Leserne forteller

Jeg skjøv både min mann og min datter fra meg. Nå har jeg endelig forstått hva som er problemet mitt

Jeg er en person som blir «for mye» for mange andre. Først nå har jeg fått svar på hvorfor jeg har vært som jeg har vært.

Pluss ikon
<b>FORTVILET: </b>Ofte endte relasjoner i anger og angst fordi jeg hadde gjort eller sagt noe dumt.
FORTVILET: Ofte endte relasjoner i anger og angst fordi jeg hadde gjort eller sagt noe dumt. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Publisert

«Hva er det med meg?» Hvor mange ganger jeg har stått foran speilet og stilt dette spørsmålet, har jeg ikke tall på.

Det begynte da jeg var barn og havnet i konflikter med venninner, og fortsatte da jeg kom i kjæresteforhold og det ble gnisninger i dem også.

Mitt kjennemerke har vært at jeg snakker før jeg tenker og agerer før jeg har klart å tenke om det er klokt.

Men jeg har vært en utadvendt person, som har hatt lett for å bli kjent med mennesker, og det har gjort at jeg aldri har vært helt alene.

Det er likevel mange spørsmål jeg nå kan stille med sorg. Hvor ble det av de gode, varige relasjonene? Mine gamle venner trakk seg unna.

De to jeg har igjen, fant en måte å fortsette å være min venn på. For å klare å ha meg i livet sitt, måtte vi ikke ha for hyppig omgang og i små porsjoner.

Dessverre havnet jeg på kant med egne søsken lenge før vi ble voksne. De tar avstand fra meg fremdeles. Og det verste er at jeg har skyld i det, for jeg har ikke latt noe ligge hvis jeg har ment at noen av dem har oppført seg dumt.

Jeg ser at jeg er en person som blir «for mye» for mange andre. Jeg snakker for mye og for fort, buser ut med ting fordi jeg ønsker å være ærlig, og jeg har såret ufattelig mange på min vei med min måte å være på.

Det jeg vil at andre skal vite, er at jeg i alle år har båret med meg et ønske om å klare å være annerledes.

Min drøm har vært å bli klok og få kontroll på impulsene, men jeg har ikke lyktes.

Jeg har hatt mange forhold til menn som har gått over styr, fordi jeg finner feil ved dem og konfronterer dem.

Selvfølgelig vil ingen mann ha en kjæreste som hakker og kjefter og aldri er fornøyd, og som gjør hver minste lille, ubetydelige ting gedigen.

Les også (+): I 15 år hadde Ingvild følelsen av å leve på en rosenrød sky. Men ektemannen skjulte en mørk hemmelighet

Søk profesjonell hjelp

Jeg fikk barn med en fin mann, men han forlot meg mens jeg ennå var gravid.

Det gjorde meg rasende at han ydmyket meg på den måten, og jeg gjorde hva jeg kunne for at han ikke skulle få være pappa for jenta vår.

Heldigvis, vil jeg si, ga han seg ikke, så hun vokste opp også med og hos ham.

Selv havnet jeg i konflikt med Maren da hun var tenåring, og hun flyttet til pappaen og nektet å se meg.

Jeg orker ikke å gå i detalj om alt det dumme jeg gjorde i disse årene, men én ting er sikkert, og det er at jeg skjøv jenta mi fra meg, selv om jeg innerst inne bare ønsket at vi skulle være venner og ha et fantastisk forhold.

Mange år er gått siden da, og jeg har ikke klart å få på plass brikkene i mitt livs mosaikk. Da det siste kjæresteforholdet gikk over styr, føltes det som den siste spikeren i kisten.

Jeg følte meg ekstremt mislykket som ikke fikk til noen av livets store prosjekt.

Og det var i kjølvannet av dette bruddet og min sorg at en av venninnene, som kjenner meg best, sa at jeg burde ha fått henvisning til en psykolog for å sjekke hvorfor alt i livet mitt går galt.

Jeg gjorde som hun sa, og svaret jeg fikk etter å ha tatt tester og vært i samtaler, forklarer alt.

Jeg har ADHD, og hadde jeg fått medisiner som ung, ville jeg sannsynligvis ha hatt et helt annet liv. Å få vite det var vondt, men det var også en lettelse.

Jeg skrev et brev til datteren min og fortalte om diagnosen, og hun responderte og sa: «Nå forstår jeg bedre alt sammen, mamma.» Hun har gitt meg en sjanse til.

I dag går jeg på medisiner som roer meg, og har lært meg mestringsstrategier. Endelig føler jeg meg i balanse mentalt.

Til alle som føler at de har en ekstremt høy hjerneaktivitet og manglende impulskontroll, vil jeg si: Søk profesjonell hjelp med én gang. Det er store mørketall rundt ADHD. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller


Denne saken ble første gang publisert 16/06 2024.

Les også