Clint Eastwood var døden nær

Jakten på drømmedamen kostet ham nesten livet

Mot alle odds overlevde Clint Eastwood to ganger – og reddet den legendariske filmkarrieren før den startet.

SJARMØR: Clint East­woods begei­string for vakre kvinner ledet til dram­aet der han var nær ved å om­kom­me. Her avbildet i juli, 1969.
SJARMØR: Clint East­woods begei­string for vakre kvinner ledet til dram­aet der han var nær ved å om­kom­me. Her avbildet i juli, 1969. Foto: Photo by Jack Robinson/Hulton Archive/Getty Images
Sist oppdatert

Virkeligheten gjorde at senere filmmanus måtte forsone seg som drama-småtteri: Clint Eastwood − 21 år gammel menig soldat, forelsket til opp etter ørene, måtte konstatere at luken som skulle være mellom ham og himmelrommet var borte.

Flere tusen fot under ham lå bakken. Noen meter unna satt piloten − som ikke kunne høre de desperate ropene fra «Clintern», der han klamret seg fast i radarrommet til torpedobombeflyet av typen AD-1 Skyraiders.

– Jeg falt nesten ut. Jeg var en mil oppe i lufta og holdt meg fast på harde livet, mintes han i et senere intervju med The Telegraph.

Kort sagt: 30. september 1951 spøkte det for kassasuksesser som Dirty Harry, Kellys Helter, en lang rekke western- og krigsfilmer blant annet.

Og alt på grunn av et dame­bekjentskap.

<b>SVØMMEDYKTIG:</b> Clint Eastwood i filmen «Francis in the Navy» fra 1955, den første der han ble nevnt i rulleteksten. Bare fire år tidligere var han i havsnød på ordentlig. 
SVØMMEDYKTIG: Clint Eastwood i filmen «Francis in the Navy» fra 1955, den første der han ble nevnt i rulleteksten. Bare fire år tidligere var han i havsnød på ordentlig.  Foto: Universal International

Jente-gæren

Høsten 1951 var stjernestatusen fjern for Clinton Eastwood. Etter å ha fullført videregående skole, hadde Eastwood planlagt å studere musikk på universitetet.

Korea-krigen kom i veien for studieplanene. 21-åringen fra San Francisco ble plutselig trukket inn i den amerikanske hæren. Clint ble sendt til Fort Ord i California for å gjennomføre rekruttskole. I løpet av tiden der jobbet han blant annet som svømmeinstruktør. Han gjorde lurt i å holde egne svømmeferdigheter ved like, skulle det vise seg.

«Clintern» var en glad gutt, og han var særlig glad i flotte jenter. Foreldrene hans hadde flyttet til Seattle i staten Washington, og under et besøk i foreldrenes nye hjemtrakter traff unggutten en vakker kvinne som han gjerne ville bli bedre kjent med.

Han bestemte seg for å ta en tur for å besøke henne – og foreldrene i samme slengen.

– Jeg tror jeg ble hekta på jenter i en ganske tidlig alder, innrømmet han i et intervju med den engelske avisen The Telegraph.

Interessen sendte ham nesten i en altfor tidlig grav, en riktig våt en.

<b>FLY-HAIK:</b> Clint Eastwood fikk haik med et Douglas Skyraiderfly tilbake til militærbasen Fort Ord etter et besøk i Seattle. Eneste passasjerplass var radarrommet som ligger like foran Navy-stjernen på flyskroget.
FLY-HAIK: Clint Eastwood fikk haik med et Douglas Skyraiderfly tilbake til militærbasen Fort Ord etter et besøk i Seattle. Eneste passasjerplass var radarrommet som ligger like foran Navy-stjernen på flyskroget. Foto: Jerry Tabrum, US Navy

Guffent vær

Den unge soldaten fikk haik med et bitte lite militærfly fra California til Seattle i staten Washington helt nordvest i USA. På turen tilbake etter besøket hos familien og den sjarmerende unge kvinnen, startet dramaet.

30. september 1951 tok to US Navy AD-1 Skyraiders av fra Naval Air Station Seattle, dekket av tåke. Det ene flyet, fløyet av løytnant Francis Coleman Anderson, hadde dessuten litt lite drivstoff. Men hverken vær eller lite drivstoff skremte unge Eastwood fra å krype ombord − bokstavelig talt.

– Flyet var en torpedobomber. Maskinen var ikke konstruert for å ha med passasjerer. Jeg måtte presse meg inn i radarrommet på flyet. Og plutselig, flere tusen fot oppe i lufta, fløy døren til flyet opp, fortalte Eastwood til The Telegraph.

Radarrommet lå like bak vingen, et nivå lavere enn der piloten satt.

Han klarte å få tak i radioen for å informere piloten, men måtte til sin forferdelse konstatere at sambandet ikke fungerte. I stedet måtte den fremtidige superstjernen klamre seg fast med alt han eide og hadde av krefter for ikke å bli kastet over ende og ut av flyet.

<b>TRANGT:</b> Radarrommet der Clint Eastwood fikk sitte som passasjer er plassert like bak vingene, et nivå lavere enn pilo­ten. Radaroperatør var ikke med på rutineflyvningen der døren plutselig løsnet i stor høyde.
TRANGT: Radarrommet der Clint Eastwood fikk sitte som passasjer er plassert like bak vingene, et nivå lavere enn pilo­ten. Radaroperatør var ikke med på rutineflyvningen der døren plutselig løsnet i stor høyde. Foto: US navy

Krasjlandet

Heldigvis klarte Eastwood etter hvert å kile døren såpass fast at han ikke ble sugd ut. Men så begynte mangelen på oksygen å gjøre seg gjeldende ettersom flyet klatret høyere og høyere.

På et tidspunkt besvimte 21-åringen. Da han senere kom til seg selv, fikk han nok et sjokk: Piloten var i ferd med å krasj­lande. Løytnant Anderson hadde ikke noe annet valg enn å forsøke å sette maskinen ned på sjøen utenfor kysten av Nord-California, like ved Point Reyes.

Det videre hendelsesforløp er dokumentert gjennom oppslag i et par lokale aviser rett i etterkant av hendelsen.

The Mercury News skrev om at Andersons Skyraider hadde lite drivstoff og at han måtte nødlande.

<b>KALD FISK:</b> Når man har overlevd krasjlanding i havet og kamp for liv og død i brenninger, blir møter med skurker i filmer som «The Good, The Bad and the Ugly» for mild uro å regne.
KALD FISK: Når man har overlevd krasjlanding i havet og kamp for liv og død i brenninger, blir møter med skurker i filmer som «The Good, The Bad and the Ugly» for mild uro å regne. Foto: Getty Images

Independent Journals kunne presentere følgende beretning dagen etter ulykken:

– To tjenestemenn, som kjempet mot en tykk grå tåke og en sterk brenning i nesten en time i natt etter at et fly landet i havet nær kysten, returnerer til tjenesteenhetene sine i dag – uskadet. Menig Clinton Eastwood fra Hæren, som vandret inn på RCA-radiostasjonen ved Point Reyes etter å ha kjempet seg gjennom bølgene, fortalte radiooperatører at han og piloten ble tvunget til å lande AD-bombeflyet deres i havet og at de måtte forlate redningsflåtene de brukte.

For til alt hell var torpedobomberen utstyrt med to redningsflåter, én til piloten og én til radar­operatøren.

Kjempet i brenningene

Clint Eastwood har sent i livet fortalt om hvordan den lille Skyraideren faktisk ble landet oppreist på vannet av Anderson. Eastwood ble så kastet ut av flyet og måtte svømme mot sterk strøm for å komme seg til land.

<b>TEORETISK SKOLERT:</b> Clint Eastwood slapp unna egen krigs­deltagelse, takket være venting på en høring etter flyulykken som nær kostet ham livet. Der­med måtte han nøye seg med teoretisk lærdom ved soldtat­tolkninger som her i Kellys Helter.
TEORETISK SKOLERT: Clint Eastwood slapp unna egen krigs­deltagelse, takket være venting på en høring etter flyulykken som nær kostet ham livet. Der­med måtte han nøye seg med teoretisk lærdom ved soldtat­tolkninger som her i Kellys Helter. Foto: Getty Images

– Jeg husker ikke hvor lang tid det tok å komme meg ut, men det var en prøvelse jeg aldri vil gjenta, fortalte Eastwood. Han og Anderson gjorde alt de kunne for å holde redningsflåtene sine sammen, men ble revet fra hverandre av bølgene som dundret inn mot den steinete kysten.

Eastwood fortsatte å padle gjennom den sterke brenningen til han ble kastet ut av flåten.

– Gjennom hodet mitt i disse øyeblikkene gikk bare en sterk frykt, en voldsom angst, sa Eastwood i 2015.

– Hver gang jeg nesten hadde klart å komme meg inn til stranden, dro de sterke bølgene meg ut i sjøen igjen. Ved en anledning ble jeg nesten trukket under vann av de sterke understrømmene.

I sikkerhet inne på stranden, kollapset 21-åringen. Avisene som omtalte dramaet, var mest opptatt av mannen som førte flyet.

– Piloten, sjøløytnant F.C. Anderson, landet redningsflåten sin på kysten ved Kehoe Ranch nær Pierce Point, skrev Mercury News.

<b>STEINETE KYST:</b> Ved Point Reyes nødlandet flyet med Clint Eastwood og her klarte han med nød og neppe å komme i land gjennom brenningene.
STEINETE KYST: Ved Point Reyes nødlandet flyet med Clint Eastwood og her klarte han med nød og neppe å komme i land gjennom brenningene. Foto: Frank Schulenburg/wikimedia commons

Usammenhengende

Trolig berget de gode svømme­egenskapene Eastwoods liv. Han fortalte senere at vannet i slutten av september var iskaldt, og at hvert minutt gjorde situasjonen verre.

Hvor lenge han var ute i vannet, vet ikke superstjernen den dag i dag. Men da han nådde land, falt han om og ble liggende til han hadde samlet nok krefter til at han klarte å krype bort til radiostasjonen ved Point Reyes.

Søkkvåt, iskald og i sjokktilstand kom Eastwood seg inn i bygningen. Radiooperatør Earl Foster, på vakt på stasjonen som lå like ved der Eastwood kravlet seg i land, ble den første til å høre om hvordan de to militære hadde kjempet for livet. Ifølge Foster snakket han usammenhengende om at flyet hadde gått tom for drivstoff og om hvordan piloten gjorde en dramatisk landing på det opprørte havet.

Inne på radiostasjonen ble Clint Eastwood tatt godt imot. Han fikk varmet seg, fikk noe å spise og fikk hvile før han ble ført til Coast Guard Life Boat Station ved Point Reyes. Der møtte han igjen piloten løytnant Anderson. Ingen av dem visste hvordan det hadde gått med den andre etter at de kom bort fra hverandre i åpen sjø.

På stasjonen fikk mennene legehjelp før de etter hvert ble transportert tilbake til enhetene sine.

Mange år senere fikk Eastwood vite at området der han ble kastet ut av flåten var kjent for at hvithaien brukte det som paringsområde.

– Jeg er glad jeg ikke visste det på det tidspunktet, ellers hadde jeg helt sikkert dødd, sa actionhelten.

Ventet ut krigen

Ironisk nok var det nødlandingen på Stillehavskysten som gjorde at Clint Eastwood, mannen som senere skulle spille en rekke roller som heltemodig soldat og offiser, ikke ble sendt til Koreakrigen for å slåss.

<b>VERNE­PLIKTIG:</b> Bildet viser Clint East­wood som ekte soldat. Senere er det blitt mange soldat­roller, men ingen ekte krigs­erfa­ring etter fly­krasjen som reddet ham unna deltagelse i Korea-krigen, og dermed reddet livet hans.
VERNE­PLIKTIG: Bildet viser Clint East­wood som ekte soldat. Senere er det blitt mange soldat­roller, men ingen ekte krigs­erfa­ring etter fly­krasjen som reddet ham unna deltagelse i Korea-krigen, og dermed reddet livet hans. Foto: US dept. of defence

Det amerikanske forsvaret ville gjennomføre en høring etter den dramatiske hendelsen, men det tok tid.

– Tja. Marinen spurte om jeg ville være med på en høring rundt omstendighetene. Selvsagt sa jeg ja, det gjorde vi begge. Vi hadde ikke noe å skjule. Men det ble aldri noen høring. Jeg satt der og ventet, og plutselig var de to årene mine i Forsvaret over. Høringen fant aldri sted, og jeg dro aldri til Korea.

36 516 amerikanere ble drept under Koreakrigen, 92 134 ble skadet. 8176 ble lemlestet i kamp, 7245 soldater ble tatt til fange. Men ikke Clint Eastwood.

− Jeg tror ikke noen var så glad for å dra dit. Korea var en tøff krig. I dag kaller mange det som skjedde for den glemte krigen, sa Eastwood mer enn 60 år etter hendelsene.

Eventyrlig karriere

Clint Eastwoods Hollywood-karriere strekker seg over nesten syv tiår, og har gitt ham fire Oscar-statuetter.

Etter endt militærtjeneste brukte Clint Eastwood «GI Bill,» en ordning der veteraner fikk økonomisk hjelp til å ta en sivil utdanning. Eastwood begynte på LA City College, der han studerte drama.

94 år gammel er Clint Eastwood en av verdens største og mest kjente skuespillere og regissører.

Filmdebuten kom med «Tarantula» og «Frances in the Navy» i 1955, og i årene 1959–65 var han en halvkjendis i rollen som Rowdy Yates i westernserien Rawhide. Eastwoods store gjennombrudd kom med regissøren Sergio Leones såkalte «spaghetti-westerns» på 1960-tallet. Særlig gjorde de tre filmene «For en neve dollar», «For en neve dollar mer» og kanskje særlig «Den gode, den onde og den grusomme» Eastwood verdenskjent.

Som skuespiller var han mest kjent for sine opptredener i western­filmer og som den hardtslående og nådeløse politimannen «Dirty» Harry Callahan. Fra slutten av 60-tallet dukket Eastwood opp i flere filmer med handling fra 2. verdenskrig som «Ørneredet» og «Kellys helter».

I 2008, spilte Eastwood rollen som Korea-veteranen Walt Kowalski i Gran Torino, som han også regisserte.

Kilder: The Telegraph, FarOutMagazine.co.uk, Warhistoryonline.com, Theaviationgeeclub.com, Wikipedia


Denne saken ble første gang publisert 15/08 2024, og sist oppdatert 16/08 2024.

Les også