Leserne forteller

I et­ter­tid inn­ser jeg hvor utro­lig naiv og dum jeg var

Det var gjort i beste me­ning, men rett skal være rett; jeg had­de mye av skyl­den selv.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Et­ter en tøff tid på job­ben med lan­ge ar­beids­da­ger, had­de jeg be­vil­get meg tre uker på ferie til et sted sør i Europa, til det vi kaller for Syden.

Fak­tisk had­de jeg ald­ri vært på Sy­den-fe­rie før, el­ler reist ale­ne. Så jeg gle­det meg til å opp­le­ve var­me og en frem­med kul­tur.

De før­s­te da­ge­ne gikk med til so­ling, ba­ding og til å bli kjent i om­rå­det. Men jeg fant raskt de re­stau­ran­te­ne og ka­fe­ene jeg lik­te best.

En kveld hav­net jeg på en lokal pu­b. I ba­ren sto det en vak­ker, ung gutt – Tony. Han smil­te venn­lig, men det var noe trist og sårt bak smi­let.

Jeg ble sit­ten­de der gan­ske len­ge den kvel­den, drakk god vin og koste meg. Tit­tet av og til over på Tony, men snak­ket ikke med ham. Nes­te kveld gikk jeg til­ba­ke. Jeg inn­røm­mer at jeg var spent på om han var der, og det var han.

Den kvel­den var det for­holds­vis lite folk i ba­ren, så vi snak­ket en del sam­men. Da han spur­te om vi skul­le gå et an­net sted et­ter sten­ge­tid, sa jeg ja.

Den kvel­den for­tal­te han meg om deg selv. Han for­tal­te om fat­tigs­li­ge for­hold, om en trist opp­vekst og syke for­eld­re. Der­for had­de han reist til det­te fe­rie­ste­det tre som­re på rad for å tje­ne litt eks­tra.

Jeg ble et­ter hvert svært fa­sci­nert av Tony. Han var så ung, bare 21 år gam­mel, og så åpen og til­lits­full. Jeg var eld­re enn Tony, hele 15 år, men det for­hind­ret ikke at vi fikk en helt spe­si­ell kon­takt. Vi pra­tet om alt mu­lig; om li­vet ge­ne­relt, drøm­mer og øns­ker for frem­ti­den.

Jeg føl­te meg trist når han snak­ket om frem­ti­den. Han had­de in­gen spesielle øns­ker el­ler tan­ker, han ville bare ut av det li­vet han lev­de. Men han viss­te ikke hvor­dan.

Jeg fore­slo at han bur­de få seg en skik­ke­lig ut­dan­nel­se. Han sa at det var van­ske­lig. Alt var van­ske­lig der han kom fra. Han sa at den som ikke dad­de opp­levd for­hol­de­ne der, umu­lig kun­ne for­stå hva han men­te og snak­ket om.

Vi møt­tes hver enes­te dag res­ten av fe­ri­en min. Men vi gjor­de ald­ri an­net enn å snakke sam­men. Kan hen­de jeg ga ham en im­pul­siv klem fra tid til an­nen, men det var også alt.

Vi triv­des i hver­and­res sel­skap. Han sav­net sin mor, sa han. Kan­skje så han på meg som en slags mors­er­stat­ning, en som kun­ne gi ham trøst og opp­munt­ring i et land langt hjem­me­fra.

På en måte øns­ket jeg å be­skyt­te ham. Gi ham litt gle­de i li­vet. Det hand­let ikke på noen måte om for­els­kel­se, men jeg had­de et in­der­lig øns­ke om å se de vak­re, grøn­ne øy­ne­ne hans glit­re.

Når vi var ute og spis­te, lei­de bil og kjør­te litt rundt, el­ler slap­pet av med en øl el­ler en flas­ke vin, in­sis­ter­te jeg all­tid på å be­ta­le. I be­gyn­nel­sen pro­tes­ter­te han, men jeg så også let­tel­sen i øy­ne­ne hans.

Jeg viss­te at han ikke tjen­te stort, at det var lite igjen av må­neds­løn­nen når han had­de be­talt hy­bel og mat.

Les også (+) Jeg nektet å godta min nye svigerdatter

Håpet han på noe mer?

Da det be­gyn­te å nær­me seg hjem­rei­se, mer­ket jeg en for­and­ring hos ham. Han spur­te meg sta­dig of­te­re om Norge og hjem­by­en min; om mu­lig­he­te­ne til å få seg jobb der.

Han var vel­dig opp­tatt av at jeg skul­le be­gyn­ne i ny jobb som re­vi­sor når jeg kom hjem, og ble svært im­po­nert da han til slutt fikk halt ut av meg hva jeg ville kom­me til å tje­ne i året.

– Har du egen lei­lig­het? spur­te han. – Egen bil?

Jeg måt­te sva­re be­kref­ten­de på beg­ge de­ler. Om jeg bod­de ale­ne? Ja, det gjor­de jeg også. Jeg had­de et for­holds­vis lang­va­rig sam­bo­er­skap bak meg. Det var slutt for lengst.

Men jeg lik­te dår­lig den ven­din­gen sam­ta­le­ne våre had­de tatt. Men så slo jeg det fra meg. Jeg reg­net med at det bare kom av ekte in­ter­es­se for lan­det jeg kom fra og hva jeg skul­le hjem til. Kvel­den før jeg skul­le rei­se, var jeg inn­om ba­ren for å si adjø. Men den­ne kvel­den var han ikke der. Jeg fikk be­skjed om at han had­de fri.

Jeg sat­te meg li­ke­vel ned med et glass vin, for jeg reg­net med at han ville duk­ke opp. Det gjor­de han ikke. Jeg syn­tes det var un­der­lig. Han viss­te jo at jeg skul­le dra tid­lig nes­te mor­gen.

Jeg gikk til­ba­ke til ho­tel­let og skrev et brev til ham. Tak­ket for hyg­ge­lig sel­skap, og skrev også at jeg hå­pet at vi all­tid kun­ne være gode ven­ner. Så pluk­ket jeg frem det jeg had­de igjen av kontanter, ca. 300 nors­ke kro­ner, og la dem i kon­vo­lut­ten. Så le­ver­te jeg bre­vet i ba­ren.

Jeg tenk­te mye på ham et­ter jeg kom hjem. Hvor­dan had­de han det? Selv om jeg ikke var for­els­ket i ham og ikke føl­te meg til­truk­ket av ham som mann, var jeg blitt opp­rik­tig glad i ham som venn.

Den sto­re al­ders­for­skjel­len had­de jeg ald­ri skjen­ket en tan­ke. Vi had­de jo bare vært ven­ner, og venn­skap har in­gen al­ders­gren­se. Men det tris­te li­vet hans be­kym­ret meg.

Et­ter to må­ne­der fikk jeg brev fra ham, der han be­kla­get at han ikke had­de møtt opp den siste kvel­den. Han ha­tet av­skje­der, skrev han. Og så tak­ket han så mye for pen­ge­ne. De had­de ber­get ham gjen­nom den må­ne­den.

Jeg skrev til­ba­ke og for­tal­te om den nye job­ben min og om li­vet hjem­me. Også den­ne gan­gen la jeg ved pen­ger i bre­vet. Og slik fort­sat­te vi å brev­veks­le.

Fra tid til an­nen send­te han meg en li­ten pre­sang, og jeg send­te ham noen hund­re­lap­per hver må­ned. Et­ter et halvt års tid fikk jeg et brev der han fortalte at han had­de flyt­tet hjem og be­gynt på uni­ver­si­te­tet.

Det ble opp­rik­tig glad for at han nå tok fatt i sin egen livs­si­tua­sjon. Det skrev jeg også, og la ved 1000 kro­ner som en opp­munt­ring til å fort­set­te stu­di­e­ne.

Les også (+) Sjefen gjorde livet mitt til et mareritt

Jeg hadde vært naiv

Som­me­ren et­ter ble det in­gen lang fe­rie på meg. Dess­uten had­de jeg truf­fet en kjekk mann, og var opp over øre­ne for­els­ket. Jeg for­tal­te Pet­ter om min unge venn i Syden, og at jeg føl­te meg som en slags re­ser­ve­mam­ma for ham.

Pet­ter bare smil­te av det hele, og sa at det var bra jeg ikke had­de reist så ofte ale­ne syd­over. Da had­de jeg kan­skje hatt et helt ha­le­heng av unge, tris­te menn som jeg føl­te en slags for­plik­tel­se over­for.

Et­ter en tid flyt­tet vi sam­men, og li­vet var dei­lig. Men jeg fort­sat­te å brev­veks­le med Tony og sen­de ham pen­ger. Det gjor­de jeg fak­tisk i tre år! Men jeg for­tal­te ham ald­ri om Pet­ter.

Plut­se­lig fikk jeg et brev fra Uten­riks­de­par­te­men­tet. Til min for­skrek­kel­se had­de Tony søkt om be­søks­vi­sum til Norge og had­de opp­gitt meg som kon­takt­per­son.

UD øns­ket en be­kref­tel­se fra meg på at jeg ville stå øko­no­misk an­svar­lig for ham i de tre må­ne­de­ne han had­de søkt om å få være her. De ville ha en be­kref­tel­se på at jeg had­de øko­no­mi til det, og ville ha kopi av både lønns­slipp og siste års lig­nings­at­test!

Jeg var sjok­kert – og sint. Tony had­de skre­vet til meg like før, men ikke nevnt det­te med ett ord. Hva var det egent­lig han trod­de? At han kun­ne få jobb her, el­ler at jeg skul­le for­sør­ge ham?

Sam­me kveld sat­te jeg meg ned og skrev et langt brev til ham. Jeg for­søk­te å for­kla­re ham si­tua­sjo­nen og rea­li­te­te­ne slik de var, og den­ne gan­gen la jeg ikke ved pen­ger.

Det gikk tre uker før jeg fikk svar fra ham. Det var rys­ten­de les­ning. Han had­de trodd at pen­ge­ne jeg had­de sendt ham over år, had­de vært min måte å kjøpe ham på. Det had­de ført til at han nå føl­te at han sto i gjeld til meg, og den var han nå be­redt til å be­ta­le til­ba­ke.

Han til­bød meg re­gel­rett sex og sin «kjær­lig­het», mot at jeg tok hånd om han øko­no­misk!

Han til­bød seg som gi­go­lo, og jeg viss­te ikke om jeg skul­le le el­ler gråte. Det ble ald­ri til at jeg svar­te på det bre­vet, men i fle­re må­ne­der var jeg redd når det ring­te på dø­ren. Tenk om han plut­se­lig sto der og for­lang­te øko­no­misk støt­te!

Det­te er hel­dig­vis et til­­ba­ke­lagt sta­di­um nå. Det er snart ett år si­den hen­ven­del­sen fra UD. I et­ter­tid inn­ser jeg hvor utro­lig naiv og dum jeg var, men det var gjort i beste me­ning.

Li­ke­vel kun­ne det ha fått uan­te kon­se­kven­ser. Der­for rå­der jeg and­re til å bru­ke ho­det mer enn jeg gjor­de hvis man blir fa­sci­nert av sørg­mo­di­ge øyne i ut­lan­det. Ikke all hjelp er hjelp til selv­hjelp.

Men rett skal være rett; jeg had­de mye av skyl­den selv. Det falt meg bare ald­ri inn at hjel­pen min kun­ne mis­for­stås, så til de gra­der!

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller