SMinkefri OG grått hår

Mona (54) kuttet ut sminke og hårfarge: – Jeg kjenner på en stor frihet og selvsikkerhet

Mona mener at dagens skjønnhetsideal er skremmende. Da hun kom over en Facebook-gruppe, ble hun inspirert til å akseptere seg selv slik hun er – uten sminke og hårfarge.

ØKT SELVBILDE: Mona følte seg fri da hun endelig droppet sminken og lot sitt naturlige grå hår vokse ut.
ØKT SELVBILDE: Mona følte seg fri da hun endelig droppet sminken og lot sitt naturlige grå hår vokse ut. Foto: Privat
Først publisert

– Hvorfor skal vi forandre oss for å bli likt eller akseptert? Det er trist at samfunnet er såpass utseendefiksert at det blir oppfattet som «rart» hvis vi viser oss frem helt naturlig. Skjønnhet handler om mer enn bare utseende, sier Mona Fossum (54) til Klikk.no.

Mona hadde noen komplekser, og satt mye av fokuset på det hun anså som «galt» ved eget utseende. Hun følte lenge at hun ikke kunne gå sminkefri eller la sitt naturlige grå hår vokse ut.

Hun hadde også innarbeidet en vane som var vond å vende, der både sminke og hårfarge var normalt for henne.

En dag kom hun over en Facebook-gruppe for damer. Den var full av bilder av kvinner med naturlig grått hår.

«Utrolig flott», tenkte Mona, men det tok likevel litt tid før hun klarte å overbevise seg selv til å gå den samme veien.

– Folk vurderes gjerne ut fra utseende, og vi sammenligner oss selv gjerne med andre. Hvem er det vi egentlig bruker disse «filtrene» for? Er det oss selv, eller er det samfunnet som forventer det av oss? sier Mona spørrende.

SMINKE: Her var Mona 40 år. På den tiden brukte hun gjerne litt maskara og farget håret.
SMINKE: Her var Mona 40 år. På den tiden brukte hun gjerne litt maskara og farget håret. Foto: Privat

Dekket til utslett

Som ung jente sminket hun seg stadig vekk. Det var ikke noe hun tenkte stort over. Alle gjorde det, så da gjorde Mona det og.

– Jeg har atopisk eksem og har alltid vært veldig sensitiv til ulike hudprodukter. Det gjorde også at jeg noen ganger opplevde å få mye utslett på ansiktet, sier Mona.

Hun minnes russetiden, da hun tok på flere lag med pudder og Foundation for å dekke til utslettet i ansiktet.

– På den tiden var jeg mye mer usikker på meg selv, og selvbilde mitt var ganske dårlig, sier Mona.

Les også: Legene trodde Malins (27) blåmerker var blodpropp. Sannheten fikk dem til å le

Kastet all sminken

Mona trodde lenge at hun sminket seg for seg selv, frem til hun en dag fikk en liten åpenbaring.

– Jeg husker jeg sminket meg og spurte kjæresten min: «Er det bra sånn?». «Jeg ser ikke noe forskjell, jeg», svarte han. Da ble jeg paff og begynte å tenke: Dersom det ikke betyr noe for ham, så trenger det ikke å bety noe for meg heller, sier hun.

Mona har alltid hatt en sensitiv hud på grunn av atopisk eksem, og har i lenger tid brukt lite sminke og få skjønnhetsprodukter for å skåne huden mest mulig. Det var også en stor medvirkende årsak til valget.

For to år siden bestemte Mona seg for å kutte ut frisørbesøk og la sitt naturlige grå hår vokse ut. Hun kastet all sminken i søpla, og maskaraen hun brukte hver dag siden 8. klasse, har ligget urørt i baderomsskuffen siden.

– I starten føltes det veldig rart. Jeg turte nesten ikke å dra på butikken fordi jeg følte jeg så veldig sliten ut. Da sa en venninne til meg: «Du har et glimt i øyet, og det synes godt. Du trenger ikke sminke.» Da skjønte jeg at det å ha det bra med seg selv, er det som betyr noe. Vi trenger ikke sminke for å fremheve vår naturlig utstråling, sier Mona.

Mona hadde også fått høre: «Skal du ikke freshe deg opp litt?».

– Det var helt i starten, men ellers har jeg fått masse positive kommentarer og ros av kjæresten min, sier Mona.

POSITIV: Kjæresten, Terjen Hanssen, var veldig positiv til at Mona skulle kutte ut sminken og frisørbesøk.
POSITIV: Kjæresten, Terjen Hanssen, var veldig positiv til at Mona skulle kutte ut sminken og frisørbesøk. Foto: Privat

Styrket selvbilde

Siden hun kuttet ut sminke, har hun kjent på en større frihet og selvsikkerhet.

– Det er en enorm frihet å være seg selv og stå i seg selv. Jeg har aldri vært mer selvsikker på meg selv, sier Mona og fortsetter:

– Det komme trolig med alderen, men det er fint å ha kommet til et punkt i livet der jeg har et bra selvbilde. Jeg aksepterer meg selv, og jeg har lært å kjenne på «Hvem jeg er». Jeg er mye mer enn utseende mitt. Jeg er en mor, en ansatt og en kone, og der styrker jeg mitt selvbilde.

DROPPET SMINKE: Her er Mona for ett år siden, da hun allerede hadde droppet sminken og hårfarge.
DROPPET SMINKE: Her er Mona for ett år siden, da hun allerede hadde droppet sminken og hårfarge. Foto: Privat

I dag bruker ikke Mona noen skjønnhetsprodukter eller parfyme.

– Jeg er veldig sensitiv til lukter, og da orker jeg ikke å gå rundt og lukte på min egen parfyme. Jeg jobber i barnehage og ønsker å unngå og bruke parfyme til hensyn til barna som kan reagere på det, sier hun.

Mona mener at dagens skjønnhetsidealer kan være skadelige, spesielt for yngre jenter.

– Det er mye søkelys på ytre skjønnhet som mange oppnår gjennom kosmetiske operasjoner og retusjering av bilder. Det er skremmende fordi det ofte er et urealistisk skjønnhetsideal, sier hun.

Mona synes det er skremmende at vi i mindre grad omfavner vår naturlige skjønnhet, og at mange sliter med å akseptere den de er.

– Det er trist at det er blitt «normalt» å endre utseende vårt. Jeg dømmer ingen, og tenker at det viktigste er at man er fornøyd med seg selv. Men skjønnhet handler ikke bare om å se ung ut eller «feilfri» ut. Skjønnhet handler også mye om det indre - hvem vi er som person, og at vi er gode og snille, sier hun.

FORNØYD: Mona er fornøyd, og glad hun kom til det punktet hvor hun er mer selvsikker på seg selv og har et godt selvbilde.
FORNØYD: Mona er fornøyd, og glad hun kom til det punktet hvor hun er mer selvsikker på seg selv og har et godt selvbilde. Foto: Privat

Saken ble først omtalt av KK.no.

Les også: (+) Jeg lot meg overtale til plastisk kirurgi av mannen min. Det skulle jeg komme til å angre på

Dagens skjønnhetsidealer

Ingela Lundin Kvalem er professor ved Psykologisk institutt, og har forsket på kroppsbilde, skjønnhets- og kroppsidealer i en årrekke. I ulike kulturer finner man en stor enighet om hva som er et attraktivt ansikt.

– Det er store øyne, liten hake, liten nese og litt markerte kinn. Mange synes plettfri hud er viktig. Det er et tegn på at man er frisk og ung, sier hun til Klikk.no.

Kvalem ser en tydelig tendens der flere sminker seg for å fremheve ulike trekk ved utseende sitt, samt tar i bruk kosmetiske operasjoner for å justere på kropp og/eller utseende.

Ingela Lundin Kvalem er professor ved Psykologisk institutt
Ingela Lundin Kvalem er professor ved Psykologisk institutt Foto: UiO

– Mange som er påvirket av idealene bruker derfor sminke, skjønnhetsprodukter og kosmetiske operasjoner for å tilnærme seg skjønnhetsidealet, sier hun.

Hun påpeker at mange ikke er bevisst på hvorfor de har de skjønnhetsidealene de har, og hvorfor de for eksempel bruker sminke til daglig.

– Mange har lært gjennom oppveksten hva som oppfattes som fint og ikke, også blir det en vane. For eksempel å sminke seg er noe de fleste gjør hver dag uten å tenke stort over det. Siden man sminker seg nesten hver dag, vil man føle seg annerledes når man dropper sminken. Vi legger inn noen vaner som kan være vanskelig å endre, sier Kvalem.

Sosiale medier påvirker skjønnhetsidealet

Kvalem mener sosiale medier påvirker skjønnhetsidealet vårt, og kan føre til at flere blir mer opptatt av eget utseende.

– Når man vokser opp med sosiale medier som er toveiskommunikasjon, ser man hvordan andre kommenterer både på eget og andres utseende. På den måten lærer man hva andre oppfatter som vakkert og pent.

Hun påpeker videre at det likevel er forskjeller i hvilken grad man tar det innover seg og gjør det til sitt eget ideal.

– To jenter kan se på samme reklame og være enige om at kvinnen de ser på er vakker. Men hun ene tenker kanskje «Å, nå må jeg slanke meg og endre på utseendet mitt», mens hun andre kan tenke «Hun er pen, men det har ikke noe med meg å gjøre.», sier Kvalem.

– Hvis unge kvinner er usikre på sitt utseende, har de større sjanse for å søke seg til nettsteder som kan forsterke denne usikkerheten. Det handler mye om HVOR på sosiale medier vi befinner oss, legger hun til.

Professoren mener vi ofte streber etter et urealistisk skjønnhetsideal.

– Faktisk er 60 prosent kvinner misfornøyd med kroppen sin. Men mange av disse skjønnhetsidealene er vanskelig å oppnå. De færreste av oss har en catwalkkropp, som er tynnhetsidealet, eller en Kim Kardashian-kropp som minner om sexidealet som går ut på store bryst, smal midje og stor rumpe, sier Kvalem.

Ansiktet er faktisk det kvinner er mest fornøyd med.

– En undersøkelse vi utførte viste at kun 12 prosent av kvinner i alderen 40-49 år er misfornøyd med ansiktet, og om lag 18 prosent var misfornøyd med utseende i sin helhet, forteller Kvalem.

I nyere tid har det også kommet en motkultur som fremmer mer av det naturlige. For eksempel har kjendisene Pamela Anderson og Michelle Pfeiffer delt sminkefri bilder av seg selv. Vi har også sett en økende trend av catwalker fylt med modeller i ulike størrelser og fasonger.

– Det begynner å komme noen motstemmer som fremmer mer av det naturlige og som våger å legge ut bilder av seg selv og kroppen helt naturlig. Det tar ofte lang tid før man får noen store endringer i samfunnet. Disse skjønnhetsidealene vi har er veldig innarbeidet, og derfor vanskelig å snu, sier Kvalem.

Les også: Gina (26): – På bare to år gikk jeg opp hele 14 kilo

Mer selvsikker med alderen

Mange tror kanskje at man blir mer usikker på eget utseende med alderen fordi man får mer rynker og slappere kropp, men kvinner i voksen alder er mer fornøyde med eget utseende.

– De når et punkt hvor de tenker: «Nå gidder jeg ikke å bry meg mer, det er andre ting som er viktigere. Jeg får ikke gjort noe med aldringen uansett», sier hun og fortsetter:

– Når man kommer i en viss alder styrker man selvbildet på andre områder. Man finner mer verdi i at man for eksempel er mor, kjæreste, og hvordan man presterer i hobbyen man har og yrket sitt.

– Men som ung har man ikke rukket å gjøre så mye, så da vil man fort bedømme seg selv og andre på overfladisk ting som: Hvem er pen? legger hun til.

Mange bygger opp et selvbilde som handler om mer enn hvordan man ser ut.

De som har en partner, er også mer avslappet til eget utseende enn de som søker en partner.

– Dette skyldes mye av at partnerforholdet er bygget opp på sterkere fundament enn utseende, og at partneren ofte har sett deg i alle ulike faser og settinger og likevel elsker deg, avslutter Kvalem.