Helseangst
Vivian sa til sønnen at hun skulle i butikken. I stedet dro hun rett til legevakten
Før pleide Vivian å oppsøkte lege flere ganger i uken. Det hjalp aldri lenge av gangen. Nå har hun funnet noe som holder helseangsten på avstand.
Symptomene du ikke må overse.
Disse krefttegnene må du ta på alvor.
Slike avisoverskrifter får det til å gå kaldt gjennom kroppen til Vivian Lund (47) fra Son.
Derfor har hun sluttet å lese aviser. Hun har også sluttet å google symptomer og blodprøvesvar fra legen på nettet.
– Alle disse tingene er bare med på å forsterke helseangsten min, sier Vivian.
Tror hun har alvorlige diagnoser
Før gikk Vivian til legen og oppsøkte legevakten flere ganger i uken, livredd for at noe alvorlig feilte henne. Hun tenkte alltid det verste når hun oppdaget et nytt symptom.
– Jeg har vært innom alle mulige alvorlige diagnoser: Hjerteinfarkt, hjerneslag, kreft, ALS, Alzheimer og MS.
Det holder ikke å si at Vivian bare må slappe av og ikke alltid tenke det verste. Hun har hatt mange omfattende undersøkelser på sykehus for å avkrefte sykdom.
Hun har fått diagnosen hypokonderi. Det blir også kalt overdreven helseangs, og betyr at er du overbevist om at du har, eller er redd for å få, en kronisk, invalidiserende lidelse eller en dødelig sykdom.
Les også: Nils ville sende politiet etter isbilen
– Jeg trenger bekreftelse på at jeg ikke er syk. Bare da blir jeg rolig. Når legen kommenterer blodprøvesvarene mine og sier at «dette ser greit ut», er det ikke nok for meg. Jeg vil at legen skal si at alt er kjempebra.
Alltid vært engstelig for helsa
Hun smiler litt av seg selv og klapper hunden Alma over den myke pelsen.
Vivian forteller sin historie for å sette lys på hvor vanskelig det er å leve med helseangst. Hun tror at åpenhet er bra for henne og alle som sliter med denne type angst til daglig.
– Ved å snakke om det, fjerner vi skammen og stigmaet som følger med en slik diagnose. Vi som sliter med helseangst, er faktisk sterke som orker å stå i dette over tid, mener Vivian.
Vivian forteller at hun alltid har vært litt engstelig av seg. Men hun var ikke så opptatt av sykdom da sønnen var liten. Nå som han er voksen og klarer seg selv, har hun mer tid. Tid til å tenke.
Test deg selv: Er du hypokonder?
Dødsangst etter hjerteflimmer
Vivian jobbet som helsefagarbeider innen hjemmetjenesten i mange år, men i dag er hun ufør. Årsaken er at hun fikk diagnosen hypokondri i 2018.
Etter at hun fikk påvist hjerteflimmer, er Vivian blitt mer bevisst på kroppen sin og lydene den lager.
– Jeg kan bli engstelig av å høre blodet suse i hodet, kjenne små stikk i brystet – eller hvis hjertet hopper over et slag. Da kan jeg tenke at det er hjerteflimmer eller hjerneslag på gang.
Vivian innrømmer at hun har problemer med å stole på folk, også leger. Bare fastlegen har hun tillit til. Til en viss grad.
– Han er fantastisk og tar meg alltid på alvor. For som han sier, jeg kan bli syk selv om jeg har helseangst. Men han har vært oppgitt over meg mange ganger, det vet jeg.
Skjulte legebesøk
Vivian har prøvd behandling i form av kognitiv terapi mot angsten, uten hell.
Terapien gikk ut på å møte angsten. Jeg skulle blant annet gjenta for meg selv
«nå dør jeg, nå dør jeg» flere ganger. Det gjorde meg bare enda mer redd.
Les også: Mollie (4) er født blind - voksne kom med de verste kommentarene
Psykolog Katrine Relander understreker at jo mer man konsentrerer seg om angten, jo mer angst vil man få. Hun har flere råd til de som sliter med slik angst.
– Først og fremst må du forstå at angsten er en nevrologisk, selvforsterkende mekanisme. Når du først har aktivert angsten for noe, vil hjernen lete etter flere farer. Det å bestemme seg for å overse og samtidig akseptere angsten vil kunne hjelpe mot å intensivere den.
Hun anbefaler å ligge unna alt som trigger angsten. I Vivians tilfeller vil det si å unngå all mulig form for sjekking av symptomer og informasjon som kan bidra til mer helseangst.
– Ikke kjenn etter så mye i kroppen. Hvis det virkelig er noe galt, blir det så tydelig at det ikke kan oversees. Slutt å lese medieoppslag om alle mulige sykdommer, sier hun.
Hun forteller at man bør være skeptisk når angsten forteller deg at du ikke kan stole på leger og fagpersoner sier. Angsten er den man ikke kan stole på.
Blir ikke tatt på alvor
På legevakten opplever Vivian at hun gjerne blir skjøvet bakerst i køen.
Vivians råd mot helseangst:
1. Kom deg ut i naturen. Skogen gir ro i sinnet
2. Ha et sunt kosthold
3. Vær åpen om helseangsten din. Våg å innrømme at du er redd. Det er ingenting å skamme seg over
4. Stress kan forverre helseangsten. Pass derfor på å ha gode rutiner i hverdagen
5. Finn deg små gleder i hverdagen slik at angsten ikke får så stor plass i livet ditt
6. Husk at det å google og lese om sykdom, kan trigge angsten. Unngå dette i størst mulig grad
– Det verste er at du ikke blir tatt på alvor når det står hypokonder i helsejournalen din. Jeg føler at jeg ikke blir trodd, at jeg bare finner på symptomene. Jeg er lei av å bli satt i bås fordi jeg har helseangst. Samtidig føler jeg meg veldig egoistisk og selvopptatt. Det er vondt.
I 2019 fikk Vivian kontakt med Angstringen i Moss som er en selvhjelpsgruppe. Først da hun møtte andre i samme situasjon, fant hun noe som hjalp. Snart ble hun kontaktperson.
– Det å dele erfaringene med andre i samme situasjon, er veldig fint. Vi har ukentlige møter og snakker om angsten, men også om alt mulig annet. Hvis jeg sier at det stikker i brystet, og at det gjør meg redd, er det ingen som ser rart på meg. Alle har det på samme måte og forstår hvordan jeg har det.
Det mener psykolog Relander er lurt.
– Hvis du trenger hjelp til å takle angsten, kan et tilpasset behandlingsopplegg hos psykolog hjelpe. Å oppsøke støttegrupper, der du møter andre i samme situasjon, kan også være med på å redusere angsten.
Går hver dag
Vivians fristed fra angsten er turer i skogen med hunden Alma.
– Alma og jeg går mange kilometer hver dag, og jeg merker at det hjelper på den mentale helsen min. Jeg har også blitt mer bevisst på å spise sunt og tror kostholdet har en del å si.
I det siste har hun også skaffet seg en ny hobby.
– Jeg tar mye naturbilder når jeg er ute i skogen. Jeg er veldig glad i blomster, både å stelle dem og fange dem med kamera. Å konsentrere seg om noe kreativt erstatter de plagsomme tankene.
I dag er Vivian nede i besøk hos fastlegen hver tredje uke.
– Det er veldig lite til meg å være, sier Vivian, som jobber med angsten hver dag og føler at hun blir bedre og bedre.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hjemmet nr 52 2021
Denne saken ble første gang publisert 02/11 2021, og sist oppdatert 02/11 2021.