BIKINIKROPPEN:

Tar et oppgjør med «bikinikroppen»: – Vi må slutte å tro at alle rundt ser på oss

Tre jenter snakker om «bikinikroppen». Hva er den egentlig, og hvordan blir vi kvitt den, koste hva det koste vil?

NOK ER NOK: Etter fire år med fred i badedrakt bestemte Kine seg for å bli venn med bikinien i 2022. Uvant, men spennende.
NOK ER NOK: Etter fire år med fred i badedrakt bestemte Kine seg for å bli venn med bikinien i 2022. Uvant, men spennende. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Tre kvinner forteller om sitt forhold til bikinikroppen, der bikinien har blitt deres venn, framfor fiende. De har tre forskjellige utgangspunkt, men til felles har de alle at konseptet «bikinikropp» er ferdig.

– Den «bikinikroppen» du tenker mest på er din egen. Vi må slutte å tro at alle rundt ser på oss, og dømmer oss og hvordan vi ser ut, for de aller fleste er opptatt med seg selv og sitt, sier Kine Holm (37) som for noen år siden bestemte seg for at nok er nok.

Kine jobber som ergoterapeut og er mor til to.

Hun beskriver hvordan hun før syntes det var skremmende å ikke ha klær å gjemme seg i, og satt alltid med et eller annet foran magen for at ingen skulle se den.

Midt mellom all pusten hun holdt inne til hun ble svimmel, kom et panikkanfall som tvang henne til å endre synspunkt.

– Jeg har behandlet kroppen min dårlig, bare for å være tynn nok til å kunne gå i bikini. Akkurat som at kroppsstørrelse og fasong har noe å si for om du kan gå i bikini eller ikke, sier hun.

En annen som deler sine tanker om bikinikroppen er Tina Skarbøes (34). Hun er mor til to, og jobber som markedssjef for Ammeklinikken. Hun brenner for kvinnehelse og for å få en god føde-/ barselomsorg.

– Jeg har aldri helt klart å føle meg komfortabel i bikini til tross for at jeg drev med bikinifitness tidligere. Men det skal likevel ikke hindre meg fra å sprade rundt i bikini og kunne leke og være aktiv med barna mine, forteller hun.

God helse er viktig for Tina. Nå finner hun lykken i et sunt og variert kosthold, hvor hun kan unne seg noe godt uten dårlig samvittighet.

En annen som finner glede av et sunt kosthold er Eva Katrine Thomsen. Hun er en aktiv gründer av inspartum akademi, som jobber med utdanning, kurs og kompetanseheving av gruppetreningsinstruktører. Hun har et stort hjerte for treningsbransjen, og da spesielt gruppetrening.

– Jeg har aldri hatt et anstrengt forhold til kroppen min, men jeg har også helt klart blitt påvirket gjennom årene, og spesielt da jeg var yngre, forteller Eva.

Da Eva gikk på Idrettshøgskolen lærte hun verdien av et variert og sunt kosthold.

– Jeg forsto viktigheten av nok mat for å kunne gjøre det jeg virkelig elsket – nemlig trene, danse, holde gruppetimer og ri. Angående «bikinikropp» så vil jeg bare begynne med å si at jeg rett og slett synes det er skikkelig teit. Du skal ha en kropp du trives i året rundt.

Nedenfor deler Kine, Tina og Eva sitt oppgjør med bikinikroppen med egne ord.

VEKTOPPGANG: Da Kine bodde i USA, hadde hun det bra med seg selv til tross for vektoppgang. Kanskje var det at amerikanere var generelt større, eller at alle nordmennene opplevde det samme.
VEKTOPPGANG: Da Kine bodde i USA, hadde hun det bra med seg selv til tross for vektoppgang. Kanskje var det at amerikanere var generelt større, eller at alle nordmennene opplevde det samme.

Les også: Derfor er det bra å spise karbohydrater

Kine Holm med egne ord om bikinikroppen: Hadde et anstrengt fokus til kropp

Jeg er 37 år og bor sammen med mann og våre to døtre 5 og 12 år. Kosthold og trening er viktig for meg, og jeg har holdt på med styrketrening i mange år. Sammen med løping som jeg ble frelst av i 2020 så gir styrketreningen meg egentiden jeg trenger for å være den beste mammaen og samboeren jeg kan være.

Kine Holm

Alder: 37

Yrke: Ergoterapeut

Sivilstatus: Samboer og to barn

Instagram: kine.tholm

Det viktigste i livet mitt er familien, og selv om jeg prioriterer dem over meg selv så har jeg med årene innsett at hvis ikke jeg prioriterer og tar vare på meg selv og kroppen min, så vil det ikke bare ramme meg og min helse, men også gå utover familien.

For meg er god helse at jeg har en kropp som fungerer godt i hverdagen, og som lar meg trene, jobbe, være mamma og kjæreste – være den personen jeg ønsker å være.

God helse er en balanse mellom aktivitet og hvile, og å kunne spise en sjokolade på en tirsdag uten dårlig samvittighet etter næringsrik mat som gir meg det jeg trenger for å leve godt. Det er en balanse mellom kos og hverdag.

Mitt forhold til bikinikropp og bikinisesong har alltid vært dårlig. Jeg har startet allerede i januar hvert eneste år med å stresse for bikinisesongen og bestemt meg for å gjennomføre lite bærekraftige og rett og slett usunne slankekurer for å «komme i form» til bikinisesongen.

For å være tynn nok til å kunne gå i bikini, akkurat som at kroppsstørrelse og fasong har noe å si for om du kan gå i bikini eller ikke. Og hvert eneste år «feilet» jeg med disse slankekurene, og hvert år så ble hatet til bikinisesongen sterkere.

GODE FORBILDER: Kine festkledd med samboeren. Hun råder alle til å slutte å følge folk på sosiale medier som gjør at du føler deg mindre verdt, lite pen, tjukk, mislykket. Finn folk som fronter sunne verdier, og som gir deg en god følelse!
GODE FORBILDER: Kine festkledd med samboeren. Hun råder alle til å slutte å følge folk på sosiale medier som gjør at du føler deg mindre verdt, lite pen, tjukk, mislykket. Finn folk som fronter sunne verdier, og som gir deg en god følelse! Foto: Privat

Jeg skulle ønske begrepet «bikinikroppen» ikke eksisterte. For hva bidrar begrepet til? Fremmer det kroppspositivisme, glede og positivitet? Sier det noe om helsen din, og hvordan kroppen din har det? NEI! Begrepet bikinikroppen fokuserer kun på det ytre, og insinuerer at nå som sommeren nærmer seg, så burde vi alle tenke på at vi skal vise frem kroppene våre og hvordan vi kommer til å se ut i bikini.

En dag så innså jeg at i stedet for å stresse med at jeg ikke «kunne gå i bikini», så begynte jeg å tenke på hva jeg ville følt meg vel i, og landet på badedrakt. Så de fire siste årene så har jeg nytt hvert et sekund i sol og fint vær i badedrakt uten å ofre kroppsstørrelsene min en tanke. Jeg har ikke vært bekymret for hvordan jeg så ut, har ikke holdt inn magen, ikke tenkt på noen ting.
Bare vært fri.

Når man aldri har vært fornøyd med egen kropp og hvordan man ser ut, så er det å skulle kle seg i bikini noe som oppleves som skremmende. Jeg brukt hver eneste sommer på å være hysterisk redd for at noen skulle se valkene mine på magen når jeg satt, jeg var så redd for at noe skulle se nærme på armene mine som i mitt hode har vært enorme, og jeg har blitt uvel av tanken på å gå rundt i bikini offentlig.

Jeg har hatt et anstrengt forhold til egen kropp så lenge jeg kan huske, og jeg har til tider behandlet den dårlig og gjort så innmari mye forskjellig for å prøve å endre den. Jeg har sultet den, kastet opp maten, prøvd slankepiller, nektet kroppen forskjellige matvarer og prøvd utallige dietter.

Vendepunktet for Kine

Vendepunktet for meg kom da den yngste datteren min var rundt 1 år og hatet til kroppen var større enn noen gang. Ingen klær passet, og jeg fikk et panikkanfall. Jeg hylte og skrek og det eneste jeg ville var å rømme fra egen kropp og forsvinne.

Dagen etter våknet jeg og tenkte «Nå er det jammen meg nok. Dette forholdet til egen kropp må det bli en slutt på. Jeg må lære meg å like meg selv for den jeg er og hvordan jeg ser ut, samtidig som det må være rom for å ha et ønske om å gå ned i vekt eller å få strammet opp kroppen litt.»

Og det var da jeg begynte aktivt å bruke sosiale medier til noe positivt. Jeg oppsøkte kontoer som fremmet sunne verdier, og som representerte det mangfoldet som finnes av kropper. Jeg begynte å dele mine tanker og følelser rundt egen kropp, og begynte å utfordre meg selv på å si fine ting til meg selv, og tvang meg selv til å finne ting ved kroppen min som jeg ikke syntes var så ille.

Det har krevd mye hard jobbing, og det har på ingen måte vært enkelt, men nå som jeg er på «den andre siden» så er det så verdt alt det det har kostet å komme hit.

Fra å alltid ha sammenlignet meg med alle andre, og i mine øyne alltid kommet til kort så har jeg endret på hvordan jeg sammenligner. I stedet for «se så fin hun er, skulle ønske jeg også var så fin», så tenker jeg heller «se så fin hun er, men det er jammen jeg også!».

En annen ting som gir meg overskudd i hverdagen og gjør meg gladere er fysisk aktivitet/trening og et balansert kosthold. De gjør at jeg føler meg vel i egen kropp. Generelt prøver jeg vel også å ikke tenke så mye på hvordan jeg ser ut og gi litt blaffen i kroppen, selv om det ikke er så enkelt bestandig.

God helse er så mye mer enn hvordan du ser ut! avslutter Kine.

Les også (+): Til deg som knuste hjertet mitt og nå står foran meg gråtende. Det du ber om er umulig. Eller?

Tina Skarbøes tanker om bikinikroppen:

Jeg har alltid vært en veldig aktiv person som har likt å trene, men etter jeg ble mamma til mine to barn har prioriteringene endret seg. Nå har jeg startet opp igjen for helsen sin skyld, for noe av det viktigste i mitt liv er å være til stede i barna mine sine liv – kunne bære dem, løpe rundt, sitte på huk, leke og så videre.

Jeg jobber som markedssjef i Ammeklinikken og jeg brenner for kvinnehelse og få en god føde-/ barselomsorg. I 2020 før mitt andre barn startet jeg #jegføderikkealene.

God helse for meg er å være lykkelig i de valgene man tar. Spise god, variert mat, og kunne kose seg uten dårlig samvittighet. Trene for helsen, både fysisk og psykisk, ikke for utseende (selv om det er vanskelig).

HELSE: Tina Skarbøe (34) prøver å fortelle seg selv at helsa er viktig. Og med den tankegangen håper hun at det positive synet på kroppen vil komme.
HELSE: Tina Skarbøe (34) prøver å fortelle seg selv at helsa er viktig. Og med den tankegangen håper hun at det positive synet på kroppen vil komme. Foto: Privat

Jeg kunne ønske jeg tenkte på «bikinikroppen» som en kropp i bikini, men jeg tror det å føle seg komfortabel i bikini alltid er noe man streber etter. Det er et press når sommeren nærmer seg for folk snakker jo om å «jobbe for bikinikroppen». Du minnes stadig på at det snart er «bikinisesong».

Jeg har aldri helt klart å føle meg komfortabel i bikini, og etter jeg ble mamma kjenner jeg at det ikke er bare-bare å strutte rundt i bikini. Gjør jeg det? JA. Men jeg føler på at jeg burde trent litt mer eller spist litt sunnere.

Med tiden føler jeg at kroppen forfaller – at alt disser litt ekstra og huden ikke er like stram. For å påvirke synet mitt på dette så prøver jeg å trene og spise relativt sunt, men like viktig så prøver jeg å si fine ting i speilet. Også kjøper jeg en bikini som får meg til å føle meg bedre. En som ikke strammer for mye og gjør at ting tyter.

Tina vil ikke anbefale å stille i fitness

Jeg har tidligere stilt i bikinifitness hvor du faktisk blir vurdert fra topp til tå opp mot andre. Noen bestemmer hvor bra du ser ut i bikini, men hva er den perfekte fysikken?

Den fasen av livet mitt var veldig intens. Jeg hadde et veldig stort kontrollbehov og det passet meg godt å følge en plan med både trening og kosthold som noen andre hadde satt opp til meg. Det gjorde at jeg klarte å fokusere på andre ting enn at jeg var på et sted i livet hvor jeg ikke hadde det bra.

Jeg har alltid tenkt at WOW, det er helt sykt hva jeg holdt på med, og wow for en kontroll og fokus. Men jeg tenker også tilbake på alle de kveldene jeg gråt av å være utslitt, ikke kunne spise med venner og familie. Eller bare komme hjem, og min tidligere samboer hadde laget mat som jeg ikke kunne spise.

For meg har det tatt mange år å «komme» meg på, og synet på kropp blir på en måte aldri det samme igjen, for du vet hva du klarte og hvilken du hadde. Samtidig tenker jeg nå at jeg ikke vil se sånn ut om jeg ser bilder fra den tiden, og hvor jeg før scenen så syk ut. Selv om jeg følte meg fin, var jeg aldri fornøyd.

Jeg vil si det var destruktivt å stille i fitness og vil ikke anbefale det til noen. Det er traumatisk for kroppen på flere måter, men det lærte meg mye og er en del av min historie. Jeg ville ikke vært foruten.

Jeg prøver å fortelle meg at helsen er viktig, og ved å ha en god helse så vil forhåpentligvis det positive synet på kropp komme etter. Når sommeren nærmer seg tenker jeg definitivt på at jeg kanskje burde passe på hva jeg spiser, og kan få dårlig samvittighet om det blir litt mye av det gode. Men jeg jobber med å elske den kroppen jeg har som har båret frem to fantastiske barn, avslutter Tina.

Eva Katrine Tomsen om bikinikroppen:

Jeg er en aktiv gründer med et stort hjerte for treningsbransjen og da spesielt gruppetrening.

Min utdannelse er fra Norges idrettshøgskole i tillegg til mange kurs innen gruppetrening, personlig trening og yoga.

I 2018 startet jeg inspartum akademi som jobber med utdanning, kurs og kompetanseheving av gruppetreningsinstruktører. Ved siden av driver jeg og tre andre en online plattform med trening, meant2move, så jeg er gruppetreningsentusiast og gründer på fulltid.

<b>SUNN KROPP: </b>For Eva Katrine Thomsen handler det om å ha en sunn og sterk kropp som kan gjøre det hun ønsker. Hun liker å se på kroppen sin som en "lekeplass". Hun har master i idrettspsykologi og coaching fra Norges Idrettshøgskole og er utdannet personlig trener fra NIH.
SUNN KROPP: For Eva Katrine Thomsen handler det om å ha en sunn og sterk kropp som kan gjøre det hun ønsker. Hun liker å se på kroppen sin som en "lekeplass". Hun har master i idrettspsykologi og coaching fra Norges Idrettshøgskole og er utdannet personlig trener fra NIH. Foto: Privat

Jeg elsker selv å være i fysisk aktivitet og brenner for å spre danse- og treningsglede. Utfordringen er egentlig at jeg synes all trening er morsom, fra dans og gruppetrening til yoga og styrketrening. Dessverre kan jeg ikke rekke alt, men det blir en god miks og jeg sier som Ole Brumm: «Ja, takk, begge deler»!

God helse er for meg et aktivt og lykkelig liv. Det dreier seg like mye om det mentale som det fysiske. Det handler om å kunne ha en sterk og sunn kropp som kan gjøre akkurat det jeg ønsker, og en hverdag jeg setter pris på fylt med gode venner, glede, lek, utfordringer og kreativitet.

Med trening er det viktigste at det skal være enkelt, lystbetont og helsefremmende. Aktivitet er helt avgjørende for at jeg har det bra. Jeg blir rett og slett sur og ineffektiv om jeg ikke beveger meg.

I tillegg prioriterer jeg alltid søvn, og jeg har troen på et normalt variert kosthold som består av mye frukt og grønnsaker. Og en god «slump» sjokolade – det er en god balanse. Min kostholdsfilosofi er enkel – «alt med måte».

Det viktigste i hverdagen min er samboer, familie (inkludert alle dyrene) og venner. Å skape og utvikle er noen av de viktigste verdiene i livet mitt, og jeg er veldig glad i å jobbe. Disse møtes i «babyen» min, inspartum akademi. All min jobb handler om fysisk aktivitet og kroppen er mitt viktigste arbeidsverktøy. Jeg er avhengig av at kroppen min fungerer, og en skadefri og «happy» kropp står derfor alltid øverst på ønskelisten for hvert år!

Jeg er avhengig av at kroppen skal fungere året rundt, og prioriterer egentrening i form av styrke for å holde meg skadefri. Jeg er skikkelig glad i kroppen min fordi jeg har muligheten til å leve av å bevege meg, og jeg elsker å uttrykke meg gjennom bevegelse og dans.

De gangene jeg ikke føler meg vel i egen kropp er derfor alltid forbundet med skader. Da blir jeg skikkelig lei meg, og selv om jeg alltid prioriterer opptrening, er det skadeperioder hvor det har blitt mindre aktivitet og trening, og det trives jeg ikke med. Jeg må bevege meg for å være lykkelig!

Les også (+): Den beste maten for deg som trener

Eva mener at «bikinikropp» er teit

Mange sier at man skal se på kroppen som et «tempel» og behandle den deretter, men for meg legger dette bare opp til mer ytre fokus og «kroppspress». Et tempel noe man ser på og beundrer, og derfor ser jeg heller på kroppen som en lekeplass der jeg kan utforske, være nysgjerrig, våge å teste ut nye ting og bare kose meg. Og så skal jeg gjøre alt jeg kan for å bli «ropt inn fra lekeplassen» så sent som mulig.

Angående «bikinikropp» så vil jeg bare begynne med å si at jeg rett og slett synes det er skikkelig teit.

Det er konstruert begrep som absolutt ikke har noe for seg. Det er mediestyrt og brukes av virksomheter som vil tjene penger på forbrukeren.

Jeg kunne ønske unge jenter slapp å forholde seg til det, og vi burde begrave begrepet en gang for alle. Du skal ha en kropp du trives i året rundt. Kroppen er skapt for bevegelse og målet burde være en sunn kropp som kan gjøre det man selv ønsker.

Andre ser dessuten ikke de eventuelle kompleksene en selv måtte ha (vi har alle noe!). Andre mennesker ser hele deg – de ser utstrålingen din – smilet, kvalitetene dine – de ser «hele pakken».

Det har i mange år vært mye fokus på kropp i treningsbransjen, men det har heldigvis endret seg. Nå er fokuset helse og en sunn helårskropp, fremfor «bikinikropp» og «sommerkropp». For meg er det viktigste å ha en sunn og sterk kropp jeg kan bevege som jeg ønsker, og det håper jeg kunne vært målet for alle.

Det vi blir servert i sosiale medier i dag av såkalte «idealkropper», er på ingen måte realistisk, og det krever så utrolig mye trening og svært disiplinert kosthold. I tillegg er mye av det vi ser både retusjert og manipulert, eller så er kanskje heller ikke utøverne eller de vi ser hundre prosent «rene».

Alle kan i teorien opparbeide seg en svært veltrent kropp med lav fettprosent og synlige muskler, men er det det som gjør deg lykkelig? Det er heller ikke sunt, spesielt for jenter, med for lav fettprosent. For min del er det absolutt ikke verdt det. Jeg har innsett at alt jeg prøver på som jeg virkelig har lyst til, det får jeg til. Å leve ekstremt for å få en kropp som lettere kan bli (og forbli) skadet, som dreper de små hverdagsgledene og som uansett ikke gir noen «idealkropp» fra bilder – det gidder jeg rett og slett ikke!