Sjarlatan-veteran

John dukket plutselig opp etter 44 år – så kom sannheten for en dag

Den savnede Vietnam-soldaten John Hartley Robertson dukket opp etter å ha vært savnet i 44 år. Det var for godt til å være sant.

<b>BLØFFMAKER?:</b> Dette er Dang Tan Ngoc, som Jorgenson påstår er Robertson. Ifølge Pentagon er han en bløffmaker.
BLØFFMAKER?: Dette er Dang Tan Ngoc, som Jorgenson påstår er Robertson. Ifølge Pentagon er han en bløffmaker. Foto: © movieunclaimed.com
Publisert

Da jeg holdt hodet hans i hendene og så ham i øynene, var det ingen tvil om at det var min bror.

John Hartley Robertsons gjenlevende søster, Jean Robertson Holly, uttalte seg uten tvil i sjelen i en dokumentarfilm av Emmyvinneren Michael Jorgenson. Filmen bærer navnet Unclaimed.

Funnet i jungelen

Sersjant John Hartley Robertson fra staten Alabama forsvant etter at helikopteret hans ble skutt ned over Laos under Vietnamkrigen i 1968. Han ble aldri funnet og antatt omkommet.

Men det var før produsenten av dokumentarfilmen Unclaimed for noen år siden slapp nyheten om at den savnede Vietnam-­soldaten nå var gjenfunnet dypt inne i den vietnamesiske jungelen. Der bodde den da 76 år gamle Robertson sammen med sin vietnamesiske kone, som han hadde fire barn med.

Ifølge dokumentaren snakket han ikke lenger engelsk, og husket ikke navnet på sine barn fra USA. Men på vietnamesisk gjorde han rede for sin skjebne.

<b>FORSVANT:</b> Slik så John Hartley Robertson ut før han ble skutt ned over Laos i 1968.
FORSVANT: Slik så John Hartley Robertson ut før han ble skutt ned over Laos i 1968. Foto: © movieunclaimed.com

Gjenkjent av familien

Etter helikopterkrasjet skal han ha blitt tatt til fange og torturert, fortalte han. Til sist klarte han å rømme. Han ble senere funnet og pleiet tilbake til god helse av sykepleieren som senere ble hans kone. Hun registrerte ham i navnet til sin avdøde ektemann, Dang Tan Ngoc.

I dokumentarfilmen deltar en av Robertsons tidligere kolleger, som sier han gjenkjenner den savnede soldaten. John Hartley Robertson alias Dang Tan Ngoc tilbragte en uke sammen med fire familiemedlemmer, før regissøren fulgte mannen helt tilbake til Canada, der han møtte sin eldre søster.

Pentagon: Bløff!

Men allerede dagen etter at den fantastiske historien slapp ut, kom det frem at det hele trolig var en gedigen bløff: Pentagon hadde kjent til mannen i lang tid.

Allerede i 1997 ble det tatt DNA av ham fordi han påsto at han var en savnet amerikansk soldat. Dette gjorde han angivelig for å forsøke å svindle til seg penger som Vietnam-veteraner har krav på.

Amerikanske myndigheter slo senere fast at mannen rett nok var Dang Tan Ngoc, at han var vietnamesisk statsborger, men at han var av fransk opprinnelse.

Første gang fransk-vietnameseren påsto at han var John Hartley Robertson, var i 2006. Den gang ble han avhørt og innrømmet raskt at det hele var en bløff. Erkjennelsen hindret ham likevel ikke i å hente frem den dramatiske historien igjen i 2008. Da ble han fraktet til den amerikanske ambassaden i Kambodsja der fingeravtrykk ble tatt og sjekket mot amerikanske registre.

Prøvene viste at han ikke var, eller har vært Robertson.

– Mannen er en sjarlatan, uttalte Jessica Pierno i Pentagon.

<b>ØNSKETENKNING?:</b> Søsteren Jean Robertson Holly kjente igjen sin bror uten betenkning.
ØNSKETENKNING?: Søsteren Jean Robertson Holly kjente igjen sin bror uten betenkning. Foto: © movieunclaimed.com

Ga seg ikke

Dokumentarfilmen ble til etter at en Vietnam-veteran fikk høre historien om at Robertsen skulle være i live.

Ifølge dokumentarfilmskaper Michael Jorgenson var alle veldig skeptiske til mannen i starten. Men til sist ble de overbevist. ­Jorgensen holdt på sitt, selv etter at Pentagon gikk ut med sine vurderinger:

– Mannen ser ut som Robertson. Fire familiemedlemmer og en tidligere kollega har tilbrakt en uke sammen med ham, og alle er overbevist, sa han i forbindelse med filmutgivelsen.

Jorgenson fortalte hva som skjedde da Ngoc ankom Canada.

– Han gikk rett inn i rommet og gjenkjente sin da 80 år gamle søster umiddelbart. Han gikk også bort til svogeren, tiltalte ham ved navn og sa: «Du jobbet på apoteket». Svogeren hadde da jobbet som apoteker i 50 år. Hvordan skulle han kunne vite det? spurte regissøren retorisk.

Hele 2646 amerikanske soldater sto på savnetlisten da freds­avtalen mellom partene i Vietnamkrigen ble undertegnet i 1973.

Kilder: Independent, The Times, Aftonbladet


Denne saken ble første gang publisert 20/06 2024.

Les også