Bohemsønnens vanskelige liv
Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente oppveksten satte dype spor
Da Leonard Cohen forelsker seg i en norsk alenemor i 1961, tar han også ansvar for sønnen hennes, Axel. Slik blir Cohen den eneste farsfiguren den vesle gutten får. Resten av livet hans er en trist historie om svik, berømmelse, dop og knust kjærlighet.
Historien om lille Axel begynner på slutten av 1950-tallet på den greske øya Hydra, der unge kunstnere, berømtheter og folk fra sosieteten skapte seg et bohemsk paradis.
Nå er det laget en film om gutten, som nå er 61 år og bor like utenfor Oslo. Og det er skikkelig sterk kost vi får servert i fortellingen om dette livet. Den forteller historien om en liten gutt som ble en kasteball mellom berømte menn med sterke personligheter og en ulykkelig mamma som mistet sine elskere.
Vakre Marianne Ihlen fra Larkollen reiser hit med kjæresten, forfatteren Axel Jensen. Han har nettopp brakdebutert med den kritikerroste romanen Ikaros. De gifter seg og får sønnen Axel i 1960.
Knust kjærlighet
Men lykken blir kortvarig. Snart er den genierklærte forfatteren forgapt i en annen kvinne. Marianne fortviler, men Axel Jensen er nådeløs. Han elsker henne ikke lenger. Nå vil han reise til USA med sin nye kjæreste, som er en talentfull amerikansk malerinne.
Marianne og sønnen blir etterlatt på Hydra. Da Marianne kort tid etter treffer den ukjente kanadiske poeten Leonard Cohen, faller hun pladask og tar takknemlig imot hans kjærlighet. Hun tar lille Axel med seg og flytter inn hos Cohen.
Slik blir Leonard Cohen den vesle guttens farsfigur de neste syv årene. Men også denne lykken er tuftet på en skjør grunnmur som snart slår sprekker. Livet på Hydra er ikke for sarte sjeler.
På denne tiden er Leonard Cohen en innesluttet og tidvis deprimert ung mann. Han kan være taus i dagevis. Han eksperimenterer med psykedeliske stoffer, og både han og Marianne bruker dop. På Hydra lever de sammen med en flokk kunstnerkolleger i dette bohemske paradiset.
Det er den spede begynnelsen på den berømte tidsepoken med fri sex og kjærlighet på 1960-tallet. Dop og alkohol konsumeres i store mengder, og unge selvsentrerte kunstnere lovpriser friheten. Som også gjelder barna. Lille Axel vokser opp med alt annet enn faste regler og innetider.
Les også: (+) Sønnen vår er 30 år og bor hjemme. Eksmannen min sier jeg har ødelagt ham
I huset til Cohen
Bare syv år gammel røyker den lysluggede lille gutten sine første sigaretter, og ni år gammel er han full for første gang uten at det vanker hverken reprimander eller husarrest.
Leonard Cohen er en god stefar, men tidvis fjern og grublende over skrivemaskinen. Kanadierens vakre malmfulle stemme og ømme verselinjer virker som en magnet på andre kvinner.
Marianne er sjalu, men Leonard omtaler henne som sin uunnværlige muse og vil at hun og lille Axel skal bo i huset han nylig har kjøpt på Hydra. Her skriver han noen av sine mest berømte tekster som siden blir til like berømte sanger.
Lille Axel vokser opp rundt Leonard Cohen mens poeten lager kjente sangtekster som Bird on a Wire og So long, Marianne, som han skrev da han slo opp med henne og forlot dem. For forholdet tar slutt. Også Cohen forelsker seg i en annen kvinne, det blir enda en trist avskjed, denne gangen også for lille Axel.
Åtte år gammel blir guttungen sendt til en alternativ kostskole i England. Det er Leonards idé, og det er han som tar seg av regningen. Leonard synes lille Axel kan ha godt av litt disiplin og orden, men gutten blir dypt ulykkelig. Han skriver hjerteskjærende brev hjem til mamma Marianne på Hydra og ber om at hun må komme og hente ham. Kontrasten mellom et regulert skoleliv og friheten hjemme på Hydra blir voldsom.
Les også: 10 perler av Leonard Cohen
Militært regime
I feriene er han hjemme igjen på Hydra. Lever livet med venner, som også er barn av bohemer og kunstnere. Tolv år gammel begynner han å frekventere stedets diskotek og kommer ofte full hjem.
– Mødrene våre elsket oss nok, men de elsket også friheten, sier en av lille Axels barndomsvenner på Hydra i filmen. Mens Mariannes venninne, Pill Sæverud, ikke legger skjul på at hun synes lille Axel og flere av de andre kunstnerbarna regelrett ble neglisjert av foreldrene sine. Bohemene var mest opptatt av seg selv.
Vokste opp i Oslo og på Larkollen i Moss.
Gift med forfatter Axel Jensen fra 1958–1962, samboer med den kanadiske poeten og artisten Leonard Cohen, senere gift med ingeniør Jan Stang. Mor til Axel Joachim Jensen.
Leonard Cohens berømte sang So long, Marianne fra 1967 er dedikert til henne.
Sanger, komponist og romanforfatter fra Canada med jødiske besteforeldre som utvandret fra Litauen. Særlig kjent for sangene Hallelujah, Suzanne, First We Take Manhattan og Bird on the Wire.
Samboer med Marianne Ihlen i åtte år på den greske øya Hydra og i Montreal og New York på 1960-tallet. Stefar til Axel Joachim Jensen.
I 1969 drar Marianne og Axel til New York for å prøve å leve sammen med Leonard der. Det blir ingen suksess. Leonard er på vei ut av forholdet og har allerede flere andre kvinner på si. Men han slutter aldri å bry seg, verken om Marianne eller lille Axel. I 1972 foreslår han å sende Axel til nok en kostskole, denne gangen i Sveits. Leonard vil betale. Kostskolen har et nærmest militært regime, og Axel mistrives fra dag en. Nok en gang skriver han til mamma og ber om nåde – han vil hjem.
På skolen går det ikke spesielt godt. Axel begynner å røyke hasj og er stadig med på det man vil kunne kalle utagerende påfunn. I 1974 er han ferdig på skolen, og uttrykker ønske om å besøke sin biologiske far, den berømte forfatteren Axel Jensen. Det blir et nitrist gjensyn. Axel Jensen bor på dette tidspunktet i Sverige, og han har ikke sett sønnen siden han var baby.
Axel Jensen er en kompromissløs mann som selv har en turbulent barndom bak seg. Den berømte forfatteren mener at den tretten år gamle sønnen må stikke fingeren i jorda og klare seg selv.
Så foreslår faren at de skal ta en «trip» sammen. Trippen består av det psykedeliske stoffet LSD. Opplevelsen etterlater ingen gode minner hos den unge sønnen.
Les også: (+) Inger la tre mulige navn i en bankboks, men Klaus Hagerup fikk aldri vite hvem som var hans biologiske far
Alvorlig depresjon
Deretter bestemmer Axel seg for å dra til India. Av stefaren Leonard Cohen har han lært om Hare Krishna. Krishna er Gud, og Hare betyr energi. Axel vil finne Krishnas energi. Først reiser han for å besøke en venn, deretter tråler han India på kryss og tvers alene med tog.
Han ender opp på Indias vestkyst i delstaten Goa, som allerede har rukket å bli hippienes kultsted. I filmen forteller Axel om alle sine eksotiske opplevelser, men ingen av opplevelsene gjør ham lykkelig.
I 1978 er han hjemme igjen, denne gangen er det til Oslo han drar. Mamma Marianne har for lengst reist fra Hydra og er nå sammen med en norsk mann. Leonard Cohen er blitt en berømt stjerne i både USA og Europa, og pappa Axel Jensen senior lever sitt forfatterliv med sin indiske kone Pratibha. Axel føler at han ikke hører til noen steder. Han er alvorlig deprimert.
Nitten år gammel blir han innlagt på Gaustad psykiatriske sykehus i Oslo. Han blir der i 20 år, og flytter deretter til et mer åpent psykiatrisk senter hvor han bor i dag. For Leonard Cohen gjør det vondt å høre om hva som har skjedd med stesønnen. I filmen klandrer Marianne seg selv og sier at hun forsøkte å være både en far og en mor for gutten sin, men mener at når man forsøker på det, blir man både en dårlig mamma og en dårlig pappa.
Les også: (+) Kamma (62) rev en vegg i leiligheten – avslørte mammas hemmelighet
Et stille liv
Marianne Ihlen dør av leukemi sommeren 2016. Da Leonard Cohen får beskjed om at hans tidligere elskede ligger for døden, sender han et vakkert brev til Marianne der han blant annet skriver:
«Du skal vite at jeg er så tett bak deg at hvis du rekker ut hånden, så tror jeg du kan nå min. Og du vet at jeg alltid har
elsket deg for din skjønnhet og visdom, men jeg trenger ikke si mer, for det vet du alt om.
Nå vil jeg bare ønske deg en god tur.
Farvel, gamle venn. Evig kjærlighet. Vi sees snart.»
Leonard Cohen dør tre måneder etter Marianne. Forfatter Axel Jensen døde i 2003 av sykdommen ALS. Han ble gradvis lammet og lå på slutten i respirator. Han er mest kjent for romanen Line, som også ble filmatisert med Toralv Maurstad i hovedrollen. Axel lever i dag et stille liv utenfor Oslo. Filmen om hans liv er laget av Antipode Films, som lager dokumentarfilmer forankret i menneskelige opplevelser.
Til minne om både Axel og moren Marianne skrev Leonard Cohen:
«Det jeg elsket i mitt gamle liv har jeg ikke glemt. Det sitter i ryggraden min, Marianne og barnet. Dager med godhet, det kommer fra ryggraden min og viser seg som tårer.»
Filmen om «Little Axel» er laget av Antipode Films, som er opptatt av å lage dokumentarfilmer forankret i menneskelige opplevelser. Det vil si filmer som har til hensikt å øke vår sosiale og politiske bevissthet. Filmskaperne tenkte seg lenge om før de laget filmen, blant annet stilte de seg spørsmålet om hvorvidt Axel Jensen jr. var for syk til å medvirke.
De har snakket med både pårørende og Axels verge. Men Axel er samtykkekompetent og denne filmen ville han være med på, forteller regissør Bård Kjøge Rønning.
Hjemmet tok kontakt med Axel for å spørre om hva han tenkte om filmen som handler om hans barndom og fikk til svar at han ikke ønsker å komme med ytterligere kommentarer enn det som blir sagt i filmen.