare er noen få dager et sted for å synge konsert, jeg får mer ro over tilværelsen når jeg holder på et par måneder med en operaproduksjon.

Tilbudene om store, prestisjefylte solistroller står nærmest i kø hos Lises management, men hun er veldig bevisst på ikke å gå for fort frem.

Les også: Rein Alexander fryktet de ville miste huset – tok drastisk valg

<b>HJEMMEPUBLIKUM:</b> Lise Davidsen stiller gjerne opp i lokale sammenhenger i Stokke når hun har mulighet. Her synger hun med det lokale korpset Korpset vårt i Stokke kirke. 
HJEMMEPUBLIKUM: Lise Davidsen stiller gjerne opp i lokale sammenhenger i Stokke når hun har mulighet. Her synger hun med det lokale korpset Korpset vårt i Stokke kirke. 

Går sin egen vei

– Noen roller må jeg vente flere år med, jeg må utvikle meg videre først. Det blir som en idrettsutøver som har som mål å springe maraton, det gjelder å ta ting i riktig rekkefølge og ikke gape for høyt for tidlig, sier Lise, som mer enn én gang har blitt sammenlignet med Norges forrige store operastjerne, nemlig Kirsten Flagstad.

– Jeg tråkker nok på mange måter samme sti som henne, ja, jeg kan ikke benekte det. Det er mye Wagner. Men det er en annen tid nå, jeg har andre roller og må gjøre det på min måte. Samtidig håper jeg absolutt at jeg kan få synge noen av de samme rollene som Kirsten gjorde, sier Lise.

– Jeg har funnet min vei, og jeg vil gjøre hva jeg kan for å få fortsette å synge og jobbe videre med dette. Selv om det innebærer et liv i koffert.