Planen som gikk fryktelig galt

Her får hun høre om ektemannens skjebne. Men ingenting er som hun tror

Kona virket utrøstelig da hun fikk vite at ektemannen var blitt funnet skutt og drept etter et feilslått hjemme-ran. Men den «sørgende enken» visste mer enn hun røpet for politiet.

<b>KROKODILLETÅRER:</b> Her bryter Dalia Dippolito ut i krampegråt når hun får vite at ektemannen er blitt drept. Men alt var et spill.
KROKODILLETÅRER: Her bryter Dalia Dippolito ut i krampegråt når hun får vite at ektemannen er blitt drept. Men alt var et spill. Foto: «Cops»/ Boynton Beach police
Publisert

Politimennene som ventet på den nygifte kvinnen utenfor ekteparets hjem, kom med dårlige nyheter.

− Heter mannen din Michael?

− Ja.

− Jeg er lei meg, frue, men Michael har blitt drept.

− Nei, nei, nei, kjære Gud, nei!

Dalia Dippolito (26) brøt ut i krampegråt og kastet seg om halsen på politimannen som ga henne dødsbudskapet. Politimannen var ikke alene. Han hadde et TV-team på slep til boligkomplekset i Boynton Beach sørøst i Florida.

TV-programmet «COPS» (tilsvarende den norske dokumentarserien «Politiet»), fulgte tilfeldigvis Boynton Beach-politiet på jobb, og fikk helt enestående dramatiske bilder. Men dramaet skulle bli annerledes enn scenen skulle først skulle tilsi.

Dramatikken og intensiteten TV-kameraene fanget opp denne tidlige august-morgenen i 2009, skulle overgås av scenene som senere utspilte seg på politikammeret. Og ikke minst i rettssalen.

Pågrepet gjerningsmann

Dalia Dippolito ble tatt med til politistasjonen for å få en orientering om politiets funn i saken. Blant opplysningene den 26 år gamle kvinnbrasen ble servert, var at inngangsdøren sto ulåst, og at ektemannen Michael (38) var blitt funnet drept på soverommet, etter alt å dømme som offer for et feilslått ran.

− Han var skutt to ganger i hodet, fortalte avhørslederen.

Etterforskerne forklarte at de alt hadde pågrepet en mistenkt. En storvokst afroamerikansk mann ble ført inn i avhørsrommet.

− Frue, vi påtraff denne mannen like ved hjemmet deres. Han kunne ikke redegjøre for hva han gjorde der, sa avhørslederen.

− Drar du kjensel på denne mannen?

− Nei, svarte Dalia Dippolito.

Kort tid senere ble mannen ført inn i avhørsrommet på nytt.

− Du er arrestert, siktet for å inngå et drapsforbund, sa avhørslederen.

Men beskjeden gikk ikke til mannen, men til Dalia Dippolito.

<b>BESTILTE LEIEMORDER:</b> Dalia Dippolitos plan om å få ektemannen drept, havarerte spektakulært. 
BESTILTE LEIEMORDER: Dalia Dippolitos plan om å få ektemannen drept, havarerte spektakulært.  Foto: NTB

Leiemorder

Gründeren Michael Dippolito var gift med en annen kvinne da han i 2008 møtte den halvt egyptiske, halvt peruanske eskortepiken Dalia Mohammed. Michael falt pladask og tok ut separasjon fra sin daværende kone. Han giftet seg med Dalia i februar 2009 og kjøpte en leilighet i eksklusive Renassaince Commons i Boynton Beach.

De to ble ofte observert som nyforelsket par på treningstur sammen. Dalia la igjen lapper til Michael om at hun elsket ham og at hun hadde «funnet drømmemannen».

Men alt kan ikke ha vært fryd og gammen mellom ekteparet. I alle fall ikke fra Dalia Dippolitos side. Hun betrodde til sin mangeårige venn og elsker, en butikkeier, at hun angret på ekteskapet og at hun «hatet Michael».

Snart skulle hun ta sitt angivelige hat mot ektemannen lenger.

Mye lenger, mente etterforskerne.

<b>VILLE DREPE FOR TRE ETASJER:</b> Michael Dippolito kjøpte en eksklusiv leilighet til seg og kona Dalia. Snart hadde hun overtalt ham til å skrive eiendommen over på seg. Men hun var ikke fornøyd. 
VILLE DREPE FOR TRE ETASJER: Michael Dippolito kjøpte en eksklusiv leilighet til seg og kona Dalia. Snart hadde hun overtalt ham til å skrive eiendommen over på seg. Men hun var ikke fornøyd.  Foto: google street view

La en plan

Overfor butikkeier-elskeren forklarte Dalia Dippolito at hun ikke bare ønsket Michael ute av livet sitt. Hun ønsket ham død.

Om han kjente noen som kunne påta seg oppdraget? Jo da, repliserte butikkeieren.

Men han leide ikke inn en leiemorder. Han gikk til politiet isteden.

Sammen med Boynton Beach-politiet la butikkeieren en plan. Butikkeieren gikk til Dalia Dippolito og fortalte at han hadde greid å skaffe en leiemorder, og at han hadde arrangert et møte mellom henne og leiemorderen.

Da Dalia Dippolito satte seg inn i bilen til mannen hun fikk presentert som leiemorder, møtte hun i virkeligheten en undercoveragent fra Boynton Beach-politiet. Og han filmet seansen med skjult kamera. Hun ga mannen 7000 dollar i forskudd for å utføre leiedrapet.

− Er du helt sikker på at du vil gjennomføre dette? spurte politimannen som agerte som leie­morder.

− Jeg er 5000 prosent sikker, var Dalia Dippolitos svar.

− Jeg vet Michael skal til banken på onsdag. Kan du drepe ham der?

− Mye folk og vanskelig å komme seg unna, svarte den angivelige leiemorderen.

− Å drepe ham hjemme, er enklere. Jeg gir ham to skudd i hodet.

De to avtalte at drapet skulle gjennomføres morgenen 5. august. Dalia Dippolito skulle dra på trening, for å ha alibi. Mannen hun møtte var identisk med den storvokste afroamerikaneren hun senere skulle møte igjen i avhørsrommet på den lokale politistasjonen.

<b>INTET REALITY-SHOW:</b> Michael Dippolito fastholdt at han ikke fingerte drapsforsøket på seg selv, slik kona Dalia hevdet. − Den dama knuste meg, uttalte han.
INTET REALITY-SHOW: Michael Dippolito fastholdt at han ikke fingerte drapsforsøket på seg selv, slik kona Dalia hevdet. − Den dama knuste meg, uttalte han. Foto: NTB

Forberedt i skjul

Da Dalia Dippolito ble oppringt av Boynton Beach-politiet morgenen 5. august 2009, fikk hun beskjed om å «komme seg hjem fra trening så fort som bare mulig».

Hun visste ikke da at politiet allerede hadde vært i kontakt med ektemannen Michael og fortalt ham om konas planer. Hun hadde ingen anelse om at hjemmet deres var arrangert til å ligne åstedet for et feilslått hjemmeran.

Og ikke visste hun at selskapet som produserte TV-dokumentarserien «COPS» også var blitt informert. De fikk et skup de neppe kunne drømt om, da en tilsynelatende gråtkvalt Dalia Dippolito kastet seg i armene på politimannen uten å vite at hun alt var gjennomskuet.

<b>LA FELLE:</b> Dalia Dippolitos elsker, butikk­eieren Mohammed Shihadeh, ville ikke være med på draps­planene. Isteden gikk han til politiet.
LA FELLE: Dalia Dippolitos elsker, butikk­eieren Mohammed Shihadeh, ville ikke være med på draps­planene. Isteden gikk han til politiet. Foto: NTB

Skyldte på offeret

Under rettssaken i 2011, tegnet aktor et bilde av en ond kvinne som hadde lagt en nådeløs plan for å tilegne seg ektemannens verdier. Hun hadde manipulert ektemannen Michael til å skrive over den verdifulle eiendommen sin på henne.

Og bare få dager senere gjorde hun avtalen med det hun trodde var en leiemorder.

I tillegg hadde Michael betrodd henne 100 000 dollar. Med Michael ute av veien, var eiendommen og pengene hennes for godt.

− Hun så sin mulighet i å ta livet av Michael. En utspekulert og kynisk handling, mente aktor.

Dalia Dippolito og hennes forsvarerteam hadde et annet syn på saken; de hevdet Michael selv sto bak hele greia:

Michael, Dalia Dippolito samt Dalias elsker, butikkeieren, hadde sammen «lurt politiet» til å tro at Dalia ønsket Michael drept, hevdet forsvarerteamet. Formål; Michael Dippolito ønsket å bli reality-kjendis og skuespiller. Dalia Dippolito hadde simpelthen spilt med etter ektemannens ønske.

− Michael Dippolitos forsøk på å bli rik og berømt gjennom reality-TV, var en dårlig spøk, hevdet Dalia Dippolitos advokat.

<b>DRO PÅ TRENING:</b> Dalia Dippolito tok seg en morgenøkt på trening mens leiemorderen dro hjem for å ta livet av ektemannen hennes. Trodde hun.
DRO PÅ TRENING: Dalia Dippolito tok seg en morgenøkt på trening mens leiemorderen dro hjem for å ta livet av ektemannen hennes. Trodde hun. Foto: NTB

Avviste TV-påstand

Michael avviste kategorisk at han hadde vært involvert i noe reality-show, eller at han visste om drapsplanene.

Også undercover-politimannen som hadde agert som leiemorder, vitnet i retten.

− Jeg er overbevist om at Dalia Dippolito ville at jeg skulle drepe ektemannen hennes, var hans konklusjon.

– Hun fremsto helt uberørt.

Butikkeier-elskeren vitnet også mot Dalia Dippolito. Forespørselen om å skaffe leiemorder, hadde kommet samme dag som Dalia Dippolito hadde fått Michaels eiendom skrevet over i sitt navn.

− Jeg kunne ikke la henne slippe unna med dette, sa han.

Dalia Dippolito ble funnet skyldig etter tiltalen på drapsforbund.

− Du utnyttet en godtroende person som var forelsket i deg. Ren ondskap, sa dommeren da han dømt henne til 20 års fengsel.

<b>FORSEGLET SIN SKJEBNE:</b> Her inngikk Dalia Dippolito avtalen om leiedrapet på ektemannen Michael. Hun visste ikke at leiemorderen egentlig var en undercoveragent med skjult kamera.
FORSEGLET SIN SKJEBNE: Her inngikk Dalia Dippolito avtalen om leiedrapet på ektemannen Michael. Hun visste ikke at leiemorderen egentlig var en undercoveragent med skjult kamera. Foto: Palm Beach County Sheriffs Office

Festet ingen lit

Men Dalia Dippolito behøvde i første omgang ikke sone lenge.

I 2014 besluttet en dommer at Dalia Dippolito skulle få ny rettssak i desember 2016 som følge av en feil ved juryutvelgelsen i den opprinnelige straffesaken.

I et intervju med ABC News hevdet Dalia Dippolito at hun var «misforstått» og fastholdt sin forklaring om at alt hadde vært et spill for å komme på TV.

− Jeg er en søt, medfølende person, hevdet hun.

− Jeg planla aldri å drepe mannen min.

Dalia Dippolitos nye stjernelag av advokater hevdet i den nye rettssaken at Boynton Beach-politiet hadde «utnyttet» Dalia Dippolito og «servert» henne som «materiale» til TV-programmet «COPS». Politiet tilbakeviste dette på sterkeste.

− Helt utrolig at vi kan sitte her, og hun kan late som om at forsøket på å ta livet av meg aldri fant sted, repliserte Michael.

Men heller ikke den nye juryen festet lit til Dalia Dippolitos forklaringer, og fant Dalia Dippolito funnet skyldig i å ha bestilt en leiemorder for å ta livet av ektemannen Michael.

21. juli 2017 ble hun dømt til 16 års fengsel.

<b>BLE IKKE TRODD:</b> Heller ikke den nye juryen var i tvil om at Dalia Dippolito hadde forsøkt å bestille leiedrap på sin ektemann. Hun ble dømt til 16 års fengsel. 
BLE IKKE TRODD: Heller ikke den nye juryen var i tvil om at Dalia Dippolito hadde forsøkt å bestille leiedrap på sin ektemann. Hun ble dømt til 16 års fengsel.  Foto: NTB

Prøvde mange muligheter

I 2002 ble Michael Dippolito dømt for å ha lurt investorer for minst 155 000 dollar i en valutasvindel.

Han sonet to år i fengsel. Resten av straffen på 30 år ble gjort betinget. Dalia Dippolito utnyttet ektemannen Michaels frykt for å måtte inn og sone resten av straffen om han ble dømt for nye forhold, mente påtalemyndigheten.

De viste til at Dalia Dippolito hadde ringt inn et tips til politiet om at ektemannen angivelig var doplanger. En intetanende Michael ble oppsøkt av politiet som fant kokain gjemt i en sigarettpakke. Michael benektet enhver kjennskap til kokainet, og ble ikke siktet.

Uansett skal hendelsen ha gjort Michael ekstra redd for at myndighetene skulle få noe på ham. Derfor gikk han angivelig med på kona Dalia Dippolitos forslag om å overføre eiendommen verdt 240 000 dollar til henne, slik at den ikke ville kunne beslaglegges av myndighetene.

Dalia Dippolito skulle også ved en anledning ha forsøkt å forgifte Michael ved å helle kjølevæske i kaffen hans.

«COPS»-episoden med Dalia Dippolito ble vist på amerikansk TV i april 2012.

Fortapt sjel

Eksmannen Michael uttalte etter dommen at han ikke hater ekskona.

− Hun fortalte meg at hun var gravid. Jeg gledet meg, og så frem til livet vi skulle bygge sammen. Alt, inkludert graviditeten, var en løgn. Men på en måte føler jeg med henne. Hun er en fortapt sjel.

Dalia Dippolito sitter per dags dato fengslet i Lowell Correctional Institution i Florida. Hun har brukt opp alle ankemuligheter og vil måtte sone til 2032.

Hverken Michael Dippolito eller Boynton Beach Police Department har besvart Vi Menns henvendelser.

Kilder: «COPS», Crimewatch Daily, 20/20, Fox News, «Murder For Hire», Dalia Dippolito v. State of Florida, Sun Sentinel, oxygen.com

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2024.

Les også