Dag Terje Klarp Solvang og Bent Høie støtter seg til hverandre

Bent Høie: – Tok jobb i Stavanger for å finne igjen Dag Terje

Helseminister Bent Høie og ektemannen Dag Terje Klarp Solvang elsker å være på tur. Da de møttes i militæret, var det lite som tilsa at de 27 år senere skulle samle på naturopplevelser og lage japansk hage sammen.

GIFT I 20 ÅR: På sankthansaften i år feiret Dag Terje og Bent 20 års bryllupsdag.
GIFT I 20 ÅR: På sankthansaften i år feiret Dag Terje og Bent 20 års bryllupsdag. Foto: Svein Brimi / Her og Nå
Først publisert Sist oppdatert

Her og Nå møter helseminister Bent Høie (49) og ektemannen, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT), Dag Terje Klarp Solvang (48) en tirsdagskveld sent i mai.

Med én meters avstand skal det sporty ekteparet ta oss med på kveldstur til Fuglemyrhytta i Holmenkollen i Oslo.

Fuglemyrhytta er et av DNTs mange lavterskel turmål. Fra vi starter å gå ved Skådalen T-bane, forteller Dag Terje ivrig om ulike turmål, muligheter og hvordan han mener vi i år bør benytte sjansen til å oppleve Norge når vi nå får de fineste stedene «for oss selv».

Ifølge ham har DNT et tilbud som passer for alle.

– Det er i Norge folk skal være i år, her kan man kan få rike naturopplevelser uten at det koster stort. Det er en myte at det å feriere i Norge er så dyrt. Du kan få veldig mye ved å besøke oss, mener Dag Terje.

Møttes i militæret

For 26 år siden skulle befal Dag Terje Klarp Solvang booke klasserom for aspirantene sine. Som vanlig hadde han glemt å booke i tide, men håpefullt ringte han ned til voksenopplæringen i militærleiren og traff på en søt rogalending som svarte, «Det er ledig rom her».

– Så marsjerte jeg gutta ned, hadde undervisning, og etterpå kom jeg i prat med han som hadde booket rommet, forteller Dag Terje.

UTFORDRENDE: Koronapandemien og nedstengelsen av Norge ble utfordrende for Den Norske Turistforening. I sommer håper DNT-sjefen nordmenn vil benytte seg av tilbudene DNT har. Det finnes DNT-hytter og stier over hele landet.
UTFORDRENDE: Koronapandemien og nedstengelsen av Norge ble utfordrende for Den Norske Turistforening. I sommer håper DNT-sjefen nordmenn vil benytte seg av tilbudene DNT har. Det finnes DNT-hytter og stier over hele landet. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Rom-bookeren het Bent Høie. Selv om Bent innrømmer at han umiddelbart ble interessert, skulle det ta lang tid før det oppsto søt musikk mellom Dag Terje og Bent. Etter endt militærtjeneste reiste Dag Terje tilbake til Oslo, og Bent flyttet til Bergen for å studere.

Men Høie klarte ikke å glemme Dag Terje. Etter valgkampen i 1995 fikk Bent tilbud om å komme tilbake til Stavanger for å bli rådgiver for ordføreren.

– Jeg var veldig i tvil for jeg hadde egentlig bestemt meg for å hoppe av politikken og heller studere.

For å tenke seg om, tok han i stedet en tur på byen. På en pub møtte han en venn fra militæret, og Bent benyttet anledningen til å spørre om han visste hvor Dag Terje hadde blitt av. Vennen fortalte at Dag Terje var student ved Hotellhøgskolen i Stavanger.

– Da ble valget veldig enkelt for meg … Det var litt større sjanse for at jeg kunne møte ham igjen, så da tok jeg jobben.

Les også: Peder Kjøs: Slik unngår du krangel på familiehytta

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Møttes igjen

Det skulle ta litt tid, men en førjulskveld i 1996 inviterte en venninne Bent med på julekonsert i domkirken i Stavanger. Der var også Dag Terje.

– Så møttes vi igjen. Etter denne kvelden inviterte jeg Dag Terje på kino og på restaurant. Jeg trodde vi «datet», mens Dag Terje tenkte han var på kino med kompisen sin. Jeg var nok litt forsiktig, og måtte si hva jeg følte til ham. Ikke lenge etter inviterte jeg Dag Terje hjem på middag, og dagen etter flyttet han inn! Siden har vi vært sammen, forteller Bent åpenhjertig.

Dette var i 1997, og i 1999 fridde Bent til Dag Terje.

– Vi hadde akkurat kjøpt vårt første hus sammen. En dag lå det en katalog med ringer i postkassen. I katalogen var det noen ringer jeg syntes så veldig fine ut, og som var veldig billige. Vi hadde ikke så god råd på den tiden. Jeg pekte på ringene og sa: «Skal vi kjøpe disse?» Dag Terje svarte ja! Neste dag forlovet vi oss.

Historisk pressekonferanse

FJELLSTØTT: De siste månedene har vi ofte sett Helseministeren i denne settingen, hvor han gjør rede for Norges koronasituasjon med stoisk ro.
FJELLSTØTT: De siste månedene har vi ofte sett Helseministeren i denne settingen, hvor han gjør rede for Norges koronasituasjon med stoisk ro. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vi spoler frem til 12. mars 2020. Helseminister Bent Høie står på Statsministerens kontor og holder kanskje den mest historiske pressekonferansen i fredstid.

Sammen med statsminister Erna Solberg, helsedirektør Bjørn Guldvog og folkehelseinstituttets direktør, Camilla Stoltenberg, fortalte de oss at «nå stenger vi ned Norge». De neste dagene og ukene gikk det i ett for helseministeren.

– I begynnelsen var det ekstremt hektisk, da var det jobb døgnet rundt. Så var det å prøve å få noen timers søvn om natten, før det var opp og jobbe igjen. Påskehelgen ble de første dagene vi hadde nesten helt fri. Da reiste Dag Terje og jeg hjem til huset vårt i Stavanger. Det var kjempefint. Da hadde vi egentlig ikke behov for noe annet, sier Bent.

Les også: Silje Sandmæl elsker norgesferie: – Jeg pleide å reise med mamma

Støtten enormt viktig

Dag Terje har vært en klippe for helseministeren under pandemien.

– Støtten fra Dag Terje har betydd enormt mye. Det har vært fint å vite at du har noen hjemme som støtter deg 100 prosent. Vi har hatt det travelt begge to, men vi har allikevel hatt en eller annen form for ro oss imellom. Vanligvis har vi en tendens fylle opp helgene med avtaler. Nå har vi hatt mer tid bare oss to, og det har vært fint. På et eller annet tidspunkt så kommer man inn i en rytme og finner at her er det noe som er verdt å ta vare på videre også, forteller Bent.

Dag Terje er full av lovord om hvordan ektemannen har håndtert situasjonen.

KORONAPANDEMIEN: – Det har vært en spesiell tid som har vært preget av mye alvor, men også mye fint. Det man ser er at folk er villig til å ofre ganske mye for å ta vare på hverandre.
KORONAPANDEMIEN: – Det har vært en spesiell tid som har vært preget av mye alvor, men også mye fint. Det man ser er at folk er villig til å ofre ganske mye for å ta vare på hverandre. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

– Jeg er nesegrus imponert. Jeg har kjent Bent i 27 år og vi har vært kjærester i 23 år. Jeg følte at jeg kjente ham godt, men det å kunne stå i den situasjonen og ta store beslutninger – uten å ha fast grunn under føttene … Det å da allikevel ha roen til å stå på pressekonferansen med lave skuldre og gi en trygghet til folk som er veldig usikre … Det har imponert meg veldig. Jeg er helt nyforelsket, sier Dag Terje og sender et kjærlig blikk i retning ektemannen før han fortsetter:

– Bent har verdens største hjerte. Han vet ikke hva godt han skal gjøre for andre. Han er ekstremt varm for dem som betyr noe for ham. Det er en vakker sjel som kommer til syne når han snakker om familien sin og de som står ham nær. Da blir han veldig rørt. Bent er kanskje det mest solide mennesket jeg kjenner, sier Dag Terje om kjæresten.

Passer på forventningene

Sankthansaften 2000 giftet Dag Terje og Bent seg. Fra 2000 til 2015 pendlet Bent til Oslo for å jobbe, mens Dag Terje var i Stavanger.

Det var ikke før i 2015, da Dag Terje også begynte å jobbe i Oslo, at ekteparet begynte å bo sammen i hverdagene.

Begge var spente på hvordan det ville gå, men de har kommet frem til en god løsning for hvordan de unngår unødvendige konflikter.

SIDE OM SIDE: I den mest intense perioden under nedstengelsen av samfunnet, ga en norsk TV-serie ekteparet en kjærkommen «korona-pause». – Da så vi ganske mange episoder av TV-serien «Side om side». Da vi satt i sofaen og lo, ble det vårt lille avbrekk , forteller Bent til Her og nå.
SIDE OM SIDE: I den mest intense perioden under nedstengelsen av samfunnet, ga en norsk TV-serie ekteparet en kjærkommen «korona-pause». – Da så vi ganske mange episoder av TV-serien «Side om side». Da vi satt i sofaen og lo, ble det vårt lille avbrekk , forteller Bent til Her og nå. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

– Vi har bestemt oss for å ta vare på det vi likte best med pendlertilværelsen, og det er at vi ikke har noen som har forventninger til oss i ukedagene. Livene våre er sånn at når vi står opp på morgenen, så vet vi ikke helt hvor dagen tar veien. Dersom vi får spist middag sammen, er det en bonus. Da går en ganske stor del av et sånt knirk vekk. Jeg tror at dersom man bygger opp store forventninger til hverandre, så blir den ene gående med dårlig samvittighet og den andre med en følelse av skuffelse, sier den sympatiske ministeren.

Ulike

Bent innehar en sjelden kombinasjon av å være mektig og sårbar på samme tid. Han fremstår som snill, ekte og litt stille.

Dag Terje er høylytt, varm og utadvendt. Når han ler, runger det i tretoppene.

Bent vokste opp i Randaberg nord for Stavanger, mens Dag Terje er født på Kongsvinger og gikk på skole på Årnes.

Alle ferier og helger tilbrakte han på Finnskogen, det er her han føler seg hjemme. På vei opp til Fulgemyrhytta snakker Dag Terje med alt og alle. Bent er umåtelig stolt av ektemannen.

AKTIV: Som helseminister er Bent Høie svært opptatt av at vi skal være i fysisk aktivitet. I juni lanserte han regjeringens handlingsplan for fysisk aktivtet på Liastua.
AKTIV: Som helseminister er Bent Høie svært opptatt av at vi skal være i fysisk aktivitet. I juni lanserte han regjeringens handlingsplan for fysisk aktivtet på Liastua. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Han er et energikraftverk. Jeg er veldig rolig, så for meg er det enormt flott å ha en mann som er så full av energi, så utadvendt og positiv. Han er en fantastisk person å leve sammen med, forteller Bent.

Når vi har gått et stykke, informerer Dag Terje oss om at han er litt usikker på veien til Fuglemyrhytta. Det er ikke lenge siden han var her og gikk feil, forteller han og ler.

– Bent er best på retning, jeg vimser for mye. «Me ska ikkje her, me ska her», imiterer Dag Terje ektemannen.

Les også: Fire fantastiske turer i norske fjell

Samler på naturopplevelser

Ekteparet samler på naturopplevelser. Hjemme i Stavanger har de to kajakker som de har hatt noen fantastiske ferier med. Telt og kajakk langs Helgelandskysten anbefaler ekteparet varmt.

Hytta på Bjerkreim, cirka én time fra hjemmet i Stavanger, besøkes flittig. De beskriver det som et område med vakker, urørt natur.

Flere sesonger drev også ekteparet Valdresflya Vandrerhjem i nasjonalparken Jotunheimen. Et sted begge har et nært og kjært forhold til. Da de drev Vandrerhjemmet, jobbet de nesten mer enn i dag, tror de.

Dag Terje anbefaler DNTs ferskingkurs for dem som ikke har vært så mye på tur. Målet med Ferskingkurs er å bli trygg på å planlegge og gjennomføre dagsturer i skog og mark.

  • Dette er et praktisk kurs der deltagerne selv skal få trene seg på kart, kompass og turplanlegging, prøve bålfyring, matlaging ute, bruk av primus, osv.
  • Man lærer også om bekledning, pakking av tursekk, allemannsretten, stier og merking, sporløs ferdsel, overnattingstur og telt, og DNTs hytter og tilbud.
  • På Den Norske Turistforenings hjemmeside dnt.no finner du alt om foreningens tilbud. De har noe for enhver smak og budsjett.
Se mer

Hjemme har de også prosjekter. For ett og et halvt år siden kjøpte de seg et atriums-hus fra 1965. Det er totalrenovert, og nå står hagen for tur. Planen er å skape en japanskinspirert oase, et felles prosjekt begge har stor glede av.

– Du vet at Bents første jobb var på et gartneri? Så han er veldig flink.

– Du har blitt flink du også, repliserer Bent.

TURMÅL: DNT-sjefen og Bent tok med Her og Nå til Fuglemyrhytta (i bakgrunnen). Turisthytta er tegnet av det kjente arkitektfirmaet, Snøhetta, og ligger i Holmenkollen i Oslo.
TURMÅL: DNT-sjefen og Bent tok med Her og Nå til Fuglemyrhytta (i bakgrunnen). Turisthytta er tegnet av det kjente arkitektfirmaet, Snøhetta, og ligger i Holmenkollen i Oslo. Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Koronarestriksjoner eller ei, ekteparets sommerferie var selvfølgelig allerede lagt til Norge. I sommer tar de fire uker fri. Så lenge smittetallene holder seg nede, tror Bent det skal la seg gjennomføre.

Les også: – Unngår man dette, er Norge et overraskende billig land å reise i

Hyttevakter for DNT

For nybegynnere anbefaler Dag Terje såkalt baseferie. En base, flere opplevelser. Det er vinn-vinn å holde seg til et område. Du sparer miljøet med færre transportetapper, hindrer potensiell smittespredning og får mer tid til å virkelig oppleve og finne roen. Og det er vel det ferie handler om – å ha tid til å oppleve?

Se mer

– I år skal vi være hyttevakter på DNTs turisthytte, Skålatårnet, i Breheimen. Å være hyttevakt er veldig kjekt. Vi må også få med oss åpningen av den nasjonale turistveien Valdresflya. Det kan vi ikke gå glipp av! Resten av ferien blir vi hjemme i Rogaland og på hytta i Bjerkreim. Det gleder vi oss til, sier det sporty ekteparet.

PRIDE: I år ble det Fjell-pride i Skjåk kommune. Her fra Pridefestivalen i Oslo i 2013.
PRIDE: I år ble det Fjell-pride i Skjåk kommune. Her fra Pridefestivalen i Oslo i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Når vi igjen nærmer oss Skådalen T-bane etter endt tur, sjekker Bent og Dag Terje T-banens avganger.

Det er fremdeles restriksjoner på kollektive reiser, men de blir enige om at denne kvelden er det «strengt tatt nødvendig».

Avlsutningsvis minner Dag Terje oss om at det i Norge gjerne er kortere enn du tror til en naturopplevelse.

– I hverdagen kan det være vanskelig å komme seg ut. Vi har vært ute siden 19.00 og nå er klokken bare 21.30. På den tiden har vi fått en fantastisk naturopplevelse. Det skal ofte ganske lite til, bare man har det lille initiativet, sier en smilende DNT-sjef før han og helseministeren haster av gårde for å rekke T-banen.