Nevada-triangelet

Milliardæren forsvant i løse luften – så gjorde en turgåer et funn

Da den kjente eventyreren og rekordholderen Steve Fossett forsvant med et lite fly i Nevada, satte det i gang ville spekulasjoner. Var han blitt offer for det beryktede «Nevada-triangelet»?

Pluss ikon
<b>FUNNET:</b> Ett år etter at Fossett forsvant, fant en turgåer vrak­rester og eiendeler som tilhørte eventyreren i et øde område i Sierra Nevada-fjellene.
FUNNET: Ett år etter at Fossett forsvant, fant en turgåer vrak­rester og eiendeler som tilhørte eventyreren i et øde område i Sierra Nevada-fjellene. Foto: Getty Images
Publisert

Om morgenen den tredje september i 2007 tok et ettmotors fly av fra en privat flystripe eiet av hotellmagnaten Barry Hilton i Smith Valley i Nevada. Flyet var av typen Bellanca Super Decathlon, og alene om bord var milliardæren og eventyreren Steve Fossett (63).

Fossett hadde Fridtjof Nansen som sitt store forbilde og hadde legendestatus etter flere imponerende bragder. Han var den første som fløy jorden rundt alene i en varmluftsballong, noe han lyktes med på sjette forsøk. Han var også den første til å fly jorden rundt uten tanking underveis.

I tillegg hadde han en svært lang merittliste over diverse rekorder og rekordforsøk innen flyging, seilflyging og seiling.

Fossett var en svært erfaren pilot, og angivelig var han ute på tokt denne septemberdagen for å se etter et egnet sted for et fartsrekordforsøk på landjorden. Men Fossett returnerte aldri. En massiv leteaksjon ble iverksatt, men etter fem uker uten spor av Fossett, ble søket avblåst.

Han ble offisielt erklært død i februar 2008 etter påtrykk fra enken Peggy Fossett. Ryktene om hva som hadde skjedd med Fossett var mange. Spekulasjonene svirret: Var Fossett blitt offer for «Nevada-triangelet»?

<b>FORSVANT SPORLØST:</b> Eventyreren, rekordholderen og milliardæren Steve Fossett fløy jorden rundt uten å fylle drivstoff i 2005 med Virgin Atlantic Global Flyer (bak). Da han i 2007 la ut på en rekreasjonstur med et småfly over Sierra Nevada, forsvant han sporløst. 
FORSVANT SPORLØST: Eventyreren, rekordholderen og milliardæren Steve Fossett fløy jorden rundt uten å fylle drivstoff i 2005 med Virgin Atlantic Global Flyer (bak). Da han i 2007 la ut på en rekreasjonstur med et småfly over Sierra Nevada, forsvant han sporløst.  Foto: Getty Images

Mystisk triangel

Fra Fresno i California til Reno i Nevada, og et stykke inn i Arizona, finner man det som har fått navnet «Nevadatriangelet» – et område på størrelse med halve England. Innenfor dette området ligger Las Vegas, nasjonalparken Yosemite, Death Valley og det myteomspunne Area 51.

Området består av Sierra Nevada-­fjellene, og mye annet bratt og røft terreng. Det finnes mange populære turruter inni triangelet, og velger man å gå noen av dem, er sjansen stor for å støte på flyvrak.

Ett av de første flyene som ble meldt savnet i triangelet, var et B-24 bombefly i 1943. Flyet var på en rutinemessig nattøvelse da det forsvant. Dagen etter startet leteaksjonen etter flyet, og hele ni andre bombefly ble sendt ut i leteaksjonen.

Istedenfor å finne det første flyet, ble et av de andre flyene savnet. Det ble funnet i 1955 på bunnen av en innsjø med de savnede soldatene fremdeles sittende inni.

<b>KREVENDE SØK:</b> Vrakrestene lå så avsides og krevende til at letemannskapene flere ganger måtte oppgi forsøkene på å komme frem til vraket. 
KREVENDE SØK: Vrakrestene lå så avsides og krevende til at letemannskapene flere ganger måtte oppgi forsøkene på å komme frem til vraket.  Foto: Getty Images

Et av de mest dødelige ulykkene skjedde i februar 1969. Da kolliderte et Douglas DC-3 i fjellsiden på 4421 meter høye Mount Whitney. Flyet ble brukt av Hawthorne Nevada Airlines, og ble bare kalt «Gamblers Special» fordi det fraktet passasjerer til og fra casinobyen Hawthorne. Da flyet tok av fra Hawthorne denne februarkvelden fløy det inn i svært dårlig vær før all kontakt ble brutt.

Flyet ble ikke funnet før i august samme år, og flyhavarikommisjonen anså det som sannsynlig at alle de 35 om bord døde momentant da flyet kolliderte med fjellsiden.

<b>PULVERISERT:</b> Vrakrestene av Fossetts fly tydet på at det hadde truffet bakken med voldsom kraft. 
PULVERISERT: Vrakrestene av Fossetts fly tydet på at det hadde truffet bakken med voldsom kraft.  Foto: Getty Images

Spekulasjoner og teorier

Omtrent ett år etter at Fossett forsvant, fant en turgåer noen identitetskort i en øde fjellside i Sierra Nevada.

De viste seg å tilhøre Fossett.

Leteaksjonen ble satt i gang igjen, og tidlig i oktober fant letemannskapene flyet hans. Det så ut til å ha truffet bakken med stor kraft. Det ble også funnet levninger etter Fossett.

Funnet av Fossett og vrakrestene blåste ytterligere liv i teoriene om det såkalte «Nevada-triangelet» som har fått navn etter det mer berømte Bermudatrianglet. Flere tilsynelatende uforklarlige flyulykker og forsvinninger i Sierra Nevada-området, hadde satt i gang ulike spekulasjoner om årsakene til hendelsene.

Var flyet skutt ned over Area 51s luftrom? Eller var de blitt angrepet og bortført av romvesener?

<b>MOUNTAIN WAVES:</b> Lumske vindforhold kan gjøre flyforholdene krevende og direkte livsfarlige over Sierra Nevada.
MOUNTAIN WAVES: Lumske vindforhold kan gjøre flyforholdene krevende og direkte livsfarlige over Sierra Nevada. Foto: Wikimedia Commons/Jeffrey Pang

Kraftig fallvind

Forskere mener imidlertid at det finnes en helt naturlig forklaringen på hvorfor så mange fly har gått ned i triangelet: Et værfenomen kalt «mountain wawes». Når rask vind fra Stillehavet treffer de bratte fjellsidene, skapes en farlig effekt med kraftig vertikal vind som beveger seg som en bølge, opp og ned.

Dette kan skape svært krevende og farlige forhold, særlig for småfly som kan bli dratt med vinden som en malstrøm. Flyene løftes opp av vinden, men vil også bli dratt ned med stor kraft. Effekten øker risikoen drastisk for å miste kontrollen over flymaskinen.

<b>FLYTYPE:</b> Det var et fly av denne typen, Bellanca Super Decathlon, som Fossett brukte da han forsvant.  
FLYTYPE: Det var et fly av denne typen, Bellanca Super Decathlon, som Fossett brukte da han forsvant.   Foto: Wikimedia Commons/Tequask

I undersøkelsen etter Fossett-­ulykken konkluderte det amerikanske føderale organet NTSB (National Transportation Safety Board) med at den sannsynlige årsaken til at Fossett styrtet og omkom, var uventet møte med fallvinder som overgikk flyets evne til å klatre. Medvirkende årsaker var tynn luft og fjell­terreng.

Denne saken ble første gang publisert 16/09 2024.

Les også