Leserne forteller

Når vi hadde det bra, var Morten en drømmemann. Men bak fasaden skjulte det seg noe vemmelig

Jeg vil dele med andre kvinner hva jeg opplevde, for jeg forsto ikke hva han gjorde før det nesten var for sent.

Pluss ikon
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN.
HISTORIE FRA VIRKELIGHETEN. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert

Når du ser opp til noen og tillegger dem egenskaper i kraft av hvilken utdannelse de har, kan du fort gå på en smell, og dette skjedde meg for noen år siden.

Jeg er sykepleier av yrke og er ikke oversensitiv, så det jeg opplevde handler ikke om at jeg ikke tålte noe jeg burde ha tålt.

Heldigvis er jeg ikke i dette destruktive forholdet lenger. Men jeg vil dele med andre kvinner hva jeg opplevde, for jeg ble rakket ned på av en kjæreste som påsto at han elsket meg.

I min hverdag med Morten var det ikke rom for at jeg kunne reagere på noe. Hvis jeg sa at han var spydig mot meg, eller at han såret meg fordi han kritiserte utseendet mitt i andres påhør, fikk jeg høre at jeg var overfølsom og paranoid.

«Ingen er ute etter å skade deg, du kan ikke tro at verden er en stor sammensvergelse mot deg», kunne han si.

Når vi hadde det bra, var han varm, øm, klok og fantastisk, og stort sett var disse stundene når vi var alene sammen. Ute blant andre hadde han det alltid morsomt på min bekostning.

Han kunne dele med andre hvor rotete jeg var på kjøkkenet, eller at jeg brukte lang tid på å forstå en bruksanvisning. Det føltes som om han var ute etter å fordumme meg.

Da jeg betrodde ham vonde ting som hadde skjedd meg, brukte han det til å sykelig­gjøre meg, og noe skjedde – det var som om selvbildet krympet og jeg følte meg veldig usikker på mitt eget jeg.

Jeg ble vant til at han ana­lyserte meg og handlingene mine, at han pirket på meg for hver minste ting jeg gjorde annerledes enn han ville ha gjort det. Ofte sammenlignet han meg med pasienter han hadde hatt.

Les også (+): Jeg fikk sjokk da jeg skjønte hva kona drev med på Tinder

Kontrollerende

I dag ser jeg at han prøvde å ha kontroll over meg, og at han ville diktere livet mitt. Hver dag fant han en anledning til å rakke ned på meg for å fremheve seg selv.

Min selvtillit ble mindre og mindre etter hvert som tiden gikk, men jeg ble hos ham. Da jeg en dag fikk et sammenbrudd, sa han at jeg trengte psykologhjelp.

«Jeg kjenner igjen symptomene dine, du har en personlighetsforstyrrelse», sa han til meg.

Det var skremmende å høre ham si dette, og jeg torde ikke å si det til noen. Da jeg sto foran speilet, tenkte jeg: Hva er galt med meg?

Jeg tenkte at han hadde rett, at han jo visste bedre enn meg. Kanskje var dette årsaken til at jeg ikke kom overens med min tidl­igere sjef og måtte slutte?

Da jeg endelig fikk time hos psykolog, uten at han visste det, klandret jeg meg selv og la frem alle mine dårlige og svake sider med én gang.

«Kanskje er jeg psykisk syk, for jeg klarer ikke å være et bra menneske, og samboeren min mener at jeg har en personlighetsforstyrrelse», sa jeg og gråt.

Da jeg kom hjem, sa Morten at jeg ikke kunne finne en bedre mann enn ham, for han visste hvordan han kunne hjelpe meg, men da jeg fortalte hva behandleren min sa, ut fra selvkritikken jeg kom med, bare ristet han på hodet.

Han sa at damen jeg hadde vært hos, tydeligvis «ikke hadde peiling» og begynte å belære meg om mental helse og mennesker med en psyke som min.

«Husk at jeg er den som kjenner deg best», sa han.

Kanskje ble Morten redd for hva som kunne skje når jeg snakket med en fagperson.

Fordi jeg åpnet meg om hans væremåte i terapi, ble det tydelig for meg hva jeg levde i og med. Fire måneder etter at jeg oppsøkte hjelp, klarte jeg å bryte med ham, og etter det, har jeg ikke trengt hjelp fra noen. Det var han som gjorde meg syk.

Nå er jeg samboer med en snill og god mann som løfter meg med ros og skryt. Når vi diskuterer ting, rakker vi aldri ned på hverandre.

Det er slik gode forhold skal være. Finn en å leve sammen med som spiller deg god og som ønsker deg bare gode ting.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sidene «Leserne forteller» i Hjemmet. I denne serien deler leserne personlige historier. Både person- og stedsnavn er endret for å sikre anonymitet.

Les flere saker: Historier | Erotiske Noveller


Denne saken ble første gang publisert 22/09 2024, og sist oppdatert 22/09 2024.

Les også